11ahory 10.08.07, 12:20 czy władze nadzoru finansowego zaostrzą kryteria udzielania kredytów hipotecznych w Polsce ? www.parkiet.com/news/art.jsp?idn=517595&dz=01000 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wozema Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? 10.08.07, 22:15 A ktoś jakiś poleca? Interesje mnie bez problemowość w banku, na 20 lat, kwota około 200 tys, w złotówkach? Ktoś coś poleca? Plusy, minusy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moli Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.07, 13:33 Takich banków jest prznajmniej z 30... Ja z głowy mógłbym rzucić z 10 :) musisz zawęzić kryteria pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.07, 15:59 hm ciężka sprawa, znaczy łatwa, tylko jak pisała osoba nade mną tych banków jest bardzo dużo! Najlepiej weź w banku kredyt, w którym masz już historię kredytową, bo taki bank udzieli Ci jakiejś bonifikaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quiz Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.07, 17:10 direct.money.pl/gemoneybank/56/ akurat na to mi się trafiło, ale na moneyu znajdziesz każdy bank i milion zestawień, który jest cacy, a który mniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rudnicki Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.07, 11:18 A gdzieś w tv oglądałem reportaż i tam była mowa, że jak masz już gdzieś kredyt, w jakimś określonym banku to warto starać się o jakieś mniejsze oprocentowanie, jest duża szansa powodzenia jak ich przyciśniesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moli Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.07, 11:39 Nawet nie musisz ich przyciskać, oni sami Ci to proponują, w końcu jak jesteś ich lojalnym klientem to Oni lubią takich!! I tacy są najcenniejsi!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezar Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.07, 19:08 Tak to prawda! Jeżeli ktoś pracuje w finansach to klient, który spłacił swój kredyt w czasie i chce kolejny to najlepszy klient!! Zresztą tak jest chyba wszędzie np. w telefonii komórkowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.07, 19:17 Ale czy ktoś poleca jakiś bank, z własnego doświadczenia? Na tym mi zależt!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kret Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.chello.pl 13.08.07, 20:09 jak bierzesz kredyt to i tak musisz przepłacić. I wyjdzie Ci to bokami. Płacz i płać. Bank zarabia na klientach i z tego żyje. Jak byłby tani, to by szybko upadł. I nie każdy bank, każdemu da. Sprawdza Twoją zdolność kredytową. Czym mniejsza zdolność, tym droższy bank. Ryzyko banku kosztuje. I nie prawda,że możesz umowy negocjować,Nawet nie miałabyś z kim. Dyrekcja Cię nie przyjmie, a ten szary pracownik to i tak nie dużo może. Najwyżej zrobi ci wodę z mózgu./o ile to potrafi/ . A Ty i tak kredyt weżmiesz, bo inaczej nie kupisz mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezar Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 14.08.07, 16:33 No właśnie!! Dlatego warto poruszać takie tematy i rozmawiać, może ktoś z własnego doświadczenia poleci jakiś bank, albo go odradzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 13:56 Idź do pośrednik np. Expandera - nie koniecznie musisz z nimi ciągnąć do końca kredyt, ale pamiętaj, że banki bardzo różnicują oprocentowanie ze względu na wkład własny, wysokość kredytu itp. Należy jeszcze pamiętać o promocjach, darmowych ubezpieczeniach itp. Niestety najlepszy kredyt jest uszyty na miarę. Ja nie narzekam, wysłałem wniosek na 160tys do 4 banków i wszystkie mi dały. Nie wybrałem jednak tego z najniższą ratą, ale taki co dawał darmowe ubezpieczenie. W sumie wyszło mi taniej. Bez ubezpieczenia najtańszy jest GE Money, ja wziąłem w Kredyt Banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Analityk Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 14.08.07, 18:20 wracając do tematu :) to kryzys chyba nam nie grozi!? W 2002 roku oprocentowanie wynosiło 12,7% średnio, a w 2006 5,6%... choć kiedyś musi przyjść załamanie... na razie banki chętnie udzielają kredytów, bo jest to dla nich bezpieczne źródło dochodów, a dlaczego, za dużo pisania, chyba każdy wie :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tino Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.07, 13:47 To jaki bank jest najlepszy np. dla ludzi, którzy są zaraz po studiach i nie mają ani złotówki na nowe mieszkanie, a co za tym idzie muszą wziąść kredyt 100% wartości, więc jaki bank ktoś poleca? To tylko przykład, ale u mnie w rodzinie właśnie jest taka dyskusja jaki bank Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czykier Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.07, 18:17 Takich banków jest troszkę na rynku, i żyjemy w czasach gdzie nie robią jakiś spelialnych problemów, bo jak ktoś pisał wyżej nade mną, dla banków to bardzo małe ryzyko, więc udzielają takich kredytów bez porblemowo, niemalże Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.07, 12:12 To jaki bank? Ktoś może wypisać, banki, które są naprawdę okej, taką lige mistrzów, że to tak ujmę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kimi Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.07, 14:33 Dla mnie taka liga mistrzów, to banki, które są duże, które działają na zachodzie, a przede wszystkim w stanach, taki bank jest doświadczony, więc nie powinnien na niczym poledz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazio Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.07, 16:35 Kimi po części masz racje, ale nie jest tak do końca, teraz banki, nie są jak kiedyś, mają milion zabezpieczeń i każdy przeważnie dba o klienta, i żeby taki bank mógł rozpocząć działalność musi to zatwierdzić bank centralny, a z tym już nie jest takie hop siup Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanila Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.07, 18:33 Czyli jak kryzys kredytów hipotecznych nam nie grozi?? A co teraz się dzieje w stanach?? FED musiał obniżyć stopy z 6,25 na 5,75 i to bez wcześniejszej zapowiedzim, a ostatni raz zrobił to '93 roku bodajże... nie wiem, może to chwilowe, ja się nie znam... ale miekszanie dobra rzecz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomas Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.07, 14:37 No dzięki FED, kryzys minął, więc miałeś racje, a kryzys u nas jeszcze długo nam nie grozi!! Oj długo!! Jakiego analityka się nie zapytasz, to prosperita jeszcze przed nami i nie ma mowy o końcu!! I kredyty, są bardzo atrakcuyjne, dzięki dużej konkurencji!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.toya.net.pl 20.08.07, 14:44 Co ty gadasz? Człowieku, weź sobie zimny prysznic bo ci chyba upał doskwiera :))) Kredyty to może i są atrakcyjne, ale ceny to już mniej więc ludzie już nie kupują. Wmawiaj sobie dalej że nam taki kryzys nie grozi - bo grozi nam jeszcze większy - choć z punktu widzenia kredytobiorcy może to trudno pojąć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomas Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.07, 19:35 Ale wymień przynajmnieje 3 argumenty czemu tak uważasz? Ja Ci wymienie minimum 5, że taki stan rzeczy nam nie grozi jeszcze przynajmniej 5 lat!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.toya.net.pl 20.08.07, 22:19 Jeden już znasz - ludzie już nie kupują bo ich nie stać a to równa się spadki cen, a to z kolei równa się dla tych co kupili na górce konieczność dodatkowego zabezpieczenia (a na to nie mają i leżą) Stopy procentowe będą szły w górę 6 procentowy WIBOR 3M przewiduje się jeszcze na ten rok a w 2008 kolejne podwyżki Złotówka będzie się osłabiać w stosunku do CHF i znów ci co kupili franki za tanio będą zdziwieni i to boleśnie (tylko mi tu odrazu nie wymawiaj się przewalutowaniem bo to kosztuje i to wcale nie mało więc czesto sie nie opłaca) Mało Ci ? Podaj teraz swoje pięć argumentów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quiz Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.07, 10:21 Tomas, chyba się zastanawia :) a moje spostrzeżenia, faktycznie masz racje, ale trzeba wziąść też pod uwagę, że nasz kochany kraj też zancznie budować mieszkania, i że kilku dużych developerów, próbuje wejść do Polski... ale ogólnie "Gość" ma racje na moje oko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.07, 09:54 To jak będzie kryzys czy nie? Opłaca się branie kredytów mieszkaniowych? I czy w takim razie nie wybierać, banku z dużym, światowym doświadczeniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.toya.net.pl 24.08.07, 10:28 A co ma do rzeczy w czy bank ma doświadczenie? Liczy się to czy będziesz mieć kasę na rosnące raty, jak np. 1000 zł zrobi ci się 1300 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poli Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.07, 12:08 Właśnie! Ale nie ma tak przy podpisywaniu umów z bankiem, że macie obliczone wszytskie raty z góry, ja nie wiem nie mam jeszcze takiego kredytu, ale chyba mnie nie ominie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finito Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.07, 13:08 To jest bardzo dobre pytanie? Ktoś udzieli konkretniej odpowiedzi? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F4R Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: 57.66.193.* 24.08.07, 15:28 Nie ma. Mozna policzyć na dzień dzisiejszy ale za miesiąc wzrośnie kurs walut albo oprocentowanie i z pożyczonych 80 tys po 2 miesiącach masz do spłacenia 93 tys. bank Ci przyśle nową rozpiskę rat. Oczywiście teoretycznei może byći w druga stronę tj obniżenie rat ale jakoś w to nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomas Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.07, 16:42 Tak macie racje, owszem tak jest! Ale zapominacie o tym, że są ubezpieczenia od takich "akcji" jak zmaina kursu walut na przykład!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Webi Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.07, 18:00 Są takie rzeczy? A coś więcej na ich temat o tym nigdzie nie piszą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.hsd1.ma.comcast.net 25.08.07, 18:00 Ubespieczenia chodza TYLKO dobrze jak poszkodowanych jest kilku, bo jak ich jest duzo, to one oczywiscie wybieraja im wygodna obceje (bankructwo) i zaczynaja biznes na nowo pod zmieniaona nazwa naprzyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomas Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.07, 11:47 :) ale tu jest mowa o UBEZPIECZENIU kredytu mieszkaniowego przed zmianą kursów walut na przykład... a nie zakładania firm :) więc, to była moja odpowiedź <może nie 5 argumentów> ale jeden duży, że to nam nie grozi <kryzys> choć NBP obiecuje podwyższenie stóp lada moment... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.toya.net.pl 27.08.07, 13:06 Pokaż mi konkretną ofertę takiego ubezpieczenia i przedstaw warunki. A swoją drogą to słaby ten twój argument... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomas Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 28.08.07, 10:46 Banki na stronach o tym nie mówią, bo stracili by zarobek, idź do dowolnego banku i zapytaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezar Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.07, 10:33 Faktycznie taka opcja wchodzi w grę, znalazłem na ten temat artykuł na bankierze, w sumie dobrze wiedzieć, że jest takie coś i dzięki na info Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quiz Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.07, 16:41 gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1,35895,1054992.html nawet na tym portalu znalazłem jakieś info odnośnie tych ubezpieczeń Odpowiedz Link Zgłoś
al9 czemu raty nie rosną 30.08.07, 17:12 sprawdzcie sobie kurs franka. kiedyś 3 zł dziś 2,4 co z tego ze oprocentowanie rosnie, skoro złotówka się wzmacnia.. raty NIE rosną.. a w złotówkach biorą kredyty emeryci i debile. 20 moze 40% ciagle wiekszosc wybiera franki. i ma rację a ceny.... rosną i będą rosły. przynajmniej w duzych miastach. oczywiscie czeka nas dywersyfikacja i w koncu ważna bedzie lokalizacja.. ale Polacy mieszkają źle, w za małych mieszkaniach, w domach na za małych działkach, w niekologicznych domach.. I wiedzą o tym.. Dlatego miliony ludzi chce podnieść swój standard zycia. To napędza rynek. Machina ruszyła i nic juz tego nie zmieni... a kryzysu u nas nie bedzie. Dlaczego? Nasze procedury bankowe nie mają nic wspólnego z amerykańskimi... Pesymiści cieszą się za wcześnie.. Optymiści górą! Pozdr al Odpowiedz Link Zgłoś
14marcin Re: czy Agencja Rolna udziela każdemu kredytu na 30.08.07, 20:41 zakup gospodarstwa rolnego? Odpowiedz Link Zgłoś
ebiznes24eu Re: czemu raty nie rosną 30.08.07, 23:04 Znowu napędzasz frajerów na kupno po tych kosmicznych cenach ? A słyszałeś o czymś takim jak ryzyko kursowe ? A o spreadzie ? O ostrzejszych wymogach przy zaciąganiu kredytów walutowych (120% tego co w PLN) ? Płace nie rosły i nie będą rosły w tempie nawet proporcjonalnym do ostatniego wzrostu cen nieruchomości. Oznacza to, ze zdolności kredytowe naszego społeczeństwa się skurczyły. Podaż mieszkań wzrosła. Liczba zezwoleń budowlanych i nowo budowanych mieszkań wzrosła dramatycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Victor Re: czemu raty nie rosną IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.07, 12:41 Co racja to racja!! Ale teraz ma wejść usatawa na odrolnienie dużej ilości gruntów, a co za tym idzie będzie większa łatwość w nabywaniu ich pod budowę, a i jeszcze ma się zmienić prawo budowlane i ta wrr biurokracja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 ekapeć a nie ebiznes IP: *.teleton.pl 31.08.07, 14:34 ebiznes pisze: Podaż mieszkań wzrosła. Liczba zezwoleń budowlanych i nowo > budowanych mieszkań wzrosła dramatycznie. ------------- Hiszpania która jest porównywalnej wielkości krajem buduje rocznie 300 tys mieszkan. U nas - 60-80 tys. Pozwoleń na budowę wydawanych jest więcej, ale podaż nie wzrosła ani dramatycznie ani nawet znacząco... reguluje to rynek i wzrastające ceny... Juz kiedyś prosiłem ci ebzines o zmianę nicka albo chociaz kupno kursu ekonomii dla pomocników tramwajarza.. Moze zacząłbyś wiecej rozumieć... Skorzystaj z okazji i siedź cicho.. al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: ekapeć a nie ebiznes IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.07, 15:31 Czyli jak kryzys nam nie grozi i można zaciągaś kredyty? A są jakieś powiedzmy lepsze banki? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 jaki bank? IP: *.teleton.pl 31.08.07, 15:54 lepsze banki? co to znaczy? dla jednego najlepszy jest taki, dla drugiego owaki... idz do posrednika finansowego to Ci wyjaśnią.. al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czapski Re: ekapeć a nie ebiznes IP: *.szczecin.mm.pl 01.09.07, 19:45 Taaa, tylko do Hiszpanii ludzie sie przenosze z innych krajow, a z Polski wynosza... Odpowiedz Link Zgłoś
ebiznes24eu Re: ekapeć a nie ebiznes 04.09.07, 00:02 Pewnie brak ci racjonalnych argumentów, więc nie dziwi mnie kolejna twoja obraźliwa odpowiedź. Wystarczy poczytać twoje wątki i zobaczyć, że często zniżasz się do poziomu bruku. Może pochwal się w której agencji pracujesz ? Bo mnie wydaje się, że w towarzyskiej raczej. Ciekawe czy będąc agentem nieruchomości też traktujesz swoich klientów w ten sam sposób. No cóż pracujesz na opinię środowiska. Popisz jeszcze trochę to może kolejne osoby zastanowią się zanim wezmą agenta. Odpowiedz Link Zgłoś
al9 ebiznes żeby zakończyć 04.09.07, 09:59 traktuuję moich Klientów z szacunkiem. Tu na tym forum przedstawiam swoje zdanie i mam prawo je bronić. Nigdy nikogo nie obrażam, nie szukam tu sposbów na zarabianie, mój nick nie jest skrótem nazwy mojej firmy. Natomiast forum gazety to nie forum w Krynicy. Mam prawo do wyrazistego wyrazania zdania, byc może Cie to razi, ale trudno, taki mam styl. Dziwię się, że nie rozumiesz specyfiki tego medium. To nie kancelaria, 99 % uczestników jest zalogowanych anonimowo, bezkarnie się tu ludzi obraża i bezkarnie sprzedaje kretyńskie często opinie. To forum jest tak samo Twoje jak i moje. Mam nadzieję, że skłaniam czasem przynajmniej - do zastanowienia i przekazuję zdanie profesjonalisty. Ale nie wymagaj wobec mnie, zebym czuł sie tu jak u siebie w biurze. Zresztą swojej biznesowej misji nie traktuje jako schlebiania Klientom. Tylko mówienia im prawdy. Nie obsługuję każdego i nie podejmuje się każdej misji. Mniejsza z tym zresztą... ebiznes! nick zobowiązuje.. W kolejnych wypowiedziach nie rób wycieczek osobistych tylko pokaż argumenty! Dla mnie eot Pozdrawiam mimo wszystko al Odpowiedz Link Zgłoś
ebiznes24eu Re: ebiznes żeby zakończyć 04.09.07, 23:40 Niestety muszę skomentować powyższą wypowiedź. 1. Co do argumentów - oto pierwszy link z brzegu: wiadomosci.onet.pl/1594067,10,1,1,,item.html?MASK=33723666 2. Ja się nie boję występować pod oficjalnym nickiem i moje wypowiedzi nie są anonimowe. Skoro sam traktujesz się jako profesjonalista to nie widzę powódów byś występował tylko pod nickiem "al9". 3. Ideę forum rozumiem i ja mam wrażenie, że nie potrafisz uszanować osób z odmiennym zdaniem. Wróć do swojego pierwszego postu gdzie odpowadasz na mój post. Użyte przez Ciebie wyrażenia "ekapeć a nie ebiznes" lub "kurs ekonomii dla pomocników tramwajarza" albo "Moze zacząłbyś wiecej rozumieć... Skorzystaj z okazji i siedź cicho.." sugerują jednoznacznie, że świadomie i celowo nie szanujesz adwersarzy. 4. Wycieczki osobiste były reakcją na pkt. 3. I dopiero teraz EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
kaja711 Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? 31.08.07, 18:54 s21.bitefight.onet.pl/c.php?uid=29527 <- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolo Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.07, 16:51 Chyba nie bardzo ten link odnośnie finansów a raczej banków i kredytów mieszkaniowych :/ faktycznie nie ma lepszych i gorszych banków są takie, które można dopasować do klienta :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.07, 17:16 A czy dużo osób na tym forum ma taki kredyt i po jego zaciągnięciu zauważyli jakieś wady wcześniej nie widoczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pavlo Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.07, 16:15 Ja mam i powiem Ci, że NIE... jeżeli bierzesz kredyt jak ja na 30 lat, to umowę znasz na pamięć i nie ważne, że liczy sobie tyle stron co trylogia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poucz Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.07, 18:20 A a jakim banku masz tą trylogię :) i jak z tymi warunkami? I prowizja, jak z nią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leny Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 07.09.07, 13:03 Nie będę zdradzał może banku, żeby mu nie robić reklamy, ale jestem zadowolony z niego, żeby nie było :) prowizja to 0,39% więc chyba już wiadomo o który chodzi bank Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woom Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 07.09.07, 21:21 Oprocentowanie od wartości kupna nieruchomości, czy od zaczerpnietego kredytu czy jeszcze od czegoś innego?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moonia Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.07, 20:03 Zawsze od wartości kredytu jaki zaciągasz... to najbardziej opłacalne dla banku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Namis Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.07, 20:20 * atrakcyjne oprocentowanie kredytów w CHF i PLN, * finansowanie do 100% wartości nieruchomości, * szybka decyzja kredytowa, * 0 zł za rozpatrzenie wniosku kredytowego, * od 0 do 2,9% prowizji bankowej w zależności od wybranej opcji kredytu, * długi okres kredytowania – do 40 lat dla kredytów złotówkowych, do 30 lat dla kredytów indeksowanych do walut obcych CHF, USD i EUR, * możliwość wyboru waluty kredytu – CHF, USD, EUR oraz PLN, * brak rachunków i faktur za wykonane prace i zakupione materiały do budowy domu tzw. systemem gospodarczym na działce Kredytobiorcy, * 0 zł za wycenę nieruchomości przeprowadzoną przez pracownika Banku, * atrakcyjny Program Ochrony Kredytu, który obejmuje m.in. ubezpieczenie od ryzyka utraty stałego źródła dochodu oraz ubezpieczenie na życie i na wypadek całkowitej niezdolności do pracy spowodowanej nieszczęśliwym wypadkiem, * możliwość sfinansowania zarówno celów mieszkaniowych, konsumpcyjnych, jak i spłaty innych zobowiązań finansowych. tak to powinno wyglądać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomas Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.07, 15:58 w sumie ciekawie 40 lat sporoooo, a co to za bank? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobi Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.07, 20:17 Bank jak bank, ja tam za dużych różnic nie widzę, a wracając to głównego wątku to według mnie Kryzys nam NIE grozi jeszcze długo! Odpowiedz Link Zgłoś
ebiznes24eu Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? 10.09.07, 22:01 em.bankier.pl/news/article.html?article_id=1636484&type_id=1&category=22,25,204,205,207,28,29,220,221 ,222,223,224,225,250 Odpowiedz Link Zgłoś
ebiznes24eu Re: czy to kryzys tanich kredytów hipotecznych? 10.09.07, 22:02 upsss nie weszło więc lepiej stąd: tinyurl.com/24cox4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 mój czwarty grosz IP: *.teleton.pl 12.09.07, 10:31 kryzys w usa dotyczy kategori kredytów u nas nieznanych. Subprime czyli kredyty na 100% "na gębę". Dawane w dodatku ludziom ze złą historią kredytową. Bez ryzyka, bo i nstytucje kredytujące emitowały obligacje zabezpieczone tymi kredytami i wprowadzały takie "bezpieczne produkty" na rynek. W usa powstała bańka związana z pochopnym traktowaniem tego rodzaju śmieciowych w gruncie rzeczy paierów jako bezpieczne instrumenty. Zwabione duzymi zyskami weszły w rynek tych - wtórnych w stosunku do juz udzielonych kredytów- papierów duże i powazne banki, równiez z europy... Nie wiedzieli o tym udziałowcy tych instytucji a firmy audytorskie i rankingowe jak w przypadku euronu zostały przekupione. Kryzys dotyczy więc raczej wadliwych procedur i braku nadzoru nad tym segmentem... Nie zmienia to sytuacji, że nadzór w Polsce myśli nad zaostrzeniem procedur i kolejną rekomendacją. Ale z powodu walki z Kluzą - wszystko się przedłuża. W tym roku zaostrzenia procedur nie będzie. A jak będzie - to będzie nieskuteczna. Wymusi jedynie zwiększenia marż, bo bo bank centralny wymusi w przypadku kredytó 100% zwiększanie rezerw... I wszyscy na to pójdą... Tak więc o kredycie 100% z marżą ok 1 % będzie można zapomnieć... Pozdr al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: mój czwarty grosz IP: *.adsl.inetia.pl 13.09.07, 10:46 al9 bardzo rzeczowa wypowiedź :) pracujesz przy takich kredytach? Duża wiedza pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ebiznes24eu Re: mój czwarty grosz 13.09.07, 22:51 nie euron lecz Enron gwoli ścisłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 ebiznes szczególarz IP: *.teleton.pl 14.09.07, 09:26 ale masz racje oczywiscie :-) al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Balbina Re: ebiznes szczególarz IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.07, 15:47 Panowie a jak zachowa się FED 18 września bodajże i jak to wpłynie u nas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quiz Re: ebiznes szczególarz IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.07, 16:03 Wpłynie tak, że co tam się nie stanie to u nas będzie krach na giełdzie, normalka, a co do kredytów to nie wpłynie na nie w ogóle i to jakiś pozytyw! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 Re: ebiznes szczególarz IP: *.teleton.pl 15.09.07, 12:15 fed obnizy stopy o 25 pkt bazowych. Rynek to juz zdyskontował, dalej będzie "pływający" kryzys. Jest niewielka (20%?) szansa, ze zdecydują się na obniżke o 50pkt. To uspokoiłoby rynki na dłużej. Pytanie czy ma to sens. Czym innym jest pomoc dla kredytobiorców (zresztą tez dyskusyjna), a czym innym ratowanie dupy rekinom z Wall Street którzy zarabiali dziesiątki miliardów na smieciach. Moze kazdy powinien sie nauczyc ze nie ma zysków nastoprocentowych bez ryzyka. Duzego... A dla nas... U nas rynek kredytów jest bezpieczny. Zaostrzenie procedur w dłuzszej perspektywie tez nas czeka, ale moim zdaniem zwiększy to tylko marżę w przypadku kredytowania 100% nieruchomości. A giełda? Ciężki kryzys byłby nieprzyjemny, ale nie byłby katastrofą... Pozdr al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wemi Re: ebiznes szczególarz IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.07, 20:15 Nooo! Ciepłe słowa wpsarcia! Czyli można brać jeszcze kredyty, bez większego ryzyka :) Odpowiedz Link Zgłoś
ebiznes24eu Re: ebiznes szczególarz 23.09.07, 11:45 Bierz, bierz. Jak przyjdą gorsze lata to bank cię zlicytuje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mobi Re: ebiznes szczególarz IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.07, 15:53 Trochę odgrzeje stare kotlety... Co masz na myśli, że bank Cię zlicytuje, od tego są ubezpieczenia!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: ebiznes szczególarz IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.07, 08:10 Pracuję w finansach i powiem wam, że odroczenie może być np. 2 krotnie na okres do roku... więc to nie jest taki wielki kataklizm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szcześciarz Re: ebiznes szczególarz IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.07, 16:54 A w jakim banku jest taka możliwość, jeżeli to nie jest tajemnica? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: ebiznes szczególarz IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.07, 20:47 Takich banków jest bardzo dużo, i myślę nawet, że 90%... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kali Re: ebiznes szczególarz IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.07, 17:50 Dziś czytałem w PB, że kolejny zagraniczny bank wchodzi na Polski rynek, więc można powiedzieć, że to dobrze wpłynie na rynek, no i oczywiście będzie zajmować się kredytami hipotecznymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Papi Re: ebiznes szczególarz IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.07, 18:07 Też to czytałem!! Ale czy faktycznie tak będzie to nie wiadomo, ten bank dokońca roku 2008 ma mieć zaledwie 1000 klientów, czyli nie powinien w ogóle wpłynąć na rynek, ale to tylko moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Re: ebiznes szczególarz IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.07, 12:56 Nie ma takiej możliwości, żeby był jakiś kryzys, weźcie byle jaką ofertę byle jakiego banku, przestudiujcie ją i finito Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieciu Re: ebiznes szczególarz IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.07, 13:10 O giełdzie też tak mówili, a teraz mamy trend boczny i dość sporą korektę co jakiś czas, więc ja bym uważał z tymi kredytami, chyba, że w dużych bankach, bo takim nikt nie zagrozi typu Allan S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mess Re: ebiznes szczególarz IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.07, 19:09 Giełda to nie kredyty, więc tu jest inaczej, choć trochę się wiążą to wątpię, żeby coś się stało w najbliższym czasie z kredytami na gorsze, po prostu niektóre opłaca się brać i nie ma to tamto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karo Re: ebiznes szczególarz IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.07, 07:21 Ale w stanach gdyby nie FED to nastąpiło by załamanie, więc trzeba uważać i u nas... a co do banków, to ja bym wybierał i tak zresztą robię same giganty, bo one mają dość klarowny przepływ... Odpowiedz Link Zgłoś
al9 Karo głąbie rusz głową 08.10.07, 11:08 kryzys polega na tym, ze kredytobiorca ma kłopoty ze spłatą. A durny bank miał z chęci zysku takie procedury, ze pomimo nieciekawej histori kredytowej decydował sie na finansowanie. Jaki ma sens doradzanie człowiekowo żeby brał kredyt w duzym banku? jesli ma niespłacac w przyszłosci to nie spłaci i duzemu i małemu... al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.07, 16:55 Podzielam!! Tylko, że w tym kraju jest dużo spryciarzy, biorą na przykład suszarkę za 100 zł na dwie raty, potem mp3 za 4 raty i już mają ładną przeszłość kredytową... zmora banków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomas Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.07, 18:20 Tak robią na całym świecie!! I Banki do tego się nie czepiają, wiem że w GE bodajże jak masz przeszłość kredytową, to masz już 1 punkt procentowy mniejsze oprocentowanie, niezależnie na co... a to sporo jak ktoś bierze spory kredyt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.07, 19:17 No to niewątpliwie plus GE... choć sporo banków już to ma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tereska Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.07, 13:51 A ktoś mógłby przytoczyć tu jakieś przykłady? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komin Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.07, 14:14 To może wejdź na stronę GE i tam będą... chyba najprościej albo na google napisać i tam na stówę będą odpowiedzi na twoje pytania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.07, 21:23 No nie ma wszystkiego, ale dzięki, w sumie to było logiczne, i wychodzi na to, że to jedyny kredyt, który daje możliwość brania auta z zagranicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 14.10.07, 09:49 To jest naprawdę jedyny kredyt z taką możliwością? Dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 15.10.07, 10:32 Wejdź na stronę GE poczytaj, wejdź na stronę innych banków i będziesz widział różnice od razu... no chyba, że coś się pozmieniało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodzi Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 15.10.07, 17:08 Z tymi różnicami to raczej... NIE! Ja jako laik nie widzę nic, różnic prawie nie ma, no może w liczbach, ale to setne procenta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wróbel Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.07, 17:07 Porównaj sobie kredyty samochodowe na przykład, bo są najmniej skomplikowane i różnice zauważysz od razu... weź przykładowe 1000 zł i prowizje raty itp. będziesz miał różne sumy pod koniec obliczeń Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miles Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.07, 17:20 No ja nie widzę takich dużych różnic, są one minimalne, fakt, że to mała kwota, ale przy dużo większych też za dużych ich nie ma... liczy się to czy chcesz samochód kupować w Polsce czy zagranicą wtedy już liczba banków dość istotnie zostaje ograniczona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniak Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.07, 07:59 A z jakich banków możesz brać kredyty samochodowe zagranicy? I na jakiś gorszych warunkach, czy nie koniecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.07, 08:12 Masz kilkanaście banków: jednym z nich jest GE z którego możesz brać kredyt zagranicy, zaczyna się on od 6.99% bodajże no i masz fajny podział % na samochód i na inne rzeczy typu AC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.07, 16:49 Tak to wiem, a są jakieś ukryte niespodzianki? Bo nie wierzę, że nie ma? Ktoś spłaca taki kredyt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadek Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.07, 18:38 Ja spłacam, może nie ten bo w GEpardzie i jakoś nie widze haków... nie robią ich już... nie ma po co za duża konkurencja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.07, 10:15 A czy ktoś się orientuje czy jest jakaś szansa, żeby te kredyty potanieją, czy będzie wręcz przeciwnie, bo niby mi się nie spieszy, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mim Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.07, 20:37 Człowieku teraz masz takie warunki w bankach, że szok... nie wiem nad czym się zastanawiać, taniej już nie będzie moim zdaniem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowlczyk Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.07, 14:35 Tego nigdy nie wiesz... patrząc na kredyty w krajach zachodnich to jeszcze sporo nam brakuje, więc... Myślę, że na kredytach samochodowych np. może udać się zejść na procentach o 1/3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konar Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.07, 12:24 A kiedy może to nastąpić? I jakie będą objawy? Mamy lata prosperity i to nie następuje, więc ja nie wiem, czy nastąpi, jest dobrze, ale nie wiem czy będzie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadzio Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.07, 16:27 A ktoś coś więcej może mi powiedzieć z własnego doświadczenia jak jest z kredytem konsolidacyjnym? Bo mam 3 raty w dwóch bankach i coś bym z tym zmienił! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Webi Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.07, 22:30 Jak nawet zaostrzą te przepisy, to dużych banków to nie ruszy takich jak GE Money czy City, One zawsze sobie poradzą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.07, 17:08 A czemu tak uważasz, czym one się różnią, masz jakieś przykłady? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.07, 20:02 No ja nie widzę takich dużych różnic, są one minimalne, fakt, że to mała kwota, ale przy dużo większych też za dużych ich nie ma... liczy się to czy chcesz samochód kupować w Polsce czy zagranicą wtedy już liczba banków dość istotnie zostaje ograniczona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beta Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.07, 18:00 A do jakich banków to się ogranicza? Możesz mi je wskazać? I czym się różnią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.07, 19:59 Ja wiem, że z GE Money możesz ściągać samochód zagranicy, czytałem o tym bodajże w parkiecie, poszukaj na google Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrej Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.07, 12:50 To prawda GE to jeden z banków, dzięki któremu możesz brać kredyt na samochód i sprowadzasz go zagranicy, ale większym atutem jest to, że masz jeszcze 17% na przykład na ubezpieczenie tego pojazdu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.07, 16:10 A na co mogę jeszcze wykorzystać te 17% i skąd ono się bierze, bo za bardzo nie rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Migel Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.07, 10:31 a ja mam inne pytanie Panowie i Panie widzieliście kurs dolara... może benzyna potanieje, bo to następstwo moim zdaniem... tylko nie wiem jak to się odbije na kredyty... w sumie chyba tani dolar to wszystko lepsze, znaczy tańsze czy nie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomas Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.07, 20:42 Jeżeli chodzi o GE jak i inne banki to nie ma takiej możliwości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qalos Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.07, 17:08 To nie dobrze, powinni to zmienić, myślę, że spora liczba ludzi była by chętna na taki manewr... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilo Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.07, 15:11 A kredyty mieszkaniowe w jakim banku można wziąść, GE to dobry bank? Argumentacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Webber Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.07, 18:08 W rankingu Expandera jeden z czołówki, więc nieźle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bemo Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.07, 18:20 W czołówce, BYŁ pierwszy, ma ofertę najlepiej rozbudowaną w porównaniu do podobnych dużych banków! niska prowizja chyba 0,33% więc nie jest źle no i okres spłaty do 40 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszel Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.07, 15:02 nawet 42 jeżeli budujesz dom, na swojej działce... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.07, 15:12 A mogę wziąść kredyt pod hipotekę na zakup czegokolwiek na przykład samochodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.07, 19:44 Tak!! Nie ma z tym żadnego problemu, robisz cesję na dom/mieszkanie z bankiem i dają Ci kredyt na co chcesz... np. na wakacje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poli Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.07, 20:26 A jak to wygląda procentowo? Znaczy jaki kredyt dostanę, od wartości mieszkania mnie obchodzi!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koko Re: Karo głąbie rusz głową IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.07, 16:34 Na to mówi się LTV i wychodzi ono naprawdę różnie, nie ma stałego ltv, jest milion zależności, ale ogólnie od 60-80% takie są widełki Odpowiedz Link Zgłoś
2bambosze jak widzą to mlodzi inwestorzy ? 17.11.07, 21:16 dokładne rozliczenia kredytowe. Strach czytać ? www.ipe.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2094 Odpowiedz Link Zgłoś