Dodaj do ulubionych

Kafle ze starego pieca

29.03.11, 10:14
Witam,
mam w domu przeznaczonym do rozbiórki 3 piece (2 w pokojach i 1 w kuchni), z czego kafle z 1 pieca podobają mi się. Dom był budowany w latach 30-tych, ale piece podobno w 70 lub 80-tych zrobione, więc kafle pewnie z tego okresu, ale nie używane przez ok. 20 lat. Kafle na pierwszy rzut oka wyglądają całkiem, całkiem, nic nie jest porozbijane, nie widać żadnych szczelin na łączeniach.Teraz mam pytanie - czy te kafle do czegoś się mogą nadawać jeszcze, czy są "jednorazowego użytku" i po rozebraniu już nic się z nich nie da ponownie zrobić? Myślałam najbardziej o kominku w nowym domu, być może uda się dobrać podobne i ciekawie by to wyglądało. Jak by wyglądała sprawa z rozebraniem, na co trzeba by było zwrócić wtedy uwagę?
Obserwuj wątek
    • turnesolka Re: Kafle ze starego pieca 30.03.11, 08:22
      nie, po prostu zadowolony klient ;-)
      • mifff Re: Kafle ze starego pieca 30.03.11, 10:13
        To opisz swoje zadowolenie, a namiary na zduna będziesz przesyłać na priv zainteresowanym.
        :)
    • basiak-k Re: Kafle ze starego pieca 30.03.11, 23:01
      Zależy jakie te kafle. Może na ścianę, albo jakiś blat z nich zrobić.
      • kamyk4 Re: Kafle ze starego pieca 05.04.11, 13:30
        To wszystko zależy od tego co chesz zrobić z kaflami i jak bardzo są wypalone. Kafle mogą mieć tylko 10 lat ale wnętrze (ta jakby surowa cegła) będzie wypalone, cienkie, ukruszone i wtedy mogą być tylko ozdobą ale nie będą kumulowały ciepła i nie da się z nich postawić pieca. Natomiast jeśli chcesz żeby były głównie ozdobne a nie grzewcze to mogą być wypalone do samej glazury i będą wtedy tylko ozdobą taką jak kafelki.
        Dopóki nie rozbierzesz pieca to się tego raczej nei dowiesz. A przy rozbieraniu pieca należy tylko zwrócić uwagę na układanie kafli przy odkładaniu. Jeśli piźniesz je w kupę to potem będziesz miała puzzle do układania. A jeśli ułożysz je po kolei (nawet numerując) to potem będzie pięknie. Jeśli piec będzie ci rozbierał zdun to niczym nie musisz się przejmować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka