Forum   ostra

ostra

(138 wyników)
  • Przywiozłam Mojo Rojo z Kanarów, spróbowałam (strasssznie ostre!) i od tej pory stoi. Jak mogę wykorzystać? Do jakich potraw dodać? Proszę nie wrzucajcie wygooglowanych potraw, chodzi mi o Wasze pomysły:)
  • Robię tą sałatkę od kilku lat, ale w tym roku to normalnie piekło mi wyszło, jeszcze nie nałożyłam w słoiki, poradźcie co zrobić żeby złagodzić ostry, piekielny smak ... mam czas do jutra do południa ... wtedy muszę nakładać w słoiki ... proszę ...nie chcę ziać ogniem :(
  • Czy ktoś z Państwa czasami jada przekąski zwane kebabami? Zainteresowało mnie to, że w wielu punktach gastronomicznych, w których oferują kebaby, można poprosić o kebab z sosem ostrym lub bardzo ostrym (ale chodzi o jeden sos, zależy w jakim miejscu nazywają go ostrym czy BARDZO ostrym). Jest to czerwony sos o rzadkiej konsystencji. Zawiera chyba jakieś niewielkie pestki lub ziarna - chyba od papryki (?), bo pływają one w tym sosie. Czy ktoś z Państwa zna może przepis na taki sos, aby m...
  • ..mieszkam w Białymstoku jestem początkującym chill headem i tęsknię do harissy i marzę o zjedzeniu Habanero w całości ale mam problem i nie wiem gdzie można się zaopatrzyć w takowe dobrej jakości. Prośba. Czy możecie coś polecić ? Sklep / stragan(wiem ze habanero nie bedzie u nas ale może coś w podobie jest dostępne) albo sklep internetowy jakiś cokolwiek... Z góry dzięki !
  • Help! :-) Ja to zniose bez problemu, ale mam watpliwosci co do reszty... ;-) Mialam dodac lyzeczke chilli i cale szczescie, ze dalam tylko pol! Kupilam jakies inne, w sklepie u Hindusa i pomyslalam, ze lepiej dac mniej na wypadek, gdyby okazalo sie "jadowite". Takie tez jest. :-) Na pewno troche zlagodzi jogurt, z ktorym je podam, ale moze jest jeszcze jakis inny sposob? Nie chce go rozrzedzac, bo konsystencja jest w sam raz, wiec?
  • da się coś zrobić jeśli leczo wyszło mi za ostre? nie sądziłam że malutka ostra papryczka załatwi caly gar:)
  • zrobilem spaghetti z sosem z sera gorgonzola i marynowanego zielonego pieprzu zgodnie z przepisem, ktory znalazlem na stronie gazety. ogolnie jest ok, tyle tylko, ze ten zielony pieprz jest piekielnie ostry. i tu moje pytanie: co zrobic, zeby nie byl taki ostry (a mial tylko posmak, tak jak w sosach z zielonego pieprzu)? moze kupilem zly pieprz? co prawda na sloiczku nie bylo napisane "marynowany", ale w skladzie byla woda i ocet, a pieprz byl zielony.. to chyba jest marynowany?
  • Mam napoczęty słoik papryczek pepperoni w occie.Skład papryczki pepperoni, ocet spirytusowy, sól. Wszystko byłoby fajnie gdyby nie fakt, że producent każe je spożytkować do 3-4 dni po otwarciu. A ja po prostu nie dam rady ich tak szybko zużyć.Czy można im przedłużyć jakoś żywotność?Nie chodzi mi o gotowe potrawy typu zupy czy potrawki bo póki co lodówkę mam pełną.Raczej o jakiś sposób by zachować ich świeżość i móc ich wciąż używać w stanie mniej więcej takim jakim są.Jakiś sos?Zagotować ...
  • właśnie duszą mi się żeberka, takie z miodem, sosem sojowym itd... no i je spróbowałem i kuna ostre to jak pieron ( wrzuciłem parę ziarenek kolorowego pieprzu, może to przez to?) Jak uratować tą potrawę? co robić bo moja Pani zaraz przyjdzie i znowu mnie wyśmieje
  • Sypnęłam za dużo cayenne do zupy. Jest pierońsko ostra. Jak uczynić ją zjadliwą? Czym mogę złagodzić jej smak?
  • Jadam tak pikantnie , ze malo kto moglby zjesc z mojego talerza I wiem , ze wiele kuchni wschodnich i poludniowych stosuje bardzo ostre przyprawy czy to ludziom nie szkodzi na zdrowie ? Jak na to reaguje watroba po latach ? Moja jest na szczescie OK ale wiem , ze watrobowcy po spozyciu pikantnego jedzenia odchorowuja to. Zebyscie nie mowili , ze uzywam za duzo tego czym mozna posypac czy posmarowac troszeczke podam przyklad zupki chinskiej(oryginal) z krewetek chyba YUM YUM ...
  • Moja druga połowa uwielbia ostre rzeczy. Szukam inspiracji - sprawdziłam już tabasco, pastę pepperoni, guylas pastę, ogórki konserwowe na ostro Rolnika, marynowane papryczki i w ogóle papryczki ostre - macie może jeszcze jakieś pomysły ?(mieszkam w Polsce). Dzięki Monika
  • Nawiazuje do watku o nalesnikach. Lubie ostre jedzenie, ale nie wypalajace mi przelyku. Moze znacie przepisy, ktore moga mnie zachecic do ostrych potraw. Jest tak wiele kuchni pelnych najrozniejszych przypraw i laczenia smakow. Moze na poczatek lagodne ostre cus malego? Bo curry nie jest ostrym daniem dla mnie, moze to za sprawa suszonych owocow i bananow ktore dodaje.
  • Szanowni Państwo! Miałam okazję wykorzystać ten przepis i muszę przyznać, że chociaż ilość łyżeczek soli (aż 3 na 25 dag mięska) była dla mnie zaskakująca nic nie zmieniałam i nieststy muszę przyznać, że danie była tak jak przypuszczałm słone jak piekło a nie ostre jak obiecywano. Czy to błąd w przepisie czy chińczycy stawiaja znak równości pomiędzy słonością i ostrością. Dodam, że wszystkie pozostałe składniki były wykorzystane według przepisu. Pozdrawiam
  • "rozcięczali" ? W jakim to "jenzyku"? Że już "skałdników" się nie czepnę.
  • wlasnie czekam na ciekawe propozycje intreresuje mnie kuchnia meksykanska w szczegolnosci pozdrawiam
  • Dodam że sypnęło mi się zbyt wiele chili;-(
  • Jestem jeszcze całkiem początkującym gotującym i wciąż istnieje dla mnie szereg kulinarnych zagadek. Może ktoś wyjaśni, - jak klasyfikuje się śmietany? W sklepach są 12-proc., 18-proc., 30- proc. Czy one jeszcze podlegają podziałowi na kwaśne i słodkie (jest np. śmietana 12 proc. w kubku i 12-proc w kartoniku – do kawy)? Które z nich można gotować bez obawy, że się zwarzą? Z której można zrobić bitą śmietanę? - co to znaczy, że ser żółty jest ostry? Czy to ma związek z zaw...
  • (tlumaczenie nie ma sensu, bo troche zabaw słownych jest) YOU MIGHT BE A CAJUN IF:..... Watching "Wild Kingdom" inspires you to write a cookbook. You won't eat a lobster because you think it's a crawfish on steroids. You take a bite of 5-alarm Texas chili and reach for some Tabasco. You pass up a chance to meet the president to go to the Crawfish Festival in Breaux Bridge. Your children's favorite bedtime story begins with, "First you make a roux..." You're asked in school to n...
  • wczoraj pokroilam taka zielona ostra papryczke (piment) mylam rece mydlem , plynem do mycia naczyn juz dziesiatki razy i dalej mnie paluchy szczypia ( oj ja glupia , ze rekawiczek gumowych nie zalozylam przed dotknieciem tego diabelstwa ) Podpowiedzcie mi jakis sposoby na pozbycie sie tego z rak . Nawet teraz jak dotkne jezykiem palca to mnie szczypie . dzieki za pomoc
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się