Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

LUKSFERY??

IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 20.11.03, 15:06
    Czy ktoś ma w domu ściankę ze szklanych pustaków? Słyszałam że lubią pękać.
    Czy to prawda?
    Obserwuj wątek
      • Gość: nik_i Re: LUKSFERY?? IP: *.crowley.pl 21.11.03, 01:23
        Nie strasz! Mam luksfery, co prawda nie całą ściankę, ale kilka wstawek. Lepiej
        żeby nie pękały.
        U mnie na razie nic się nie dzieje (ale to dopiero 8 miesięcy). W mojej
        poprzedniej firmie było kilka ścianek, dużych, z lusferów o boku 30 cm. Nic nie
        popękało, choć stały kilka ładnych lat.
        Oby nie pękały!
        PZDR
        • Gość: Lucy Re: LUKSFERY?? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.11.03, 08:33
          No to kamień z serca, to pewnie kolejny stereotyp z którymi ciągle się spotykam
          (w kwestii materiałów budowlanych).
          • Gość: m. Re: LUKSFERY?? IP: 213.17.175.* 21.11.03, 08:59
            wszystko zależy od położenia.
            ja miałam źle położoną wstawkę /od podłogi do sufitu/ i luksfery
            się "przemieszczały" i rzeczywiście kilka pękło.
            odkiedy ścianka została poprawiona - jest bomba!
            • Gość: Lucy Re: LUKSFERY?? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.11.03, 12:57
              a jakie są knyfy na to udane położenie? od czego to zależy? co można zepsuć?
              • Gość: m. Re: LUKSFERY?? IP: 213.17.175.* 21.11.03, 15:22
                wiesz, dokładnie się nie znam.
                pomiędzy lukfery wkłada się coś, co wygląda jak ich "stalowe" wsparcie. i to
                własnie wymagało poprawki.
                ale jak ma być, żeby było dobrze, to ja się niestety nie znam ...
                • Gość: mac1 Re: LUKSFERY?? IP: *.katowice.pl 24.11.03, 07:26
                  Gość portalu: m. napisał(a):

> wiesz, dokładnie się nie znam.
                  > pomiędzy lukfery wkłada się coś, co wygląda jak ich "stalowe" wsparcie. i to
                  > własnie wymagało poprawki.
                  > ale jak ma być, żeby było dobrze, to ja się niestety nie znam ...

Najlepiej zastosowac system Binario.
                  Pzdr.
                  • Gość: Lucy Re: LUKSFERY?? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 24.11.03, 12:16
                    dzięki!!!
                    • Gość: Luksfer.pl Re: Luksfery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.14, 09:58
                      Widzę że temat dawno zaczęty ale jak najbardziej aktualny i straszy.
                      Może zacznę z innej beczki..... Prawo Murfiego mówi: Że jak coś ma pęknąć to pęknie...
                      Można wiele pisać i bić pianę na e tematy, uważam że w kwestii luksferów pośpiech, niedoświadczenie, źle dobrane luksfery, brak dylatacji, zły fundament, nieodpowiednia zaprawa klejowa, marny fachowiec, brak dystansów (krzyżyków przeznaczonych do montażu luksferów) itp. itd... wszystko to może spowodować pękanie luksferów (pustaków szklanych).
                      W jednym zdaniu można na[pisać: "Masz to - za co zapłaciłeś" .... Potem piszą bzdury w internecie, że przemarzają ( a włożyli pustaki szklane które nie nadają się na przeszklenia zewnętrzne), że pękają ( a nie wykonali zgodnie z zaleceniami producenta), że fuga się rozszczelnia (bo były montowane na klej do płytek lub poniżej 5 stopni Celcjusza) Można zaoszczędzić na doborze płytek, wykładziny,baterii umywalkowych czy innych rzeczy ale nie na materiałach konstrukcyjnych. Lepiej zanim zabierze się układanie pustaków szklanych zasięgnąć fachowej porady i dowiedzieć się jak się to robi aby przez lata było ozdobą a nie straszyło i wywoływało obrzydzenie. Może komuś się przydadzą powyższe rady i nie będzie popełniać błędów poprzedników. Pozdrawiam serdecznie Zespół Luksfer.pl
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka