Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

podatek od nieruchomości

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.03, 13:34
    W marcu podpisałem umowe notarialną kupna mieszkania (od developera). Czy i
    kiedy będe musiał zapłacić podatek od nieruchomości? Czy przyjdzie mi jakieś
    zawadomienie, czy tez musze sam poczynić jakies kroki?.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź.
    Obserwuj wątek
      • Gość: egi Re: podatek od nieruchomości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.03, 13:43
        Faktycznie, tez mnie to czeka za troche. No więc wygląda na to, że trzeba w
        swoim urzędzie zgłosić fakt nabycia nieruchomości w ciagu 14 dni. POtem oni
        przysyłają decyzję wymiarową.Ale to nie urząd skarbowy tylko gminy, czy co tak
        teraz jest. Bo to podatek lokalny. Wymiar jest roczny.
        • Gość: AM Re: podatek od nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.03, 14:30
          14 dni od momentu podpisania umowy notarialnej, czy od wpisu do ksiąg
          wieczystych?
          • Gość: AM Re: podatek od nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.03, 14:39
            i jeszcze jedno pytanie:
            Jakie mogą byc konsekwecje zgłoszenia tego faktu po ok. 6 miesiącach lub w
            ogóle niezgłoszenia tego faktu?
            jakie możliwości egzekwowania należności ma urząd gminy?
            • vampi_r Re: podatek od nieruchomości 24.09.03, 15:54
              Ja kupiłem mieszkanie z koncem 2000 roku i do tej pory nie zapłaciłem podatku.
              Nigdzie w urzędzie gminy tez nie zgłaszałem.
              Co prawda Gmina przysyła do mnie ponaglenia (ale tylko raz w roku), ale jakoś
              nie chce mi sie latać do banku, by dokonac przelewu 30 zł.
              Poczekam, az się uzbiera z 10 lat.
              • Gość: qqqqqq Re: podatek od nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 11:46
                mój znajomy dostał zawiadomienie od gminy o podatku, chociaż nic im nie
                zgłaszał (gmina Kraków)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka