Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

PCHŁY w mieszkaniu

• Gość: zestrachana pchły IP: *.devs.futuro.pl 04.12.13, 16:23
        Frontline jest dobrym preparatem na pchełki jedynym który polecę, lecz jest drobny feler. Mianowicie po aplikacji preparatu na zwierzaka nie wszystkie pchły zdychają nieliczne "spadają" ze zwierzaka po czym proszę mi wierzyć, dochodzą do siebie. Miałam taka hardcorową przygodę ze skaczącymi pchłami po domu, więc mogę poradzić tym którzy mają taki problem by kilkanaście razy dziennie odkurzali całe mieszkanie po czym myli podłogę ciepłą wodą z dodatkiem jakiegoś środka czyszczącego ja osobiście stosowałam domestos i pomogło. Niestety teraz po kilku latach będę miała powtórkę z rozrywki, ponieważ zapchlone zwierzaczki trzeba poczęstować preparatem frontline a na dworze jest za zimno by je wyeksmitować na czas emigracji pcheł więc zanosi się na to, że znów będę musiała się zaprzyjaźnić z odkurzaczem i uzbroić w ochraniacze na nogi :/
        • ilonarom Re: pchły 16.09.16, 12:33
          Zawsze i chyba u wszystkich pojawia się ten problem. Ja zawsze psikałam sprayem frontlinerównocześnie zwierzaka jak i wszystkie miejsca w których przebywał. Dodatkowo można po kilku dniach powtórzyć to używając zwykłego domowego octu.
      • Gość: Karol Stary ludowy sposób na robactwo w domu. IP: *.tktelekom.pl 02.02.14, 03:26
        Tak sobie poczytałem, o tych bojach z pchłami. A mieszkam na wsi gdzie w dimu mam dwa duże psy i kilka kotów. To i owszem raz na jakiś czas na sierściuchach pojawią się pchły. Ale jak się w domu zauważa te mendy. To w ruch idzie jakaś posypka najtańsza dla zwierzaków a do domu I to polecam zapamiętać wszystkim którzy walczą z pchłami. Lub też inną cholerą w chitynowej powłoce. Do domu przynosimy Wrotycz. Robactwo nie lubi jego zapachu i szybko samo się wynosi. Świerze bukiety stawiamy w kilku miejscach. I po dwu dniach jest spokój. A bukiety można zasuszyć i zostawić jako ozdobę. A gdy znów zaczynają pojawiać się skaczące mendy to wtedy świeżego bukietu donieść a stare i pokruszone, pokruszyć na miał i w woreczki przesypać. Potem je zaszyć albo zawiązać i można pod poduszkę czy to w łóżku czy zwierzakowi w legowisku zostawić. A i ważna uwaga dla tych co mają małe dzieci Wrotycz jest silnie trującym lekarstwem. Więc lepiej trzymać go z daleka od dzieci. No chyba że i dziecko ma robaki wtedy jeden kwiatek na rok życia i do tego większa gałązka krwawnika, po czym zalać wrzątkiem i zaparzyć. A jak przestygnie to napoić nim dziecko. I po dwu tygodniach zrobić mu powtórkę z ziołowej herbatki. Wytruje wszelkie robaki łącznie z niebezpieczną dla życia włosogłówką, na którą medycyna kliniczna nadal nie ma skutecznego lekarstwa.
      • Gość: Ania pchly IP: 87.113.206.* 23.02.14, 15:20
        ja również jestem w UK. Mam pchły nie mając zwierzaka w domu.. dziwne bo nie widzę aby one skakały po mieszkaniu .. raz na tydzień jakaś się pokaże, która oczywiście rzuci się na mnie nie na mojego chłopaka.. całe nogi mam pogryzione, mało tego .. zauważyłam ,że na brzuchu również pojawia mi się opuchlizna po ugryzieniu .. wysprzątałam cały dom .. wymyłam podłogi .. poodkurzałam gdzie się tylko dało .. właśnie teraz próbuje eksperymentu ze świeczką.. w najbliższych dniach wybiorę się po olejek miętowy i po inne specjały ,które tu były opisywane.. najgorsze jest to .. ze jak to w Anglii bywa cały dom mam w wykładzinie dywanowej.. w kuchni i łazience gumoleum .. dom wynajmuje więc nie mogę tak po prostu pozbyć się tej wykładziny :( jestem pogryziona i załamana.. szok .. w pl miałam zwierzaki w domu i nigdy nie zdarzyło mi się być pogryzioną przez te paskudztwa.. postaram się również zdawać relacje z moich poczynań. Pozdrawiam!
      • Gość: olivier Re: PCHŁY w mieszkaniu IP: *.18-1.cable.virginm.net 20.06.14, 21:50
        Witam miałem też ten sam problem w uk jest taki preparat tu na rynku nazywa się Indorex dość drogi bo 39funtów ale naprawdę problem znikł piszę na opakowaniu że 12 miesięcy spokój a cholery tak nas pogryzły po kostkach masakra .Jak by ktoś miał pytania piszcie na email.Mało tego środek zwalcza jaja i to jest sukces. email radoslawsebrad@wp.pl
      • Gość: Alopex Lagopus Re: PCHŁY w mieszkaniu IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.14, 13:10
        Pchły nie lubią ani słońca ani mrozu więc, niezależnie od pory roku, wywal na zewnątrz wszystkie możliwe tekstylia, dywany na trzepak, pościel, ręczniki, koce zasłony wyprać i na sznurek, psie i kocie legowiska, koszyki itp. wszystko na słońce albo mróz. Jeżeli masz zwierzęta popsikaj je specjalnym środkiem, tylko dobranym do wagi zwierzaka, bo jak dasz za mały to nie zadziała. Te które pogryzą pupilka zdechną od tego. U gryzoni wywal całe trociny i umyj klatkę lub kuwetę ciepłą wodą. Pościel dziecięcą i materacyk, piżamkę i beciki również. Gołe łóżeczko umyj ciepłą wodą, szczególnie zakamarki gdzie łączą się listewki z ramą. Następnie korzystając z tego, że masz puste podłogi umyj je porządnie wodą z płynem tylko tam gdzie mop nie sięgnie popraw ręcznie szmatą. Są specjalne psikacze na pchły na podłogi i legowiska (cena 10-40 zł). Opryskujesz tym podłogi, zawłaszcza kąty, szczeliny, listwy, psikasz za meble, na wykładziny jeśli nie dało się ich wynieść. W czasie psikania postaraj się nie mieć za dużo zaczętego jedzenie chyba że jest w szczelnych pojemnikach. To co w lodówce może zostać, ale np otwarta mąka w papierowej torbie lub chleb w plastikowym chlebaku już nie koniecznie. Jak masz dużo takich otwartych produktów, zwłaszcza dziecięcych to wynieś do sąsiadów. Następnie wyjeżdżasz na piknik cała rodziną ze zwierzakami na kilka godzin. Po powrocie wchodzisz pierwsza i myjesz podłogi i wykładzinę czyścisz. Cała akcję koniecznie trzeba powtórzyć po 2 tygodniach. W sierpniu jest najwięcej pcheł więc trzeba regularnie psikać zwierzęta żeby nie zaczęło się na nowo.
      • marark Re: PCHŁY w mieszkaniu 01.08.14, 08:45
        Witam oj kot tez ma pchly i to sporo jak sie okaxalo troszke poczytalem w necie i jak juz ktods nadmienil aby pozbyc sie pchel z domu trzeba wyprac posciel narzuty w cieplej wodzie doczyralem ze pchly i jaja pchel gina w temp 45 stopni mieszkanie nalezy spryskac woda z octem to jest jeden sposob oczywisvie meble tapicerowane rowniez drugim spisobem jest 1 duza cytryna pokroic drobno dodac lyzke suszonego rozmarynu zalac wrzatkiem i zostawic na noc nastepnego dnia odcedzic przelac do butelki ze spryskiwaczem i spryskac wszystko meble za listwami przy podlodze tak jak woda z octem i kolejny sposob to myjka parowa tej mozna uzyc wszedzie dobrze by bylo tez ubramia w szafach para skropic a zwierzatka jesli ktos ma to kropelki na kark sa dobre jesli pupil ma kilka pchelek moj lpt nie wychodzi na dwor a sie okazalo ze ma mase pchel wet skropil ja jakims srodkiem wlasnie w butelce ze spryskiwaczem cos na spirytusie smierdzialo strasznie kpt byl praktycznie mokry po powrocie do domu w ciagu chyba 4h znalazlem okolo 40 martwych pchel w samym pokoju nie eiem ile uszlo mojej uwadze nie szukalem w kuchni lazience i przedpokoju wie moe eiem ile tegooglbym znalezc ale dzisiaj mam zamiar kupic myjle parowa spryskac ubrania w szafach kanapy fotele a reszte mebli spryskac woda z octem a o kpta zapytam wey co ile trzeba go spryskac na koniec dodam to rada wet dla wlascicieli kotow chcialem dla swojej siersciuchy kupic od niej obtoze prxeciw pchlom to mi odradzila cos takiego dla psa owszem ale dla kota nie poniewaz kot sie caly wylizuje siegnie rowniez i do obrozy ktora polize przez przypadek a to grozi lotu nawet smierciaowila ze miala przypadek kobieta kupila w zoologu jakies obroze i 2 koty po 3 dmiach wykonczyla eet juz nie byl w stanie pomoc tak wiec lepiej raz w miesiacu czy 2 spryskac kota Niz zakladac obroze smierci
      • marark Re: PCHŁY w mieszkaniu 22.07.15, 22:22
        już nie pamiętam ale najlepiej to ubrania wytrzepać porządnie na dworze dywany też podłogi wszelkie zakamarki jeśli są panele i listwy dobrze odkurzyci wokół meble tapicerowane kanapy fotele tez pożadnie odkurzyć wywalić po odkurzaniu worek jak najszybciej co do jakiś srodków ciężko mi powiedzieć czym wytępić na zwierzaku jest dobry srodek EFFIPRO miałem kota strasznie zapchlonego po spryskaniu go tym środkiem pchły się z niego sypały jak łupież z głowy może by też trzeba bylo spryskać meble tapicerowane przy listwach wokół całej podłogi a;e nie wiem czy to coś da skoro w domu są zwierzaki zapchlone to od nowa po jakimś czasie będzie to samo chyba ze tym srodkiem spryskasz zwierzaki i założysz im obroze przeciwpchłom a potem porządek w domu zrobisz tu masz ten srodek drogi ale skuteczny www.zookrak.com/pl,produkty,pokaz,effipro-spray-psy-i-koty
        • marark Re: PCHŁY w mieszkaniu 22.07.15, 22:24
          jeszcze jedno ten środek jest na jakimś alkocholu i troszke śmierdzi jak się zwierzaka pryska zwierzak ąz ślinotoku dostaje ale dość szybko też wietrzeje tyle ze ktoś musi kota trzymać a druga osoba niech pryska bo jedna nie da rady
      • grapaula Re: PCHŁY w mieszkaniu 08.09.16, 11:35
        moj kot zostal z 2 tyg u wujka na wsi i jak go przywiezlismy do domu to zaczela sie rzeznia . Cala chalupa zapchlona , dodam ze mam male dzieci 3 latka oraz 3 miesiaczny niemowlak . Kupilismy fiprex bo niby jejst taki najlepszy , kotu chyba bylo lepie ale nie usunelo to pchel z domu . Stawialismy miski z ciepla wode i mydlem z plywajaca swieczka , oraz z octem i nic . Dodam ze naprawde musialo byc mnostwo pchel bo co chwile po mnie skakaly . Ja cale nogi pogryzione , na stopach nie mialam wolnego miejsca , tak swedzialo ze do krwi drapalam . Dzieci pogryzione , maluszkowi znalazlam pche jak na uchu siedziala FUJ FUJ , az mi sie slabo robi jak o tym mysle . Okazuje sie ze sie w dywanie zagniezdzily kolo lozka . Takze dywan wyladowal na balkonie i od razu potem na smietniku . Tesciowa przypadkiem pomyslala o jakims ktory kiedys zrobila na kleszcze - calkowicie naturalnym . Od razu spryskalismy cala chate lozko wszystko . Jak reka odjal . Chyba wszystkie zniknely albo sie przeniosly bo nic mnie juz nie gryzie . Tesciowa znalazla w internecie przepis , gotowala wrotych i cos tam jeszcze chyba i nam to pomoglo bardzo bardzo .
      • sylwussska Re: PCHŁY w mieszkaniu 19.09.16, 13:32
        Tylko środki przeciwpchelne. Innego rozwiązania to ja nie widzę
        • oml.et Re: PCHŁY w mieszkaniu 19.09.16, 16:01
          Ziemia okrzemkowa jest bezpieczna, nietoksyczna i dziala. Juz ponad rok nie mam nieproszonych gosci! Naprawde polecam.
      • 1qaz2wsx3edc4 Re: PCHŁY w mieszkaniu 23.08.17, 11:41
        ZWYCIĘSTWO NAD PCHŁAMI
        mieszkam w dużym domu i pchły zalęgły się wszędzie - piwnica, pokoje, klatka schodowa, strych. Dziadostwo rozpanoszyło się z takim rozmachem, że atakowało mnie po 20-30 pcheł dziennie. Koszmar. Ze mną z kolei przeniosły się do samochodu (i zalęgły w dywanikach i tapicerce), a następnie do mieszkania znajomej.

Co pomogło?
        1. Zakropienie psa "kropelkami" - już po paru dniach przestał się drapać, a sprawdzenie sierści nie ujawnia pasożytów
        2. Aplikowanie NA CAŁĄ POWIERZCHNIĘ podłóg domu środka Pess. To polski i bardzo tani preparat. Przetestowałem wiele środków, ale tylko ten pomógł. Akcję dezynfekcji przeprowadziłem kilkakrotnie, w odstępie 3 dni. Ogólny koszt - 120 zł przy 200 metrach kwadratowych powierzchni.

aktualnie pcheł praktycznie nie ma, znajduję 1-2 dziennie, natomiast należy pamiętać, że okres ich inkubacji to trzy tygodnie i właśnie przez taki czas należy stosować środki owadobójcze. Do tego częste odkurzanie i pranie. Powodzenia!
      • marcin_r1978 Re: PCHŁY w mieszkaniu 28.08.17, 15:15
        A jakie środki na pchły polecicie dla kota brytyjskiego z krótką sierścią?
      • porady_domiporta Re: PCHŁY w mieszkaniu 16.12.19, 16:32
        Garść dobrych rad, w jaki sposób można poradzić sobie z niechcianymi lokatorami (wszelkiej maści robactwem) w domu - do poczytania w tym artykule: www.domiporta.pl/poradnik/1,126867,9476020,robaki-w-domu.html.
        Kilka innych porad zamieszczonych jest pod tym adresem: www.domiporta.pl/poradnik/7,126870,22064981,komary-muchy-pajaki-jak-zabezpieczyc-mieszkanie-przed-tymi.html.
        Powodzenia!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka