Dodaj do ulubionych

Projekt domu z203

25.08.12, 01:54
Witam,
chcemy kupić projekt domu i zastanawiamy się nad dwoma z203 oraz z209, prosiłabym o opinię, co sądzicie o tych projektach - mile widziane minusy (których z pewnością nie zauważyłam:) ). A może Wy chcecie budować któryś z tych projektów?
Obserwuj wątek
    • mehil.dam Re: Projekt domu z203 26.08.12, 19:40
      Zasadniczą różnicą tych projektów jest, że w jednym jest z każdego pokoju i z kotłowni wyjście na taras, a w drugim projekcie nie ma takiego rozwiązania. Dla mnie jest to średnio trafione, w polskim klimacie jest więcej zimna niż ciepła, więc czym większe przestrzenie okienne tym więcej ciepła ucieka, przy mniejszych dzieciach też bez sensu.
    • cyklina-klimkiewicz Re: Projekt domu z203 27.08.12, 07:38
      Zawsze tylko wady trzeba podawać, bo to konstruktywne podejście. Plusy same się ujawnią. B.Klimkiewicz.
      • kamila26111 Re: Projekt domu z203 27.08.12, 17:41
        Zdecydujemy się jednak na z203, zastanawiam się jednak czy sypialnie (te mniejsze) nie są za małe (na ten moment jesteśmy tylko z mężem planujemy max. 2 dzieci) i zastanawiam się nad sensem robienia tej mini spiżarki obok kuchni, jest takich wymiarów że nie wiem czy po wstawieniu jakiegoś regału ktoś będzie w stanie się tam zmieścić lub raczej otworzyć drzwi i sięgnąć ręką czy nie lepiej byłoby powiększyć kuchnię dzięki czemu byłaby ustawniejsza i zrobiłoby się miejsce na małą wyspę. Co myślicie? Proszę o rady bo nie znam się i nie chcę popełnić błędów.
        • skomroch1 Re: Projekt domu z203 27.08.12, 22:40
          Poniżej uwagi dotyczące domu. Każdy patrzy na projekt subiektywnie, wiec i poniższe uwagi dla Was mogą nie być problematyczne. Jestem po kilkuletnim obmyślaniu właśnie realizowanego projektu i widzę, co przemyśleliśmy dobrze, a co mogło być lepsze. Gdzie można było zaoszczędzić, co niewygodne, a co jest strzałem w dziesiątkę.
          W punktach.
          1.Wiatrołap przy 4 osobach za mały. Poza tym przy wejściu bezpośrednio z garażu będzie w nim brzydki zapach.
          2.1 m.kw. podcienia ostatecznie kosztuje tyle, co 1 m.kw. domu. Wasz podcień kosztuje tyle, co 4 m.kw. domu. Gdyby zstąpić go zadaszeniem wystającym poza obrys dachu, w tej samej cenie macie salon większy o ok. 4 m. kw.
          3.Brak zadaszenia nad drzwiami wejściowymi. Do domu wnosi się więcej brudu ( nie ma miejsca na suchą podczas zacinającego deszczu wycieraczkę) , nie ma się gdzie skryć np. w poszukiwaniu klucza. Śnieg zimą pod drzwiami.
          4. Korytarz w części sypialnej ciasny i ciemny. To kwestia gustu, jednak budując dom fajnie było by unikać "blokowych" standardów.
          5.Pokoje także o "blokowym" standardzie.
          6.Ogromny garaż i kotłownia. Mają powierzchnię większą od powierzchni wszystkich sypialni.
          Kiedyś trafiłam w necie na pytanie "Budujecie dom dla siebie, czy waszych samochodów?";)
          Garaż jednostanowiskowy i wiata to dobre rozwiązanie, choć występuje prędzej czy później konflikt na linii żona-mąż, czyje auto ma stać w garażu...
          7. Dach kopertowy. Podroży inwestycję, ale sama taki mam, bo wg. mnie ma w sobie wiele uroku. Tak więc to taki nieoczywisty minus:)
          Plusy to:
          Dwie łazienki, zakładając 4 osoby w domu. Jedyna uwaga to umiejscowienie pralki w jednej z nich, ale równie dobrze można zrobić pralnię w pomieszczeniu 2 m.kw. przy kotłowni, zakładając, że będzie w nim kratka wentylacyjna.
          Spiżarnia. Mała, ale wbrew pozorom o wiele bardziej ustawna, niż głęboka szafa w tym miejscu, zakładając, że zabudowana wąskimi półkami. Wszystko wtedy jest na wyciągnięcie ręki, można tam schować rzadko używany sprzęt agd, worki z jedzeniem dla zwierząt, przetwory, pojemnik z mąką, cukrem , itd. O sensie planowania spiżarni , choćby małej jest tu na forum wiele dyskusji, ja jestem w opcji "za" niezmiennie.

To uwagi, plusów więcej widzicie sami, skoro wybraliście ten projekt. Tak czy inaczej powodzenia podczas budowy!
          • kamila26111 Re: Projekt domu z203 28.08.12, 19:44
            skomroch1 --
          • ruta.dl Re: Projekt domu z203 30.08.12, 10:47
            w pelni sie zgadzam z tymi uwagami. jak dla mnie to nie jest to dom dla rodziny "rozwojowej" tylko dla dwojki emerytow. Kazdy ma swoja sypialnie + biblioteka/gabinet. Tu ne ma ani pralni, ani garderoby, zadnego pomieszczenia na "rozne potrzebne w domu rupiecie". Korytarze waskie ze dwie osoby bedą bokiem przechodzic, a dzieci nabijac guzy o kanty.
            • kamila26111 Re: Projekt domu z203 02.09.12, 10:32
              Tak zaczęłam myśleć o tym co mówicie i w sumie zaczęłam się zastanawiać czy ten dom nie jest za mały. Bo w sumie sa 3 sypialnie jedna dla nas i po jednej dla dzieci ale nie ma pokoju w którym mógłby ktoś z gości spać czy np. mama która przyjechałaby zająć się dziećmi. I znalazłam fajny projekt są 4 sypialnie ale małe (poniżej link). Co myślicie??

projekty.muratordom.pl/projekt_przemyslany-wariant-i,556,0,0.htm?photo_id=14418
              projekty.muratordom.pl/projekt_zapach-wiosny-wariant-iii,2241,1,0.htm
              chcę parterówkę ale w sumie ten 2 też mi się spodobał. Jak możecie to podzielnie się swoim zdaniem bo dzięki Wam w projekcie z203 też zauważyłam wady a wydawał mi sie taki super :)

Jeśli macie jakieś projekty które uważacie że są lepsze to wrzućcie link.
              • ruta.dl Re: Projekt domu z203 02.09.12, 21:41
                kamila26111 napisała:

> projekty.muratordom.pl/projekt_przemyslany-wariant-i,556,0,0.htm?photo_id=14418

dokladnie ten dom widzialam w Muratorze reportaz z budowy. Tylko ze rowniez budowała to dwójka emerytow, ze taki maly w sam raz dla nich. ;) no ale kazdy ma inne potrzeby. Mi sie podobal, tylko ze oni dali jeszcze skladane schody w korytarzu, a dach tak zrobiony ze na gorze wyszla super pracownia.
                Ten dom nadaje sie tylko w przypadku wejscia od polnocy - inaczej bedzie w trzech pokojach ciemno.

> chcę parterówkę ale w sumie ten 2 też mi się spodobał.

jak to mowia nie to ladne co ladne tylko to co sie komu podoba. I dyskusja jaki lepszy - parterowy czy pietrowy, jest jak gadanie o wyzszosci swiat Bozego Narodzenia nad swietami Wielkiejnocy. ;)
                Ten drugi ma mega skosy na gorze i mam wrazenie ze bedzie jak w namiocie. Ja teraz mieszkam w mieszkaniu ktore ma skosy na wysokosci 80cm i jest to najwieksza glupota jaka moglismy w zyciu zrobic. Szukajac domu wysokosci scian na gorze byly z jednym z wazniejszych punktow. Nasz wlasnie budowany dom ma scianke ponad 170cm i jest to wysokosc gdzie mozna normalnie zyc.
                • skomroch1 Re: Projekt domu z203 03.09.12, 11:32
                  Kamila, nasz dom sami narysowaliśmy. Tu masz link do strony na blogu
                  zzyciamatkirzezbiarki.blogspot.com/2011/12/jak-zwykle.html
                  W wyniku braku finansów nastąpiły zmiany, nie budujemy na razie pracowni w oddzielnym budynku, ale zamieniliśmy kuchnie na pracownię , kotłownię i dodatkowe WC. Spiżarnia przylega bezp. do nowej kuchni, szatnia jest w miejscu "starej" spiżarni. W tym momencie żeby dostać się do kuchni, trzeba pokonać hol i zakręt, co mnie trochę wkurza, ale za to jest świetny widok na drogę i bardzo fajne światło.
                  Ponieważ są już pierwsze ścianki działowe, mogę stwierdzić, że dom jest bardzo wygodny i dużo w nim logiki, np. zupełnie oddzielona strefa sypialna (do korytarza przy sypialniach i łazience będą przeszklone, dwuskrzydłowe drzwi) , co ograniczy hałas (mamy pianino, mąż gra na gitarze elektrycznej, jesteśmy towarzyscy ;)), pom. sypialniami a resztą domu są bufory w postaci łazienki i gabinetu, co jest istotne przy zastosowaniu ścian szkieletowych, mniej dźwiękoszczelnych niż murowane. Kręconymi schodami będzie można wejść na antresolę, którą, gdyby rodzina się powiększyła, zamieni się łatwym ruchem w pokój z wyjściem na dużą zadaszoną werandę. Podprowadziliśmy na górę instalacje wodną, więc pokój może się stać fajnym pokojem gościnnym, z niezależną łazienką.
                  Polecam szatnię, czyli samodzielne pomieszczenie przy wejściu, co pozwala uniknąć patrzenia na wiszące kurtki, smycze, parasole, stojące buty itp. Naszą ideą było, żeby wszelkie bebechy zamknąć za drzwiami, to samo zaplanowaliśmy w łazience. Mniej sprzątania...;) Taka szatnia może być dobrym buforem do garażu, bo bezpośrednio z holu nie polecam, czuć nieprzyjemne zapachy, niestety.
                  Kamila, jak jesteś z Wawy albo okolic, to zapraszam, pochodzisz po domu, popatrzysz. Polecam obejrzenie kilku domów podobnych do Waszego ideału, my też tak zrobiliśmy i dzięki temu nasze pomysły się mocno skorygowały.
                  Jeszcze raz zapraszam;)
                  • ruta.dl Re: Projekt domu z203 03.09.12, 12:43
                    gdzies blisko mnie sie widze budujesz. :)
                    ja buduje to: dom-w-budlejach
                  • kamila26111 Re: Projekt domu z203 02.10.12, 15:56
                    Dziękuję Ci bardzo skomroch1 za możliwość obejrzenia domku ale do Wawy mam spory kawał :)

• anonimowabudowniczka Re: Projekt domu z203 20.09.12, 16:02
      Hej,

Sama zastanawiam się nad budowa tego domu.
      Podoba Nam się oddzielenie strefy nocnej od dziennej i wyjście z każdej sypialni na taras. Jest to dla mnie dużym plusem bo cała Nasza rodzina uwielbia wygrzewać się na słoneczku:)
      Już nie możemy się doczekać kiedy w Nim zamieszkamy.
      Pozostaje Nam tylko wybrać odpowiednia działeczkę na ten domek.

Pozdrawiam budowniczki:)
      • 4dariaaaa Re: Projekt domu z203 21.09.12, 10:38
        Kamila a co zrobisz z duzym domem jak dzieci dorosna i sie wyprowadza? Znam 2 rodziny ktore maja teraz problem z duzym domem kiedys sie pobudowali chcac mniec ladny duzy dom i go maja ale teraz dla nich jest za duzy i nie ma sie kto domem zajac a sprzatania nie mało i ogrzac dom trzeba i pokoje sa prawie puste.(graciarnia) Jesli chce sie w nim mieszkac cale zycie to trzeba pomyslec tez o przyszlosci. Mi osobiscie z203 sie podoba ladne i funkcjonalne pomieszczenia.Ktos napisal brzydki zapach w garazu? to co tam trzymasz Panie ze Ci smierdzi? :) A mama jak przyjedzie dzieci pilnowac co za problem jak przespi sie w salonie :) Dzieci beda sie bawic w ogrodzie. Dom nie jest maly sa oczywiscie wieksze domy ale wszystko takie nijakie a ten naprawde jest ok. My na razie nie myslimy o budowaniu ale w przyszlosci pewnie tak bedzie i tez powstawimy nieduzy domek takiej wielkosci jak ten z203.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka