najanaja2 14.11.08, 17:37 Witam, czy możecie podzielić się własnymi doświadczeniami -tzn budowania wg gotowych projektów Muratora ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zachelmie Re: gotowe projekty 15.11.08, 17:56 hej, my budujemy według gotowego projektu Muratora, choć z początku marzył mi się oczywiście projekt indywidualny. Zalezy co chcesz budować - jak szukasz czegoś w zwartej bryle, bądź na bazie litery L czy T, to myślę, że znajdziesz kilka rozsądnych propozycji. Adaptować i tak każdy gotowy projekt musisz do działki, na której postawisz dom (niezaleznie od tego czy chcesz przestawić jakąś ściankę czy nie). Myslę, że koszty projektu gotowego z kosmetycznymi zmianami są jednak duzo mniejsze od kosztów projektu indywidualnego. Chyba że nic absolutnie Ci się nie podoba z gotowych, to wtedy chyba jednak trzeba zapłacic za indywidualny, bo dom przecież na całe życie, a przynajmniej na ładnych kilka lat :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rafalryba Re: gotowe projekty 17.11.08, 19:17 jak mozesz napisz jaki jest koszt projektu gotowego ze zmianami adaptacja i nadzorem budowlanym? Odpowiedz Link Zgłoś
zachelmie Re: gotowe projekty 18.11.08, 13:00 projekt gotowy z muratora ok. 2000 zł (niektóre tańsze, "energooszczędne" trochę droższe). My za adaptację zapłaciliśmy 2000 zł w Jeleniej Górze(w tej cenie: trochę zmian w środku domu, zagospodarowanie działki i troche fromalności w urzędach, które doprowadziły do uzyskania pozwolenia na budowę). Chyba zapłacilismy niedużo, bo w innym miejscu jak pytaliśmy, chcieli za to 4500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: gotowe projekty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.09, 11:46 Ja waham się między projektami gotowymi dostępnymi na stronie www.kbprojekt.pl a właśnie projektami o których piszesz. Choć KB Projekt ma dużo większy wybór i wydaje mi się, że łatwiej znajdę coś nie wymagającego adaptacji. Odpowiedz Link Zgłoś
yo_witka Re: gotowe projekty 25.06.09, 14:05 każdy projekt gotowy musisz poddać adaptacji do działki na której go chcesz zbudować. Bez tego dokumentu nie uzyskasz pozwolenia na budowę Warto jednak dobrze się rozejrzeć za projektem tak aby w ramach adaptacji robić w nim jak najmniej zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b2 architekci Re: gotowe projekty IP: 193.59.73.* 30.06.09, 10:34 projekt indywidualny nie musi być dużo droższy od typowego. Przede wszystkim idealnie spasowany jest z wymaganiami inwestora, działki, warunkami zabudowy. Dopasowanie do indywidualnych wymagań pozwala koniec końców zaoszczędzić sporo pieniędzy. Generalnie koszt inwestycji z projektem indywidualnym zawsze jest mniejszy. pozdrawiam i polecam usługi Bartek biuro@b2architekci.pl 604 559 533 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: gotowe projekty IP: 85.128.109.* 02.07.09, 00:13 forum.gazeta.pl/forum/w,25,39271506,39380417,Re_Gotowy_projekt_Co_dalej_.html forum.gazeta.pl/forum/w,156,60811441,60838125,Re_Projekt_domu_co_to_w_praktyce_znaczy_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marika Re: gotowe projekty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.09, 08:50 ja budowałam wg gotowego projektu KB Projekt i nie miałam żadnych problemów :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joma24 Re: gotowe projekty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 09:35 ja miałam projekt gotowy i architekta wnętrz , z projektem nie miałam zadnych problemów (ale mąż się trochę zna i był dobry kierownik budowy) , na etapie adaptacji wszystko sobie zaplanowalismy, a architektem wn,ętzr (indywidualnym !) niby ok, ale masa błędów , które sami wykrywaliśmy bądź wykonawcy, dlatego sceptycznie podchodzę do projektu indywidualnego. Szukam teraz projektu nowego domu, szukam gotowych , z którymi chcę pójść do architekta i zlecić projekt indywidualny , wiem dokłądnie czego chcę, bo będzie to mój drugi dom, znam dokłądnie warunki zabudowy , bo to teź ma wpływ na wygląd i połozenie naszego domu. Pytanie, czy indywidulany projewkt nie będzie miał błędów ? piszecie o gotowcach jak o śmieciach, ale w takich biurach pracuje sztab ludzi, przechodzi taki projekt przez kilka rąk, indywidualny .... Teraz mam takie warunki i takie połozenie i takie moje wymagania, ze widze, ze cięzko bedzie mi znaleźć gotowy projekt, ale gdzie znaleźć dobrego architekta (wrocław) , który nie wexmie majątku za projekt i zaprojektuje coś napawdę interesującego, nowoczesnego i dobrze zaprojektowanego (bez słupów na srodku pokoju etc.) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Haski Re: gotowe projekty IP: *.chello.pl 10.05.10, 23:20 Pamiętaj że musisz mieć pewną określoną wiedzę , przestudiuj najpierw projekty i zrób "symulację" . Jednak szczerze mówiąc sam bym się w to nie pakował w żadnym wypadku :) Jak już podołasz wyzwaniu , to polecam Ci firmę Mama Studio , która pomoże Ci wykończyć ściany , oferuje m.in. druk fototapet , oczywiście w wysokiej jakości ! Polecam gorąco ! Odpowiedz Link Zgłoś