-
Jadę właśnie kupić kalmary do Makro, bo naszła mnie
ochota.straszliwa :). Jakie są wasze ulubione przepisy? Podacie coś?
Ja zwykłam robic je w potrawce z pomidorami i papryką lub smazone w
cieście.
-
Moja babcia zażyczyła sobie na obiad kalmarów. Niestety, nie robiłam tego nigdy w życiu i po pierwsze nie mam specjalnie pomysłu, po drugie, i najważniejsze, jak te skubańce przyrządzic, zeby nie były gumowe? Moja babcia jest bardzo otwarta na różne, nazwijmy to egzotyczne smaki, więc nie ma co się ograniczać. Acha, poniewważ dopiero wybieram się na "połów" przewiduję, ze kupię tylko jakąś straszną zbryloną mrożonkę.
-
Mam całą ośmiornicę i wymyśliłam sobie, że podam ją nafaszerowaną warzywami z soczewicą. Jak ją najlepiej zrobić? na patelni czy w piekarniku? ile piec i w jakiej temp?
-
Naszło mnie na te piękne tuby które można kupić mrożone. Wiem, że
można z tego zrobić coś dobrego ale nigdy nie jadłam i nie umiem.
Wiecie jak i czym je napchać? Słyszałam o serze z papryką ale nie
mogę znaleźć przepisu...tak po grecku.
-
Czy widzieliscie moze w sklepie kalmary ale w calosci, tzn bez odnóży itd,
chodzi mi o ten korpusik czy jak to sie nazywa- mają być nie pocięte na
pierścienie. troche sie zamotałam, ale wiecie o co mi chodzi?!:) Chciałam
zrobić faszerowane fetą i papryką i w sosiku- takie jadłam w Grecji i bardzo
mi smakowały. Szukam juz od dłuższego czasu i wszedzie pierścienie:(( Moze
spotkaliscie? Będę wdzięczna za informacje.
-
Co robię nie tak...
zrobiłam ciasto piwne, maczałam krążki kalmarowe...
na patelnię...
a działo sie tak, że ciasto przypiekało się a kalmar niestety
się kurczył bez ciasta... :(
no i najpierw smażyłam krązki a dopiero potem maczałam je w
cieście... dwa razy więcej pracy
a jakiś inny sposób?
-
Nie przepadam za tzw."owocami morza".Ale w Śwęta będę miał gości,
ktorzy to lubią / przynajmniej tak twierdzą /.Chcę zrobić coś w
rodzaju gulaszu lub flaczków z kalmarów.I mam dwa problemy: jakie przyprawy
zarówno korzenne jak i ziołowe mogę dodać do kalmarów oraz czy
należy je jakoś wstępnie obrobić typu-skrobanie, parzenie wrzątkie itp.,
cz od razu pokroić i gotować lub smażyć
-
Poszukuję przepisów na przyżądzenie mrożonych kalmarów (zaznaczam ze nie
chodzi mi o te w panierce lecz zwykle mrozone). Wiem że można po prostu
usmażyć ale może macie jakieś ciekawsze pomysły?
-
Kupiłam wczoraj kalmary pocięte w paski, są tam paski białego mięsa, ale
także kawałki tych odnóży z przyssawkami. Zaczęłam je gotować i w trakcie
gotowania zauważyłam, że to białe mięso jest miękkie, ale te odnóża są
strasznie twarde. Czy wystarczy je dłużej pogotować, żeby zmiękły, czy takie
twarde właśnie mają być, czy może są niejadalne? Help, szybko, bo kalmary
siedzą w garnku, a ja nie mam pojęcia co z tym zrobić, dotychczas kupowałam
tylko tuby i nie było tego problemu.
-
W jaki sposób można przyrządzić kalmary?
Dzięki za pomoc!
-
Mrożone, w tuszkach.
Jak przyrządzić by nie były gumowate i mdłe w smaku?
-
czy gdzieś w Warszawie można kupić świeże kalmary?
-
Prosilbym o jakis przepis na salatke z kalmarow w olivie.
-
Skąd bierzecie surowe ryby do sushi? Ze zwykłego sklepu, czy kupujecie w
jakichś specjalistycznych? A owoce morza np. kalmary - kupujecie zwykłe mrożone?
Pytanie kieruję do mieszkających w PL.
-
-
Mam pytanie do starych wyjadaczy, czy pasuja do siebie te skladniki:
krazki kalmara, malze, krewetki koktajlowe, anchois, pomidory, czosnek, natka, peperoncino?
Jak ugotowac albo podsmazyc kalmary zeby nie byly gumiaste??
Z gory dzieki za odpowiedzi
Pozdr
-
Rozpoczynam dopiero doświadczenia z tymi żyjątkami.
Ostatnio kupiłam krewetki - w domu się zorientowałam że mają oczy i dziwne
macki. Trochę poszperałam w necie - obrałam, usunęłam to coś z grzbietu i
przyrządziłam z czosnkiem, pietruszką i śmietaną - pyszne.
Ponieważ do końca nie jestem pewna czy dobrze je "sprawiłam" i przyrządziłam
proszę o jakieś info nt. podstaw obchodzenia się z owocami morza - nie tylko
krewetkami ale i kalmarami, ośmiorniczkami, mulami itp.
Nie chodzi o ko...
-
Znajomy przywiózł mi kiedyś przepyszne suszone kalmary.
Pamiętając smak kupiłam na Allegro i suszone kalmary i ryby.
Jaki koszmar. :D
Zaniosłam na firmową imprezę, 20 osób i nikt nie był w stanie zjeść. :D
Naprawdę lubię nowe i dziwne smaki ale to był hardcore. ;)
-
zamierzam jutro przygotowac na obiad kalmary, kupione jako mrozone
pierscienie.
chce usmazyc je na oleju (bez panierki), ale nie wiem jaki dopelniacz do nich
podac. ziemniaki nie pasuja, moze ryz? moglyby byc i frytki, ale troche za
duzo smazonego.
jakby ktos mial pomysl to bardzo prosze...
a swoja droga to czy warto do oleju dodac jakis ziolek tak by oddaly swoj
smak kalmarom?
-
Chodzi mi o chipsy chinskie, takie jakie mozna kupic suszone i gdy je smazymy
rozmiar koleczka zwieksza sie kilkakrotnie? Jadlam niedawno kalmary w takim
ciescie i byly rewelacyjne :)