Gość: dav IP: 195.107.47.* 22.12.03, 21:11 Wrzodami i zdzieraczami sa licencjonowani posrednicy.W obawie przed konkurencja placza ze nielicencjonowani obnizaja jakosc uslug a tak na prawde chodzi im o kase.Tak jak polskiej palestrze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Artur L. Re: Pośrednik pod specjalnym nadzorem IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.03, 13:54 Tylko licencje mogą chronić Klientów. oszustów trzeba eliminować z rynku. Pośrednik musi mieć wiedzę czasami większą niż notariusz - dla dobra Klientów! nieruchomości to dziedzina nie dal amatorów - i w dodatku coraz bardziej sie komplikuje. Podziwiam tych którzy ryzykują majątkiem całego zycia bez pomocy profesjonalisty Artur Leszczyński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x. Re: Pośrednik pod specjalnym nadzorem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.03, 14:32 Nie chodzi o licencje tylko o sposób ich uzyskiwania, towarzystwo wzajemnej adoracji utrudniające dostęp do zawodu przez stawianie barier finansowych i prawnych. Oszustów licencja nie wyeliminuje. Tworzenie coraz to nowych zakazów i ich penalizacja jest typowe w okresach, kiedy Państwo przeżywa kryzys. Tyle tylko, że kolejne regulacje kryzys pogłebiają. pozdrawiam x. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Pośrednik pod specjalnym nadzorem IP: *.acn.pl 31.12.03, 12:33 Dla mnie to banda darmozjadów i naciągaczy!!!! Po pierwsze primo cholernie zawyżaja ceny mieszkań !!!! Moi znajomi sprzedawali mieszkanie i chcieli to zrobic bez pośredników - stary telefon nie przestawał dzwonić!!!Że maja klientów idt !! Przychodzą i mówia Panie od Pana tylko 2 tys jelenia co kupuje skasujemy na 2,9 % I co Ty na to !!! Przelicz sobie przy np 150 tys !!! A co robią gówno!!! Potem sam zapieprzasz bo urzędach!!!! A kiedys miałem przyjemnosc rozmwaiać z jednym osobiście!!! Wkur......... mnie niemiłosiernie proszę go o plan mieszkania a on pieprzył o osiedlu i dodego cały czas szlochał i harkał!!! Odpowiedz Link Zgłoś
joolanta Re: Pośrednik pod specjalnym nadzorem 02.01.04, 11:35 Obydwa mieszkania kupowałam sama. Pośrednicy nadawali, sie do d... Ostatnio chęć kupna mieszkania zgłosiłam do 20-30 agencji (w końcu kupiłam sama korzystając z pomocy tu, na forum). Z agencji ZERO odzewu, ale wiem dlaczego, pracowałam przez krotki okres czasu w agencji nieruchomości. Wiem, na czym polega taka praca, jacy klienci są preferowani i jaki jest ogólny stosunek do nich. Przyznam szczerz ze zrezygnowałam z tej pracy bo było mi wstyd czułam się jak zdzierca, który za wykonanie dwóch telefonów i zamieszczenie ogłoszenia w gazecie (oczywiście nieaktualnego dla zachęcenia potencjalnych klientów) bierze 3 000 (no ja oczywiście marna część tego reszta idzie do właściciela agencji). Nie spotkałam do tej pory rzetelnego agenta i mam przeczucie ze nie spotkam bo takich nie ma!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Renduda Re: Pośrednik pod specjalnym nadzorem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.04, 16:47 3 lata nauki w jednej szkole, rok poświęcony na zrobienie licencji (trzeba pół ale chciałem być lepiej przygotowany), Dwa lata w następnej szkole, co mi to dało????? - kilkanaście propozycji oszukania,... biura w którym pracuję. Nie złamałem się choć często były to poważne kwoty. Pewnie kilka, kilkanaście razy udało się mnie komuś "obejść". Nie rozpaczam, widzę błędy niedociągnięcia, tak u siebie jak i u swoich kolegów z branży. Wszędzie są czarne owce. Nie ma wyjątków. Jedna tylko rzecz mnie martwi, strasznie - niech ktoś spróbuje zrozumieć że to nie jest zabawa TO JEST MÓJ ZAWÓD, ja nie jestem człowiekiem który wszedł z ulicy za pracą i ją dostał, poświęciłem na zdobycie tego zawodu kilka lat, masę pieniędzy (samo choćby zrobiennie licencji). Ale wykonywanie go daje mi ogromnie dużo satysfakcji. Wiem jedno jestem uczciwy w obec siebie i ludzi dla których pracuję. Nie oszukuję, nie okłamuję, staram się pokazać tak (+) jak i (-) danej nieruchomości. Swoją drogą cieszę się że powstała nowela w zeszłym roku pozwalająca na działanie doradcy do spraw nieruchomości. Układy i układziki w stowarzyszeniach mnie nie interesują. Działam poruszając się w zakresie obowiązującego prawa. Jeśli nie wykonałem dostateczej ilości pracy mówię klientowi że nie 3 % ale mniej, (choć czaem chcę powiedzieć też, że 3 to stanowczo za mało). Ja nie mówię o ludziach którzy są w tym zawodzie przez przypadek. Ci działają na sobie tylko znanych zasadach. Więc problem nie w regulacji prawa tkwi (choć i ono nie doskonałe bywA/jest), problem jest w ludziach. A na ludzi jakimi są i jakie mają cech charakteru nie mamy już niestety wpływu. UCZCIWY POŚREDNIK Odpowiedz Link Zgłoś
joolanta Re: Pośrednik pod specjalnym nadzorem 07.01.04, 13:07 to chyba jestes wyjątkiem, wierz mi ze nie spotkalam sie z uczciwym pośrednikiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Pośrednik pod specjalnym nadzorem IP: 217.11.141.* 29.01.04, 16:43 w USA nie ma żadnych licencji dla posrednikow,jest natomiast dużo polakow pracujących tam na czarno,i trudniących się zlodziejstwem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: Pośrednik pod specjalnym nadzorem IP: 195.136.47.* 02.01.04, 12:48 Ja również pracowałam jako pośrednik w obrocie nieruchomościami. Nie uważam ze licencja jest receptą na wszystko. Może idea licencji jest słuszna, jednak sposób jej zdobycia, system kształcenia, egzaminów i całego tego zamieszania w towarzystwie wzajemnej adoracji jest chory do szpiku kości. Jak mogą przekazać wiedzę ludzie którzy nie widzą w którym kierunku dąży rynek i w jaki sposób kreować markę, firmę i jakość usług. Wszyscy ci ludzie żyją realiami z przed 10 lat kiedy sprzedawało się wszystko. Niestety wszystko się zmienia, a nieruchomość to produkt jak każdy inny, trzeba go odpowiednio wyeksponować, odpowiednio zachęcić, pokazać wiedze i umiejętności wykwalifikowanego sprzedawcy. Macie rację to nie jest zawód dla laików, niestety zasady tworzy poprzednia generacja pilnująca własnych tyłków, ale już niedługo, konkurencja zagraniczna (niestety) wykosi zarówno naciągaczy, oszustów oraz niedouczonych "niby agentów" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Renduda Re: Pośrednik pod specjalnym nadzorem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.04, 17:02 P.S. Trzeba też mieć świadomość że jak ktoś nie chce płacić za ausługę agencji to może do niej nie przychodzić. Nie ma w naszym kraju obowiązku korzystania z usług agencji. Ale jeśli juz decyduje sie na takowe, musi mieć świadoomość żę nikt za darmo nie będzie pracował. POza tym ta prowizja to nie jest tylko ogłoszenie w prasie, to są też koszty utrzymania lokalu w pewnym standardzie, to są tez koszty utrzymania pracowników, reklam, marki, wiedzy którą pośrednik dysponuje, Sam proces gromadzenia informacji, ich przetwarzania, obsługi firm zewnętrznych. Widocznośći w mediach. To nie jest tak że jak komuś płacimy np 5000 to znaczy że on tyle zarobił, przeważnie pośrednik który nas obsługuje dostaje z tego około 20 30 % reszta dla właściciela ale to też nie jest jego zarobek, bo on musi te wszystkie rzeczy o których wyżej wspominam opłacić. Nie wspomnę o kursach szkoleń, wyjazdów, paliwa, parkingów, itp... Nie jest łatwo zarobić pieniądze w tym fachu. Odpowiedz Link Zgłoś
joolanta Re: Pośrednik pod specjalnym nadzorem 07.01.04, 13:13 problemem jest to ze niemal niemożliwościa jest kupienie bez agencji, na anons kupie bezpiśrednio mialam ze 20 telefonow od agencji... dlatego agent kojarzy mi sie z takim namolnym cwaniaczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał R Re: Pośrednik pod specjalnym nadzorem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.04, 16:06 Każdy działa tak jak może / umie. Jeszcze dużo wody musi z Wisły upołynąć żeby wszystko miało ręce i nogi. duuuuużo... Odpowiedz Link Zgłoś