Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    IP: 217.153.30.* 27.08.03, 11:39
    Zamierzam nabyć gospodarstwo (dom + zabudowania gosp.)wraz z ziemią 1ha. Czy
    wiecie, czy muszę być rolnikiem (z wykształcenia lub z natury). Nie będę
    uprawiał ziemi dla zysku tylko dla relaksu. Mieszkać tam nie będę a tylko
    wypoczywał w czasie urlpou. Dziękuję z góry za wszelkie rady.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jaculek1 Re: siedlisko IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 29.08.03, 22:26
        Biedaku, nie sypnę Ci z pamięci przepisami, ale wlasnie kupuje dzialke tzw.
        siedliskowa. Jest to niecala jedna trzecia hektara, zwykle pole, ziemia szostej
        klasy. Dopuszczona przez gmine pod zabudowe, ale tylko w pasie przydroznym,
        pozostala czesc to podobno ziemia rolna. Rolnik ze mnie zaden, ale jak zobaczyl
        to fachowiec uprawiajacy ziemie, dziwil sie, ze na tym cos moze wyrosnac. Mimo
        to w ewidencju gruntow starostwa stoi jak wol: ziemia orna. Oznacza to, ze jesli
        chcesz kupic jakikolwiek splachetek ziemi, ktorego nawet jedna dziesiata jest
        rolna, prawo pierwokupu ma panstwo. Przeklada sie to na realia w taki sposb, ze
        notariusz sporzadzi najpierw warunkowy akt przekazania wlasnosci i dopiero gdy w
        ciagu trzydziestu dni Agencja Nieruchomosci Rolnych nie zechce laskawie zakupic
        gruntu, dopiero wowczas ty szaraczku i pasozycie jeden, ktory bezprawnie chcesz
        sie wzbogacic, burzuju, na krzywdzie biednego rolnika, mozesz wziac te ziemie w
        swoje krwawe szpony. Nie musze oczywiscie dodawac, ze bedzie Cie to kosztowalo
        taksa notarialna razy dwa. Zapewne Jaroslaw Kalinowski nie wie co to takiego
        notariusz i nigdy nie zrozumie komu forsujac te idiotyczna ustawe tak naprawde
        przyspo
        • Gość: Bebiak Re: siedlisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 03:03
          Taksa w/g mnie nie będzie płacona dwa razy tylko tak jak przy pierwokupie na
          rzecz Skarbu Państwa (tym z ustawy o gospodarowaniu nieruchomościami: przy
          warunkowej 50% i przy przeniesieniu 50%. Myślę też, że Agencja nie będzie się
          tak strasznie rzucać na skorzystanie z tego prawa przy obywatelach polskich
          jako nabywcach, bo chyba zbyt biedna na to. Nie wiem ile ta ustawa będzie
          obowiązywać (jest - delikatnie mówiąc - lekko nieprecyzyjna), ale myślę, że
          została wprowadzona celowo: pod wpływem nacisków o zniesienie ustawy o
          nabywaniu nieruchomości przez cudzoziemców. Ja sobie tylko tak myślę... i moimi
          myślami się z Wami podzieliłam. Pozdrowionka. B.
          • Gość: Radovan Re: siedlisko IP: 212.182.6.* 02.09.03, 12:04
            Ano - racj. Pierwsza umowa jest umowa zobowiązująca do przeniesienia własnośći
            a dopiero druga własność przenosi (rzeczowa). Skutek m.in. taki, że notariusz
            wężmie 2 razy po pół taksy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka