Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

akt notarialny warunkowy

IP: *.crowley.pl 30.07.03, 15:42
    Mam takie pytanko: chce kupic mieszkanie na rynku wtórnym (za ok. 85 tys zł)
    na kredyt (w PKO BP), jako część tzw. wkładu własnego (ok. 14 tys zł.)
    chciałbym potraktować wkład zgromadzony na ksiązeczce mieszkaniowej z premią
    gwarancyjną. Problem polega na tym, ze aby uruchomić pieniądze z książeczki
    potrzebny jest już akt notarialny. Czy mozliwe jest sporządzenie aktu
    notarialnego warunkowego, w ktorym byłoby zapisane, ze część należności za
    mieszkanie (te brakujące 14 tys.) wpłynie na konto sprzedajacego za ok.
    miesiac (tyle mniej wiecej trwa realizacjia książeczki), zastrzegając
    jednocześnie, że dopiero po spełnieniu tego warunku akt będzie ważny?
    Obserwuj wątek
      • barbor Re: akt notarialny warunkowy 30.07.03, 18:02
        Właśnie dzisiaj podpisywałam podobną umowę, też staram się o kredyt, też mam
        tylko część pieniędzy (z Kasy Mieszkaniowej). Nie istnieje coś takiego, jak
        umowa warunkowa, tj. ważna po spełnieniu jakichś warunków (w tym przypadku
        zapłaty reszty ceny). Załatwia się to poprzez odroczenie płatności drugiej raty
        do określonego terminu, z poddaniem się przez kupującego egzekucji praw w
        przypadku nei wpłacenia pieniędzy w terminie. Zresztą jeśli będziecie
        podpisywać umowę u notariusza, to on powinien to wszystko Ci powiedzieć, i
        oczywiście sporządzić wstępną wersję takiej umowy. Ja wniosek o kredyt dopiero
        będę składać (już po podpisaniu umowy kupna), więc w umowie zobowiązałam się,
        że do określonego terminu taki wniosek złożę, a płatność nastąpi najpóźniej 3 m-
        ce po złożeniu wniosku (tak wynika z umowy z bankiem) - na szczęście
        sprzedający zgodził się na tak długi termin. Oczywiście taki zapis nie ma
        znaczenia jeśli chodzi o sprzedającego, bo jego obchodzi tylko to, żeby dostać
        pieniądze w określonym terminie, a skąd one będą pochodzić, to już nie jego
        broszka (np. jeśli nie dostaniesz kredytu, to musisz w jakiś inny sposób
        znaleźć te pieniądze). Ale jeśli chodzi o kupującego, to warto taki zapis
        umieścić, bo potem w Urzędzie Skarbowym nie będą się czepiać źródła pochodzenia
        pieniędzy. Pozdrawiam i życzę powodzenia,
        B.
      • mirkad Re: akt notarialny warunkowy 31.07.03, 12:13
        istnieje coś takiego jak umowa kupna - sprzedaży warunkowa, lecz nie dotyczy
        ona twojego przypadku. Radzę tak jak mój przedmówca: akt notarialny z klauzulą
        o wpłacie określonej kwoty pieniędzy po realizacji premii z książeczki, w
        nieprzekraczalnym terminie do.... (sprzedający musi się na to zgodzić).
        Przekazanie mieszkania - po spłacie całości należności. Jako zabezpieczenie
        dla obydwu stron - par. 777 KC. Zresztą o wszystko wypytaj notariusza lub
        pośrednika (jeśli go masz). Tak z grubsza sformuowany akt not. zabezpiecza
        interesy obydwu stron.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka