-
Witam , piekłam dwa razy ciasteczka owsiane z przepisu
www.ewa-wachowicz.pl/ciasteczka-owsiane-z-zurawina-id289.html
Pierwszy raz wyszły kruche i bardzo smaczne, a drugim razem tak twarde, że boje się jeść. Jedyna zmiana, to cukier brązowy zastąpiłam w połowie cukrem zwykłym, bo mi zabrakło brązowego. czy to mogła być przyczyna?
Może macie sprawdzony przepis na ciasteczka owsiane? Poproszę uprzejmie.
Pozdrawiam
-
Owsiane i czekoladowe i orzechowe. Duze plaskie kruszace sie i jakby lekko
ciagnace. Jadlam i zakochalam sie. Snia mi sie po nocach.
Wie ktos jak takie zrobic?
-
znacie jakieś ciekawe przepisy? interesują mnie ciastka z orzechami,
bakaliami lub z tym i tym na raz ;)
-
upiekłam własnie ciasteczka owsiane, ale są niestety mało słodkie. co moge
zrobic, zeby je jakos dosłodzic? przełozyc czyms? polac?
pomocy, bo sie tak starałam i poszło na marne :(
-
kto mi poda przepis na ciasteczka owsiane?
-
Bardzo prosze o przepis, sa to ciasteczka popularne w Skandynawii:)))
-
Ciasteczka są pyszne! Można dodać skórki pomarańczowej i cynamonu, albo
mnóstwo bakalii. Zawsze się udają. Polecam.
-
...z blachy tuż po upieczeniu (sama juz nie wiem - strasznie sie wtedy
rozwalały), czy lepiej odczekać az nieco stwardnieją (tylko czy nie bede
musiala ich zeskrobywac)...?! Wlasnie siedzą w piecu - HELP!!! :(
-
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
kostka miękkiej margaryny
1,5 szklanki cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 szklanki płatków owsianych (ja używam jakichś górskich...)
1 szklanka rodzynek (lub wiórek kokosowych, ale wtedy bez cynamonu) – ja tam
wolę wersję z rodzynkami
Nagrzać piekarnik do 160 stopni
Ubić masło z cukrem w dużej misce. Dodać jajka i ekstrakt, ubijać. Stopniowo
dodać mąkę, proszek, cynamon. Ubijać. W...
-
Znalazlam kiedys ponizszy przepis na ciasteczka owsiane:
gotowanie.onet.pl/16147,ksiazka_przepis.html
Zrobilam je wg przepisu i za pierwszym razem wyszly bardzo twarde (jeszcze
gorace byly twarde, a gdy ostygly - to jak kamor). Za drugim razem zrobilam
ciut rzadsze ciasto, dalam nieco mniejsza temperature i krocej trzymalam.
Wtedy wyszly twarde "na zewnatrz", a w srodku byly niedopieczone. Co moglo byc
przyczyna i jak postapic, zeby w koncu wyszly dobre?
-
Macie jakies potrawy, ktore na stale wlaczyliscie do menu?
-
kupilam forme, upieklam w niej ciasteczka owsiane, ale nie chca z niej wyjsc :(
Dlaczego???
posmarowalam forme lekko tluszczem, ale moze za malo??
myslalam, ze jak jest z teflonu to nie trzeba jej smarowac
A wy jak to robicie??
Pozdrawiam