Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kasa mieszkaniowa -terminy

22.12.03, 08:16
    Witam Grupowiczów!:)

W tym roku zakończyłem oszczędzanie w kasie mieszkaniowej i zdecydowałem się
    podpisać

umowę z deweloperem na budowę mieszkania, w związku z tym mam dwa pytania:

1. Czy muszę przelać deweloperowi całą kwotę wycofaną z kasy mieszkaniowej,

Czy też wystarczy, że umowa opiewa na kwotę większą niż wycofany wkład z
    kasy mieszkaniowej

2. Właściwie z czego wynika konieczność wydatkowania kwoty z kasy
    mieszkaniowej do końca roku kalendarzowego?

Przecież to niezbyt sprawiedliwe jeśli ktoś wycofuje wkład pod koniec
    roku to ma tylko kilka miesięcy a ten z początku roku prawie rok.

Pozdrawiam

Damian
    Obserwuj wątek
      • Gość: hm Re: Kasa mieszkaniowa -terminy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.03, 11:25
        NIc nie musisz mu przelac, tyle ze wtedy oddajesz ulge jesli korzystałeś. Bo
        nie wiem do końca w czym problem. Skoro KM przeleje Ci oszcędności na rachunek
        bankowy (Twój) to przeciez nie jesteś potem w stanie zidentyfikować, że te
        same pieniądze poszły na konto developera. Ja sama nie byłamw stanie. Ale że
        te wklady stanowiły jakieś 20% to chyba oczywiste, że wpłaciłam na mieszkanie.
        Nie wiem czy o to chodzi. Co do drugiego pytania, to jakos nie udalo nam się
        ustalić, zeby to wydatkowanie do końca danego roku mialo wynikać z jakiegoś
        przepisu, a na pewno nie wprost. Wiec chyba wynika to glównie z interpretacji
        służb podatkowych.
      • mooj Re: Kasa mieszkaniowa -terminy 22.12.03, 11:31
        1. tak -musi sz wydatkować całość w roku w którym KM odda całość do
        dysponowania (wazna róznica- nie koniec oszczędzania a oddanie do dyspozycji)
        2. z ustawy. sprawiedliwe?? dlaczego ma byc sprawiedliwe że inni czytają ustawy
        i rozporzadzenie przed podjęciem jakiś kroków/decyzji a Ty - nie a korzystasz
        tak samo?
      • atyde Re: Kasa mieszkaniowa -terminy 22.12.03, 12:09
        2002.07.30 pismo MF PB5/MC-033-163-1-265/02 S.Podat.
        2003/3/47
        Utrata prawa do ulgi.

MINISTERSTWO FINANSÓW Warszawa, 30.07.2002 r.
        Nr PB5/MC-033-163-1-265/02
        W związku z pojawiającymi się wątpliwościami dotyczącymi stosowania art. 6
        ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2001 r. o zmianie ustawy o podatku
        dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym
        od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz. U. Nr 134, poz.
        1509) w związku z art. 27a ust. 13 pkt 4 i 5 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o
        podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 ze
        zm.), w brzmieniu obowiązującym przed 1 stycznia 2002 r., Ministerstwo
        Finansów uprzejmie wyjaśnia.
        Stosownie do postanowień art. 6 ust. 1 wyżej powołanej ustawy z dnia 21
        listopada 2001 r. przepis art. 27a ust. 13 ustawy o podatku dochodowym od osób
        fizycznych, w brzmieniu obowiązującym przed dniem 1 stycznia 2002 r. - zwanej
        dalej "ustawą" - ma zastosowanie do wymienionych w nim zdarzeń powstałych po
        dniu 1 stycznia 2002 r.
        Z kolei przepis art. 27a ust. 13 pkt 4 i 5 ustawy stanowi, że jeżeli podatnik
        skorzystał z odliczeń od dochodu (przychodu) lub podatku z tytułu wydatków
        poniesionych tytułem systematycznego gromadzenia oszczędności wyłącznie na
        jednym rachunku oszczędnościowo-kredytowym i w jednym banku prowadzącym kasę
        mieszkaniową, według zasad określonych w przepisach ustawy z dnia 26
        października 1995 r. o niektórych formach popierania budownictwa
        mieszkaniowego (Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1070 ze zm.), a następnie:
        1) wycofał oszczędności z kasy mieszkaniowej, z wyjątkiem gdy
        wycofana kwota po określonym w umowie o kredyt kontraktowy okresie
        systematycznego oszczędzania została wydatkowana zgodnie z celami
        systematycznego oszczędzania na rachunku prowadzonym przez tę kasę,
        2) przeniósł uprawnienia do rachunku oszczędnościowo-kredytowego
        na rzecz osób trzecich, z wyjątkiem dzieci własnych lub przysposobionych
        - do dochodu (przychodu) lub podatku należnego za rok, w którym
        zaistniały te okoliczności, dolicza się odpowiednio kwoty poprzednio odliczone
        z tego tytułu.
        Zatem jak wskazuje treść przytoczonego przepisu zarówno wycofanie jak i
        doliczenie dotyczy tego samego roku podatkowego.
        Dlatego też jedynie w sytuacji, gdy wycofane oszczędności po upływie okresu
        systematycznego oszczędzania określonego w umowie o kredyt kontraktowy,
        zostaną przez podatnika wydatkowane zgodnie z celami mieszkaniowymi,
        określonymi w art. 8 ust. 1 ustawy o niektórych formach popierania budownictwa
        mieszkaniowego, do końca roku podatkowego, w którym nastąpiło ich wycofanie,
        podatnik nie traci prawa do przedmiotowej ulgi.
        Natomiast, jeżeli podatnik po określonym w umowie o kredyt kontraktowy okresie
        systematycznego oszczędzania wycofa oszczędności z kasy mieszkaniowej w danym
        roku podatkowym, a następnie wycofaną kwotę wydatkuje zgodnie z celami
        systematycznego oszczędzania w następnych latach - to ma obowiązek doliczyć do
        dochodu (przychodu) lub podatku należnego za rok, w którym nastąpiło
        wycofanie, kwoty uprzednio odliczone z tego tytułu.
        Należy jednak zauważyć, iż utrata prawa do ulgi, o której mowa w art. 27a ust.
        13 pkt 4 i 5 ustawy (w konsekwencji obowiązek doliczenia), następuje jedynie w
        odniesieniu do tej części uprzednio dokonanych odliczeń, które odpowiadają
        kwocie oszczędności niewydatkowanych zgodnie z celami systematycznego
        oszczędzania w roku ich wycofania.
        Jednocześnie Ministerstwo Finansów uprzejmie informuje, iż wobec braku
        regulacji prawnych dotyczących sposobu doliczenia do dochodu (przychodu) lub
        podatku niewydatkowanej części wycofanych oszczędności z kasy mieszkaniowej, w
        szczególności w sytuacji gdy podatnik odliczeń z tytułu systematycznego
        gromadzenia oszczędności dokonywał zarówno od dochodu (1996 r.) jak i podatku
        (począwszy od 1997 r.), należy uznać, iż podatnik w pierwszej kolejności
        wydatkuje kwoty odliczone najwcześniej.
        Zatem w sytuacji podatnika, który w latach 1996-2002 zgromadził w kasie
        mieszkaniowej oszczędności w wysokości np. 70.000 zł, z czego kwotę 10.000 zł
        odliczył od dochodu w 1996 r., natomiast pozostałą kwotę od podatku, tj.
        18.000 zł (30% z 60.000 zł), a następnie w 2002 r. po upływie okresu
        systematycznego oszczędzania, podatnik wycofał oszczędności z kasy
        mieszkaniowej i w tym samym roku podatkowym wydatkował zgodnie z celami
        systematycznego oszczędzania jedynie 50.000 zł - to w tym stanie faktycznym
        doliczenie powinno nastąpić tylko do podatku w wysokości 6.000 zł (30% z
        20.000 zł niewydatkowanych oszczędności). Należy bowiem uznać, iż w tym stanie
        faktycznym doliczenie do dochodu zostało w całości "skonsumowane" poprzez
        wydatkowanie kwoty 50.000 zł.

To jest to pismo. Uważam jednak, że warunek wydatkowania w roku zakończenia
        oszczędzania jest nadinterpretacją przepisów.
        • vampi_r Re: Kasa mieszkaniowa -terminy 22.12.03, 18:47
          atyde napisała:

> Z kolei przepis art. 27a ust. 13 pkt 4 i 5 ustawy stanowi, że jeżeli
          podatnik
          > skorzystał z odliczeń od dochodu (przychodu) lub podatku z tytułu wydatków
          > poniesionych tytułem systematycznego gromadzenia oszczędności wyłącznie na
          > jednym rachunku oszczędnościowo-kredytowym i w jednym banku prowadzącym kasę
          > mieszkaniową, według zasad określonych w przepisach ustawy z dnia 26
          > października 1995 r. o niektórych formach popierania budownictwa
          > mieszkaniowego (Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1070 ze zm.), a następnie:
          > 1) wycofał oszczędności z kasy mieszkaniowej, z wyjątkiem gdy
          > wycofana kwota po określonym w umowie o kredyt kontraktowy okresie
          > systematycznego oszczędzania została wydatkowana zgodnie z celami
          > systematycznego oszczędzania na rachunku prowadzonym przez tę kasę,
          > 2) przeniósł uprawnienia do rachunku oszczędnościowo-kredytowego
          > na rzecz osób trzecich, z wyjątkiem dzieci własnych lub przysposobionych
          > - do dochodu (przychodu) lub podatku należnego za rok, w którym
          > zaistniały te okoliczności, dolicza się odpowiednio kwoty poprzednio
          odliczone
          > z tego tytułu.
          >

To jest nadinterpretacja przepisów ze strony fiskusa.
          Ustawodawca pisząc ten przepis, miał na mysli przypadek, kiedy ktoś wycofał
          oszczędności z KM i nie miał wcale na celu kupowania mieszkania.

Ja opisywałem juz wielokrotnie swój przypadek. Ale opisze go tu raz jeszcze,
          dla wszystkich ku przestrodze.

Załozyłem kasę mieszkaniową z koncem listopada 1996.
          Czyli 3 lata konczyło mi się z końcem listopada 1999 i zaraz złozyłem
          dyspozycje wycofania środków. Środków tych bylo około 30 tys.
          W lutym 1999 podpisałem umowe z developerem i do końca roku wpłaciłem w ratach
          cos około 100 tys.
          Na 20 grudnia 1999 developer przysłał wezwanie do kolejnej raty (20 tys.), a
          ja byłem bez grosza.
          Napisałem więc do KM prośbę o jak najszybsze przelanie środków - jeszcze przed
          końcem 1999 roku.
          Kasa zrozumiała moja sytuacje i zadysponowała w dniu 23 grudnia przelanie
          środków. Święta i tak dalej - pieniądze znalazły się na moim koncie w dniu 27
          grudnia. Ale o tym nie wiedziałem - nie miałem czasu na codzienne sprawdzanie
          stanu konta.
          Wieczorem 30 grudnia znalazłem list z KM, że 23 grudnia została złożona
          dyspozycja przelewu moich środków.
          31 grudnia 1999 był dniem szczególnym - pluskwa milenijna i wszystkie banki
          nieczynne.

Nie wydałem więc swoich oszczędności przed końcem roku. Developerowi wpłaciłem
          ratę 2 stycznia a nie 20 grudnia, jak chciał.

No i musiałem ulgę zwracać. Ale to juz inna historia - musiałem, bo chciałem.
          Wtedy zwrot ulgi z kasy był mi całkowicie na rękę. Gdyby nie to, zapewne
          własnie toczyłaby się rozprawa przed NSA (albo nawet w Strassburgu).

I własnie dziwię sie, że nikt z kasowiczów, którzy nie zdązyli wydac
          oszczędności z kasy, nie złozył jeszcze skargi w NSA, przynajmniej ja o
          niczym takim nie słyszałem.
          Myślę, że byłoby około 90% szans na wygranie, bo to wydanie oszczędności do
          końca roku, to zwykłe oszustwo fiskusa i złe pojmowanie prawa.
          • Gość: mooj Re: Kasa mieszkaniowa -terminy IP: *.spray.net.pl 23.12.03, 12:18
            to jak już przy skargach itp
            co z podatkiem od odsetek w KM z umowmai sprzed 2001 -skarżył ktoś? czy
            wystarczyło pismo do urzędu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka