-
Mam pytanie do znawców, co sądzicie o smażeniu kotletów na patelni z powłoką marmurową?
-
Czy możecie mi podpowiedzieć na czym najlepiej smażyć faworki???
Smalec???...olej...???...Planta..????
Przymierzam się jutro...ale jaki tłuszcz zagwarantuje mi najsmaczniejsze faworki????
-
dlaczego? tzn nie same faworki tylko olej oczywiście.
-
Jak odgrzewacie smażoną rybę, aby na 2 dzień po usmażeniu była smaczna jak pierwszego dnia? W mikrofali? ( czy nie wyschnie?) W piekarniku?( jeśli tak to jak długo?, w jakiej temperaturze? czy najpierw rozgrzać piekarnik? zawijać w folię aluminiową? a może włożyć do naczynia żaroodpornego?) Na patelni?
Niestety nigdy 2 dnia po odgrzaniu ryba mi już nie smakuje. Będę wdzięczna za poradę.
-
Czasami robię mielone kotlety głównie z karkówki/łopatki/szynki. Mięso skręcam, doprawiam, obtaczam w bułce i kładę na gorący olej i co... i za każdym razem po usmazeniu pierwszej "porcji" na patelni robią mi się takie ciemne farfocle, które (jeżeli patelni nie umyje i nie dam nowego oleju) kleją się do następnych kotletów. Kurcze od czego to zależy?
-
Witam. Pierwszy raz jestem na tym forum.
Dostałam cukinię z ogródeczka, super bo zdrowiutka, choć niestety duuża. Chcę z niej coś zrobić, ale po pierwsze nie mogę smażonego, a po drugie nie smażone nie przechodzi mi przez gardło.
Czy można zrobić coś dobrego z niej, nie podsmażając. Bo przepisy które znalazłam, a myślałam o jakiejś zapiekance, zawsze mówią żeby podsmażać.
Podrzućcie proszę coś...
-
Meryl Streep je piękną solę smażoną na maśle w filmie o Julii Child. Mam ochotę na rybę smażoną na maśle.
Czy mogę prosić o radę? jaką rybę wybrać, jestem z Poznania, więc mam ograniczoną dostępność ryb świeżych , mrożonych więcej. Czy masło klarowane? Jak długo smażyć? Co zrobić by się nie rozpadła? Przepis znajdę w necie, ale osobiste rady bezcenne...
-
Kiedyś bardzo lupiłam różne placki z jabłkami, a teraz jak zjem, to mam wrażenie że calkiem przesiąknięte olejem (a daję jak najmniej).
żeby było śmieszniej - takie wrażenie mam tylko przy świeżych, jeszcze ciepłych plackach. Jak zjadłam je dzisiaj na zimno - to mi bardziej smkakowały. Chyba powinno być odwrotnie?
o co chodzi?
i czy ktoś próbował smażyć placki z jabłkami beztłuszczowo?
-
Dzieci po zimowym urlopie przypomniały sobie o smażonym panierowanym serze i się domagają. Tak jest zresztą co roku po feriach:) Problem w tym, że często nie wychodzi mi on tak, jak powinien. Przede wszystkim rozpuszcza się nadmiernie i rozlewa po patelni, zamiast tworzyć zwartą opanierowana całość. Może wiecie, jaki ser się najlepiej nadaje do smażenia w panierce? Będę równiez wdzięczna za rady odnośnie samego przygotowania dania - może problem tkwi nie w serze, tylko w jakichś moich błędac...
-
Słuchajcie, naszła mnie ochota na obiad składający się z prostego kawałka
mięsa (chyba smażonego?) na sałacie. Problem polega na tym, że przez
kilkanaście lat (tych newralgicznych jeśli chodzi o naukę gotowania) nie
jadłam mięsa i jestem kompletnie zielona. Zastanawiam się jakie mięso na
początek? Wiem, że wołowina górnopółkowa byłaby najlepsza, ale trochę mi
szkoda, bo boję się, że ją schrzanię i będzie twarda. Chodzi o to, żeby to
mięso było miękkie, mało przyprawione (na pewno nie ma...
-
Witam!
Mam pewien problem. Znalazłem w pawlaczu ruską maszynkę do smażenia ciasteczek w gorącym tłuszczu. Maszynka wygląda w ten sposób: na metalowym trzonku zaopatrzonym w plastikową rączkę przykręcane są różne foremki wykonane z metalu. Foremki mają kształty kwiatów, śnieżynek i inne. Z tego co pamiętam ciasteczka smażyło się w ten sposób, że zanurzało się foremki najpierw w gorącym tłuszczu w celu nagrzania, następnie wyjmowało się z tłuszczu i zanurzało się w cieście o gęstości ciasta na...
-
dlaczego pieni się olej w trakcie smażenia pączków
-
Ten problem nurtuje mnie już od dawna ile razy mogę smażyć np.
frytki dzieciom na tym samym oleju.Zazwyczj taki olej używam 4-5
razy.Prosze w podpowiedż.
-
Mam pytanie w jaki sposób usmażyć kawałki fileta z kurczaka lub indyka, tak,
aby były miękkie i usmażone. Niestety jak ja je smażę w woku to twardnieją.
Może za długo, albo za mała temperatura lub za mało oleju?
-
Mam mały problem który nurtuje mnie od jakiegoś czasu ile razy mogę
smażyć np. frytki dzieciom na tym samym oleju.Zazwyczaj tego samego
oleju używam 4-5 razy.Prosze o podpowiedż.
-
ależ to jest prymitywne
-
smażyłam dziś mintaja. W jajku i w mące. Był całkowicie rozmrożony. Smażyłam
na dosyć dużej ilości oleju, ale bez przesady. Miałam wrażenie, że ryba się w
tym oleju gotuje, a nie smaży. Zwiększałam płomień, to z kolei olej zaczął
dymić, a ryba dalej jakby się w nim gotowała. Może oleju za dużo?
Co robię nie tak? Poradźcie!
-
chciałabym cienkie i kruche. tymczasem zawsze mi się to mięso "zbiegnie" przy
smażeniu. rozbiję na cieniutko, krawędzie ponacinam, a to i tak nie wyjdzie
tak jak trzeba:( może coś z wielkością ognia pod patelnią...:(
z góry dziękuję za podpowiedzi
-
Piszę prace magisterską o tłuszczach do smażenia, jednym z badań jakie
przeprowadzam jest ankieta. Jej wypełnienie nie zajmuje zbyt dużo czasu, gdyby
ktoś miał możliwość to bardzo proszę :)
www.moje-ankiety.pl/wypelnij/kwestionariusz/12928/
Z góry dziękuję
-
Wybaczcie, że to tytułowe pytanie jest takie naiwne :-P
Strasznie dużo smażę: mielone, w panierce, gulasze, udka kurze, jak
lazania - to wszystko do niej z patelni itp. itd. Chciałabym robić
jakieś zdrowsze obiady, ale nie wiem co. Oczywiście nie chodzi mi o
odpowiedź: gotuj zamiast smażyć. Bo gotowane udko mam dawać do
ziemniaków i surówki? Jakoś mi to nie odpowiada...
A jak Wy robicie?
Czy elektryczny grill to jest jakieś rozwiązanie? Czy na
elektrycznym grillu smaży się be...