Gość: paweł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.03, 19:48 Dlaczego jak odkrecam ciepłą wode najpierw leci zimna pózniej ciepła. Mieszkam w bloku lata-80. W tamtm roku tak nie było, pojawiło sie to po powrocie z wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alien.living.form Re: ZIMNA CIEPŁA WODA 24.09.03, 21:03 Nie martw się,to sie zdarza. Miałbys problem ,jakby było na odwrót Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: ZIMNA CIEPŁA WODA IP: *.acn.pl / 10.71.6.* 24.09.03, 21:26 Może nie działać tzw. cyrkulacja. walcz o usunięcie tego, zwłaszcza jak masz zainstalowane wodomierze. Jeśli ileś tam zimnej wody przepłynie przez wodomierz zanim uzyskasz ciepłą, to zapłacisz za zimną tak jakby była podgrzana do włąściwej temperatury. Dlatego warto powalczyć z zarządcą nieruchomości o usunięcie tego mankamentu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: ZIMNA CIEPŁA WODA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 13:10 Na czym polega ten mankament czy cos się popsuło w bloku czy może dalej. Dlatego warto powalczyć z zarządcą nieruchomości o usunięcie tego mankamentu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niki Re: ZIMNA CIEPŁA WODA IP: *.crowley.pl 25.09.03, 13:59 Doładnie, tak jak mówi Paweł. Też tak miałam w starym mieszkani. Cyrkulacja powoduje, że w pionie ciągle krąży ciepła woda, a jak jej nie ma to chłodzi się w rurach. Czasami się psuje, a czasami jak coś robią, to "zapominają" ją włączyć. I kto pierwszy chce ciepłą wodę, ten płaci za zimną jak za ciepłą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: ZIMNA CIEPŁA WODA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 14:00 Pisząc "mankament" mam na myśli konieczność spuszczenia dużej ilości zimnej wody zanim pojawi sie w kranie woda ciepła. Skoro chcesz miec wode ciepłą, a spuszczasz zimna do zlewu czy umywalki, to z niej nie korzystasz a płacisz tak jak za ciepłą (jesli masz zainstalowany wodomierz). jaka moze byc tego przyczyna, nie wiem - powinien to ustalic administrator. nasuwa mi sie wniosek, że może nie działa tzw. cyrkulacja - jest to przewód połaczony z pionem ciepłej wody na najwyzszym pietrze i w nim i w pionie powinna krżżyć stale ciepła woda na skutek pracy pompy. Jesli to nie działa, to włąśnie trzeba spuścic iles wody z instalacj, żeby do twojego zaworu czerpalnego (popularnie mówiąc kranu lub baterii) dopłynęła ciepła woda. Odpowiedz Link Zgłoś
kixx Re: ZIMNA CIEPŁA WODA 25.09.03, 14:37 Ewentualnie pion jest w pewnej odległości od kranu. Ale w tym przypadku chyba tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: ZIMNA CIEPŁA WODA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 17:24 Jutro idę do społdzielni dziękuje za rady. nadmieniam ze woda ciepła pojawia sie po okolo 5 sekundach lecz kiedyś była od razu. Odpowiedz Link Zgłoś