Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dom na gruncie rolnym

IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.08, 23:04
    Witam.

Prosiłbym o prostą odpowiedź, czy to w ogóle ma sens.

Mój ojciec jest od jakiegoś czasu szczęśliwym emerytem, ma dużo czasu i
    chciałby w końcu kupić sobie kawałek ziemi (w grę wchodzi 1-2ha) i zacząć być
    rolnikiem (jakiś sad, proste uprawy).

Załóżmy, że chciałby wszystko zbudować od zera, czyli kupić kawałek ziemi,
    pobudować na tej ziemi dom, budynki gospodarcze, itp.

Pytanie, jak to najprościej zrealizować?

Głównie chodzi mi o durne prawo. Czy może po prostu kupić gdzieś 2ha ziemi i
    postawić sobie to gospodarstwo? A jeśli nie to jakie są opcje.
    Obserwuj wątek
      • Gość: * Re: Dom na gruncie rolnym IP: 82.160.131.* 16.03.08, 00:05
        jak najbardziej, niech kupi sobie kawałek ziemi, tylko niech zwróci uwage na to
        by była to ziemia rolna, tzn dzieki temu, bedzie mógł bez probnlemu wstawić tam
        tzw. zabudowe zagrodową..
        • Gość: ytrytuds Re: Dom na gruncie rolnym IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.08, 00:34
          Dziękuję za odpowiedź.

Rozumiem, że na dowolnej ziemi rolnej bez problemu można wystąpić o zabudowę
          zagrodową. Czy nie są potrzebne żadne dodatkowe warunki, np. domy w sąsiedztwie.
          Gdzie się najlepiej informację o formalnościach zdobyć i czy ta zabudowa
          zagrodowa to formalność, czy będą problemy? Jak to się ma do planów
          zagospodarowania przestrzennego?
          • Gość: * Re: Dom na gruncie rolnym IP: 82.160.131.* 16.03.08, 09:27
            najlepiej, jeśli ma Pan jakąś upatrzoną działkę, wziąść coś takiego jak wypis z
            planu zagospodarowania na daną działkę, i tam wszystko pisze :)
            • Gość: to nie jest takie Re: Dom na gruncie rolnym IP: *.chello.pl 16.03.08, 15:12
              to nie jest takie proste. Na gruncie rolnym domu mieszkalnego sie
              nie buduje. Po to jest zróżnicowanie działek. /rekreacyjne,
              budowlane/ .Dlatego grunt rolny najpierw trzeba przekształcić. Ale
              jeśli ziemia jest dobra, to nie jest to takie łatwe. A budowa bez
              zezwoleń zawsze będzie nielegalna. I po co kłopoty? Nie lepiej
              załatwiać wszystko legalnie?
              • Gość: * Re: Dom na gruncie rolnym IP: 82.160.131.* 16.03.08, 18:47
                ale oczywiście że może rolnik sobie postawić dom, gdy bedzie stawiał go razem z
                budynkiem gospodarczym = zabudowa zagrodowa
                • Gość: dd Re: Dom na gruncie rolnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 08:08
                  budynek gospodarczy to zupełnie inna sprawa niestety. Aby postawić dom na rolnej
                  ziemi trzeba ją odrolnić a najlepiej kupić ziemię z siedliskiem po prostu
                  • Gość: ytrytuds Re: Dom na gruncie rolnym IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.08, 12:33
                    W żadnym wypadku nie chodzi mi o nielegalną budowę. Czy mam rozumieć, że aby
                    pobudować gospodarstwo muszę:
                    1. kupić 2ha ziemi rolnej.
                    2. Odrolnić kawałek.
                    3. Pobudować na nim gospodarstwo.

Wydaje mi się to zupełnie bez sensu. Czy tak jest w istocie?
                    • Gość: j Re: Dom na gruncie rolnym IP: *.as.kn.pl 17.03.08, 22:44
                      Ale niektórzy bzdury piszą.
                      Lepiej poczytaj Ustawę o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, np, tu:
                      www.izbaurbanistow.pl/aktualizacja/data/pliki/100_D20030717Lj.pdf
                      W art. 61 jest napisane jakie warunki trzeba spełnić żeby wybudować gospodarstwo
                      zagrodowe jeżeli nie ma planu. Jeżeli jest plan to trzeba najpierw poczytać co
                      tam napisali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka