alfa36 09.10.07, 23:30 www.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&z=opis&id=2757 Jestem na etapie poszukiwania projektu. Dom ma być parterowy, rodzina liczy 4 osoby (2+2) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
al9 aboslutnie NIE! 10.10.07, 09:12 dramat. psia kupa. ale czego sie spodzewac za 1400 zł.... moja rada - nie stac Cię na zlecenie projektu architektowi - nie buduj domu.. Zrobisz kretyńskie oszczędności, kupisz projekcik zrobiony w jedną noc przez studencinę (w dodatku nie utalentowanego) - wydasz setki tysięcy na budowe i będziesz mieszkać w baraku... Przemysl to! Pozdrawiam al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa36 Re: aboslutnie NIE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.07, 09:35 Jestem laikiem, ale wydaje mi sie, że ten dom, moze nie najładniejszy na zewntąrz, ale jest dośc dobrze rozplanowany w środku. Byłam w takim domu, jego wlasciciele poki co wad nie widzą, al tez mieszkają w nim zaedwie 2 miesiące. dzieki za wszeslkie sugestie. pozdrawam Odpowiedz Link Zgłoś
al9 Re: aboslutnie NIE! 10.10.07, 09:41 jedna łazienka za mała główna sypialnia wejście z korytarza do strefy nocnej niewygodna kuchnia ---- Właściciele nie widzą wad? wiesz jak to jest np z samochodami? testy wykazały że 92 % uzytkowników matizów uważa że to świetne auto. a tylko 45% kierowców bmw serii 5 tak mysli.... to ma byc Twój dom i skoro juz podjąłeś decyzję... Forum ma potwierdzić Twój wybór.... ? al Odpowiedz Link Zgłoś
mamatucinki Re: aboslutnie NIE! 10.10.07, 11:22 a wiesz czemu ludzie ci maja dobre zdanie o matizach? Bo widac wybrali samochod odpowiedni do wlasnych potrzeb. To ze Tobie nei odpowiada matiz nie znaczy ze dla mnie rowniez bedzie zly. Czasem pomysl al9 zanim zaczniesz wszystko i wszystkich krytykowac. Bo od jakiegos czasu sledze to forum i od Ciebie sa tylko nieuprzejme uwagi. Dziwne to..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 mamatucinki IP: *.teleton.pl 10.10.07, 11:30 argument ze w żle zaprojektowanym domu ktos się dobrze czuje jest całkwoicie chybiony dzis mieszkam w duzym i wygodnym domu, ale najszczęsliwszy byłem w wynajmowanej kawalerce. I czułem się tam jak młody bóg... od dawna zwalczam fatalny moim skromnym zdaniem zwyczaj kupowania za grosze gotowych projektów. Moim zdaniem gotowy projekt nie istnieje. Ale mneijsza z tym. Nie krytykuję zadającego pytanie. To nie mój dom i nie moje dylematy. Zwracam natomiast uwagę na wady projektu. Zasadne jest pytanie - czy forum ma być instytucja wzajemnej adoracji? Moim zdaniem nie i mam prawo prezentowac to swoje poglądy. Podobnie jak Ty czy każdy forumowicz... al Odpowiedz Link Zgłoś
freeravn Re: aboslutnie NIE! 18.10.07, 10:28 Mnie też nie zachęca. Jest bez wyrazu, proponuje jeszcze poszukać innych alternatyw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdrapko Re: aboslutnie NIE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.07, 10:15 al9 - obiecales cos. Juz nie pamietasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hooper Re: Irys- podoba Wam się? IP: *.eranet.pl 10.10.07, 16:42 Dom nie rzuca na kolana, rozplanowany może jeszcze nie najgorzej, ale: 1. ekstremalna kuchnia :-) tragiczna do wygodnego umeblowania 2. wejście do kotłowni przez kuchnię? Kiepsko 3. bardzo mała łazienka. 5 metrów to taki standard wielkiej płyty. 4. brak garderoby a pokoje malutkie. To gdzie te szafy na odzież, kurtki, buty,ręczniki, pościele, rzeczy "absolutnie niezbędne"? Jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny to bez komentarza. A co do projektów gotowych i na zamówienie. Jest tylko piękną teorią, że za te kilkanaście tysięcy (przy tej wielkości domu) będziesz mieć idealnie to co chcesz itd. Otóż niekoniecznie. Tez może się zdarzyć,z ze dom zaprojektuje Ci gość zupełnie bez talentu i polotu (zgodnie z krzywą Gaussa tych przeciętniaków jest najwięcej), albo i student. Jest również co najmniej bardzo prawdopodobne, że Twój "indywidualny" dom trafi do następnego katalogu biura jako gotowiec. Sfinansujesz więc produkcję gotowca. Poszperaj, jest kilka firm, które sprzedają całkiem sensowne projekty. Odpowiedz Link Zgłoś
al9 hooper mylisz sie 10.10.07, 16:59 kupujesz projekt i jestes JEGO WŁAŚCICIELEM! nie ma mowy o jego dalszym życiu.. w umowie jest odpwoiednia klauzula, architekci maja swoje standardy i kodeks zawodowy.. a co do jakości projektu - fakt - trzeba starannie wyszukać projektanta.. Nie twierdzę że to łatwe. Podobnie jak dobrego pośrednika w obrocie nieruchomościami, adwokata czy notariusza, nie mówiąc o lekarzach..., hydraulikach, malarzach, mechanikach samochodowych..... pozdr al Odpowiedz Link Zgłoś
djbunio Re: Irys- podoba Wam się? 10.10.07, 18:38 Przyznam, że w moim typie nie jest. Lubię domy proste i funkcjonalne. W tym nie podoba mi się kuchnia, jest jak dla mnie kompletnie nieustawna. Podział na część dzienną i nocną niby jest, jednak ja wolę wyraźny podział (polecam domy z użytkowym poddaszem). Wielkość łazienki ujdzie ale w części nocnej przydałaby się garderoba bo przeprowadzając się do domu nie miałbym ochoty oglądać w sypialni szaf. W części dziennej brakuje oddzielnej łazienki dla gości. Niezrozumiałe dla mnie jest okno z kuchni do salonu, kuchnia otwarta na salon byłaby lepszym pomysłem. Pomieszczenie gospodarcze też wrzucone ot tak byłoby sensowne w wersji z garażem. Pooglądajcie domki na stronach Ładnego Domu, Muratora, Archonu, MTM Styl, Lipińscy. Na pewno znajdziecie coś dla siebie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_inter Re: Irys- podoba Wam się? 10.10.07, 19:16 Oglądałam ten projekt "na żywo" - juz zbudowany. Z zewnatrz jest raczej brzydki. Ten który widziałam miał ciekawą elewację i dość ładne pokrycie dachu (gont) - co troche poprawiało wygląd. Samo wnetrze ustawne, kuchnia z wyspą (ale niepotrzebnie tak duza) - salon robi wrazenie przestrzennego. Najwieksza zaletą tego projektu jest stosunkowo niski koszt budowy - ten który ogladałam kosztował właścicieli 290 tys zł na gotowo (2006 rok) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa36 do al9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 19:35 A może polecisz nam jakis fajny projekt nieduzego, parterowego domku? Działka ma wymiary 29x29 i wjazd od północy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa36 Jeszcze dodam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 19:58 Ja projektu nie wybrałam jeszcze (niestety, bo chciałabym miec to już sa sobą), choć nie ukrywam, ze dopiero lektura forum spowodowała, że zaczęłam sie bacznie przyglądac projektom. Ktos zarzucił brak drugiej łazienki (dla gości). Ja tak czy inaczej zrezygnowałabym z niej na rzecz garderoby. Uważam, ze lazienka dla gości nie jest mi potrzebna. Wierzę, ze ułatwia życie, ale po pierwsze to koszty, po drugie jak pomysle, ze następną część swojego życia mam sprzątać dwie łazienki, to zdecydowanie chcę jedną:) Odpowiedz Link Zgłoś
djbunio Re: Jeszcze dodam 10.10.07, 20:18 Przepraszam za przejęzyczenie, chodziło mi o wc :-). Ja będę budował dom z użytkowym poddaszem i dlatego wałkuję tą łazienkę dla gości. Mój wybór (choć może się zmienić) to Dom Pod Kasztanem pracowni architektonicznej Archon: www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m3f0189cacbfe2 Jedyny jego minus (jak dla mnie) to brak miejsca na garderobę na piętrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa36 Re: Jeszcze dodam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 22:33 My chcemy domek parterowy. W sytuacji, gdybym chciala mieć użytkowe poddasze, to na pewno chcialbym mieć dwie łazienki/ubikacje, bo latac w nocy na dół by mi sie nie usmiechało. Od kilku dni poczytuję forum i już wiem, że pokoje wielkosci 8, 9 metrow sa za małe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nata Re: Jeszcze dodam IP: *.eranet.pl 20.10.07, 20:06 Ja w kwestii łazienek :-))) Ponieważ mieszkam już we własnym domu, więc może troszkę inaczej na to patrzę. Jeśli w domu mieszka rodzina z dziećmi dwie łazienki bardzo się przydają. Oczywiście nie mówię tu o dwóch pokojach kąpielowych, tylko o jednej małej drugiej większej łazience. Bardzo to poprawia komfort życia (no a też w końcu dlatego buduje się dom). W tym projekcie łazienka ma 5 m. To taki standard wielkości z wielkiej płyty. Mam takiej wielkości łazienkę na parterze i mieści się tam raptem prysznic. Pewnie na siłę można by tam wstawić wannę i ew. pralkę ale stopień zagracenia tego pomieszczenia sięgnął by niebotycznej skali. Wadami tego projektu są też: 1. kotłownia z wejściem przez kuchnię. Ta kotłownia musiałaby też być pomieszczeniem gospodarczym i pralnią. bardzo niewygodne rozwiązanie 2. Bardzo "nieustawna" kuchnia 3. Nie dam głowy, ale chyba nie ma też garderoby Reasumując sądzę, ze szkoda czasu na ten projekt. A jakiej wielkości domu szukasz? Przewertowałam setki projektów, chyba wszystkie, które są na rynku więc może mogę Ci podesłać namiary na coś sensownego. Zresztą w efekcie przeglądania katalogów wiem, ze mój drugi dom będzie zaprojektowany indywidualnie. Jeśli mogę coś doradzić szukaj projektów, które: 1. nie mają wielu pomieszczeń (typu 6 pokoi na 100m, ale za to pomieszczenia są przestronne. 10 metrowa sypialnia to komórka. Tak samo "serce domu" czyli pokój dzienny nie może mieć 15-20 m 2. Mają rozsądnej wielkości pomieszczenie gospodarcze. tego bardzo często brakuje w gotowcach, a to rzecz absolutnie niezbędna w domu! 3. Jakieś miejsce na pralnie i suszarnię. To naprawdę bardzo wygodne, gdy w w łazience miejsca nie zajmuje Ci pralka i nie wisi tam pranie, a deska do prasowania nie jest uroczym designerskim dodatkiem do któregoś z pokoi. 4. Miejsce na przynajmniej jedną sporą garderobę 5. Warto wybierać domy z kominkiem, będziesz mogła trochę zaoszczędzić na kosztach ogrzewania w zimie 6. Zastanów się czym będziesz ogrzewać dom-od tego zależy wielkość kotłowni 7. I osobiście uważam, że czymś super jest duża łazienka. Taka wygodna, niezagracona, gdzie naprawdę można się zrelaksować. I dużej łazienki wcale nie musisz sprzątać w pocie czoła. O wiele więcej pracy trzeba włożyć w małe zagracone pomieszczenia. Co mówię z własnego doświadczenia (1 łazienka 5 m, druga 12m) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ania19771 Jeszcze dodam 20.10.07, 22:31 Nata-to pierwsza sensowna i bez złosliwosci odpowiedz Jestem pod wielkim wrazeniem-przedstawiłas wszystko w bardzo konkretny i rzeczowy sposób Piszesz ze masz juz w tym kierunku doswiadczenie -"przewertowałas setki projektów"-czy byłabyś wstanie cos podpowiedzieć i dla mnie??? Z góry przepraszam autora wątku ze sie wtrąciłam ale czytajac wiekszosc postów i krytycznych uwag to na samą myśl ze mam zadać pytanie -ciarki mnie przechodzą Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nata Re: Jeszcze dodam IP: *.eranet.pl 21.10.07, 00:25 A bardzo chętnie pomogę. Daj znać jakiej wielkości ma być dom. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ania19771 Jeszcze dodam 22.10.07, 14:43 Witam Przyznam szczerze ze mam okropny metlik w głowie- Jest nas 4 (2+2) i myśle ze tak pozostanie wiec potrzebowałabym po jednym pokoju dla dzieci sypialni dla nas i salonu(min 30m) Dla mnie kuchnia moze miec mikroskopijne rozmiary -ponieważ nie znosze tej częsci domu(w tej chwili mamy 13m kuchnie co dla mnie wiąże sie ze straconymi metrami powierzchni) Chciałabym mieć jedna łazienkę i dodatkowo osobne WC-jakąś spiżarnie i pomieszczenie gospodarcze(lub kotłownie) Nie wiem jak wygląda sprawa z tzw-pralniami(tez przydałby sie taki mały kącik)...co wiecej sama nie wiem Jest faktycznie masa projektów ale... np.ten odpowiadałby w miare jeśli chodzi o rozmieszczenie www.projekty.z500.pl/projekt/z24/rzuty.html ale wizualnie wogóle mi nie podchodzi-chyba ze kolorystyka tak zadziałała W pierwszej wersji chcieliśmy mieć cos takiego www.projektdomu.pl/projekt,upb115-dom-przy-uroczej,29.html ale odpada "jestem okropna"-to wiem ale chciałabym zamieszkac w domku który bedzie nam sie wizualnie podobał a dodatkowo jego wnętrze bedzie super rozpracowane Mam nadzieje ze cos sie jednak znajdzie- w ostatecznosci pozostaje wizyta u fachowca-ale na u nas to kiepsko z takowymi Pozdrawiam Cie NATA i mam cicha nadzieje ze mi coś doradzisz skorygujesz.... Czekam z niecierpliwoscią Anka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Jeszcze dodam do nata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 21:57 Mojwej poprzedniczce napisałas, ze mozesz pomóc... Też prosiłabym o pomoc w ocenie projektu: www.projekty.z500.pl/projekt/z24.html; ewentualne poprowki to dobudowanie garażu i kotłowni, natomiast w miejscu pomieszczenia gospodarczegi garderoba plus pomieszczenie gosppdarcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nata Re: Jeszcze dodam do nata IP: *.eranet.pl 26.10.07, 21:25 Hej. Domek jest całkiem, całkiem. Mnie osobiście akurat podobają się takie domy bez ozdobników :-). Ta aktualna kotłownia (na projekcie PG) będzie trochę mała jak na garderobę i PG. Chociaż jest to jakieś rozwiązanie jeśli dobudujesz garaż. A może zamiast garażu rozważyć podpiwniczenie? Od razu się przyznaję, że nie wiem czy jest to możliwe z technicznego punktu widzenia i jak zmieniłoby to budynek, ale wtedy na parterze zostają Ci tylko pomieszczenia mieszkalne. I dom staje się całkiem wygodny. Ja jeszcze jutro poszperam po katalogach (i dla Ani też)-jak znajdę coś fajnego podeślę linki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa36 Re: Jeszcze dodam do nata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 15:47 dzięki nata, będę wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś