Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jakiego fachowca wezwać do oceny działki

01.07.08, 19:02
    Zamierzam zakupić działkę, ale nie jestem zupełnie pewna, czy jest to działka
    bezpieczna do budowy domu, obok jest bagienko, nie na samej działce,ale
    graniczy z nim, i nie jest równa,ale opada ku dołowi.
    Chciałabym oceny kogoś kto zna się na tym i nie wiem, kogo mam prosić o pomoc
    przy ocenie przydatności działki do celów budowlanych?
    Radzono mi ocenę geologa, ale czy to wystarczy, wykona odwiert a co dalej?
    Pomóżcie proszę.
    Obserwuj wątek
      • Gość: misia102 geotechnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 08:17
        Potrzebne są badania geotechniczne.Z tym opadajacym terenem to zaden
        problem,przy budowie wyrównasz teren tym co wykopiesz pod dom.ja mam
        działkę tez z opadajacym terenem i tak zrobię.jak teren jest
        pomokły,to stawiasz dom na płycie i na lekkiej górce.No a o piwnicy
        z pewnoscia możesz zapomniec,ja tak mam...
        Pozdrawiam:)
      • andrzejek321 Re: jakiego fachowca wezwać do oceny działki 02.07.08, 15:20
        Warto skonsultować się z lokalny plan zagospodarowania przestrzennego działki budowlanej. Powinny być na nim
        naniesione wytyczne geologiczne oraz możliwości budowy domu [ustalona jego
        maksymalna wielkość itp.]. W tym celu można się zwrócić do urzędu gminy. Jeżeli
        się okaże, że działki nie obejmuje jednak plan zagospodarowania przestrzennego
        to warto wtedy złożyć wniosek o włączenie jej do tego planu. Dzięki temu
        dostaniemy wszystkie wytyczne odnośnie budowy na naszej działce i będziemy w
        stanie dokładnie wybrać projekt domu oraz zaplanować jego budowę
      • ggsprojekt Re: jakiego fachowca wezwać do oceny działki 13.02.17, 12:42
        Proszę skorzystać z usług sprawdzonego geologa. Przeprowadzone bada­nia gruntu pozwolą na okre­śla­nie przy­dat­no­ści pod­łoża na cele budow­lane.
        Zachęcamy do lektury na temat badań geotechnicznych www.ggsprojekt.pl/po-co-komu-geotechnika-przed-rozpoczeciem-budowy/
      • sambolejro Re: jakiego fachowca wezwać do oceny działki 04.04.19, 13:29
        Zależy co wyjdzie w takim badaniu. Może się okazać, że grunt trzeba będzie wzmocnić, np. dokonać konsolidacji opisanej na kochamczytac.pl/konsolidacja-gruntu-na-czym-polega-kiedy-stosuje-sie-technike-konsolidacji-gruntu/ . Jest dostępnych jeszcze mnóstwo innych rozwiązań.
      • kasiakowa06 Re: jakiego fachowca wezwać do oceny działki 17.06.19, 12:44
        Polecam gco-consult.com/www/pl/oferta/badania-gruntu-pod-domy-jednorodzinne.html.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka