Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

mieszkania TBS

28.07.03, 19:03
    podpowiedzcie mi proszę, gdzie mogę znaleźć autoryzowane adresy Towarzystwa
    Budownictwa Społecznego, które budują mieszkania w Warszawie.
    czy ktoś z Was korzystał może z tej formy zakupu mieszkania? czy Waszym
    zdaniem warto? jakie mogą się tu kryć niebezpieczeństwa? w jakiech
    dzielnicach TBS buduje swoje mieszkania?
    z tego co wyczytałam w necie, oferta jest kusząca, ale ja właśnie w takie
    kuszące nie wierzę ;)
    Obserwuj wątek
      • myszka77 Re: mieszkania TBS 29.07.03, 17:45
        hej hej! napiszcie coś ,proszę!
        • Gość: MM Re: mieszkania TBS IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 29.07.03, 19:44
          www.forumtbs.pl/
          Jest to strona Ogólnopolskiej Izby Gospodarczej TBS. Jest tam również spis TBS,
          ale trwa aktualizacja działu i przepraszają za utrudnienia. Może za jakiś czas
          znajdziesz tam adresy, które Cię interesują.
          Też jestem ciekawa, co o TBS sądzą mieszkańcy. Proszę, odezwijcie się!
          • Gość: Bi Re: mieszkania TBS IP: *.igik.edu.pl 30.07.03, 08:47
            Wplacilam kupe kasy na takie mieszkanie i ... nigdy go nie zobaczylam. Bo najpierw zbieraja kase a dopiero potem
            staraja sie o kredyt z KFM-u. A jak kredytu nie dostana to ...koniec marzen o wlasnym mieszkanku i o pieniazkach tez.
            Nie bawcie sie w to !!!!
            • Gość: chrisk Re: mieszkania TBS IP: 195.205.210.* 30.07.03, 08:58
              Ja wpłaciłem kasę i mieszkanie zobaczyłem ale z 1,5 rocznym poślizgiem. Z
              resztą wszystko zależy od umowy z wykonawcą takiego mieszkania.
              Ja na twoim miejscu zastanowiłbym się czy nie warto rozejrzeć się za czymś
              własnym. 3 lata temu jak decydowałem się na TBS sytuacja na rynku (kredyty,ceny
              mieszkań) była inna niż obecnie teraz zastanawiam się nad kupnem własnego M.
              Ale jeśli już się zdecydujesz na TBS to rzezcywiście zadzwoń do Krajowej Izby
              TBS i wypytaj się o wszystko co cię interesuje. Jest tam b miły choć trochę
              odjechany na punkcie TBS gość.
              Pozdrawiam i życzę powodzenia.
              Chrisk
              PS.
              Jak masz jakieś pytania co do TBS do wal śmiało postaram się odpowiedzieć.
              • miki46 Re: mieszkania TBS 17.08.03, 22:57
                Gość portalu: chrisk napisał(a):

> PS.
                > Jak masz jakieś pytania co do TBS do wal śmiało postaram się odpowiedzieć.

Jestem jak na razie osobą samotną. Mam nadzieję, że nie zawsze tak będzie.
                Chiałabym starać się w TBS-ie o mieszkanie dwupokojowe, a mogę tylko - jako
                osoba samotna - składać wniosek o jednopokojowe. Jak to załatwić? Może wiesz?

• Gość: chrisk Re: mieszkania TBS IP: *.dom.fenert.net / 192.168.5.* 29.08.03, 23:14
                  miki46 napisała:

> Gość portalu: chrisk napisał(a):
                  >
                  >
                  > > PS.
                  > > Jak masz jakieś pytania co do TBS do wal śmiało postaram się odpowiedzieć.
                  >
                  > Jestem jak na razie osobą samotną. Mam nadzieję, że nie zawsze tak będzie.
                  > Chiałabym starać się w TBS-ie o mieszkanie dwupokojowe, a mogę tylko - jako
                  > osoba samotna - składać wniosek o jednopokojowe. Jak to załatwić? Może
                  wiesz?
                  >
                  Nie znam przepisu na podstawie którego możesz składać wniosek na mieszkanie
                  jednopokojowe? Ja mieszkam w TBS i są tu osoby samotne mieszkające w dwu a
                  nawet trzy pokojowych mieszkaniach. Jedyne warunki o jakich mi wiadomo to
                  nieprzekroczenie pewnego progu zarobków oraz stałe dochody (jest też pewne
                  minimum). Oczywiście trzeba sobie zdać sprawę że zarówno opłata partycypanta
                  jak i późnieszy czynsz będzie wyższy a te w przypadku TBS nie należą do
                  najwyższych. Spróbuj dopytać się u "dewelopera" myślę że on udzieli Ci bardziej
                  szczegółowych informacji można też zadzwonić do "Izby TBS" tel (22)629 61 89
                  lub e-mail: biuro@izbatbs.pl

Pozdrawiam
                  chrisk

• miki46 Re: mieszkania TBS 30.08.03, 20:36
                    W moim biurze tak mnie poinformowali, tak też jest w regulaminie. Ludzie
                    dopisują fikcyjne osoby: narzeczonych, babcie, rodzeństwo. Ale ja nie mam ani
                    narzeczonego, ani babci, ani rodzeństwa. Obcych ludzi nie mogę prosić o
                    taką "przysługę", stąd mój problem. Spróbuję skorzystać z telefonu lub maila,
                    które mi podałeś. Dziękuję.
                    • Gość: chrisk Re: mieszkania TBS IP: *.dom.fenert.net / 192.168.5.* 31.08.03, 23:38
                      Na stronie TBS znalazłem taki wątek:

Pytanie

Czy jest określona max powierzchnia mieszkań w stosunku do ilości osób dla
                      mieszkań TBS?

Odpowiedz

Obowiązujące przepisy nie określają maksymalnej lecz minimalną powierzchnię
                      mieszkania w stosunku do ilości osób. [Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia
                      04.07.2000r. w sprawie warunków i trybu udzielania kredytów i pożyczek ze
                      środków Krajowego Funduszu Mieszkaniowego oraz niektórych wymagań dotyczących
                      lokali i budynków finansowanych przy udziale tych środków (Dz. U. Nr 62, poz.
                      719)]. Ustawa o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego
                      (Dz.U.00.98.1070) w art. 31 wskazuje, iż kryteria i tryb przeznaczania mieszkań
                      dla konkretnych najemców określa umowa spółki albo statut towarzystwa. Poza
                      więc wskazanymi wyżej "normami", pozostałe sprawy związane z trybem i warunkami
                      najmu regulowane są przez TBS

Może to coś wyjaśni?
                      Pozdrawiam
                      chrisk
            • Gość: Ala Re: mieszkania TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.03, 23:38
              kto podpisuje umowę i wpłaca na "zakup" mieszkania w TBSie, jeżeli nie dostali
              jeszcze kredytu. Sama sobie winna jesteś, niestety.
              • Gość: Bi Re: mieszkania TBS IP: *.igik.edu.pl 29.08.03, 08:49
                3 lata temu realia byly nieco inne...
                Dziekuje bardzo za "mile" slowa. Mimo wszystko zycze Ci zeby Cie to nigdy nie spotkalo.
            • Gość: net Re: mieszkania TBS IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 19:51
              w TBS-ie nie kupujesz mieszkania.
              Płacisz za nie ale ono nigdy nie stanie się twoją własnością !!!
      • Gość: daro Re: mieszkania TBS IP: *.pkobp.pl 30.07.03, 09:01
        mysia25 napisała:

> podpowiedzcie mi proszę, gdzie mogę znaleźć autoryzowane adresy Towarzystwa
        > Budownictwa Społecznego, które budują mieszkania w Warszawie.
        > czy ktoś z Was korzystał może z tej formy zakupu mieszkania? czy Waszym
        > zdaniem warto? jakie mogą się tu kryć niebezpieczeństwa? w jakiech
        > dzielnicach TBS buduje swoje mieszkania?
        > z tego co wyczytałam w necie, oferta jest kusząca, ale ja właśnie w takie
        > kuszące nie wierzę ;)

Mam do sprzedania 2 pokoje w TBS Marki

Darek
        • ja20034 Re: mieszkania TBS 30.07.03, 09:09
          Przypadkiem tego nie kupuj !!!
      • Gość: chudyy tbs nie jest zły jeśli IP: 195.94.203.* 18.08.03, 11:48
        ja wszedłem w to,
        mieszkanie ma 44 metry, na Grochowie w Wawie w TBS Praga Południe. Jedyne co
        można sprawdzać to czy TBS grunt, czy ma kasę z KFM oraz poprzednie budowy. Ten
        miał OK i mieszkanie oddał z miesięcznym poślizgiem. Sam lokal jest OK. Jak
        ktoś nie ma na kupno nowego i dochody do 9 tys. miesięcznie brutto na 3-osobową
        rodzinę to jest to rozwiązanie OK. Mieszkanie nigdy nie jest Twoje, ale płacisz
        mniej więcej połowę tego co za wynajem takiego samego. Lokale są oddawane z
        podłogami i białym montażem, całkiem OK. Po 30 latach kredyt z KFM się spłaca i
        masz jeszcze taniej. Jak Ci się odwidzi (wzbogacisz się) to udział
        odsprzedajesz i kupujesz nowe. Moim zdaniem lepszy TBS niż płacenie za wynajem.
        pozdrawiam,
        Edward
      • takandrynka Re: mieszkania TBS 27.08.03, 09:06
        jak ktos jest zainteresowany moge powiedziec o przykladzie gdanskim...mieszkam
        sama w mieszkaniu tbs-skim (bez udzialu gminy, bo i taki tbs w Gd jest) - jest
        to jeden z 4 tbsow istneijacych na terenie Gd.
        • armroz Re: mieszkania TBS 28.08.03, 15:48
          Właśnie wprowadzam się do 54-metrowego mieszkania TBS pod Warszawą. Inwestycja
          została zakończona tydzień przed zakończonym terminem. Czynsz (za naszą 3-
          osobową rodzinę) wynosi 640 zł.
          Znam dwie rodziny które mieszkają w TBS-ach i jak na razie są zadowolone.
          Pozatym coraz częściej słyszę o tym, że te mieszkania będzie można wykupować
          (ostatnio takiej informacji udzieliła mi pani z biura TBS). Prawdę mówiąc nie
          wiem co będzie za 5, 10 czy 20 lat i chyba nie ma co się martwić na zapas. Ja
          wolę mieszkać w poniekąd swoim mieszkaniu, a nie w wynajmowanym.
        • miki46 Re: mieszkania TBS 28.08.03, 23:22
          takandrynka napisała:

> jak ktos jest zainteresowany moge powiedziec o przykladzie
          gdanskim...mieszkam
          > sama w mieszkaniu tbs-skim (bez udzialu gminy, bo i taki tbs w Gd jest) -
          jest
          >
          > to jeden z 4 tbsow istneijacych na terenie Gd.

Jestem zainteresowana, jak to zrobić? Będę starać się o mieszkanie w komunalnym
          TBS-ie. Jeśli możesz napisz, jak Ty to załatwiłaś?
          • takandrynka Re: mieszkania TBS 29.08.03, 10:20
            Ja nie staralam sie o mieszkanie komunalne, poniewaz to w ktorym mieszkalam
            mialo za duzy metraz. Jak zalatwic sprawe mieszkania komunalnego (przydzialu
            mieszkania komunalnego) musisz sie dowiedziec dokladnie w Urzedzie Miejskim na
            Nowych Ogrodach...a dopiero pozniej, juz bedac na liscie komunalnej, mozesz sie
            starc o komunalne tbs-owskie (plus wplata 10% wartosci). jednym z warunkow
            uzyskania mieszkanbia komunalnego jest zameldowanie na pobyt staly w Gd. no i
            zbyt maly metraz na 1 os w zameldowanym lokalu mieszkalnym
            (www.gdansk.gda.pl ) .
            Ja kupilam mieszkanie za 30% wartosci w Ogolnopolskim TBS-e - za 30% wartosci i
            kaucje (czyli 12 mies czynsz)( www.tbs.org.pl ).
            Dodam, ze warunki miedzy OTBS a gminnym GTBS sa o wiele lepsze, jest wyzszy
            standard a oplaty miesieczne podobne. W GTBS ogrzewanie jest na prad a w OTBS
            jest gazowa kotlownia lokalna umieszczona w kazdym bloku. Pozdrawiam
            • miki46 Re: mieszkania TBS 29.08.03, 20:49
              Dzięki za informację, ale mi chodziło o trochę inną sprawę, a mianowicie jako
              osoba samotna (na razie - mam nadzieję), chcialabym w TBS wynająć mieszkanie
              dwupokojowe, czyli o większym metrażu niż mi obecnie przysługuje wg regulaminu,
              nie chciałabym bowiem za jakiś czas - gdy nie będę już samotną osobą -
              kawalerki zamieniać na większe. Stąd moje pytanie. Pozdrawiam.
              • takandrynka Re: mieszkania TBS 30.08.03, 20:23
                Ja mieszkam sama na prawie 60 m i tez mam zamiar zalozyc kiedys rodzine. OTBS
                posilkuje sie nowelizacja do Ustawy, ktora nie mowi, jaki metraz przypada na
                jedna osobe. Jak pisalam wczesniej, ja kupilam mieszkanie za 30%
                wartosci...ale wiem, ze wynajac mozna od spoldzielni na Kowalach (gmina
                Kolbudy, 8km do centrum Gd) - chyba od spoldzielni Inwestycja.
                Pozdrawiam
                • miki46 Re: mieszkania TBS 30.08.03, 20:42
                  Nie mogę skorzystać z Twoich podpowiedzi, bowiem mieszkam w innej części
                  kraju.Serdecznie dziękuję za zainteresowanie.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka