snob_nad_snoby 16.10.07, 12:43 zastanawiam sie nad takim typem domu, chce cos prostego i w miare nowoczesnego www.willamagdalenka.com/oferta_W298.php Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pudht Re: Dom w lesie 16.10.07, 13:16 witam, w prezentacji to ladnie wyglada. tylko nie wiem jak to w praktyce ze swiatlem dziennym wyglada. a zanim wokol twojego domu tak las bedzie rosl, to zejdzie pare dziesiat lat. bo w srodku lasu nie wybudujesz (dojazd samochodow dostawczych itd.) sam projekt nie jest zly. pozdr. tm Odpowiedz Link Zgłoś
snob_nad_snoby Re: Dom w lesie 16.10.07, 13:28 Las juz mam - działka w otulinie Mazowieckiego Parku Kraobrazowego. Droga dojazdowa bedzie, jest wytyczona. Niestety w przypadku domu w lesie musze sie liczyc z tym, ze bedzie ciemno. Teraz wszystko zalezy od architekta, zeby dobrze zrobił projekt i maksymalnie dom nasłonecznił. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_inter Re: Dom w lesie 16.10.07, 16:23 Fajny projekt, sensowny układ. Jeśli masz środki na taki dom, to tylko budować i mieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
snob_nad_snoby Re: Dom w lesie 17.10.07, 14:05 Dzieki za uwagi. Pokazywałam ten projekt wielu osobom i wszyscy mówia, ze sensowny. Odpowiedz Link Zgłoś
dewulot1 Re: Dom w lesie 17.10.07, 22:33 Te samochody w garazu to chyba jakies Maybachy czy co, bo nie zostawily duzo miejsca na wjazd, wyjazd czy otwarcie drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
snob_nad_snoby Re: Dom w lesie 18.10.07, 12:15 dewulot1 napisał: > Te samochody w garazu to chyba jakies Maybachy czy co, bo nie > zostawily duzo miejsca na wjazd, wyjazd czy otwarcie drzwi. tak Maybachy i to dwa ;) Architekt, który bedzie robił projekt zwrocił uwage, ze garaz jest mały. Odpowiedz Link Zgłoś
dewulot1 Re: Dom w lesie 18.10.07, 16:44 Garaz nigdy nie jest za duzy. Widzialem juz domy gdzie samochody byly trzymane na dworzu bo garaz byl zaladowany warsztacikiem, taczkami, rowerami, walizkami, kosiarkami, lopatami, szuflami do sniegu, siekierami do drewna, winem w baniakach, i inna graciarnia. nawet stolem bilardowym. Ludzie z mieszkania (miasta) nie zdaja sobie sprawy ile sprzetu przybedzie jak sie przeniosa do domu (na wies). Zazwyczal to wsystko laduje w garazu bo jest zawsze pod reka, a nie na jakims strychu czy w piwnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARONSAN Re: Dom w lesie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.08, 01:59 Świetna uwaga.Żeby przechować wszystko z czego się korzysta na takiej działce potrzeba większej powierzchni niż zajmują 2 samochody.Można zlecić utrzymanie ogrodu jakiejś firmie (jak kogoś na to stać),ale i tak zostaje mnóstwo urządzeń które trzeba zimą przechować.Poza tym przecież lubimy kupować ,kupować ,kupować... i nie lubimy się niczego pozbywać dopóki ma wartość użytkową (sprzedać i tak nie ma komu).Może lepiej od razu zaprojektować sensowne pomieszczenia gospodarcze niż hotel dla samochodów najczęściej przewyższający ich wartość ? Odpowiedz Link Zgłoś
navigare100 Re: Dom w lesie 19.10.07, 19:16 Świetny dom! Sama stałam się niedawno posiadaczką pięknej leśnej działki i chciałabym domu dokładnie w takim stylu. Bardzo dobrze przemyślane wnętrze... Odpowiedz Link Zgłoś
waga32 Re: Dom w lesie 25.10.07, 21:05 To jak to w końcu jest? Niedawno wyczytałam gdzies na forum, ze na działce leśnej nie ma szans na uzyskanie zgody na budowe domku... Czyli, jak to w końcu jest? I od czego uzyskanie takiej zgody zależy (bo od kogo to wiem)? Podzielcie się wiedzą. Marzy mi się taka chatka, las już mam na oku, ale boję się że domu to mi tam wybudować nie pozwolą... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
navigare100 Re: Dom w lesie 25.10.07, 21:37 To niezupełnie tak jest, ze nie wolno. Musisz spojrzeć na plan zagospodarowania przestrzennego (o ile jest). Tam zobaczysz co możesz, np. na mojej działce można wyciąć drzewa na pow. 300m, a dom może mieć max 2,5 kondygnacji itp. Tyle, ze u moja działka jest leśno-budowlaną położoną w obrębie miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
navigare100 Sorki... 26.10.07, 14:25 Przepraszam, pośpieszyłam się wczoraj z odpowiedzią. Pomieszały mi się działki :-))) Dziś trochę poszperałam i faktycznie budowa na gruntach leśnych jest bardzo trudna o ile wręcz niemożliwa. To niezupełnie tak jest, ze nie wolno. Musisz spojrzeć na plan zagospodarowania > przestrzennego (o ile jest). Tam zobaczysz co możesz, np. na mojej działce możn > a > wyciąć drzewa na pow. 300m, a dom może mieć max 2,5 kondygnacji itp. Tyle, ze u > moja działka jest leśno-budowlaną położoną w obrębie miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
snob_nad_snoby Re: Dom w lesie 25.10.07, 22:48 Sytuacja z działkami lesnymi jest dosc skomplikowana. W moim przypadku wojewoda mazowiecki wydal zgode na odlesienie czesci dzialki. Poprzedni wlasciciel otrzymal WZ, a pozniej PNB, a my kupilismy dzialke z pozwoleniem na budowe i bedziemy zmieniac projekt. W tej chwili na dzialkach w naszej okolicy nie sa wydawane WZ i PNB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozef Re: Dom w lesie IP: 85.202.145.* 05.08.08, 10:08 Budujemy dom wlasnie na dzialce lesnej wazny jest Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego powinien okreslac warunki budowania dzialke trzeba odlesnic najlepiej zrobic operat szacunkowy, ktory przekona Lasy Panstwowe, ze nie bedzie jakis szkod, niepotrzebnego wyrebu Gdzies na tym forum byl fajny temat o mieszkaniu w poblizu lasu, warto sie z nim zapoznac Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś