Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

w spadku działka - szybka sprzedaż - czy podatek?

IP: *.acn.pl 17.11.03, 22:06
    Witam -
    W 1999 roku w spadku po ojcu otrzymałam działkę - oczywiscie zostały dokonane
    wszystkie niezbędne opłaty , podatki . Przymierzam się do jej sprzedaży -
    ale wartośc działki wzrosła 3 krotnie od czasu gdy ją otrzymałam .
    Czy w tej sytuacji, będe musiała zapłacić ...nie wiem - jakis podatek od
    wzbogacenia , który uwzględnia różnicę wartości działki z dnia dziedziczenia
    i z dnia sprzedaży ? Czytam , że musi upłynąc 5 lat , ale wszędzie zaznaczone
    jest , ze chodzi o kupno-sprzedaż , a jak jest ze spadkiem ???
    Z góry dziękuję za wszelkie informacje,
    Iza
    Obserwuj wątek
      • grinberg Re: w spadku działka - szybka sprzedaż - czy poda 18.11.03, 07:49
        Jestem w podobnej sytuacji. W US poinformowano mnie, że jeżeli sprzedam
        mieszkanie przed upływem 5 lat od uznania spadku, to będę musiał zapłacić
        podatek. Jest jednak furtka, która niestety różnie w różnych US działa. Chodzi
        o to, że jeżeli przeznaczysz pieniądze ze sprzedaży "na poprawę warunków
        mieszkaniowych", to jest szansa, że nie zapłacisz podatku. Pewna miła pani z US
        w Warszawie przyznała jednak, że nie ma jednoznacznych rozporządzeń i nie każdy
        US musi tak właśnie interpretować obowiązujące przepisy.
        • Gość: Bebiak Re: w spadku działka - szybka sprzedaż - czy poda IP: *.acn.pl 18.11.03, 10:30
          To co nabyte w drodze spadku wolne jest od podatku dochodowego w przypadku
          sprzedaży (choćby od nabycia nie minęło 5 lat).
          Jeśli w drodze spadku została nabyta działka niezabudowana to w ogóle nie ma
          problemu, natomiast jeżeli działka ta była zabudowana budynkiem mieszkalnym to
          jest to ta sytuacja, o której wspomina Grinberg. Taka sprzedaż co prawda nie
          podlega podatkowi dochodowemu, ale jeśli składając zeznanie podatkowe
          skorzystałaś z ulgi określonej w art. 16 ustawy o podatku od spadków i
          darowizn (a ta dotyczy tylko domów mieszkalnych i lokali mieszkalnych) to
          jeśli nie minęło 5 lat - US ma prawo ulgę tę cofnąć i wymierzyć podatek od
          spadku (plus ewentualne odsetki).
          Czy to w miarę jasne dla Ciebie? Pozdrawiam Cię serdecznie.
          • Gość: izams Re: w spadku działka - szybka sprzedaż - czy poda IP: *.acn.pl 18.11.03, 21:53
            Witam - w pierwszej chwili jak przeczytałam te odpowiedz bardzo się ucieszyłam -
            ale chyba nie na długo bo, doszłam do wniosku , ze chyba powinnam dodac jeszce
            pewna informację :

1. oprócz działki ( budowlanej niezabudowanej ) otrzymałam też mieszkanie
            spóldzielcze własnościowe w którym nie mieszkam.
            Do podatku od spadku przyjęto oddzielnie wartośc owego mieszkania i wartość tej
            działki.
            Czy w tej sytuacji nadal wygląda to tak pięknie ?

2. przy okazji : mój brat otrzymał też w spadku - działkę zabudowaną - ale dom
            nie ma przyłącza gazowego , kanalizacji , mimo , że stoi ponad 30 lat nie była
            ta budowa formalnie zakończona ( prawdę mówiąc to chyba i nie była (według
            obowiązującego obecnie prawa )formalnie rozpoczęta )
            i jego status to dom letniskowy.
            Mija pół roku jak go sprzedał - notariusz nic nie wspominał o żadnym podatku -
            i ma nadzieje , że tak jest. A czy jest ?
            pozdrawiam serdecznie,
            Iza
            • Gość: Bebiak Re: W spadku działka - Do Izy IP: *.acn.pl 19.11.03, 18:15
              >Witam - w pierwszej chwili jak przeczytałam te odpowiedz bardzo się
              >ucieszyłam - ale chyba nie na długo bo, doszłam do wniosku , ze chyba
              >powinnam dodac jeszce pewna informację :
              ɭ. oprócz działki ( budowlanej niezabudowanej ) otrzymałam też mieszkanie
              >spóldzielcze własnościowe w którym nie mieszkam.
              >Do podatku od spadku przyjęto oddzielnie wartośc owego mieszkania i wartość
              >tej działki. Czy w tej sytuacji nadal wygląda to tak pięknie ?

Generalnie tak, bo nawet jeśli korzystałaś z tej ulgi z art. 16 to ona i tak
              mogła dotyczyć tylko mieszkania - działki niezabudowanej absolutnie nie. Czyli
              efekt był taki, że od działki zapłaciłaś podatek od spadku (albo zmieściłaś
              się w uldze kwotowej jeśli wartość była niewielka), a od mieszkania nie (bo
              spełniałaś warunki, o których mowa w art. 16). Wobec tego gdybyś przed upływem
              5-ciu lat zbywała mieszkanie (i nie zamierzała nabyć innego) to cofnięto by Ci
              tę ulgę, ale przy działce żadnej takiej ulgi nie miałaś. Tu spokojnie:)

ɮ. przy okazji : mój brat otrzymał też w spadku - działkę zabudowaną - ale
              >dom nie ma przyłącza gazowego , kanalizacji , mimo , że stoi ponad 30 lat nie
              >była ta budowa formalnie zakończona ( prawdę mówiąc to chyba i nie była
              (według obowiązującego obecnie prawa )formalnie rozpoczęta ) i jego status to
              >dom letniskowy. Mija pół roku jak go sprzedał - notariusz nic nie wspominał
              o żadnym podatku - i ma nadzieje , że tak jest. A czy jest ?

Jeśli w US budynek był zgłoszony (w sensie masy spadkowej) jako budynek
              letniskowy, to nie miała miejsca ulga z art. 16 bo ta dotyczy budynków
              mieszkalnych lub ich części. Wszystko zależy od tego, jak brat ten budynek
              zgłosił w zeznaniu podatkowym wówczas. Jeśli jako mieszkalny i skorzystał z
              ulgi - to przez 5 lat nie powinien zbywać (z uwagi na te ulgę właśnie),ale
              jeśli jako letniskowy to jest to na tych samych zasadach co Twoja działka
              niezabudowana. Poza tym możesz spojrzeć do dokumentu, który brat wówczas
              zapewne otrzymał z US - chodzi mi tu o Zaświadczenie zezwalające na ujawnienie
              nabytego w drodze spadku prawa majątkowego. Tam na dole powinno być napisane
              czy podatek się należał i czy został uiszczony (a jeśli nie to dlaczego) oraz
              czy zezwolenie jest warunkowe (właśnie pod tym warunkiem z art. 16).
              Iza, czy to wszystko jest w miarę dla Ciebie zrozumiałe?
              Jeśli nie to się oczywiście upomnij a ja pozdrawiam Cię serdecznie. B.
              • grinberg Re: W spadku działka 20.11.03, 08:08
                Czy wiadomo Wam coś więcej o rzekomej uznaniowości poszczególnych US w kwestji
                przedłużenia zwolnienia z zapłacenia podatku w przypadku sprzedaży mieszkania i
                złożenia oświadczenia o przeznaczeniu uzyskanych środków na budowę domu?
                Sytuacja dziwna, ale takiej informacji udzielono mi w US. Czy są jakieś
                ograniczenia w rozliczeniu tej kwoty np. materiały budowlane - tak, posażenie
                domu - nie. Pozdrawiam. Sebastian
                • Gość: Jacek Re: W spadku działka IP: 217.153.142.* 20.11.03, 23:11
                  urzędy mogą przedłużać , a ściślej odraczać takie terminy. jest to decyzja
                  uznaniowa, bo jak może byc inaczej, gdy ustawa określa to jako "... mogą ... w
                  przypadkach uzasadnionych ważnym interesem podatnika ...". Nie wiadomo o co
                  chodzi, prawda ? Można jednak wystosować pisemko, aby taki termin odroczono.
                  Ważny interes, m. zd. najlepiej uzasadniać sytuacją zyciową, np. że musi się
                  jeszcze sporo oszczędzać, aby (razem z przychodem) stać cię było na godziwe
                  lokum (powiększenie rodziny, różnica w cenach mieszkań - zły stan techniczny
                  poprzedniego - wszystko to może wchodzić w grę)Oczywiście us może zawsze
                  powiedzieć "just no". Odwołanie sie to długa droga i niepewna w tym przypadku.
                  Pozdr.j.
                  • Gość: grinberg Re: W spadku działka IP: 213.17.180.* 21.11.03, 14:23
                    Panie Jacku,dziękuję za odpowiedź. Czytałem w innym wątku opinie na temat
                    korzystania z porad stosownych specjalistów :) Widzę jednak, ze Forumowi Znawcy
                    Tematu mają godną uznania wiedzę i doświadczenie i mogą nas szaraczków
                    naprowadzić na właściwy trop. Dlatego też pozwolę sobie skorzystać ze
                    sposobności i zapytać a propos przedłużenia zwolnienia zapłacenia podatku od
                    spadku. Chodzi mi o inny niż opisany przez pana kruczek o ważnym interesie
                    podatnika. Art. 16 pkt 7 ustawy oposid mówi iż "...Nie stanowi podstawy do
                    wygaśnięcia decyzji (...)zbycie budynku lub lokalu, jeżeli było ono uzasadnione
                    koniecznością zmiany warunków mieszkaniowych..."
                    Właśnie na to piękne sformułowanie powoływała się pani w US. Gdzie szukać
                    wykładni, interpretacji czy przepisów wew. US, które doprecyzowują co autor
                    miał na myśli? Czym trzeba się wykazać aby wystąpiła konieczność zmiany
                    warunków mieszkaniowych? Będę wdzięczny za sugestie. Pozdrawiam (szczególnie
                    FZT). Sebastian
              • Gość: Izams Re: W spadku działka - Do Izy IP: *.acn.pl 20.11.03, 22:12
                Witam - dziękuję za odpowiedź - mamy z bratem szczęście - (ten dom jest
                letniskowy ),
                ...i chylę czoła , bo mimo , ze pierwszy raz korzystam aktywnie z tego forum
                szukając rady( jestem raczej czytelnikiem ),
                to zawsze jestem pod wrażeniem Pani ( "Bebiak ") wypowiedzi w inych wątkach,
                pozdrawiam serdecznie,
                Iza
                • Gość: Bebiak Re: W spadku działka - Do Izy IP: *.acn.pl 21.11.03, 17:28
                  Gość portalu: Izams napisał(a):

> Witam - dziękuję za odpowiedź - mamy z bratem szczęście - (ten dom jest
                  > letniskowy ),
                  > ...i chylę czoła , bo mimo , ze pierwszy raz korzystam aktywnie z tego forum
                  > szukając rady( jestem raczej czytelnikiem ), to zawsze jestem pod wrażeniem
                  >Pani ( "Bebiak ") wypowiedzi w inych wątkach,

Cieszę się Waszym szczęściem i dziękuję za wszystko pozdrawiając Cię
                  cieplutko. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka