Forum   smażona

smażona

(507 wyników)
  • Mam pytanie do znawców, co sądzicie o smażeniu kotletów na patelni z powłoką marmurową?
  • Czy możecie mi podpowiedzieć na czym najlepiej smażyć faworki??? Smalec???...olej...???...Planta..???? Przymierzam się jutro...ale jaki tłuszcz zagwarantuje mi najsmaczniejsze faworki????
  • dlaczego? tzn nie same faworki tylko olej oczywiście.
  • Jak odgrzewacie smażoną rybę, aby na 2 dzień po usmażeniu była smaczna jak pierwszego dnia? W mikrofali? ( czy nie wyschnie?) W piekarniku?( jeśli tak to jak długo?, w jakiej temperaturze? czy najpierw rozgrzać piekarnik? zawijać w folię aluminiową? a może włożyć do naczynia żaroodpornego?) Na patelni? Niestety nigdy 2 dnia po odgrzaniu ryba mi już nie smakuje. Będę wdzięczna za poradę.
  • Czasami robię mielone kotlety głównie z karkówki/łopatki/szynki. Mięso skręcam, doprawiam, obtaczam w bułce i kładę na gorący olej i co... i za każdym razem po usmazeniu pierwszej "porcji" na patelni robią mi się takie ciemne farfocle, które (jeżeli patelni nie umyje i nie dam nowego oleju) kleją się do następnych kotletów. Kurcze od czego to zależy?
  • Witam. Pierwszy raz jestem na tym forum. Dostałam cukinię z ogródeczka, super bo zdrowiutka, choć niestety duuża. Chcę z niej coś zrobić, ale po pierwsze nie mogę smażonego, a po drugie nie smażone nie przechodzi mi przez gardło. Czy można zrobić coś dobrego z niej, nie podsmażając. Bo przepisy które znalazłam, a myślałam o jakiejś zapiekance, zawsze mówią żeby podsmażać. Podrzućcie proszę coś...
  • Meryl Streep je piękną solę smażoną na maśle w filmie o Julii Child. Mam ochotę na rybę smażoną na maśle. Czy mogę prosić o radę? jaką rybę wybrać, jestem z Poznania, więc mam ograniczoną dostępność ryb świeżych , mrożonych więcej. Czy masło klarowane? Jak długo smażyć? Co zrobić by się nie rozpadła? Przepis znajdę w necie, ale osobiste rady bezcenne...
  • Kiedyś bardzo lupiłam różne placki z jabłkami, a teraz jak zjem, to mam wrażenie że calkiem przesiąknięte olejem (a daję jak najmniej). żeby było śmieszniej - takie wrażenie mam tylko przy świeżych, jeszcze ciepłych plackach. Jak zjadłam je dzisiaj na zimno - to mi bardziej smkakowały. Chyba powinno być odwrotnie? o co chodzi? i czy ktoś próbował smażyć placki z jabłkami beztłuszczowo?
  • Dzieci po zimowym urlopie przypomniały sobie o smażonym panierowanym serze i się domagają. Tak jest zresztą co roku po feriach:) Problem w tym, że często nie wychodzi mi on tak, jak powinien. Przede wszystkim rozpuszcza się nadmiernie i rozlewa po patelni, zamiast tworzyć zwartą opanierowana całość. Może wiecie, jaki ser się najlepiej nadaje do smażenia w panierce? Będę równiez wdzięczna za rady odnośnie samego przygotowania dania - może problem tkwi nie w serze, tylko w jakichś moich błędac...
  • Słuchajcie, naszła mnie ochota na obiad składający się z prostego kawałka mięsa (chyba smażonego?) na sałacie. Problem polega na tym, że przez kilkanaście lat (tych newralgicznych jeśli chodzi o naukę gotowania) nie jadłam mięsa i jestem kompletnie zielona. Zastanawiam się jakie mięso na początek? Wiem, że wołowina górnopółkowa byłaby najlepsza, ale trochę mi szkoda, bo boję się, że ją schrzanię i będzie twarda. Chodzi o to, żeby to mięso było miękkie, mało przyprawione (na pewno nie ma...
  • Witam! Mam pewien problem. Znalazłem w pawlaczu ruską maszynkę do smażenia ciasteczek w gorącym tłuszczu. Maszynka wygląda w ten sposób: na metalowym trzonku zaopatrzonym w plastikową rączkę przykręcane są różne foremki wykonane z metalu. Foremki mają kształty kwiatów, śnieżynek i inne. Z tego co pamiętam ciasteczka smażyło się w ten sposób, że zanurzało się foremki najpierw w gorącym tłuszczu w celu nagrzania, następnie wyjmowało się z tłuszczu i zanurzało się w cieście o gęstości ciasta na...
  • dlaczego pieni się olej w trakcie smażenia pączków
  • Ten problem nurtuje mnie już od dawna ile razy mogę smażyć np. frytki dzieciom na tym samym oleju.Zazwyczj taki olej używam 4-5 razy.Prosze w podpowiedż.
  • Mam pytanie w jaki sposób usmażyć kawałki fileta z kurczaka lub indyka, tak, aby były miękkie i usmażone. Niestety jak ja je smażę w woku to twardnieją. Może za długo, albo za mała temperatura lub za mało oleju?
  • Mam mały problem który nurtuje mnie od jakiegoś czasu ile razy mogę smażyć np. frytki dzieciom na tym samym oleju.Zazwyczaj tego samego oleju używam 4-5 razy.Prosze o podpowiedż.
  • ależ to jest prymitywne
  • smażyłam dziś mintaja. W jajku i w mące. Był całkowicie rozmrożony. Smażyłam na dosyć dużej ilości oleju, ale bez przesady. Miałam wrażenie, że ryba się w tym oleju gotuje, a nie smaży. Zwiększałam płomień, to z kolei olej zaczął dymić, a ryba dalej jakby się w nim gotowała. Może oleju za dużo? Co robię nie tak? Poradźcie!
  • chciałabym cienkie i kruche. tymczasem zawsze mi się to mięso "zbiegnie" przy smażeniu. rozbiję na cieniutko, krawędzie ponacinam, a to i tak nie wyjdzie tak jak trzeba:( może coś z wielkością ognia pod patelnią...:( z góry dziękuję za podpowiedzi
  • Piszę prace magisterską o tłuszczach do smażenia, jednym z badań jakie przeprowadzam jest ankieta. Jej wypełnienie nie zajmuje zbyt dużo czasu, gdyby ktoś miał możliwość to bardzo proszę :) www.moje-ankiety.pl/wypelnij/kwestionariusz/12928/ Z góry dziękuję
  • Wybaczcie, że to tytułowe pytanie jest takie naiwne :-P Strasznie dużo smażę: mielone, w panierce, gulasze, udka kurze, jak lazania - to wszystko do niej z patelni itp. itd. Chciałabym robić jakieś zdrowsze obiady, ale nie wiem co. Oczywiście nie chodzi mi o odpowiedź: gotuj zamiast smażyć. Bo gotowane udko mam dawać do ziemniaków i surówki? Jakoś mi to nie odpowiada... A jak Wy robicie? Czy elektryczny grill to jest jakieś rozwiązanie? Czy na elektrycznym grillu smaży się be...
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się