Dodaj do ulubionych

szafa wnękowa

18.08.10, 15:30
witajcie,
czy któraś z Was popełniła może szafę wnękową?
muszę rozplanować szafę w przedpokoju, mały problem bo przedpokoj jest wysoki
2,90m i chcialabym na taka wysokosc zaplanowac szafę.
Jak rozplanować przestrzeń w szafie? Korzystałyscie może z jakiś programów?
Będę wdzięczna za podpowiedzi :)
Obserwuj wątek
    • woda.lekko.gazowana Re: szafa wnękowa 18.08.10, 22:28
      tak wysoko zaplanuj tylko polki, nie wykorzystasz tej przestrzeni inaczej.
      na dole, jesli szafa nie jest bardzo szeroka, standardowo dzieli sie na dwie
      częsci - do wieszania (plus polka pod spodem) i polki - ale ja zamiast nich wole
      szuflady, przynajmniej do wysokosci wzroku, takie z pełnym wysuwem. Są drogie,
      ale bardzo wygodne - szafa ma zwykle ok 70 cm głębokości i półki są kiepskie do
      uzytkowania.
    • jag_2002 Re: szafa wnękowa 19.08.10, 13:32
      popelnilam i jestem zadowolona
      przede wszystkim zastanow sie, co bedziesz w niej trzymac
      moja szafa jest ciut wyzsza od Twojej
      mam w niej (jest bardzo dluga, w ksztalcie litery U):
      miejsce na rzeczy dlugie i krotkie powieszone na wieszakach - na dlugie
      zostawilam okolo 160 cm, drazek u gory, do sciagania sluzy stosowny kij z
      haczykiem (byly w IKEA)
      na bluzki i spodnice ok 100 cm wysokosci, drazek zamocowany tuz ponizej tego
      wysokiego, bez zadnej polki zmnieszajacej przestrzen - za rada projektanta szafy
      na dole klade pudla z butami
      w innej czesci szafy mam stanowisko komputerowe, obecnie wykorzystywane na tzw.
      stos (rzeczy luzem na kupie)
      mialam koszyki, ale opbecnie mam szuflady - sa zdecydowanie lepsze, na bielizne
      mam polki na ksiazki dopasowane wyskokoscia do ksiazek
      mam polki na ubrania skladane
      moja mama w takiej szafie chowa odkurzacz, deske do prasowania i zelazko
      takl wiec masz mozliwosc dopasowania wnetrza do swoich potrzeb
    • kajak75 Re: szafa wnękowa 21.08.10, 20:28
      sprawdz najpierw jak wysokie drzwi mozesz zamowic. 2,90 to moim zdaniem wyzsze
      niz standard i moga byc drogie.
      Osobiscie jestem zwolenniczka tradycyjnie otwieranych drzwi zamiast przesuwnych.
      Szafe podzielilabym wiec na czesc 'codzienna" wysokosci 2 lub 2,30 m a nad nia
      czesc pawlaczowa
      Standardem sa segmenty bedace wielokrotnoscia szerokosci 60 cm z wyjatkiem
      `ikei, ktora ma wlasne rozwiazania (szuflady, kosze, drazki) dla segmentow
      szerokich na 50 lub 100 cm.
      Podzial szafy w pionie zalezy od jej szerokosci - tej nie podalas. Zwykle
      najlepiej wyglada, gdy podzial jest na rowne czesci. w przypadku niestandardowej
      szerokosci moze to byc kosztowne. Wtedy mozna zastanowic sie nad kilkoma
      standardowymi segmentami i jednym nietypowym np. dosyc waskim. Moze byc on
      wykozystany jak szafka gospodarcza na deske do prasowania, mopy czy odkurzacz.

Co do rozwiazan w srodku wole drazki, szuflady czy wysuwane kosze niz polki.
      W samym rozplanowaniu nie bardzo Ci moge pomoc, bo nie wiem czy szafa byc
      jedynym meblem w przedpokoju. Czy prewidujesz jeszcze komode lub konsole itd.
      Gdzie zamiezasz trzymac czapki, szaliki paste do butow itd.
      Wysokosc czesci z drazkiem tez zalezy np. od tego czy chodzicie w plaszczach czy
      raczej w kurtkach. Mimo wszystko optowalabym za jedna czescia, ktora pomiesci
      dlugie okrycia np. gosci.

• jag_2002 Re: szafa wnękowa 23.08.10, 00:25
        Wysokosc w moim mieszkaniu wynosi 3,10m, najdluzsze drzwi mialy 2,8. Rozwiazano
        to dolozeniem od gory i dolu dodatkowych pionowych elementow, o grubosci bokow
        szafy, do ktorych dolozono poziome elementy, a do nich dokrecone sa dopiero
        elementy jezdne. Boki mam sztukowane.
        • claratrueba Re: szafa wnękowa 23.08.10, 08:24
          Polecam "ściągę" w postaci katalogów mebli np. IKEA. Dzieki nim zaprojektowałam
          szafy sypialniane. Mozna porównac wiel rozwiązań i wybrac najbardziej pasujące
          do potrzeb.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka