-
wczoraj obgotowałam (od momentu wrzenia jeszcze 20 min.) gąski...
ostygły i na noc poszły do lodówki....
dziś chcę marynować grzyby... i mam pytanie... grzyby przelewać
ciepłą wodą czy takie chłodne z lodówki pakować w słoiki?? już się z
lekka ociepliły w temp. pokojowej są mniej więcej... znów
zagotować???
zalewać będę oczywiście wrzącą zalewą
-
Za radą jakiejś dobrej duszy zrobiłam w ubiegłym roku ogórki kiszone do
słoików, zalewając je wrzątkiem. Wyszły przepyszne. Za żadne skarby nie mogę
sobie przypomnieć ilości soli na litr wody. Może ktoś mi pomoże....
-
-
Ze dwa-trzy lata temu wpadł mi w ręce przepis na pasztet z kaczki, z
wątróbkami drobiowymi, porto i sokiem pomarańczowym. Robiłam go
kilka razy, bo był rewelacyjny. Właśnie zabrałam się za odnalezienie
tego przepisu w ramach przygotowań przedwielkanocnych i niestety
przepadł.
Może ktoś ma ten przepis? Musiał być w Pordaniku Domowym, albo czymś
podobnym. Szukałam w necie, ale nie znalazłam.
-
czy macie moze wyprobowany przepis na zalewe do papryki marynowanej, ale
lagodnej?
chodzi mi przede wszystkim o proporcje
ocet spirytusowy czy winny?
jakie przyprawy?
wszystkie dotychczas kupowane przeze mnie sa zbyt ostre
-
ile ich dodac?
kiedys tak jak znalam 1-2,
ogladajac z ciekawosci kuchnie afryki
tamtejszy kucharz wrzucalac garstke jego
powiedzial ze 1 listek
to tak jakby nic nie dodac,
od wtedy daje wiecej
np.na 2l conajmniej 6(srednich)
i smakowo nie szkodzi,
wiec robie tak do dzisiaj
mozliwe ze ktos ma wiecej praktyki
i wiecej na ten temat napisac,
p
-
Potrzebny mi jest przepis na ozory wołowe w sosie chrzanowym, musztardowym
lub chrzanowo-musztardowym. O ile możliwe to tak dokładnie od A-Z.Obiecałem
żonie,że wszystko wykonam sam. Nie wierzy, ale przy Waszej pomocy przygotuję
ozorki ibędą pyszne. Tak myślę.
-
Czy zna ktoś prosty przepis i smaczny na żołądki. Mam w zamrażarce i nie chcę
wywalać. Proszę o pomoc.
-
nei wiecie moze? teraz tyle pysznej papryki a zima nic, jak mozna ja
zakoserwowac i nie tylko octem?
-
No wiadomo można zaduszankę,prażonkę itp., wariantów tysiące.Czy ktoś ma
jakieś inne pomysły.
-
Pierwsze w życiu podejście do dyni zrobiłam. Dynia mała, bo trzykilowa.
Postanowiłam zrobić zupę-krem. Z braku rozsądnego przepisu było na wyczucie.
Rozgrzałam olej w garnku, wrzuciłam dużą pokrojoną cebulę i trzy ząbki czosnku
(przekrojone tylko). Posmażyłam chwilę, wrzuciłam pół dyni (obranej,
wypestkowanej i pokawałkowanej, rzecz jasna). Zalałam wrzątkiem do połowy
wysokości, dorzuciłam kawałek imbiru w kawałeczkach, trochę garam massali,
kuminu, mielonej kolendry i kardamonu, oraz p...
-
Ucieklo mi.
Czy znacie przepis na smaczny kapusniak, ale bez zeberek czy tez boczku?
Bardzo prosze o pomoc.
Wyszukiwarka na niewiele sie zdala.
Z gory dziekuje!
-
oczekuje z niecierpliwoscia pozdrowienia dla smakoszy rybek
-
Mam trochę zamrożonych łbów z dorsza i innych ryb. Chciałabym zrobić rosół
rybny, taki, w którym pływają pulpeciki z mielonego mięsa ryby, jadłam kiedyś
na Helu i na Mazurach takie cudo i było przepyszne.
Czy ktoś dysponuje przepisem na taką zupę ?
z góy dzięki
-
potrzebuję przepisów rodem z Mechico :) czy ktoś może mnie wesprzeć i
podzielić się na forum swoimi sekretami tejże kuchni??
-
Jak zrobic wywar z warzyw ?Dziekuje
-
wegetariański żurek albo biały barszcz - bardzo proszę o WYPRÓBOWANY przepis,
bo chcialabym zrobić na święta, a dotychczasowe próby - w najlepszym razie
jadalne. Mogę zresztą zrobić dwie wersje tzn dodać do jednego tę nieszczęsną
białą kiełbasę, ale bardzo mi zależy na tym wegetariańskim. Żeby był PYSZNY.
Z góry pięknie dziękuję.
-
tak mnie naszło po zapachach na klatce schodowej, szukam dobrego przepisu