Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak sprzedać domek letniskowy w górach w kryzysie?

IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.09, 17:29
    Witam!

Proszę o Wasze podpowiedzi/ sugestie, gdzie zamieścić ogłoszenie o sprzedaży
    małego domku drewnianego w górach? Co zrobić, aby dotrzeć do naprawdę
    zainteresowanych osób?

Ogłoszenie dałam w październiku 2008 w potalu Gratka.pl (oglądalność przez 2
    miesiące była b.duża; dużo telefonów; kilka od osób zainteresowanych
    odwiedziło działkę; zamieszczenie w GW w dziale Nieruchmości - jedna emisja
    przyniosła 3 telefony i 2 wizyty;).

Na pewno za późno zamieściliśmy to ogłoszenie.

Cena nie jest już wygórowana - obniżyliśmy ją, aby ogłoszenie się wyróżniało;
    domek i działka 1000 m kw - b. atrakcyjne, jednak kupców było niewielu.
    Głównie kombinowali, aby sprzedać mieszkanie w bloku i przenieść się tam na
    stare lata. Jednak domek jest drewniany i niewielki taka opcja odpada; można
    raczej rozbudować, bo działak bydowlana, ale to już nikogo nie interesowało.

Nie wiem czy teraz ludzie nie chcą póki co, inwestować w tego typu dobra? Czy
    też faktycznie zbyt późno wystartowaliśmy ze sprzedażą i kryzys pokrzyżował
    ludziom plany?
    Obserwuj wątek
      • Gość: pam9i Re: Jak sprzedać domek letniskowy w górach w kryz IP: *.eranet.pl 11.01.09, 20:41
        To wszystko kwestia ceny - sam bym kupil gdby cena byla rozsadna a miejsce
        atrakcyjne [gdzie to jest?]. Jak na razie kryzys jest w glowach nie w
        rzeczywistosci. Ja tam nie widze zadnego kryzysu.
        • Gość: nomi Re: Jak sprzedać domek letniskowy w górach w kryz IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.09, 21:14
          Działka jest w Międzybrodziu Bialskim, bardzo ładnie zagospodarowana, budowlana;
          można wybudować dom w przyszłości jest miejsce; dorodne drzewa owocowe i
          iglaste; krzewy, oczko wodne; ogrodzona; dom mały drewniany, ale całoroczny,
          ocieplony wełną; jest kominek; budowała go dobra firma - takie co idą na rynek
          niemiecki i do Francji = tyle tylko, że my użytkowaliśmy go latem. Dojazd do
          działki asfalt; jest kanalizacja; woda z własnego ujęcia - studnia; 1 km od
          centrum Międzybrodzia. Proszę podać jakiś adres mailowy to mogę podesłać zdjęcia
          i mówić o cenie. Pozdrawiam!
          • amarulla Re: Jak sprzedać domek letniskowy w górach w kryz 12.01.09, 10:11
            hmm.. a my zastanawiamy sie wlasnie nad dzialka w tej okolicy :) mozesz cos blizej?
            • Gość: nomi Re: Jak sprzedać domek letniskowy w górach w kryz IP: *.sigma.com.pl 12.01.09, 12:29
              Witam:)!

Proszę o maila na kluski-slaskie@gazeta.pl - prześlę zdjęcia i info.

pozdrawiam,
              d.
            • Gość: Nomi Re: Jak sprzedać domek letniskowy w górach w kryz IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.09, 21:24
              www.dwukropek.pl/0,70610,3051109,23622594,__Cala_Polska_Dom__nieruchomosci___Sprzedam,608-22.html
              Dla wszystkich, którzy prosili mnie o zdjęcia.
          • gogologog Re: Jak sprzedać domek letniskowy w górach w kryz 22.01.09, 21:17
            Jak tam trafic? Jest jakis adres? Ulica ma nazwę?
            Bede w tej okolicy w najblizszy weekend i pofatygowalbym sie.
            Ale nie wiem dokładnie o ktorej godzinie wiec nie chce Ci blokowac calej soboty
            i niedzieli.
      • 3xmama Re: Jak sprzedać domek letniskowy w górach w kryz 11.01.09, 20:47
        To raczej nie sprawa kryzysu a rodzaju działki i położenia. Działka
        rekreacyjna, czy w górach, czy nad jeziorami jest dobrem raczej
        luksusowym ( w pierwszej przeciez kolejności kupuje się dom czy
        mieszkanie "do mieszkania" potem do wypoczynku). Ja sama szukałam od
        wiosny 2008 działki z domkiem. Miałam okreslone potrzeby, pewną
        zasobnośc portfela i im bliżej wakacji tym działeczek było mniej a
        ceny szły w górę. Po wakacjach sytuacja zmieniła się zupełnie, a my
        z mężem zrezygnowaliśmy z zakupu czegoś, z czego korzysta się przez
        2 miesiace w roku i dłuższe weekendy. Kryzys.... hmmmm.... pewnie
        tez jest ważny, może nie sam szumnie brzmiący kryzys a raczej
        mniejsza dostępnośc kredytów, całe zamieszanie związane z zakupem
        nieruchomości. Niektórym po prostu sie nie chce bawić w takie
        rzeczy, a inni nie maja na to czasu. Proponuję oddać sprzedaż w ręce
        specjalistów. Oni doskonale wiedzą jakie jest zapotrzebowanie rynku
        na takiego typu nieruchomości i gdzie zamieścić ogłoszenie, by
        korzystnie sprzedać. Może na wiosnę wznów ogłoszenia, proponują
        prasę lokalną, nie tylko ogólnopolską. Ja sprzedawałam w tym roku
        bardzo atrakcyjna działke budowlana 4 km od dużego miasta i 50 km od
        Warszawy. Trwało to 10 miesięcy. Życzę cierpliwości;)
        • Gość: Nomi Re: Jak sprzedać domek letniskowy w górach w kryz IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.09, 21:27
          Dzięki! 10 miesięcy - OK. My właściwie tylko 2:), bo zima nas zastała i sezon na
          zwiedzanie zamarł.

Nasza jest budowlana dokładnie 950 m kw. - zawsze można w przyszłości dom
          wybudować, a w tym domku drewnianym nawet zamieszkać na czas budowy. Potem
          mógłby zostać domkiem gościnnym. Takie mieliśmy kiedyś plany, aby przenieść się
          do Międzybrodzia Bialskiego i pracować w Bielsku-Białej. Wiadomo, życie wszystko
          weryfikuje;). Korzystaliśmy z niej głównie latem. Zawsze ktoś mógłby wynajmować
          ten domek letnikom - tak robi wiele osób w okolicy.My tego nie robiliśmy -
          działka służyła tylko naszej rodzinie.

Nam trochę się wydaje, że jednak kryzys nam zaszkodził, bo w tej okolicy,
          działki zawsze rozchodziły się na pniu, a teraz ludzie jakby bali się wykonywać
          jakieś ruchy? Co mnie dziwi, bo uważam, że ziemia to najlepsza lokata w każdej
          sytuacji. Zwłaszcza w modnych miejscowościach turystycznych. Tak jak mówiłam na
          pewno źle, że przed zimą się do tego zabraliśmy, ale tata uparł się, aby taras
          wyłożyć płytkami:), a we wrześniu ciężko było o ekipę;).

Chciałam prosić o porady, gdzie na wiosnę koniecznie dać ogłoszenie?
        • Gość: Nomi Re: Jak sprzedać domek letniskowy w górach w kryz IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.09, 21:34
          Dodam, że lokalnie dawaliśmy ogłoszenia bez skutku i współpracowało ze mną 6
          agencji pośrednictwa;). Nadal zresztą współpracują:).
          • al9 zdanie pośrednika 12.01.09, 10:26
            Dodam, że lokalnie dawaliśmy ogłoszenia bez skutku i współpracowało
            ze mną 6
            agencji pośrednictwa;). Nadal zresztą współpracują:).
            ---------
            AHA
            TY UDAJESZ że im zleciłaś, oni ze pracuja dla Ciebie...
            czemu? bo po co wydawać pieniądze na reklamę oferty, co do sprzedazy
            której maja niewielkie szanse?
            Wybierz jedną i daj im wyłaczność. Na miesiąc, dwa - niewiele
            ryzkujesz a mozesz sporo zyskać....
            al
            • Gość: Nomi Re: zdanie pośrednika IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.09, 20:57
              al9 - bardzo dziękuję za porady! Ktoś nam doradził Allegro i zamieściliśmy
              ogłoszenie - faktycznie pomogło!;) Pojawili się zainteresowani - zobaczymy, co z
              tego wyniknie, jeśli niewiele to masz rację trzeba związać się tylko z jednym, a
              dobrym pośrednikiem:). Dzięki!

Ps. Kiedyś już dobrze nam poradziłeś w sprawie prawnej;).
              • emaljung Odradzam posrednikow, ja bym nie kupil od nich 16.01.09, 22:17
                Wiekszosc sprzedajacych zapewne mysli o posrednikach bo wydaje sie to prostsze i
                mniej ryzykowne. Jest chyba odwrotnie.
                Kiedy kupowalem dzialke to szukalem takiej ktora bylaby bezposrednio. Cos mi
                mowilo ze beda to goscie ktorzy nie przyloza sie do pracy a jedynym ich celem
                jest wyrwanie pieniedzy ode mnie. I mialem racje. Jedyne na co bylo ich stac to
                oferty wziete z internetu, bez zdjec, bez opisu okolicy i warunkow. Nawet
                glupiej propozycji umowy nie mozna bylo od nich dostac. A kiedy juz kupilem,
                bezposrednio, nagabywali mnie czy aby napewno nie kupilem dzialki do ktorej
                mogliby zglosic pretensje i uzyskac haracz.
                Ja nigdy nie kupilbym nieruchomosci przez posrednika i mysle ze nie jestem sam.
                • kluski-slaskie Re: Odradzam posrednikow, ja bym nie kupil od nic 17.01.09, 18:49
                  Wiesz co, masz rację! Coś w tym jest... Może popełniliśmy błąd tak jak, jak al9
                  pisał, że trzeba było dać jednemu pośrednikowi działkę na wyłączność? W każdym
                  razie, kiedy jeden pośrednik przyprowadził zainteresowanych to okazało się, że
                  było to bez sensu, bo ludzie myśleli o przeniesieniu się z bloku do domku i
                  agent stwierdził, że tu mogą;). Tymczasem nasz domek jest co prawda całoroczny,
                  ale mały i idealny na wakacje, bardziej rekreacyjny... No chyba, że ktoś by
                  drugi dom postawił na tej działce, albo ten mały rozbudował. A tak to tylko
                  szkoda było czasu wszystkich osób... Też się zawiodłam na tym pośrednictwie:(.
                  Teraz wzięliśmy inicjatywę wyłącznie we własne ręce:). Trzymaj kciuki!;)
                  • Gość: a pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 23:21
                    Jeżeli sytuacja jest tak beznadziejna jak piszesz tj masz do sprzedania ruderę w psiej d oo pie za dużą kasę pozostaje tylko dobrze ubezpieczyc i podpalić
                    • Gość: Nomi Re: pomysł IP: 87.205.146.* 21.01.09, 20:53
                      oceń sam czy to rudera...

www.dwukropek.pl/0,70610,3051109,23622594,__Cala_Polska_Dom__nieruchomosci___Sprzedam,608-22.html
                      • Gość: zocor Re: pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 00:00
                        No pałac to nie jest
                        • kluski-slaskie Re: pomysł 23.01.09, 22:07
                          Przecież to ładny domek... A działka urocza, z oczkiem wodnym; nikt nie pisał o
                          pałacu! Nie rozumiem takich wpisów...
                      • satorianus Re: pomysł 24.01.09, 15:50
                        Nie do końca się orientuję, ale coś mi świta, że te pieniądze da się w tej
                        okolicy kupić 5x taki kawał ziemi i postawić na nim PRAWDZIWY dom.
                        • Gość: Nomi Re: pomysł IP: 87.205.146.* 24.01.09, 20:10
                          Hmmmmmmmmm... Z tego co wiem, ceny ciekawie położonych działek budowlanych 1000
                          m kw kształtują się w Międzybrodziu Bialskim na poziomie średnio 150 zł/ m kw.
                          Są z mediami, ale nie są ogrodzone.
                          Za budowę podobnego jak mój domku drewnianego plus fundamenty i piwniczka moja
                          koleżanka zapłaciła w ubiegłym roku 120 tys. zł. Jeśli dodasz do tego dojazd
                          asfaltowy, kanalizację, ogrodzenie działki, kilknastoletnie drzewa i piękne
                          zaprojektowany ogród, to cena 250 tys. zł za malowniczą działkę z domkiem w b.
                          dobrym stanie uważam, że jest atrakcyjna.

• satorianus Re: pomysł 25.01.09, 10:40
                            No nie wiem. Pod Międzybrodziem z tego co wiem za 150.000 da się kupić hektar
                            ziemi. Zauważ jedno. Ceny które podajesz to zapewne ceny jeszcze z zeszłego
                            roku. A ubiegłej jesieni w Polsce skończyła się pewna era... Zobacz tutaj:
                            www.pb.pl/Default2.aspx?ArticleID=2780cb93-47ce-49a7-a807-f3abd548dabf Te
                            domy nie są warte drewna w którego są zbudowane. Ale to jeszcze przed nami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka