Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

OPLATY ZA KUPNO MIESZKANIA

IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.03, 20:57
    Mam duza prosbe o pomoc w dokladnym przeliczeniu wszystkich oplat przy zakupie mieszkania
    wartosci 250 tys. zl na rynku wtornym
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bebiak Re: OPLATY ZA KUPNO MIESZKANIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.03, 18:51
        Gość portalu: smigly napisał(a):

> Mam duza prosbe o pomoc w dokladnym przeliczeniu wszystkich oplat przy
        zakupie mieszkania wartosci 250 tys. zl na rynku wtornym

Jeśli hipoteczne (czyli nieruchomość) to:
        - podatek od czynności cywilnoprawnych: 5.000,-zł
        - taksa notarialna: 2.050,-zł + VAT 22% czyli 451,-zł
        - wniosek do sądu: 150,-zł + VAT 22% czyli 33,-zł
        - opłata sądowa za wpis do księgi wieczystej: 2.820,-zł
        - wypisy: łącznie ok. 180,-zł (jedna strona z VAT-em 7,32,-zł).

Jeśli spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu to:
        - podatek od czynności cywilnoprawnych: 5.000,-zł
        - taksa notarialna: 1.025,-zł + VAT 22% czyli 225,50,-zł
        - opłata sądowa za wpis do księgi wieczystej: 2.820,-zł (o ile księga jest
        prowadzona, a przy spółdzielczym może być ale nie musi);
        - wniosek do sądu: 150,-zł + VAT 22% czyli 33,-zł (o ile jest prowadzona
        księga);
        - wypisy: łącznie ok. 160,-zł (jedna strona z VAT-em 7,32,-zł).

Uwaga: czasami przy spółdzielczym w akcie zamieszcza się wniosek do spółdzielni
        (płatny 150,-zł + VAT 33,-zł), ale mozna z niego zrezygnować i samemu taki
        wniosek składać w spółdzielni.
        Wszystkie te opłaty, które wymieniłam wnosisz u notariusza przy podpisywaniu
        umowy. Oczywiście do łącznych kosztów:
        - może dojść jeszcze prowizja pośrednika;
        - (przy spółdzielczym) dochodzi opłata za przyjęcie w poczet członków
        spółdzielni (uzależniona od danej spółdzielni).
        Pozdrawiam Cię serdecznie. B.

• Gość: tsek Re: OPLATY ZA KUPNO MIESZKANIA IP: *.acn.pl / *.acn.pl 09.10.03, 20:05
          Oplata sądowa za wpis do księgi wieczystej jest pobierana w momencie zlozenia
          wniosek do sądu o wpis do ksiegi, czy w memencie wpisu, na ktory zwykle czeka
          sie ok roku?
          Jesli mieszkanie spoldzielcze wlasnosciowe nie ma ksiegi wieczystej to czy jej
          zalozenie cos kosztuje jeszcze dodatkowo.

Pozdrawiam

Tomek
          • olejna Re: OPLATY ZA KUPNO MIESZKANIA 09.10.03, 20:42
            Gość portalu: tsek napisał(a):

> Oplata sądowa za wpis do księgi wieczystej jest pobierana w momencie
            zlozenia
            > wniosek do sądu o wpis do ksiegi, czy w memencie wpisu, na ktory zwykle
            czeka
            > sie ok roku?

za jaki wpis? jeżeli wniosek o wpis idzie z aktem to opłatę pobiera notariusz
            w chili podpisywania aktu notarialnego. Natomisat jeżeli składasz wniosek, np
            mo ustanoweinie hipoteki sam w sądzie to w chwili złożenia dostajesz pisemko z
            wyliczoną opłatą i masz siedem dni na zapłacenie tej kwoty przelewem na konto
            sądu lub gotówką w kasie sądu.

> Jesli mieszkanie spoldzielcze wlasnosciowe nie ma ksiegi wieczystej to czy
            jej zalozenie cos kosztuje jeszcze dodatkowo.

Wnosisz opłatę sądową której wysokość jest uzależniona od wartości mieszkania,
            płatne tak jak napisałam wyżej.
            • Gość: Konefka Re: OPLATY ZA KUPNO MIESZKANIA IP: 217.153.87.* 14.10.03, 15:42
              ja placilam za zalozenie ksiegi i wpis do hipoteki (kredyt) cos ok.3 tysiecy.
              Mieszkanie nieco tansze. Oczywiscie wszystko platne z gory i czekam juz 2
              miesiace i nic. Oprocz tego trzeba samemu zaplacic dwa podatki w skarbowym od
              czynnosci cywilno - prawnych jesli jejst wziety kredyt. Te podatki u notariusza
              to sa od kupna mieszkania, tez cywilno prawne, ale odprowadza je kancelaria.
        • Gość: smigly Re: OPLATY ZA KUPNO MIESZKANIA IP: *.energis.pl 09.10.03, 20:37
          dziekuje BARDZO
          kocham Cie :)
          • Gość: tsek Re: OPLATY ZA KUPNO MIESZKANIA IP: *.era.pl 11.10.03, 03:03
            Ja tez dziekuje,

Pieknie , na ustanowienie hipoteki w sadzie trzeba czekac rok ale placic trzeba
            od razu !
            • babazgaga Re: OPLATY ZA KUPNO MIESZKANIA 11.10.03, 21:10
              Oj to chyba zależy gdzie. Ja 2 latka temu kupowałam mieszkanie we Wrocławiu, na
              wpis czekałam równiutko 3 miesiące. Aż sama byłam zaskoczona tempem:)
              pzdr
              babazgaga
          • Gość: Bebiak Re: OPLATY ZA KUPNO MIESZKANIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 14:25

> dziekuje BARDZO
            > kocham Cie :)

Mnieeee???!!! Czegoś takiego to jeszcze nie czytałam na forum i jestem pod
            wrażeniem:)) Takie publiczne wyznanie:) Jeśli pomogłam to doprawdy bardzo się
            cieszę. Pozdrawiam Cię słonecznie i cieplutko, choć za oknem beznadziejnie:
            szaro, pada, zimno... B.
            • Gość: smigly Re: OPLATY ZA KUPNO MIESZKANIA IP: *.energis.pl 14.10.03, 19:25
              w zwiazku ze nasze stosunki tak bardzo sie zblizyly :)
              odwaze sie zadac jeszcze jedno pytanie
              poniewaz chce kupic te mieszkanie w grudniu glownie po to zeby jeszcze skorzystac z ulgi
              remontowej i mam pytanko czy zdaze wogole do konca roku zalatwic te wszytkie formalnosci
              zebym stal sie wlasnicielem mieszkania bo chyba tylko wtedy bede mogl miec prawo do
              skorzystani z tej ulgi
              czy tak?
              pozdrawiam cieplo i czule
              Marek z Warszawy
              • Gość: Bebiak Re: OPLATY ZA KUPNO MIESZKANIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 01:36

> w zwiazku ze nasze stosunki tak bardzo sie zblizyly :)
                > odwaze sie zadac jeszcze jedno pytanie

... hi, hi, a co będzie potem w związku ze zbliżeniem się:)))

> poniewaz chce kupic te mieszkanie w grudniu glownie po to zeby jeszcze
                skorzystac z ulgi remontowej i mam pytanko czy zdaze wogole do konca roku
                zalatwic te wszytkie formalnosci
                > zebym stal sie wlasnicielem mieszkania bo chyba tylko wtedy bede mogl miec
                praw o do skorzystani z tej ulgi czy tak?

Jeśli jesteś gotowy finansowo i jeśli kupujesz mieszkanie tzw. hipoteczne na
                rynku wtórnym (a sprzedający ma wszystkie dokumenty w porzadku) to tak naprawdę
                na stanie się właścicielem czekasz strasznie króciutko - jakieś 2 dni na
                sporządzenie aktu i już jesteś właścicielem.
                Przy spółdzielczym sprawa nie jest już tak oczywista, bo spotkałam się z dwoma
                poglądami: jeden - że nabyłeś w momencie podpisania aktu, drugi - że nabyłeś w
                chwili przyjęcia Cię w poczet członków (z uwagi na fakt, iż skuteczność nabycia
                tego prawa uzależniona jest od przyjęcia Cię w poczet członków).
                Nie wdając się w tej chwili w rozważania prawne co do tego, który pogląd jest
                słuszny, ja na wszelki wypadek sugerowałabym abyś w poczet członków został
                przyjęty w tym roku.
                Nie znam Twojej sytuacji, nie wiem czy masz już jakieś mieszkanie, które
                chętnie byś nabył, nie wiem czy będziesz ubiegał się o kredyt (tu uważaj, bo to
                Ci może przedłużyć procedurę), ale do grudnia jeszcze sporo czasu z tym, że ja
                chyba już bym się za to intensywnie wzięła, szczególnie jeśli myslisz o
                kredycie. Acha, pamiętaj też, że w grudniu może być u notariuszy dłuższy czas
                oczekiwania na akt bo z reguły ludzie obawiając się nowego roku załatwiają
                swoje sprawy właśnie w grudniu.
                Na ulgach się specjalnie nie znam (ba, w zasadzie w ogóle się nie znam - tylko
                tyle ile tu wyczytam), ale wiem stąd, że dla tej ulgi trzeba mieć tytuł prawny
                do lokalu. Jakie są te "tytuły" musiałbyś poszperać w wyszukiwarce - było tu
                sporo dyskusji na ten temat.
                Pozdrawiam Cię oczywiście bardzo serdecznie. B.
                • Gość: smigly Re: OPLATY ZA KUPNO MIESZKANIA IP: *.energis.pl 15.10.03, 20:12
                  ale cieplo sie zrobilo ostatnimi czasy :)))
                  a co do naszego zblizenia to jak jeszcze raz odpowiesz mi na moje pytanie to chyba nie bede mial
                  innej mozliwosci jak zaprosic Cie na mala czarna :)
                  w zwiazku z powyzszym zadam te pytanie ale uwazaj moze lepiej na nie nieodpowiadaj :)))
                  Sytuacja wyglada tak:
                  leze teraz z naga w gipsie poniewaz przeszedlem 3 tyg. temu operacje rekonstrukcji kolana i mam
                  nadzieje ze wroce do Wawy pod koniec listopada
                  Te mieszkanie jest hipoteczne i bede bral kredyt w wysokosci 200 tys. zl
                  i teraz sie zastanawiam czy dam rade to wszystko zalatwic przez jeden miesiac
                  i jeszcze te wszytkie dylematy zwiazane z kredytem.....
                  hmm widze ze nie zadalem ci jeszcze zadnego pytania na ktore moglabys odpisac a co z kolei
                  stawialo by mnie w sytuacji jednoznacznej (mala czarna):)))
                  to moze jaki jest twoj ulubiony kolor??? :)
                  albo moze masz nr gg albo icq
                  mozesz odpisac mi na maila:
                  michlewicz@creon.com.pl

pozdrawiam i dziekuje BARDZO SILNIE I CIEPLUTKO
                  • Gość: Bebiak Re: Do Smiglego IP: *.acn.pl 17.10.03, 20:27
                    Ej, ale Ci się porobiło! Mocno współodczuwam! Posłuchaj, teraz tak poważnie:
                    Ty naprawdę zamierzasz to wszystko (głównie chodzi mi tu o poruszenie całej
                    procedury kredytowej i szukanie mieszkania) dopiero wszcząć w grudniu? Hm, a
                    może przemysłabyś wariant udzielenia komuś zaufanemu pełnomocnictwa choćby do
                    rozpoczęcia całej tej sprawy, skoro jesteś (i będziesz jeszcze czas jakiś)
                    unieruchomiony? Przemyśl to bo wcale nie jestem pewna czy przez miesiąc
                    wszystko to uda Ci się załatwić.
                    I jeszcze jedno: mam wrażenie, że cały czas piję z Tobą kawę:) Ja jestem
                    miłośnikiem nescafe z mlekiem (dużo słodzę!) i koniecznie w filiżance, a w
                    ciepłe dnie frappe (również z mlekiem). A Ty? Nadmieniam, że picie z Tobą kawy
                    w ten właśnie sposób sprawia mi dużo radości. Pozdrawiam Cię bardzo cieplutko.
                    B.
        • Gość: Ania Re: OPLATY ZA KUPNO MIESZKANIA IP: 212.69.75.* 15.10.03, 10:54
          Ja również zamierzam kupić mieszkanko(hipoteczne), na rynku wtórnym. Czy
          podatek od czynności cywilno - prawnych nie jest zależny od wartości mieszkania
          tzn. 5% wartości? Jak wyglądały by te oplaty przy cenie 180 tyś zł? Wdzięczna
          będę za pomoc. Ania.
          • Gość: Bebiak Re: OPLATY ZA KUPNO MIESZKANIA IP: *.acn.pl 15.10.03, 18:02
            Aniu, napisałam Ci opłaty w Twoim wątku. Wszystkie opłaty (poza opłatą za
            wniosek) uzależnione są od wartości przedmiotu umowy, a podatek od czynności
            cywilnoprawnych wynosi 2% (kiedyś, jak była jeszcze opłata skarbowa, było to
            5%, ale teraz jest 2% i nazywa się podatkiem). Zapomniałam tam dodać, że
            wszystkie te opłaty wnosisz u notariusza przy podpisywaniu aktu. Pozdrowionka
            i tutaj. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka