Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

OKNA- drewniane czy z PCV

IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.01, 20:24
    Cześć !
    Chciałbym rozpocząc dyskusję na temat okien , które uważacie ,że są lepsze :
    drewniane czy z PCV. Mam na myśli te z PCV imitujące drewno, czy ta okleina
    jest trwała ?
    Ja przychylam się do okien drewnianych, ale na wiosnę mam montaż i jeszcze się
    do końca nie zdecydowałem ... Jakie firmy polecacie , jeżeli chodzi o drewno ?
    Pozdrawiam Wszystkich budujących
    Obserwuj wątek
      • Gość: monter Re: OKNA- drewniane czy z PCV IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.01, 21:06
        Założyłem pecefałki f-my Thermoplast - sa super.
        Zwyciężyła kwestia braku konieczności konserwacji (w przypadku drewniaków).

pzdr
        monter
        • Gość: Wladek Re: OKNA- drewniane czy z PCV IP: *.bresa.com.pl 19.12.01, 11:19
          Chciałem tylko nadmienić, że okna drewniane malowane ciśnieniowo, lub
          zanużeniowo wymagają mniej koserwacji niż PCV (słynne płyny do konserwacji
          stolarki z PCV). Takich okien nie konserwuje się wcale no prócz DW40 na okucia.
          • Gość: monter Re: OKNA- drewniane czy z PCV IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.01, 12:32
            Jeżeli okien drewnianych (malowanych ciśnieniowo czy w jakiś tam inny sposób)
            nie konserwuje się, to ja jestem Szach Perski.
            I to by było na tyle!!!

pzdr
            monter
      • Gość: TOYA Re: OKNA- drewniane czy z PCV IP: 192.168.6.* 16.12.01, 21:40
        Trzy lata temu załozyłem eleganckie niestety drogie ale extra okna PCV
        firmy ......THERMOPLAST.Nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na te okna.
        Czwarta zimna zima + trzy dość gorące lata utwierdziły mnie w przekonaniu że
        zakup był wart włożonych pieniędzy. A mogłem skorzystać z wielu "okazji" różnej
        maści promocji znacznie tańszych itd. Czekałem co prawda znacznie dłużej od
        przeciętnej ale nie załuję. Zamawiałem na Bartyckiej w przedstawicielstwie.
        Na oknach nie warto oszczędzać , to jest podstawa. Nie ma żadnego znaczenia czy
        to będą z "drewna" czy z plastiku ważne żeby były firmowe, porządne. A to
        znaczy droższe. Ot i proza życia: tanie znaczy g... warte. Niestety.
        Celowo słowo drewnianie ująłem w cudzysłów gdyż w drewnianych jest tyle drewna
        ile w plastikowych plastiku. Owszem jest to drewno ale nasączone pod wysokim
        ciśnieniem taką ilością preparatów chemicznych uodparniających na różnice
        temperatur, na wilgoć, na grzyby itp. itd. na dodatek na ramie aluminiowej
        że drewna tam jest tyle ile napisałem. Są również okna drewniane z drewna,
        niedrogie,ładne ale ... na dwa, trzy lata po czym zaczyna się chocholi taniec
        poczynając od tendencji do paczenia sie po picie wilgoci, rozwarstwianie itd.
        Podobne z plastikami: to jest rama aluminiowa oblana plastikiem. To wszystko.
        Wybór należy do Ciebie. Pzdr.
        Aha szyby u wszystkich są z jednego miejsca w Polsce więc nie daj się zwieść
        o jakichś nadprzyrodzonych własciwościach szkła float u różnych producentów
        a pewnie będą Ci opowiadali o tym z pełnym przekonaniem bajki.Nie wierz nikomu.
        A szyby są bardzo dobrej jakości.
        • Gość: magda Re: OKNA- drewniane czy z PCV IP: *.biol.uni.lodz.pl 17.12.01, 10:50
          Ale czy okna z PCV i styropian nie jest rakotwórczy!!!
          Błagam niech mi ktoś odpowie. Adres: magiasnow@wp.pl
          • Gość: TOYA Re: OKNA- drewniane czy z PCV IP: 192.168.6.* 17.12.01, 20:43
            Komórka też jest podobno rakotwórcza. Żyjemy w zalewie plastików, w naszych
            domowych gniazdkach śpimy w przestrzeniach oplecionych taką ilością przewodów,
            kabli emitujących fale elektromagnetyczne że na sama myśl mozna zgłupiec. Nie
            dajmy sie zwariować. Wbrew pozorom (jak wyże) nie ma rzeczy 100% zdrowych.
            Nawet drewno czasami jest tylko z na zwy drewnem. I co z tego? ano nic.
            Organizm ludzki ulega ciagłej ewolucji orzystosowując się do coraz to innych
            zagrożeń. Próba odcinania tego oddziaływania kończy się z reguły b.źle.
            Głowa do góry. Pzdr.
            • Gość: Tom Re: OKNA- drewniane czy z PCV IP: 213.77.14.* 19.12.01, 13:36
              Jezeli PCV to tylko naprawdę najwyższej jakości - tanie lubią się pokrzywić
              (niemiłosiernie) - no i pozostaje kwestia trwałości - PCV rozkłada się pod
              wpływem promieniowania uv-staje się kruche, wprawdzie producenci zapewniają że
              to opanowali, ale...
              • Gość: Szybki Re: OKNA- drewniane czy z PCV IP: *.proxy.aol.com 05.01.02, 22:34
                Ja rowniez radze Tobie PCV,dobrej kategori i nie trzeba malowac lub martwic sie
                dlugo nie wytrzmaja. Zamykac oczy i kupuj PCV. Pozd. z Kaliforni.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka