Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Okna PCV czy drewno

IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 28.11.03, 12:42
    Jakie macie doświadczenia?
    Czy białe PCV faktycznie mocno żółknie? bo słyszałam takie opinie, a we
    wnętrzu nie bardzo widzę inny kolor.
    dzięki!
    Obserwuj wątek
      • Gość: ji Re: Okna PCV czy drewno IP: 62.29.248.* 28.11.03, 15:41
        Zolknie? Niech nawet i czerwienieje... sendo jest gdzie indziej.
        Oczywiscie drewniane.
      • Gość: Aga Re: Okna PCV czy drewno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 17:21
        Spróbuj to poczytać, jeśli to nie wprowadzi dodatkowego zamieszania, to na
        pewno ci pomoże ;-)

www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=3449&highlight=okno+okna
        www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=14667
        www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=11297
        www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=14236&highlight=okno+okna
        i wiele, wiele innych...
      • Gość: bajobongo Re: Okna PCV czy drewno IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.03, 19:32
        Cześc!
        Czy Wiesz ,Ze Finlandia/z racji tradycji i dostępu do ZDROWEGO DREWNA!!!/jest
        jedynym krajem w Europie o przewadze montażu okien drewnianych nad PCV!.To nie
        jest wyssane z palca,to są monitorowania najpoważniejszej agencji w
        Europie/niestety ostatnie wyniki to rok 2001/.Polskie drewno nadaje się jedynie
        na kliny do montażu okien-szara rzeczywistość-to efekt rabunkowej gospodarki
        leśnej komuchów!!.Jeszcze dwa pokolenia i może..... .Na dzień dzisiejszy,nie
        Masz alternatywy ,chyba że Masz duże pieniądze, żeby kupić porządne okna
        drewniane/z dobrego drzewa,broń boże nie z Ukrainy-vide Czernobyl!.
        • Gość: Lukrecja Re: Okna PCV czy drewno IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.12.03, 08:43
          To moje pytanie chyba było bez sensu trochę, bo: 1. jeśli zapytać jaki samochód
          jest najlepszy też każdy napisze mercedes, a nie w tym sens, bo jednak jakoś
          tak się dzieje na świecie, że nie wszyscy jeżdżą mercedesami. Po prostu po
          uwagę bierze się wiele różnych względów. 2.To chyba trochę kwestia gustu.
          Oglądałam trochę stronek i na przykład przekonały mnie profile Veka - super
          wentylacja, bardzo ciepłe, można wybrać wielkie okna balkonowe itd. Na początku
          też byłam przekonana do drewna, ale tak naprawdę to trochę kupuje się kota w
          worku. Nigdy nie wiadomo, czy na pewno w środku jest takie drewno, jakie
          producent deklaruje. Jeśli miałabym nieograniczone fundusze, to spoko,
          kupiłabym sobie najlepsze na rynku okna drewniane i już. Ale skoro mam jednak
          mniej kasy, to muszę wybrać. I myślę sobie, że jednak lepsze są najlepsze
          plastiki od średnich drewnianych? Architekt, który będzie mi budował chatę
          wstawił sobie 3 lata temu drewno, bo to ekologiczne, na zachodzie wszyscy
          przechodzą na drewno itd. itp. argumenty powszechnie znane - a teraz zmienia je
          z powrotem na plastik, bo ma już dość. Ja mu ufam. Wielkie dzięki za
          wypowiedzi, szczególnie te linki na fora od Agi uświadomiły mi, że nie ma
          obiektywnie lepszego wyboru, po prostu co kto woli. Jeden będzie zadowolony z
          plastików, inny tylko drewno itd. Ja mam jeszcze trochę czasu.
      • Gość: Maria Re: Okna PCV czy drewno IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.12.03, 17:36
        Mój brat ma na parterze swojego domu okna plastikowe, na piętrze zainstalował
        (nieco póżniej) drewniane... bo zdrowe, ekologiczne itp. Ostatnio mówił mi, że
        będzie wymieniał okna drewniane. Może są one bardziej ekologiczne, ale wymagają
        po prostu co kilka lat konserwacji. Jeżeli odpowiada Tobie malowanie co kilka
        lat okien (a w międzyczasie coraz bardziej uciążliwe mycie ich), to wybierz
        drewniane. Ja mam w swoim mieszkaniu okna plastikowe, instalowane 9 lat temu.
        Zżółkło trochę w kuchni, gdzie zawsze jest trochę wyższa temperatura. W
        pozostałych pomieszczeniach nie ma problemu.
        • Gość: Lukrecja Re: Okna PCV czy drewno IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.12.03, 08:34
          Dzięki, chyba tak zrobię. W końcu muszę kupić coś tańszego, nie stać mnie na
          same najdroższe rzeczy, a zależy mi na porządnej podłodze z drewna, chyba
          zdecyduję się na ceramiczną dachówkę, więc na czymś muszę zaoszczędzić :)
          • Gość: malina Re: Okna PCV czy drewno IP: 213.17.175.* 08.12.03, 12:39
            ja mam inny problem z drewnianymi oknami - są cieżkie i co dwa lata muszę
            wymieniać zawiasy w oknie balkonowym, bo pękaja - nie wytrzymują ciężaru okna,
            a w mniejszych oknach - wymieniłam teraz przed zimą, czyli po 5 latach.
            może się więc okazać, że plastiki o odbrych parametrach będą lepsze od zdrowych
            ale na prawdę uciążliwych, drewnianych okien

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka