Dodaj do ulubionych

Przepisy kuchni tureckiej bym prosila:)

26.11.06, 01:47
Bardzo prosze o przepis na zupe jogurtowa "layla" niby mi wychodzi ale nie
tak do konca ... araz na baklave:) uwielbiam to ciacho :) bardzo
prosze....ale jesli jest to mozliwe to w jezyku polskim... bo u mnie z
czytaniem angielskiego to tragedia... :):)

Pozdrawiam was kochani :)
Obserwuj wątek
    • leyla44 Re: Przepisy kuchni tureckiej bym prosila:) 26.11.06, 16:44
      Yayla corabsi

tłumaczę z tureckiego więc miary są typowo tureckie i składniki też :-)
      dla 6 osób:

jedna szklanka od cherbaty (taka do tureckiej cherbaty, czyli malutka)RYŻU
      jedna szklanka do wody YOGURTU
      jedno JAJKO
      mała łyżeczka MĄKI
      jedna łyżka do zupy MASŁA
      5 szklanek do wody WODY LUB ROSOŁU
      SÓL
      OSTRA PAPRYKA
      MIĘTA

Umyć ryż i ugotować go do miękości w dwóch szklankach wody.
      Yogurt, mąkę i żółtko z jajka dobrze wymieszać. ugotowany ryż dodać z gornak z
      zagotowanymi pięcioma szklankami wody bądź rosołu. Do yogurtu wymieszanego z
      żółtkiem i mąką dodać 1 czą 2 łyżki gotującego się rosołu lub wody i wymieszać
      (by się zachartowało i nie ścieło) po czym wlać to bardzo powoli do zupy ciągle
      mieszając. Zagotować i wziąść z ognia. Polać po wierzchu rozpuszczonym masłem z
      miętą lup papryką.

Powodzenia życzę, mnie nigdy nie wychodzi :-(
      • leyla44 Re: Przepisy kuchni tureckiej bym prosila:) 26.11.06, 16:48
        Aman allahim zapomiałam o soli ;-) no dodajcie sól jeszcze jak się będzie
        gotować (nie więcej niż 10 minut ją gotujcie)
      • leyla44 Re: Przepisy kuchni tureckiej bym prosila:) 26.11.06, 16:50
        No i mąż mnie zganił. Sól dodajcie na samym końcu, bo jak się doda wcześniej to
        takie kłaczki z yogurtu mogą się zrobić. Pewnie dlatego mi nie wychodzi ;-)
    • leyla44 Re: Przepisy kuchni tureckiej bym prosila:) 26.11.06, 17:13
      na baklavę to nie chcę podawać przepisu bo nigdy nie robiłam.To jest także moje
      ukochane ciasto ale mąż się nauczył że gdy wieczorem przychodzi z pracy
      przynosi mi kilogram baklavy :-) chce mnie ewidentnie utuczyć. A ja się nie
      opieram :-)
      Może któraś z doświadczonych koleżanek robiła? Basiu a Ty?
      • yalan77 Re: Przepisy kuchni tureckiej bym prosila:) 26.11.06, 17:22
        Pamietam ze trzeba chyba 6 jajek do tego.. i 2 lyzeczki malutkie proszku do
        pieczenia... ale reszty nie pamietam ile maki itd.... nie wiem....:x Bardzo
        prosze o pomoc...!!! zjadlabym soebie...
        leyla44... a tam juz utuczyc ;)..
        Pozdrawiam :)
      • basiaistanbul Re: Przepisy kuchni tureckiej bym prosila:) 26.11.06, 22:17
        :)Gotowac nie lubie,ale to ze musze wiec sie nauczylam:)
        ale co do "baklavy"to tylko jem:)ale nie za duzo,nie jestem zwollenikiem
        baklavy,moze dlatego ze to co mamy jak tylko chcemy nie jest zbyt tym czym
        chcemy:)(ja wole makowiec:)paczki,hmmm.to co polskie)
        ale co do baklavy zeby dobrze zrobie baklave trzeba naprawde miec doswiadczenie
        co do wyrobienia ciasta.
        pozdrawiam
        Basia
        • yalan77 Re: Przepisy kuchni tureckiej bym prosila:) 27.11.06, 00:19
          Kochani nie sadzilam ze w takim szybkim tepie sie tak duzo dowiem :):)
          jestescie kochani...
          Basiu kochana... ciasto potrafie wyrabiac.. nauczylam po po 3 razie :):)
          Pierwsze to mi wyszlo jakies grube:D:D ale zobaczymy jak wyjdzie mi po 6 mies
          przerwie :):) Trzymajcie za mnie kciuki :):) Jestescie cudowni :):)
          Buziaki WIELKIE
          • basiaistanbul Re: Przepisy kuchni tureckiej bym prosila:) 27.11.06, 00:26
            :)tebrikler....mysle ze jak czlowiek chce to wszystko moze zrobic,ale
            oczywiscie musi probowac :)nikt nie rodzi sie mistrzem w
            czymkolwiek,nieprawdaz:)ale zacheta tez jest wazna,wiec nawet jak komus nie
            bedzie smakowalo to jedz sama albo daj tym co cie kochaja to wtedy ma zupelnie
            inny smak.:)i chce sie robic wiecej:)
            pozdrawiam
            Basia
            • yalan77 Chcialabym wiecej:) ale co za duzo to nie zdrowo:) 27.11.06, 00:32
              A jak nie bedzie smakowalo:( to tak jak mowisz Basiu dam rodzinie:) a nastepnym
              razem to juz wyjdzie ..hmm moze nie do konca ale... NIKT SIE MISTRZEM NIE
              URODZIL:):)

Dziekuje bardzo serdecznie ... zaczne o 7 rano pichcic a jak cos wyjdzie to dam
              wam znac:):) Pozdrawiam :):)
              • basiaistanbul Re: Chcialabym wiecej:) ale co za duzo to nie zdr 27.11.06, 00:48
                na pewno wyjdzie:)ale najwazniejsze zeby za duzo sie nie starac:)bo gdy za duzo
                myslimy o tym co robimy i chcemy zrobic idealnie to na pewno nie wyjdzie.
                przypomina mi sie moja pierwsza proba gotowania pilavu(byl to kleik z ryzu,a
                moj maz jadl z takim apetytem:))))))))ale teraz jak bym mu ten pilav taki
                zrobila:)))))dobre strony miesiecy miodowych:))).)z czasem czlowiek wszystkiego
                sie nauczy,no i kazdy ma zdolnosci w czym innym:)
                kolay gelsin:)
                pozdrawiam
                Basia
    • yalan77 Re: Lahmacun...istiyorum...lutfen:):) 26.11.06, 17:13
      A przepis na lahmacun albo pide... tzn chodzi mi o samo ciasto... oraz
      baklava... mialam na baklave ale gdzies posialam:(:( i tak bym sobie zjadla..
      mniam..

Leyla44 Bardzo ci dziekuje za pomoc :):)
      • leyla44 Re: Lahmacun...istiyorum...lutfen:):) 26.11.06, 19:02
        Baklava
        1,5 kg mąki
        4 jaja
        1 szklanka wody
        szczypta soli
        200 g nisatsta (mąka ziemniaczana)
        400 g margaryny
        3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
        na syrop:
        1,5 kg cukru (cukierpuder też może być)
        5 szklanek wody
        sok z jednej cytryny

przygotowanie:
        syrop: cukier i wodę zagotować, na koniec wycisnąć sok z cytyny i pozostawić do
        wystygnięcia.
        ciasto:
        mąkę, wodę, sól,jajka połączyć i wyrobić ciasto.Odstawiśc na 15-20 minut
        przykrywająć mokrą sciereczką.Podzielić na 12 części i rozwałkować na bardzo
        cieniutkie placuszki, posypując mąką ziemniaczaną.Placki muszą być naprawdę
        cienkie i okrągłe.Układać jeden na drugim na wysmarowanej margaryną/masłem
        formie,smarując roztopionym masłaem bądź margryną.Tak ułożyć 6 placuszków i
        posypać je naszymi orzechami włoskimi. Na te orzechy ułożyć pozostałe 6 placków
        każdy smarując margaryną/masłem. Pokrojić w kwadraty romby jak kto woli. Włożyć
        do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Jak się już porządnie zarumieni wyjąć z
        piekarnika i wylać na nią zimny syrop.(syrop ma być zimny baklava gorąca).
        Poczekać ąż wszystko ostygnie i zabrać się do jedzenia. Afiyet olsun.

Przepis jest prosty,domowy.Ale ja go nie wypróbowałam. Jak ktoś zrobi to proszę
        o podzielenie się wrażeniami.
    • turkiyemylove Re: Przepisy kuchni tureckiej bym prosila:) 26.11.06, 21:04
      Witam!
      Właśnie odkryłam tę stronkę, może się przyda :)

www.yogurtland.com/category/turkish-food/
      Pozdrawiam serdecznie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka