Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

panele za i przeciw ?!

IP: *.ack.kolornet.pl 03.08.03, 17:33
    Czy doradzacie panele w nowym domu, czy raczej klasyka - parkiet? Mnie
    bardzo podobają się panele. Ceny są bardzo różne - jeżeli zdecydowałabym się
    na ich zakup to z pewnością nie na takie najtańsze. Jakie są zalety i czy są
    rzeczywiście dobre; ile wytrzymują, czy się nie zniszczy ich powłoka, na co
    należy zwracać uwagę przy ich zakupie? Słyszałam, że aby panele nie stukały
    podczas chodzenia kładzie się pod nimi specjalną wyciszajacą matę - czy to
    prawda?
    Obserwuj wątek
      • Gość: & Re: panele za i przeciw ?! IP: *.idzik.pl / 192.168.120.* 03.08.03, 21:13
        Nic Ci nie da żadne wygłuszanie, nigdy erzac nie może w żadnej mierze
        konkurować z naturalnym drewnem.
        To dotyczy wszystkiego: ERZAC zawsze będzie ERZACEM.
        Poczytaj w historii, było na ten temat bardzo dużo wypowiedzi.
        W domu mam klepkę (różną)+ piękne dechy w głównym.
        Pzdr
        • Gość: jn Re: panele za i przeciw ?! IP: *.polkomtel.com.pl 27.08.03, 16:17
          Gość portalu: & napisał(a):

> To dotyczy wszystkiego: ERZAC zawsze będzie ERZACEM.

Tak jak błąd ortograficzny błędem ortograficznym
      • Gość: aleks Re: panele za i przeciw ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.03, 09:28
        używamy w domu dwa lata i to te najtańsze z promocji w supermarkecie.Nie są
        idealne, ale takich podłóg po prostu nie ma.Są zupełnie przyzwoite i nie muszę
        się martwić, że zniszczy się podłoga od byle czego, żadne cyklinowanie i
        malowanie nam nie grożą.wydaje mi się, że parę ładnych lat wytrzymają a
        póżniej można z łatwością je wymienić
        • Gość: IceTeam oczywiscie PANELE IP: *.pkobp.pl 25.08.03, 11:04
          miałem wiele lat parkiety, w różnych mieszkaniach, z różnego drewna, różnej
          jakości
          także teraz mam rodzinę, znajomych którzy kładli parkiety i co do jednego się
          zgodzę - parkiet ma swój urok i tego nie neguję
          PANELE - położyłem pierwszy raz jakieś 7-8 lat temu, z promocji, najtańsze,
          klejowe, krzywe jak diabli ale się udało i ... nie mam zadnych ale to zadnych
          zastrzeżeń poza tym ze na łączeniu z glazurą lekko skrzypi listwa maskująca
          żaden pies, kot, czyjeś buty czy remonty pękającego sufity i malowanie ścian
          nie zaszkodziły tym panelom
          i najważniejsze - dzieci ciągle coś upuszczające, ciągle czymś szorujące nie
          naruszyły powierzchni panela
          nie zaszkodziły im nawet dwa krzesełka "komputerowe" codziennie jeżdżące (bez
          zmiany kółek)
          a Ci co mają PARKIET ? nawet zwykłym paznokciem możesz zrobić wyraźną krechę,
          wchodzi jak w masło
          a co jak masz szurające wszystko ? będziesz obijał i oklejał wszystkie mozliwe
          nogi superspecjalnymi podkładkami zapobiegającymi rysowaniu ?
          a jak masz zwierzątka to co ? do weterynarza i poobcinać pazurki a potem uszyć
          i założyć butki ?
          zaraz ktoś powie, że można cyklinować, że mozna potem pomalować i to jest
          prawda - tylko jak często ?!?!?! po kilku takich "operacjach" parkiet bedzie
          cieńszy o paneli
          no i cena - ewidentnie tańsze są panele

a jak panele się znudzą to je przekladasz na strych albo wywalasz i kupujesz
          nowe

pozdrowienia

wyrażone powyżej opinie są moimi i nie wszyscy muszą się z nimi zgadzać

p.s.
          nie polecam też tzw. "barkietów" czyli paneli z górną warstwą wykonaną z
          prawdziwego drewna a nie laminatu - maja większość wad "normalnego" parkietu
          • ma75 Re: oczywiscie PANELE 25.08.03, 16:10
            A ja z kolei zdecydowanie polecam panele drewniane. Aha, i mała poprawka -
            "barkiety" itp. są całe z drewna, 2 dolne warstwy są z miękkiego, na ogół
            sosnowego, a górna warstwa z bardziej wytrzymałego (np. dąb, jesion itd).
            Mamy takie panele w mieszkaniu prawie 3 lata, może to nie długo, ale na razie
            nie mam żadnych zastrzeżeń: do tej pory nie pojawiła się ani jedna szparka
            pomiędzy deskami, co w przypadku parkietu byłoby nierealne! A były kładzione w
            nowiutkim mieszkaniu zaraz po oddaniu! A jeśli chodzi o trwałość, to jak są
            powleczone dobrym lakierem, to wcale nie tak łatwo je zarysować, w każdym razie
            u nas ta powłoka jest na razie praktycznie nienaruszona.
            A dodatkowo moim zdaniem drewno dużo ładniej wygląda, no ale to już rzecz gustu.
      • Gość: Nicola Re: panele za i przeciw ?! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.08.03, 11:20
        Szkoda że widzieliście mojej 4-letniej podłogi z drewna... Koszmar, wszystkie
        krzesełka, nóżki łóżka - wszystko podklejane filcem. Rysa na rysie,
        przebarwienia, wgniecienia...
        A panel? Może nie taki urokliwy jak naturalne drewno, ale co za komfort...
      • Gość: ji Tylko panele IP: 62.29.248.* 26.08.03, 19:50
        Tylko panele.
        Drewno jest niepraktyczne.
        Co za sens jest klasc drewno skoro i tak nikt tego nie rozpozna a uzytkowanie takiej podlogi to koszty,
        trudnosci itp.

Panele poza tym wygladaja po prostu ladniej.
        To tak jak robienie mebli kuchennych w calosci z drewna - mozna ale nie ma to zadnego sensu.
        • Gość: JacekD Tylko naturalne drewno. IP: *.acn.waw.pl 26.08.03, 23:04
          Gość portalu: ji napisał(a) stek bzdur:
          > Tylko panele.<<<<<-------------:))))
          > Drewno jest niepraktyczne. <<<<------
          • Gość: 33 Re: Tylko naturalne drewno. IP: *.zin.lublin.pl 26.08.03, 23:35
        • Gość: Jarek Re: Tylko panele IP: WAWZZ* / 10.0.6.* 27.08.03, 12:15
          Gość portalu: ji napisał(a):

> Drewno jest niepraktyczne.

Wychodząc z tego założenia trzebaby się zdecydowac na posadzkę przemysłową. Bo
          panele pod wieloma względami są jeszcze mniej praktyczne.

> Co za sens jest klasc drewno skoro i tak nikt tego nie rozpozna a uzytkowanie
          takiej podlogi to koszty, trudnosci itp.

Żeby nie rozróżnić zalaminowanego zdjęcia drewna od drewna prawdziwego trzeba
          być chyba ślepym.

> Panele poza tym wygladaja po prostu ladniej.

rzecz gustu

> To tak jak robienie mebli kuchennych w calosci z drewna - mozna ale nie ma to
          zadnego sensu.

Mnóstwo osób jest odmiennego zdania.
          Po prostu: co komu się podoba, na to się decyduje. Nie mozna generalizować.

• Gość: kami Re: Tylko panele IP: 62.29.248.* 27.08.03, 13:23
            Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Gość portalu: ji napisał(a):
            >
            > > Drewno jest niepraktyczne.
            >
            > Wychodząc z tego założenia trzebaby się zdecydowac na posadzkę przemysłową. Bo
            > panele pod wieloma względami są jeszcze mniej praktyczne.
            >
            > > Co za sens jest klasc drewno skoro i tak nikt tego nie rozpozna a uzytkowa
            > nie
            > takiej podlogi to koszty, trudnosci itp.
            >
            > Żeby nie rozróżnić zalaminowanego zdjęcia drewna od drewna prawdziwego trzeba
            > być chyba ślepym.

Nie rozpoznasz (mowie o dobrych panelach i nowoczesnych okladzinach drewnianych). Pewnie mowisz o typowym
            'parkiecie' z glebokiej komuny. Ten rzeczywiscie jest latwy do rozpoznania :-)
            Parsknal bym smiechem widzac u kogos w domu parkiet. To takie wsiowe...

Gust gustem ale nalezy wiedziec czego stosowac nie nalezy....

> > Panele poza tym wygladaja po prostu ladniej.
            >
            > rzecz gustu
            >
            > > To tak jak robienie mebli kuchennych w calosci z drewna - mozna ale nie ma
            > to
            > zadnego sensu.
            >
            > Mnóstwo osób jest odmiennego zdania.
            > Po prostu: co komu się podoba, na to się decyduje. Nie mozna generalizować.

Drewniane meble w kuchni maja zwykle cwoki o braku gustu.
            Nikt nie produkuje mebli z drewna (litego) do kuchni za wyjatkiem kaziow-zlotych-raczek.
            Meble drewniane (w calosci) nie wygladaja komicznie jedynie w stylowych wnetrzach.
            Takie jednak musi projektowac znawca epok nie amator stylista (jak to czesto bywa).

Kolejne nie na takie meble to prosta chec zmian - nie kupuje sie mebli na wieki (wiem ze duzo ludzi tak robi jako ukryty
            przejaw prowincjonalizmu).
            • Gość: JacekD Laminat i płyta wiórowa RULEZ ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.03, 15:15
              Daruj sobię tą internetową psychoanalizę, zwłaszcza że język polski, to aż za
              dużo jak na twoje możliwości (vide:"cwoki o braku gustu").

> Nie rozpoznasz (mowie o dobrych panelach i nowoczesnych okladzinach
              >drewnianych
              Możesz mówić o najlepszych panelach laminowanych a i tak rozpoznawany jest jako
              laminat+zdjęcie (słabej jakości).

>To takie wsiowe... <<<----
              • monika.zdz Re: Laminat i płyta wiórowa RULEZ ;) 27.08.03, 16:04
                Właśnie jednym podobają się parkiety z klepki innym panele,jedni wolą meble
                drewniane inni z płyty.Rzecz gustu.Po co to zaraz komentować czyjeś wypowiedzi
                skoro o gustach się nie dyskutuje. Ja mam w domu klepkę,starą z przed pół wieku
                albo strszą ,nie lubię jej,ma szpary między klepkami,zalana wodą wymaga
                pastowania bo inaczej brzydko wygląda,dużo przy tym krzątania i
                tyle,ostatecznie polożyłam na tym wykładzinę dywanową. Wcale nie uważam,że
                ludzie mający i lubiący klepkę to głupki po prostu lubią co innego niż ja. W
                nowym mieszkaniu położę panele bo uważam,że są praktyczniejsze,tańsze i
                estetyczne.
            • Gość: Jarek Re: Tylko panele IP: WAWZZ* / 10.0.6.* 28.08.03, 12:36
              > Nie rozpoznasz (mowie o dobrych panelach i nowoczesnych okladzinach
              drewnianych

Założymy się? Oglądałem naprawdę mnóstwo paneli laminowanych, w tym i takie
              powyżej 100zł/m2 i jakoś nigdy nie miałem wątpliwości na co patrzę.

> Gust gustem ale nalezy wiedziec czego stosowac nie nalezy....

Jak rozumiem - Ty wiesz? I w dodatku wiedza twoja jest wiedza jedynie słuszną,
              kto uważa inaczej to ćwok ze wsi? Moge nie komentować? Bo musiałbym brzydko, a
              nie chcę...

> Parsknal bym smiechem widzac u kogos w domu parkiet. To takie wsiowe...
              > Drewniane meble w kuchni maja zwykle cwoki o braku gustu.
              > (wiem ze duzo ludzi tak robi jako ukryty
              > przejaw prowincjonalizmu).

Piękny styl dyskutowania. Gratuluję!

J.
              • Gość: Mat Re: Tylko panele IP: waprx* / 192.168.14.* 28.08.03, 13:01
                Po prostu dla tego gościa jedynym przejawem braku "wsiowości" we wnętrzu jest
                całe mieszkanie pokryte plastikiem (panele, meble z plastikowego MDFu itp).
                Przyznam że dawno się tak nie uśmiałem czytając to forum ;-) Normalnie nowy
                guru dekoratorów wnętrz nam się właśnie objawił ;-)))

Mat (posiadający w mieszkaniu parkiet i meble kuchenne z pełnego drewna, jak
                również wiele innych drewnianych elementów, choćby gniazdka elektryczne i mimo
                to nie poczuwający się ani trochę do prowincjonalności).
      • Gość: mcbet Re: panele za i przeciw ?! IP: 172.28.30.* 27.08.03, 16:05
        Hmm a ja mam panele i co? I po 2 latach uzytkowania stwierdzilem:
        1. Moze i sie nie rysuja, ale niech wypadnie ci mlotek z reki z pewnej
        wyskosci, a zobaczysz... dziure w podlodze (a jak potem ciezko z klejonej
        wielkiej powierzchni paneli wyjac ten jeden zniszczony, boze moj drogi..)
        2. Wylej przypadkiem wode... niech postoi niezauwazona malenka kaluza na
        laczeniu paneli i zobaczysz jak wyrosna olbrzymie brzydkie pecherze (w koncu
        pod cienka okleina drewnopodobna jest tam plyta...)
        3. Niech w jakims miejscu paneli przyjdzie ci przytwierdzic cos do podlogi na
        stale np. nowe schody. Trudno wykonac dylatacje, a jak zapomnisz, bedziesz miec
        pofalowana podloge. (taki sam efekt, jesli nie bedzie odpowiednich dylatacji
        przy scianach)
        W koncu do kolejnego pomieszczenia kupilem DESKE BARLINIECKA, czyli prawdziwe
        drewno, a konstrukcja indentyczna. Wgniata sie, fakt, nawet po lakierowaniu,
        ale co? Wgniecenia sa naturalne...bo to drewno o! I jakie ladne!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka