Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Opłaty notarialne

IP: 194.204.172.* 16.05.01, 10:11
    Czy ktoś z osób bardziej zorientowanych mógłby mi powiedzieć, ile wynosi opłata
    notarialna w przypadku umowy przyrzeczonej z developerem i w przypadku umowy
    notarialnej ostatecznie przenoszącej prawo własności do lokalu?

Pozdr.
    Obserwuj wątek
      • Gość: jarekM Re: Opłaty notarialne IP: *.unregistered.formus.pl 16.05.01, 15:56

&#62 Czy ktoś z osób bardziej zorientowanych mógłby mi powiedzieć, ile wynosi opłata
        &#62 notarialna w przypadku umowy przyrzeczonej z developerem i w przypadku umowy
        &#62 notarialnej ostatecznie przenoszącej prawo własności do lokalu?

Opłaty dla wartości nieruchomości około 250.000 zł

1. Umowa przedwstępna, w skład opłaty wchodzi taksa - kilkaset (700)zł oraz Vat
        22% od taksy plus kilkadziesiąt za wypisy.
        2. Umowa przyrzeczona, w skład opłaty wchodzi podatek od czynnosci
        cywilnoprawnych 2% wartości nieruchomości, taksa około 1200 zł, Vat 22% od taksy
        oraz kilkadziesiąt za wypisy.
        Pytaj jaka jest taksa i utarguj do 50% wysokości maksymalnej z rozporządzenia.
        Restza jest poza zasięgiem.
        pzdr

• Gość: beata Re: Opłaty notarialne IP: 194.204.172.* 18.05.01, 12:24
          Dzięki!
          Czy mógłbyś polecić jakiegoś notariusza ?(domyślam się, że nie z
          Marszałkowskiej)

• Gość: jarekM Re: Opłaty notarialne do Beaty IP: *.unregistered.formus.pl 18.05.01, 15:23
            Tak, ale musisz pamiętać, że świat nie kończy się na Warszawie. Jeżeli nie jest
            dla Ciebie przeszkodą pokonanie ok. 370 km to mógłbym kogoś polecić. Naturalnie
            w Gdańsku.
            pzdr
          • Gość: jarekM Re: Opłaty notarialne do Beaty IP: 212.45.236.* 18.05.01, 15:23
            Tak, ale musisz pamiętać, że świat nie kończy się na Warszawie. Jeżeli nie jest
            dla Ciebie przeszkodą pokonanie ok. 370 km to mógłbym kogoś polecić. Naturalnie
            w Gdańsku.
            pzdr
            • Gość: beata Re: Opłaty notarialne do Beaty IP: 194.204.172.* 21.05.01, 12:22
              Miałam rację, jednak nie na Marszałkowskiej:)
              Jeszcze raz dzięki za radę, będę twardo negocjowała stawki z notariuszem.
              I wiem, że świat nie kończy się na Warszawie (jak połowa ludzi w W-wie nie
              jestem stąd).
              Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka