Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Bardzo prosze o ocenę projektu

13.10.08, 15:55
    www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_winoro%C5%9Bli/m3fa63ca867e03
    oczywiscie na pierwszy rzut oka za mały salon...czy sa moze
    powazniejsze wady?
    dziekuje z góry
    pozr.
    Obserwuj wątek
      • al9 Re: Bardzo prosze o ocenę projektu 13.10.08, 16:40
        pretensjonalna bryła
        za mały salon
        dolna łazienka za mała
        góra - brakuje prywatnej łazienki przy którejs z sypialni
        złe rozwiązanie ze schodkami do pokoju nad garażem

w sumie żenada
        pozdrawiam
        al
      • Gość: liliana Re: Bardzo prosze o ocenę projektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 16:48
        Do powyższej listy dorzucam małą kuchnię.
      • Gość: ada Re: Bardzo prosze o ocenę projektu IP: *.eranet.pl 13.10.08, 21:28
        To jeszcze ja się dorzucę. Czterospadowy dach da popalić ze skosami i "stratami"
        przestrzeni. Zobacz na przekroju, porażka...
      • Gość: kim Re: Bardzo prosze o ocenę projektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 23:10
        zgadzam się z przedmówcami
        korytarze, hole ... a salon 20mkw
        porażka
      • Gość: Nika Re: Bardzo prosze o ocenę projektu IP: 217.96.62.* 14.10.08, 14:01
        A mnie się projekt podoba.
        Salon nie musi być wielki, bo w pobliżu jest jadalnia ze stołem. Korytarze
        dodają mu przestronności.
        Łazienki nie muszą (choć mogą)być większe.
        Skosy na poddaszu - coś za coś: albo uroda elewacji, albo ustawne wnętrza.
        Powierzchnia "po podłodze" nie jest mała, więc specjalnie bym się nie martwiła.
        • eyesniebieskie Re: Bardzo prosze o ocenę projektu 14.10.08, 15:18
          ...dziekuje Wam bardzo.Naprawde jest bardzo cięzko cos
          wybrać.Barałam (i biore)pod uwage projekt indywidualny.Ale
          chciałabym cos wybrać "na przykład"z gotowych projektów,a najlepiej
          byłoby cos fajnego znaleść i ewentualnie dokonac odpowiednich
          zmian.Dlatego proszę doswiadczonych o rade.Mam 4 osobowa rodzine i
          interesuje mnie dom parterowy z uzytkowym poddaszem.A może
          moglibyscie coś polecić?
          Duzo postów jest od "Al" może pochwaliłbys sie swoim domem?;),bo
          wydaje mi sie że masz czym ;)
          Dziekuje z góry
          pozdr.
          • Gość: al9 wywołany do tablicy IP: *.teleton.pl 14.10.08, 15:28
            Mój dom został zaprojketowany przez mojego przyjacela architekta...
            Projekty gotowe są bardzo często kompoletnie do niczego..
            Jeszcze jedno - gdybym mieszkał w wynajętej kawalerce - moje słowa
            krytyki miałyby mniejsze znaczenie?
            Żeby skrytykować film trzeba nazywać sie Andrzej Wajda?
            nie tędy droga oczy niebieskie, nie tędy..
            Pytasz - dostajesz odpowiedź
            al
          • Gość: ada Do eyesniebieskich... IP: *.eranet.pl 15.10.08, 22:59
            Polecam raczej projekt indywidualny. Koszt tak czy inaczej jest wyższy niż
            gotowego, no ale w końcu to dom, w którym długie lata będzie się mieszkać.
            Zresztą koszt projektu to kropla w morzu wydatków...
            Gotowce na ogół są bardzo "uśrednione", mają trafiać w gusta szerokiego grona
            klientów, nie biorą pod uwagę indywidualnych potrzeb i upodobań, samej działki i
            otoczenia. Często mam wrażenie, że są niejako "obliczone" na osoby, które
            planują pierwszy dom, i nie bardzo sobie zdają sprawę, co może być wygodne a co
            uciążliwe.
            Jeśli mogę coś zasugerować-zanim podejmiesz jakąkolwiek decyzję-wypytaj
            właścicieli domów, co im się udało, co im przeszkadza, co by zmienili (zapytaj
            nawet na tym forum). Naucz się krytycznie patrzeć na projekty. To się przyda,
            niezależnie od tego jaką formę projektu wybierzesz.
            Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru
            • eyesniebieskie Re: Do eyesniebieskich... 16.10.08, 14:18
              Moje zdanie na temat projektu indywidualnego jest takie same,nawet
              pisałam na tym forum,że szukam dobrego architekta w Lublinie lub
              okolicach.Tym bardziej,że wydaje mi sie,ze wiem czego chce.Chce dom
              parterowy ok 160m,z dachem kopertowym, z uzytkowym poddaszem ,na
              parterze duzy salon ok.30m z wykuszem, połączony z kuchnią ok 15m
              (kuchnia najlepiej ze spizarką ok.2m)+sypialnia ok 12m(z garderobą
              ok.4m)+gabinet ok.11m+łazienka i kotłownia przy garażu.Na górze
              tylko 2 duze pokoje z garderobami + łazienka.Tyle...niestety nikt mi
              nikogo nie moze polecić,a nie chce pójść do pierwszej lepszej
              pracowni.Wszyscy moi znajomi mają projekty gotowe oddane do
              adaptacji.I cały czas mi wpierają,ze tak jest super...wiec szukam.
              Działke mam 15 arową niczym nie organiczoną,z wjazdem od północy.
              Może mi ktoś pomoże?
              Dziekuje z góry
              PS.Krytyki absolutnie sie nie boje;)
              • Gość: ada Re: Do eyesniebieskich... IP: *.eranet.pl 16.10.08, 21:27
                A zaglądałaś na forum Architektura? Zadaj tam pytanie, niewykluczone, że ktoś Ci
                coś poradzi. Oczywiście to trochę takie szukanie w ciemno-ale zawsze przed
                podjęciem decyzji można pooglądać wcześniejsze dokonania architektów. Ja mogę Ci
                tylko polecić, tych którzy projektowali mój dom, ale niestety są z Warszawy...
                Mogę Ci podesłać namiary na priva jeśli chciałabyś z nimi pogadać.
                Masz rzeczywiście sprecyzowane oczekiwania. Jeśli mogę coś doradzić-dorzuć do
                tego osobne pomieszczenie gospodarcze plus pralnię/prasowalnię.
                Co do projektów gotowych-dawno nie jestem w temacie, ale zanim zdecydowałam się
                na projekt indywidualny przewaliłam chyba wszystkie katalogi na rynku :-)))
                Zajrzyj na stronę www.mgprojekt.com.pl, albo na stronę biura Lipińskich. Ich
                projekty (przynajmniej niektóre) były dość sensowne.
                Co do znajomych-pewnie, że skoro maja projekty gotowe, będą ich bronić i
                udowadniać wyższość nad indywidualnymi. Ciekawe ile wydali na zmiany, adaptacje,
                projekt budowlany itp. :-)
                • eyesniebieskie Re: a może ten....?;) 17.10.08, 19:05
                  Własnie na forum "Architektura"pytałam o sprawdzonego
                  architekta....i nic.Projektu domu szukam juz około roku,wiec te
                  wszytkie stony są mi znane...znalazłam coś takiego:
                  www.domywstylu.eu/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem
                  /beta_2/index.php#rzuty
                  i jest to mniej więcej to czego szukam.Tylko ten garaż,schody
                  oczywiscie byłyby łamane,martwi mnie ten nieustawny salon i duze
                  skosy na poddaszu.Co myslicie? da sie coś z tego zrobic?
                  pozdr.
                  • eyesniebieskie Re: a może ten....?;) 17.10.08, 19:06
                    jeszcze raz link;)
                    www.domywstylu.eu/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/beta_2/index.php#rzuty
                    • Gość: henia Re: a może ten....?;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.08, 21:30
                      Schody oczywiście do przeróbki...ale to zagraci salon.
                      Chyba trochę mało miejsca na garderobę przy wejściu (buty,
                      płaszcze).
                      • Gość: henia Re: a może ten....?;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.08, 21:31
                        ...niemniej dużo lepszy ten projekt niż poprzedni.
                    • Gość: ada Re: a może ten....?;) IP: *.eranet.pl 17.10.08, 21:47
                      Sorki, nie chcę Cię dobijać. Ale szczerze: koszmarnie brzydki. Salon taki sobie,
                      nie ma chyba kominka. Nie ma pomieszczenia gospodarczego, kotłownia na przejściu
                      z garażu (kieeepski pomysł, raz że powierzchnię ograniczą drzwi, a do tego mega
                      wrażenia estetyczne przy wchodzeniu do domu). Na poddaszu klitki i mała łazienka...
                      Schody-no comments. Do codziennego użytkowania-a zwłaszcza gdy masz dzieci
                      porażka. Ja mam uraz do takich schodów, bo do tej pory mam kłopoty z nogą od
                      czasu, gdy z takowych spadłam...
                      Wracając do architektów w Lublinie-nie wiem czy mi się coś nie pomieszało, ale
                      tak mi się jakoś kojarzy, że jest tam biuro projektujące gotowce ( a więc
                      indywidualne pewnie też). Jutro sprawdzę, i jeśli faktycznie tak jest podeślę Ci
                      namiary.
        • se_mua Re: Bardzo prosze o ocenę projektu 14.10.08, 22:20
          Gość portalu: Nika napisał(a):

>
          > Salon nie musi być wielki, bo w pobliżu jest jadalnia ze stołem.
          I co po jadalni, zresztą i tak malutkiej i z malutką kuchnią? Salon to salon.

Korytarze
          > dodają mu przestronności.
          > Łazienki nie muszą (choć mogą)być większe.
          Przynajmniej jedna łazienka powinna być większa. Nie mówimy tu o mieszkaniu w
          wielkiej płycie, tylko o domu, gdzie ma wygodnie mieszkać rodzina. Ta łazienka
          na górze i tak jest kłopotliwa bo ogranicza ją skos. Trzeba będzie bardzo uważać
          przy wstawaniu z kibelka :-)
          > Skosy na poddaszu - coś za coś: albo uroda elewacji, albo ustawne wnętrza.
          > Powierzchnia "po podłodze" nie jest mała, więc specjalnie bym się nie martwiła.
          Żartujesz prawda? Co ma do rzeczy powierzchnia po podłodze skoro będziesz mieć
          problem z ustawieniem łóżka, biurka czy szafy? Zrobisz mebelki dla krasnoludków?
          Taki dach bez wykuszy, z niską ścianką kolankową to jeden wielki problem. Co do
          urody elewacji-bez przesady, nie jest urodziwa.
          • eyesniebieskie Re: Szukam architekta;))))))))help! 19.10.08, 12:16
            Byłam wczoraj ogladać dom...ten pierwszy projekt
            "dom w winorośli" PORAŻKA...kuchnia mniejsza niż ja mam w
            bloku,salon mniejszy niż mój "duzy pokój",ścian nastawiane...zero
            przestrzeni!Co mnie przekonało do projektu indywidualnego!
            SZUKAM ARCHITEKTA;))))))))HELP
            • Gość: ada Re: Szukam architekta;))))))))help! IP: *.eranet.pl 19.10.08, 23:27
              Poszukaj może w lubelskiej Okręgowej Izbie Architektów.
              Poniżej linki z namiarami
              lubelska.iarp.pl/
              www.architekci.com/szukaj.html
              maps.google.pl/maps?hl=pl&lr=&um=1&ie=UTF-8&q=Lublin+%2B+architekt&fb=1&view=text&sa=X&oi=local_group&resnum=4&ct=more-results&cd=1
              Pozdrawiam serdecznie i powodzenia!!!!
            • Gość: ewa Re: Szukam architekta;))))))))help! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.08, 09:55
              Zagladnij na stronę Agrobispu www.agrobisp.eu - ja teraz właśnie
              buduję ich dom, mają całkiem rozsadną ofertę.
              • Gość: ada Re: Szukam architekta;))))))))help! IP: *.eranet.pl 31.10.08, 23:52
                projekty gotowe to mają mocno taaakie sobie :-(
      • Gość: Carmen A ja mam pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.08, 23:56
        Też szukam powoli projektu domu, zdecydowanie nowoczesnego ale dostosowanego do
        polskich warunków klimatycznych, czyli nie styl dworkowy (nienawidzę) ale bez
        płaskiego dachu i wielkich przeszkleń.
        I teraz tak. Czy jeśli znajdę w miarę odpowiadający mi projekt gotowy i sama go
        przerobię (umiem i mam się kogo poradzić) to czy z takim projektem mogę iść po
        sprawdzenie (coby nie naruszyć konstrukcji) i zatwierdzenie do autora czy
        konstruktora? Czy też nie pozwolą mi przerabiac samodzielnie??
        • Gość: ada Re: A ja mam pytanie IP: *.eranet.pl 20.10.08, 23:16
          hmm, to pytanie zadaj na forum Architektura, tam na ogól zaglądają architekci.
          Chociaż pewnie Cię zakrzyczą :-))))
          Z tego co ja się orientuję-większość biur dopuszcza pewien zakres zmian, bez
          ponoszenia dodatkowych kosztów. Ale no ogół są to drobne zmiany. Istnieje
          ryzyko, że przy zmianach większych architekt nie będzie się chciał pod nimi
          podpisać. W końcu ponosi za projekt odpowiedzialność. Będziesz więc musiała
          znaleźć kogoś, kto się pod zmienionym projektem podpisze. Reasumując sporo
          zachodu i najpewniej niemałe wydatki. Nie wiem, czy nie lepiej od razu zlecić
          projekt indywidualny?
      • Gość: Targaszewski Elektryk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.08, 08:26
        Jesli potrzebowal by Pan uslug elektrycznych to prosze o kontakt.
        Dzialamy na terenie Warszawy i okolic.

Pozdrawiam.
        Mirosław Targaszewski i Siostrzeńcy
        www.elektryka.kom.pl
        507-143-529
        (0-22) 822-86-04
        • elektryk-warszawa-24 Re: Elektryk 30.09.13, 10:55
          Ja mogę polecić elektryka z warszawy - elektryk warszawa z dużym wieloletnim doświadczeniem, który posiada na prawdę szeroki wachlarz usług m.in instalacje mieszkaniowe, instalacje przemysłowe, instalacje odgromowe, instalacje RTV. Więcej na stronie www.elektryk-warszawa24.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka