-
Po raz kolejny pianka wychodzi mi twarda jak...
Trzymam ciasto w piekarniku przepisową ilość minut. I znów sztywność i twardość piankowa :(
Piankę nakładam od razu po ubiciu. Zaraz po tym wrzucam ciasto do piekarnika.
Co robię nie tak?
-
Witajcie,
poszukuję przepisu na piankę bardzo wysokiego, różowego, przepysznego ciastka
- pianki na francuskim spodzie.
Chodzi dokładnie o to:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=23970176&a=24080318
Bardzo mi zależy - chcę zrobić przyjemność mojej Mamie, która uwielbia te
ciastka, a do Zakopanego trochę daleko...
Pozdrawiam!
-
Przepis na masę z pianek w/g Konwaliowej:
450 g marsmallows białych
1 kg cukru pudru
3 łyżki wody
Pianki stopić w kąpieli wodnej, dodac polowe cukru i wymieszac. Nastepnie
dodac pozostaly cukier i ugniesc na elastyczna mase. Mozna dodac barwnik
spozywczy. Masa ma konsystencje plasteliny, swietnie lepi sie z niej ozdoby do
tortow :)
Kapiel wodna – na palniku ustawia sie garnek z woda, a w niego wstawia drugi z
piankami – gotujaca sie woda ogrzewa pianki, ktore sie ro...
-
Czy ktoś mi powie gdzie mogę nabyć takie małe pianki? Pamiętam je jak byłam w UK, ale w Polsce takowych nie widziałam. Chciałabym zrobić
Jeśli komuś rzuciły się w oczy to proszę o wskazówkę
-
witam
Ilekroc pije caffe late w cafejkach nigdy nie czuc wyraznego posmaku mleka,
natomiast kiedy robie je w domu wiecej czuc mlekiem niz kawa, nawet jak kawa jest mocniejsza, pozostaje nieprzyjemny posmak mleka.
Probowałam juz ze wszystkimi rodzajami -łowickie, łaciate , hej melko, twój kubek , wypasione itp
zarowno 0,5% , 3,2% , zawsze niemiłosiernie czuc mleko,
Spieniacz mam taki jak uzywaja w MC CAFE aluminiowy, w mc cafe takze nalewaja melko z kartonu i ubijaja ale absolutnie w ...
-
Witam:)
Mam malakser z różnymi bajerami ale to swoją drogą.
Chciałabym kupić cos poręcznego, a w pobliskim Intermarche będzie w sprzedaży
za śmieszne 29,90 mikser bez funkcji blendera /albo nie napisali, że z nią/
Który wyglada mniej więcej tak www.allegro.pl/show_item.php?
item=66642745 czy czymś takim ubiję mleko czy śmietankę do kawy na piankę???
Bo chodzi za mną taka pianka od jakieoś czasu.
A jeśli nie ubiję to poprosze linka do czegoś poręcznego z czego ubiję... /za
ni...
-
pomijajac dysze w ekspresie -bo nigdy mi nie wychodzi zle mleko zła dysza nie
wiem, czym ubic piane z mleka aby była sztywna jak w kawach podawanych w
barach
-
czy ktoś moze robił kiedyś taka "piankę" do placków z ubitej piany z białek i
do tego ponoc sie dodaje kisiel w proszku a moze galaretkę tego nie jestem
pewna, ale chciałam coś takiego zrobić ale niestety nie wychodzi mi to
wogole, za każdym razem piana wchłonie kisiel w proszku tak ze nie powstaje
kolorowa gesta "pianka" tylko cala piana sie rozlatuje, bardzo prosze o
poroady jesli ktoś robi cos takiego jak to dokladnie w szczegółach sie
robi,bo niestety jesli zrobi sie coś nie t...
-
Otóż jest tak. Pianka być musi.
Normalnie - np. w Pradze u Kocoura - po każdym łyku zostają na ściankach
takie obręcze. Wytrawny pijący robi je w takiej samej odległości i to nie
celowo. Pianka się kończy gdy kończy się piwo.
W dowolnym miejscu po naszej stronie granicy: pianka raz jest, raz jej nie
ma. Czasem z dwóch równolegle nalanych szklanek/kufli jeden ma, a drugi nie
bardzo. I co gorsza, w żadnym wypadku ta pianka nie urzyma się do samego dna.
Kończy się gdzieś, gdy zos...
-
jak bylam mala w Polsce moim ulubionym ciastkiem z ciastkarni bylo takie
piankowe: spod i gora a miedzy nimi taka pianka rozowan wysoka -
ciastko w sumie bylo najwieksze w ciastkarni :-)
Gdy wrocialm do Polski (3 lata temu) juz tego ciastka nie ma
Czy jakas dobra osobka moze mi podac przepis?
-
Jak zrobić coś takiego? Z pianek marshmallows? Help, bo obejrzałam te cudeńka i mam nowy cel w życiu... Jakie barwniki? I nie odsyłajcie mnie do wyszukiwarki, bo ja nawet nie wiem, czego mam szukać i jak to ustrojstwo się nazywa... Z góry dzięki!
thecakegirl.carbonmade.com/projects/2040080#171
-
łagam o przepis, najlepiej sprawdzony, a gdyby był po polsku, to już szczyt
moich marzeń i rozpusty... :-)
-
ehhh, uwielbiam wszystko co z cynamonem... a to wygląda wyjątkowo apetycznie :)
-
Witam
Mam pytanko - kupiliśmy z żoną express do kawy - i tu mam pytanie przy
parowniku do mlecznej piany - co zrobić żeby piana od razu nie opadała -
teraz jak podstawię kubek z mlekiem pod dyszę parową - piana rośnie bardzo
szybko i równie szybko opada - coś tam zostaje ale po mojemu nie tyle ile bym
chciał.
Jak robić tą mleczną piankę - lać mleko do wysokiego wąskiego naczynia, czy
do szerokiego, mleko ma być zimne - czy ciepłe - dyszę zanurzać w mleku czy
trzymać nad mlekie...
-
zamowilam juz podstawowe kolory i teraz, byc moze za pozno, zaczelam sie
zastanawiac:
1. czy daja sie mieszac kolory? czy jak wymieszam np. zielen ciemna z bialym
to dostane jasnozielony?
2. daje sie lepic jak z modeliny? generalnie na podstawie opisow w necie
zalozylam, ze zabawa bedzie troche taka jak z plastelina/modelina, ale teraz
dopadly mnie watpliwosci.
3. czy jakies zapobiegawcze srodki trzeba przedsiewziac?
np. nie miedolic zbyt dlugo, bo to nic nie da a tylko masa ...
-
Własnie zabieram się do upichcenia szarlotki z pianką :)
Przepis podaje aby dodać budyń na piankę. Czy powinnam dodać budyń słodzony?
-
Czy do zrobienia cappucino lepiej używać ekspresu ciśnieniowego z dyszą do
spieniania mleka czy też kafetierki + ręcznego spieniacza. Gdzie osiągnę
lepszy efekt? Jeśli mowa o ekspresach to oczywiście mam na myśli takie
znajdujące się w zasięgu finansowym przeciętnego zjadacza chleba (maks.
kilkaset złotych), a nie profesjonalne maszyny dla gastronomii ;-)
-
mam ekspres do kawy Rowenta adagio. Niestety, nie umiem w nim zrobic kawy
capucino. Gdy spieniam mleko osobno, to ono sie podgrzewa a pianka robi sie
dość mała. Może mleko trzeba spienić ww filiżance przed zaparzeniem kawy lub
dodac do gotowej kawy i dopiero podstawic pod dyszę? czy ktos mi pomoże??
Moze ktos umie obsługiwac ten ekspres jesli chodzi o dysze parowa, bo ja
juz "wysiadam"
Pozdrawiam
-
We Władysławowie jadłam ciasto o nazwie Otello.
Na cieście kakaowym znajdowała się gruba warstwa czekoladowo-orzechowa a na
tym warstwa kremu czekoladowego (o konsystencji puszystej pianki, ale nie w
kolorze czekoladowym tylko tak, jakby do kremu dodano bardzo drobno utartą
czekoladę) i warstwa kremu serowego (chyba). Całość oblana orzechami i
obsypana orzechami. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć przepisu. Może istnieje
pod inną nazwą? Jeżeli komuś się kojarzy bardzo proszę o prze...
-
Czym się różnią?
Nie chodzi mi o te serwisy do kawy po turecku w maleńkich
filiżankach, ale o zwykłe, o pojemności ok 200ml.
Czy w ogóle jest jakaś róznica?