Gość: klient IP: 212.160.130.* 30.05.01, 14:05 Czy ktoś wie coś o spółdzielni SAM 81? Zamierzam kupić u nich mieszkanie, więc jestem ciekaw, czy są tam jakieś niepodzianki, kruczki, aferki... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jacek Re: Warszawska spółdzielnia SAM 81 IP: 24.43.115.* 30.05.01, 23:45 Ktos juz pytal o to samo kilka tygodni temu na forum "Developerzy". Moja odpowiedz pozostaje niestety niezmieniona. Wplacilem blisko rok temu 30% na mieszkanie w inwestycji "Moczydlo 3". Budowa miala ruszyc w III kwartale 2000. Teraz mowia, ze budowa mojego budynku ruszy.... w IV kwartale 2001 (nawet nie maja jeszcze wykupionego gruntu pod ten dom). Nie wiem jaka inwestycja Ciebie interesuje, ale moj przyklad wskazuje, ze raczej nie mozna liczyc na dotrzymanie terminu przez SAM 81, a na pewno nie licz na rzetelne informacje i powazne traktowanie. Kto normalny by sie "skusil" na wysuplanie 30% wartosci inwestycji, gdyby mu uczciwie powiedzieli: "Pan nam teraz da pieniazki, my przez kilka lat nawet nie kiwniemy palcem na Pana budowie, na ktorej pierwsza lopate wbijemy w ziemie pozniej niz teraz obiecujemy oddanie mieszkania do uzytku. Tak naprawde to dostanie Pan je 2, moze 3 a moze 5 lat pozniej (sami nie wiemy) niz to Panu teraz obiecujemy i po cenie X razy wyzszej niz ta z ogloszenia w "Gazecie", bo taka niska cene podalismy, zeby przyciagnac wiecej takich naiwniakow jak Pan" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: Warszawska spółdzielnia SAM 81 IP: 212.160.130.* 01.06.01, 13:56 Gość portalu: Jacek napisał(a): > Ktos juz pytal o to samo kilka tygodni temu na forum > "Developerzy". Moja odpowiedz pozostaje niestety > niezmieniona. Wplacilem blisko rok temu 30% na > mieszkanie w inwestycji "Moczydlo 3". Budowa miala > ruszyc w III kwartale 2000. Teraz mowia, ze budowa > mojego budynku ruszy.... w IV kwartale 2001 (nawet nie > maja jeszcze wykupionego gruntu pod ten dom). Nie wiem > jaka inwestycja Ciebie interesuje, ale moj przyklad > wskazuje, ze raczej nie mozna liczyc na dotrzymanie > terminu przez SAM 81, a na pewno nie licz na rzetelne > informacje i powazne traktowanie. > Kto normalny by sie "skusil" na wysuplanie 30% wartosci > inwestycji, gdyby mu uczciwie powiedzieli: "Pan nam > teraz da pieniazki, my przez kilka lat nawet nie > kiwniemy palcem na Pana budowie, na ktorej pierwsza > lopate wbijemy w ziemie pozniej niz teraz obiecujemy > oddanie mieszkania do uzytku. Tak naprawde to dostanie > Pan je 2, moze 3 a moze 5 lat pozniej (sami nie wiemy) > niz to Panu teraz obiecujemy i po cenie X razy wyzszej > niz ta z ogloszenia w "Gazecie", bo taka niska cene > podalismy, zeby przyciagnac wiecej takich naiwniakow > jak Pan" No to ładny gips. Bo ja akurat wchodzę w Moczydło 3. Ale oni jednak tam juz budują, bo widzę, że są wykopane i wylane fundamenty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Warszawska spółdzielnia SAM 81 IP: 24.43.115.* 02.06.01, 17:07 Wszystko zalezy od tego, w ktory budynek "wchodzisz". Owszem zaczeli juz budowe pierwszego, ale Moczydlo 3 ma miec bodajze 8 budynkow. Jesli wiec wchodzisz w 1, 2 budynek to masz szanse na 2002-3, jesli w kolejne, to trudno prorokowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: Warszawska spółdzielnia SAM 81 IP: 212.160.130.* 06.06.01, 15:08 Gość portalu: Jacek napisał(a): > Wszystko zalezy od tego, w ktory budynek "wchodzisz". > Owszem zaczeli juz budowe pierwszego, ale Moczydlo 3 ma > miec bodajze 8 budynkow. Jesli wiec wchodzisz w 1, 2 > budynek to masz szanse na 2002-3, jesli w kolejne, to > trudno prorokowac. Wchodzę w budynek numer 2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.J. Re: Warszawska spółdzielnia SAM 81 IP: *.bonair.com.pl 05.06.01, 09:23 Gość portalu: klient napisał(a): > Gość portalu: Jacek napisał(a): > > "Developerzy". Moja odpowiedz pozostaje niestety > > niezmieniona. Wplacilem blisko rok temu 30% na > > mieszkanie w inwestycji "Moczydlo 3". Budowa miala > > ruszyc w III kwartale 2000. Teraz mowia, ze budowa > > mojego budynku ruszy.... w IV kwartale 2001 (nawet nie > > maja jeszcze wykupionego gruntu pod ten dom). Nie wiem > > jaka inwestycja Ciebie interesuje, ale moj przyklad > > wskazuje, ze raczej nie mozna liczyc na dotrzymanie > > terminu przez SAM 81, a na pewno nie licz na rzetelne > > informacje i powazne traktowanie. > No to ładny gips. Bo ja akurat wchodzę w Moczydło 3. Ale oni jednak tam juz > budują, bo widzę, że są wykopane i wylane fundamenty. Czesc. Akurat jestem dokladnie w tej samej sytuacji (juz "wszedlem"). Niepokoja mnie "cyrki" robione przez SAM-81 ale rzeczywiscie akurat ta spoldzielnia buduje tanio i co wazniejsze - dobrze. Wiem, ze sa ludzie, ktorzy powplacali 30% w '99, przeraza mnie to. Ja mialem ta bardziej komfortowa sytuacje bo zapisalem sie na pierwszy budynek - pod koniec ubieglego roku "z ulicy". Wiec - praktycznie przed rozpoczeciem budowy mojego bloku. Wiem tez ze pol roku opoznienia to standard. I mam tego swiadomosc. Napisales, ze "wchodzisz" - na ktory budynek zapisales sie ? Jesli na pierwszy lub drugi - spoko, jesli na dalsze - musisz liczyc sie z opoznieniami. Poza tym - jesli panie mowia ze budowa ruszy w IV'2001 to ruszy (to a propos "Jacka"). Jesli ktos pytal sie "kiedy ruszy budowa ?" to panie - zgodnie z prawda odpowiadaly ze pod koniec 2000. Bez precyzowania ktory budynek... Dwa tygodnie temu bylem na zebraniu czlonkow - przyszlych lokatorow dwoch pierwszych blokow. Coz... Jestem dobrej mysli... Pozdrawiam... M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: Warszawska spółdzielnia SAM 81 IP: *.man.axelspringer.com.pl 01.06.01, 12:33 Fakt, że Sam przeciąga inwestycje i na pewno koszt ostateczny będzie wyźszy niż pierwotnie szacowany. Ale prawdą jest też, że w ostatecznym rachunku będą to mieszkania tańsze, niż budowane przez inne warszawskie spółdzielnie. Odebrałam właśnie mieszkanie na Bluszczeńskiej - ostateczny koszt budowy to 3180. U sąsiadów Cena o ile pamiętam zaczynała sie od 3600. Generalnie: gdybym miała góre forsy budowałabym z deweloperem i zapisem o karach umownych. Skoro nie mam forsy - sam nie jest złym wyborem. Jeżeli kupisz mieszkanie z już rozpoczętej inwestycji, to spóżni się o jakieś pół roku. Pozdrrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mna Re: Warszawska spółdzielnia SAM 81 IP: 217.8.161.* 08.06.01, 16:50 UWAGA Jeśli termin realizacji budowy przeciagnie się zanadto to można "wskoczyć" w VAT, który od 2002 ma zostać podniesiony z O% do 22% na mieszkania oraz z 7% do 22% na materiały i roboty budowlane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klient Re: Warszawska spółdzielnia SAM 81 IP: 212.160.130.* 09.06.01, 15:58 Gość portalu: mna napisał(a): > UWAGA Jeśli termin realizacji budowy przeciagnie się zanadto to można > "wskoczyć" w VAT, który od 2002 ma zostać podniesiony z O% do 22% na mieszkania > > oraz z 7% do 22% na materiały i roboty budowlane Co to znaczy: "ma zostać podniesiony"? Zdaje się, że musiałby to zrobić parlament, a wątpię, żeby SLD (wygraja wybory) i prezydent zgodzili się na taki ruch. Przecież znowu byłaby zapaść w budownictwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.J. Re: Warszawska spółdzielnia SAM 81 IP: *.bonair.com.pl 11.06.01, 09:17 Gość portalu: mna napisał(a): > UWAGA Jeśli termin realizacji budowy przeciagnie się zanadto to można > "wskoczyć" w VAT, który od 2002 ma zostać podniesiony z O% do 22% na mieszkania > oraz z 7% do 22% na materiały i roboty budowlane Czy tak czy inaczej - "Moczydlo III" konczy sie najwczesniej - dopiero w 2002; wiec jesli VAT zwiekszy sie to nie ominie nas podwyzka cen... O tym podatku glosno juz od dawna - ja mam nadzieje ze jednak jacys idioci w sejmie ("ci" lub "tamci") nie zwieksza tego podatku (ciekawe jak na zapasc rynku samochodow wplynelo zwiekszenie akcyzy na zakup samochodu). Co do SAM-81 - na zebraniu dowiedzialem sie ze stan surowy zamkniety pierwszego budynku ma byc w listopadzie br. Wiec - moze jednak VAT nie uderzy w nas w duzym stopniu - nawet jesli zostanie uchwalony. Poza tym - SAM-81 chwali sie ze jednak sa zawsze tansi od innych spoldzielni/deweloperow w danej okolicy. Pozdrawiam... M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Warszawska spółdzielnia SAM 81 IP: 194.204.172.* 12.06.01, 09:43 Też liczę na to, że VAT-u jednak nie podniosą. Nie SLD. A jesli już, to nie wydaje mi się, żeby VAT od lokali skoczył od razu na 22%. Tak się pocieszam, bo nie stac mnie na kupienie mieszkania juz w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś