Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mam problem z agencją nieruchomości

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 00:10
    2 miesiące temu kupiłam mieszkanie, niestety przez agencję. Nie byłam zielona
    w zakupie mieszkania, wiedziałam dokładnie jak to wygląda. Zdecydowałam się
    na tą agencję z jednego powodu - mieli w ofercie mieszkanie, które mi się
    podobało. Problem zaczął się już na starcie współpracy. O wszystko musiałam
    starać się sama od wypisu z księgi wieczystej po umówienie się z
    notariuszem.Przy podpisaniu umowy przedwstępnej okazało się że jest błąd w
    księdze wieczystej. Agencja w tym momencie umyła ręce i nawet zrzekła się
    prowizji w przypadku gdy do transakcji nie dojdzie. Podjęłam ryzyko, mimo
    wszystko. Wymagało to ode mnie dużo pracy, zaangażowania i stresu. De facto w
    ciągu miesiąca podpisałam umowę u notariusza. Agencja przez ten czas nic nie
    robiła, wręcz przeciwnie utrudniała na każdym kroku. Jedyną rzeczą jaką się
    wykazali to brak kompetencji i wiedzy. Nie będe tego wszystkiego opisywać bo
    musiałabym napisać książkę. Moja determinacja zaowocowała po wielkich bojach
    i dużym stresie - mam fajne mieszkanko, ale też duży problem z agrencją.
    Zapłaciłam im tylko część prowizji, gdyż stwierdziłam że tyle mogę im dać za
    tzw "nastręczenie sposobności". Nie mogę im zapłacić więcej, gdyż za darmo na
    tym świecie nic niema. 3000 za nic nierobienie, a wręcz utrudnianie to
    zdecydowanie za dużo. Nie mogłam zrezygnować, bo zbyt dużo czasu i własnych
    środków na to użyłam.
    Aby dowiedzieć się czegokolwiek (np. jak powinno wyglądać pełnomocnitwo
    wydane za granicą) musiałam zasięgnąć porady prawnika (za które oczywiście
    zapłaciłam) a potem walczyć z agencją, aby ich do tego przekonać. To było
    okropne. Przecież to ja podejmowałam ryzyko i to ja mogłam wydać kupę
    pieniędzy na nic.
    Próbowałam dowiedzieć się w Stowarzyszeniu co taka agencja ma w swoich
    obowiązkach oprócz "nastręczenia sposobności". Nie dowiedziałam się nawet czy
    takie obowiązki są. Tak nie może być. Czy ktoś z Was miał podobne problemy?
    Obserwuj wątek
      • Gość: stankiee Re: Mam problem z agencją nieruchomości IP: *.chomiczowka.waw.pl 26.11.03, 01:02
        Niestety nie jesteś sama w podobnych problemach. Jedna z moich agencji
        próbowała wcisnąć mi razem ze sprzedającym lewe zaświadczenie ze spółdzieli
        potrzebne do sprzedaży. Od tego czasu minęły 4 lata a mieszkanie nadal nie
        jest sprzedane.
        Co do twoich problemów to niestety umowa mówi jasno, za co odpowiada agencja.
        Smutna prawda, najczęściej obiecują pomoc ale ustnie,na papierze masz tylko
        mgliście określone pośrednictwo.
        • Gość: ewa Re: Mam problem z agencją nieruchomości IP: 212.87.3.* 26.11.03, 09:59
          No wlasnie co masz w umowie? Sa dosc standartowe wiec powinna tam byc wpisana np
          obsluga prawna ktorej z tego co piszesz nie bylo. No i lepiej zalatwiaj
          wszystko droga 'listow poleconych', wypisz wszystko co agencja powinna zrobic
          zgodnie z umowy a czego nie zrobila. Mozesz miec jednak klopoty. O ile wiem
          zgodnie z prawem nie mozesz zatrzymac czesci naleznosci Agencji. Zgodnie z
          prawem musisz zaplacic wszystko a pozniej starac sie od Agencji pieniadze
          odebrac udawadniajac sadownie ze usluga nie zostala wykonana prawidlowo. A to
          zwykle nie jest realne.
          Dobrze jest tez sie skontaktowac z Federacja Konsumentow, maja darmowe porady
          prawne.
          • Gość: Jafa Re: Mam problem z agencją nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 12:20
            Znasz może adres www Federacji Konsumentów.
            Pozdrawiam
            Jafa
            • Gość: JK Re: Mam problem z agencją nieruchomości IP: *.acn.pl 26.11.03, 18:52
              www.federacja_konsumentow.org.pl
              • Gość: Jafa Re: Mam problem z agencją nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 19:30
                Dzięki już znalazłam. Napisałam też długi list do prawnika. Mam nadzieję, że
                pomogą. Zobaczymy. Jak dostanę odpowiedź to poinformuję Was o tym co w takiej
                sytuacji można zrobić i za co odpowiada agencja nieruchomości.
                Pozdrawiam i jeszcze raz mocno dziękuję.
                Jafa
                • Gość: Wicio Re: Mam problem z agencją nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 23:25
                  Wal ich! Mogą cię najwyżej podac do sądu. A tam wykażesz, że nie wywiązali się z umowy. Wal ich w bekę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka