Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jak ocieplic dach?

IP: *.um.wroc.pl 28.01.02, 10:46
    dach jest z malym spadkiem, zaledwie kilak procent. konstrukcja drewniana,
    obecnie kryta tylko papa. to jest dach w kamienicy, nad strychem. z uwagi
    ograniczonej ilosci miejsca na strychu, chcialbym zrobic docieplenie
    styropianem z zewnatrz. tylko czym potem ten styropian nakryc? papa? ale do
    czego ja przykleic? do stropianu? na goraco????
    zanim poznam opinie budowlancow, mam nadzieje ze ktos z Was poradzi mi cos na
    ten temat. zawsze to byla by jedna opinia wiecej no i mniejsze szanse ze dam
    sie nabic w butelke :)

Obserwuj wątek
      • Gość: majo Re: jak ocieplic dach? IP: *.cps.pl 28.01.02, 12:01
        znam sie na tym o tyle, ze zbudowalem sobie dom letni i czytalem co nieco. nie
        wydaje mi sie, zeby bylo mozliwe to o czym myslisz (styropian na zewntrz i na
        to papa). ocieplenie robi sie od srodka. najpierw folia paropraepuszczalna
        przybita od wewnaatrz do deskowania, potem szczelina wentylacyjna (jakie 3 cm),
        potem material izolavcyjny (lepsza jest welna mineralna -lepiej wypelnia
        przestrzen)potem folia paroizolacyjna (zeby wilgoc d chalupy nie wnikala w
        welne, bo wilgotna welna nie spelni swojego zadania), a na koncu podbitka
        (plyta g-k lub boazeria. a jezeli strych jest tylko strychem to mozna podbitki
        nie robic - to sprawa estetyki. no i taki dach musu byc wentylowany tj ta
        szczelina 3 cm musi miec gdzies (np na szczytach dachu lub poprzez specjalne
        kominki wentylacyjne w polaci dachowej) polaczenie ze swiatem. bo jak welna
        bedzie wilgotna i nie bedzie mogla sie przewietrzyc, to jakis horror tam sie
        moze zdarzyc (ale doklaadnie to nie wiem jaki)
        to tyle. byc moze sa jakies drogi na sjroty - ja nie znam, ale bede monitorowal
        ten watek z ciekawosci. pzdr
        • Gość: lem Re: jak ocieplic dach? IP: *.um.wroc.pl 28.01.02, 12:58
          klopot w tym ze powiezchnie strychowe maja ograniczone wysokosci. dlatego nie
          mozna zbytnio szalec z ocieplaniem od srodka. dlatego wymyslilem zeby zrobic to
          na zewnatrz. najpierw jakas izolacja - folia lub papa, potem styropian, na
          wierzch cienka wylewka i na to papa termozgrzewalna. jest tylko
          jeden "malutenki" problem: strych ten ma jak juz pisalem, konstrukcje
          drewniana, a kamienica pochodzi z XIXw. i boje si eze jesli zrobie za ciezki
          strop to sie poprostu zarwie...

a co do izolacji od wewnatrz, czy to dobrze izoluje? czy nie duzych strat
          ciepla?
          l.
          • Gość: majo Re: jak ocieplic dach? IP: *.cps.pl 29.01.02, 11:52
            > a co do izolacji od wewnatrz, czy to dobrze izoluje? czy nie duzych strat
            > ciepla?

jak juz pisalem fachowcem nie jestem, ale ocieplenia robi sie wlasnie od srodka,
            wiec nie moze to powodowac strat ciepla. nawet jak strych jest niski, to po
            ociepleniu obnizy sie tylko o jakies 20 cm. (chyba, ze to za duzo..)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka