onewoman 25.10.12, 14:35 Proszę o ocenę projektu, szukam niedużego domku, niedrogiego w budowie. www.studioatrium.pl/projekty-domow/domy-parterowe/S-GL-765-Amber,820.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mehil.dam Re: Projekt do oceny 27.10.12, 15:46 Parterowy, niepodpiwniczony dom o nieskomplikowanym dachu jest najmniej kosztowny, to fakt. Mikry hol, dwie osoby nie postoją, można trochę zyskać przestrzenie przez zamontowanie drzwi przesuwnych w spiżarni i zrezygnowanie z tych do salonu. Jeśli kotłownia miałaby być na paliwo stałe to koniecznie osobne wejście, bo wnoszenie opału przez ten mały hol kłopotliwe będzie. Jak na paliwo płynne też kwestie zbiorników, sensowne te zewnętrzne, ale koszty duże. Pokoje maluteńkie, ale ja osobiście takie wolę. Wyjście z jednej sypialni na taras jak dla mnie bez sensu. A pralka gdzie? W kotłowni niekoniecznie, w łazience trzeba zrezygnować z wanny lub prysznica (w sunie może w kuchni, ale w Polsce mało popularne). Odpowiedz Link
ruta.dl Re: Projekt do oceny 29.10.12, 09:19 o to to. kalustrofobiczne korytarze niczym w WIlczym Szańcu. Dodam jeszcze brak oddzielnej toalety (dla gosci nawet), garazu (dom sie moim zdaniem m.in po to buduje, zeby rano tak jak dzis samochodu 15 minut nie skrobac), garderoby. Jak dla mnie dom dla max 2 osob. Dom moze i maly, ale pozornie tylko tani w budowie - powierzchnia dachu do pokrycia zrekompencuje pozostale oszczednosci. Odpowiedz Link
turnesolka Re: Projekt do oceny 29.10.12, 18:56 Dziwny ten projekt. Najbardziej mi się nie podoba to ogromne okno w salonie. 1. Będzie drogie, 2. Będzie bardzo wychładzać ten pokój, 3. jeśli meble mają tak stać jak w projekcie to od okna będzie ciągnąć po plecach a jak zaświeci słońce to nic w TV nie bedzie widać. Odpowiedz Link
mabingo Re: Projekt do oceny 02.11.12, 13:41 Niebrzydki, prosty bez żadnych cudów, podoba mi się z zewnątrz. W środku najbardziej mi brakuje drugiej łazienki. Jezeli ma tam mieszkać rodzina np. 4 os. to pozabija się (zwłaszcza rano) o jedną łażienkę. Wiatrołap akurat duży być nie musi, nie mieszkasz tam tylko wchodzisz, rozbierasz się i idziesz dalej. A tłum ludzi na raz chyba też nie wchodzi. Dwie osoby spokojnie się rozbiorą bez potrąceń. Brakuje mi też jakichś schowków, komórek, gdzie masz zamiar trzymać takie rzeczy jak deska do prasowania, wiadro z mopem, odkurzacz itp? A ciuchy gdzie? Przydałaby się jakaś wieksza szafa albo minimalna garderoba. Odpowiedz Link
art-tu Re: Projekt do oceny 03.11.12, 21:43 Sympatyczny domek, małe poprawki i będzie to jeden z ciekawszych gotowców jakie widziałam. Faktycznie bardzo potrzebna 2 łazienka-tzn wc z prysznicem, gdzieś w pobliżu strefy gościnnej. Poza tym ok. garaż lub wiata - osobno, jak na całym cywilizowanym świecie. Rozległe fundamenty oraz dach - faktycznie kosztują, ale chyba warto. Pomyśl o budowie na płycie fundamentowej z ogrzewaniem podłogowym. Odpowiedz Link
nawalonych7krasnali Re: Projekt do oceny 12.11.12, 01:38 Ten brak miejsca na pralke można to zrobić w spiżarni - czasy chomikowania zakupów chyba minęły, a kuchnia nie jest mała więc powinno styknąć. W blokach rodzina 4-osobowa daje sobie rade z jedną łazienką, więc nie daj się zwariować... projekt całkiem fajny jeśli kto lubi "otwartą kuchnie" na salon. Odpowiedz Link
ruta.dl Re: Projekt do oceny 12.11.12, 20:53 ale chyba nie po to buduje sie dom, zeby sie cieszyc z zamykanej pralki w kuchni i malej lazienki, nie? Osobiscie polecam okno w lazience - w moim nowo budowanym domu w obu lazienkach bedzie okno, a dolna lazienka ma tez mini pralnię. Z gory na dół planuję zrobić zsyp, żeby nie biegać z brudnymi skarpetkami po schodach. Odpowiedz Link
nawalonych7krasnali Re: Projekt do oceny 13.11.12, 23:57 To po to się buduje domy, żeby eksponować pralke? :-D Odpowiedz Link
onewoman Re: Projekt do oceny 14.11.12, 09:12 Nie rozumiem tego myślenia większości budujących, bo buduję dom to muszę mieć pralnię, suszarnię, spiżarkę, duży wiatrołap, 40-metrowy salon, duża kuchnia, 20metrowe sypialnie i duża kuchnia. Oczywiście garaż na dwa samochody. Później stoją wielkie domy w stanie surowym, albo wykańczane latami. No chyba, że ktoś bardzo zamożny jest, ja nie. Teraz mieszkam na 50 metrach i nie ma tragedii. Chcę nieduży, wygodny domek dla rodziny. Odpowiedz Link
ruta.dl Re: Projekt do oceny 14.11.12, 10:41 nie ma co popadać w skrajnosci - chodzi o to, ze skoro juz sie buduje dom, to po to zeby on byl dla wszystkich komfortowy. Zeby sie o siebie nie obijac, kazdy mial swój kąt, ale tez planowanie 300 metrow kiedy nas stac na 120 tez nie ma sensu. wg mnie dla 4 osobowej rodziny 120-150 metrow jest optymalne, ale tez 120 to minimum. Inaczej bedzie ciasnota. moim zdaniem Twoj projekt bedzie owszem nieduzy, ale nie bedzie wygodny. Odpowiedz Link
mabingo Re: Projekt do oceny 15.11.12, 23:05 nawalonych7krasnali napisał: > To po to się buduje domy, żeby eksponować pralke? :-D OMG! a co jest takiego wstydliwego w pralce? Nie wystawiam jej w salonie ani w sypialni tylko wstawiam ją tam gdzie jest jej miejsce czyli do łazienki. I też nie eksponuję jej na samym środku tylko gdzieś w kąciku. niektórzy faktycznie przeginają w drugą stronę - pralkę najlepiej zamknąć w piwnicy albo w komórce w ogrodzie albo specjalnie budowac pralnię, bo pralka stojąca w łazience to patologia. Odpowiedz Link
malila Re: Projekt do oceny 16.11.12, 10:35 Pokoje wcale nie są maleńkie. Ale w głównej sypialni zlikwidowałabym wyjście na taras i zrobiła tam litą ścianę. Na tej ścianie ustawiłabym łóżko. To korzystniejsze miejsce do spania. W spiżarni zrobiłabym pralnię oraz być może wygospodarowałabym tam miejsce na wc. Dodatkowa toaleta bardzo się przyda. W salonie przestawiłabym narożnik tam, gdzie są ściany (czyli tam, gdzie w tej chwili jest telewizor). Nad tymi wielkimi oknami musiałabym się poważnie zastanowić, bo to faktycznie jest koszt, poza tym zabierają miejsce - trudno coś postawić przy takim oknie. Dużo zależałoby od tego, na jaki kierunek świata wychodziłyby te okna. Być może dałoby się powiększyć powierzchnie zabudowy szafek kuchennych. Odpowiedz Link
onewoman Re: Projekt do oceny 16.11.12, 14:48 Z tą pralnią w spiżarni to dobry pomysł, można też zrobić chyba w kotłowni, która jest duża. Myślałam o zrobieniu większego podwójnego okna tam gdzie jest stół, a o zlikwidowaniu tych okien za kanapą. Odpowiedz Link
malila Re: Projekt do oceny 16.11.12, 14:53 Oba chcesz wyrzucić? Przy ustawianiu przestrzeni weź pod uwagę stół, przy którym będziecie jedli. Chodzi o to, żeby nie robić za plecami przeciągu. To niekomfortowe jest. Odpowiedz Link
onewoman Re: Projekt do oceny 16.11.12, 14:54 Myślę żeby zostawić to gdzie jest wyjście na taras. Odpowiedz Link