Dodaj do ulubionych

Szukam projektu barierki ochronnej do schodów

25.10.06, 10:22
Musze miec takie trzy, i to nietypowe, wiec ich nie kupię. Chciałam zrobić
przez zimę, zeby mi maluch się nie zabił jak zacznie raczkowac. Małz mi to
zrobi, tylko musze mu dokładnie rozrysowac co i jak.

Ma ktoś z Was coś takiego i poratuje mnie fotkami ? Głównie chodzi mi jak to
jest łączone i zamykane, bo sama barierka jest prosta do zrobienia... A może
zna ktoś z Was strone w necie z projektem ???
Obserwuj wątek
    • dotkak Z projektem... 26.10.06, 11:33
      ...nie pomogę, bo nie mam :( . Nie wiem co znaczy w Twoim
      przypadku "nietypowe", bo w moim - szerokość schodów to 100 cm, więc "typowe"
      barierki były za wąskkie...Znalazłam firme BabyDan (mają sklep internetowy w
      google wpisz nazwę) i tam do tych barierek mają "rozszerzenia", ale mają wiele
      różnych zastosowań i rozwiązeń. Mnie przekonało również to, że mój mały
      kombinator raczej z otwarciem sobie nie poradzi. Na żywo obejrzeć można w
      Smyku..Pozdrawiam
    • woda.lekko.gazowana Re: Szukam projektu barierki ochronnej do schodów 26.10.06, 15:43
      alanta, na rynku jest sporo też nietypowych.. jeśli więc nie muszą byc
      zawieszone w powietrzu :), to znajdziesz różne szerokości, wysokości i kolory
      nawet na allegro :)
      • alanta1 Re: Szukam projektu barierki ochronnej do schodów 26.10.06, 17:37
        woda, jakbyś zgadła ;)

nietypowość polega na tym, ze na dole schodów ściana "ucieka" mi po łuku, na
        górze jest w ogóle wczesniej załamana niż się schody kończą. Wiec nie mam gdzie
        rozeprzeć barierki, muszę ją przymocować na zawiasach do ściany, potem załamać
        i jakieś zamkniecie zrobic w płaszczyźnie prostopadłej do samej barierki... i
        to wszystko w nietypowych wymiarach. A jak osłonic drzwi na taras to już
        zupełnie nie wiem, bo tu:
        www.babymoose.pl/nowy/babydan/configure.htm#
        drzwi się na zewnątrz otwierają, a moje do wewnątrz i są szersze niz 60cm...
        Obejrzałam już wiele stron producentów, i po allegro buszowałam, i dupa blada :
        (((
        • madic Re: Szukam projektu barierki ochronnej do schodów 27.10.06, 14:45
          Nie jestem pewna, czy dobrze zrozumiałam, ale chodzi Ci o zamknięcie schodów na
          dole? jeśli tak to możesz je zamknąć barierką np. na trzecim schodku, a nie u
          samego dołu. Maluch zaspokoi na tych 2, 3 schodkach chęć wspinaczki, a będzie
          bezpiecznie.
          Tyle, że nie wiem jak te Twoje schody wyglądają dokładnie.
        • madic Re: Szukam projektu barierki ochronnej do schodów 27.10.06, 14:49
          A jeśli chodzi o drzwi, to ta barierka spokojnie powinna objąć szersze drzwi, o
          ile te załamania sa ruchome.
          Większość drzwi prowadzących z mieszkań na balkony/tarasy jest jednak otwierana
          do wewnątrz.
          W Twoim przypadku jeśli chciałabyś mieć równocześnie otwarte na oścież drzwi i
          bariekę, która by to omijała, musiałabyś ogrodzić spory kawał przestrzeni, a
          jeżeli drzwi można uchylić to chyba ok. Ta powinna styknąć.
        • anirac Re: Szukam projektu barierki ochronnej do schodów 27.10.06, 16:04
          A moze moglabys zabezpieczyc taras od zewnatrz? Drzwi masz otwierane do
          wewnatrz wiec nie widze sensu robienia sobie kojca w pomieszczeniu, ale taki
          plotek-barierka na zawiaskach i nawet na haczyk, od zewnatrz, moze jest dobrym
          pomyslem. Co do schodow - chyba wyobraznia mnie zawodzi bo jakos nie umiem ich
          sobie wyobrazic i koncepcji, ktora starasz sie przekazac. Jesli to wszystko
          jest nietypowe - to Tak jak mowi madic - barierka na 2-3 stopniu. A ja
          podpowiem, ze moze sprawdzil by sie plotek skladany - harmonijka lub nozyce.
          Wtedy chyba nawet najbardziej nietypowy schodek zagospodarujesz. Pozdrawiam
          • alanta1 Re: Szukam projektu barierki ochronnej do schodów 27.10.06, 16:46
            Oooooo, dobre pomysły macie :)))
            Schodów to ja właściwie jeszcze nie mam ;), na razie obiliśmy sklejką
            deskowaniową konstrukcje stalową i chodzimy po takiej prowizorce. Ale będą
            drewniane pełne z podstopnicą zabiegowe.

Na dole faktycznie mogę cofnąć, trzeci stopień jest jeszcze prosty, bramka
            zmieści się pod poręczą i w dodatku zablokuje mniej korytarza po otwarciu :)

Ale co na górze, tam musiałabym cofnąć o dwa stopnie w dół, można tak zrobić ?

Z bramką na zewnątrz tarasu już kombinowałam, ale mam wąskie ościeża z tamtej
            strony, musiałabym ją mocować do zewnętrznej płaszczyzny ściany. I podziurawić
            tynk silikatowy, a tego nie chcę, bo go nie dam rady naprawić… Drzwi na taras
            mamy ciągle otwarte, wszyscy stale tam łażą… Muszę przemyśleć ten pomysł z
            łamaną bramką
            • anirac Re: Szukam projektu barierki ochronnej do schodów 27.10.06, 17:10
              Jak nie masz do czego sie nawiazac od zewnatrz to sprobuj sfabrykowac
              pacholka :) Moze to byc ciezka kamienna donica lub podstawa od parasola z
              jakims dragiem, do ktorego mozesz dorobic barierke :) Rozwiazan moze byc sporo.
              A harmonijki calkiem dobrze sie sprawdzaja, tylko jak bedziesz robic z drewna
              to dobrze jest polaczyc listewki materialowym lacznikiem - mniej halasu i sie
              nie zacina :) Ale to juz sama pokombinuj.
              • alanta1 Re: Szukam projektu barierki ochronnej do schodów 27.10.06, 18:26
                Anirac, jesteś wielka :) jupiiii nawet wiem jak zrobię tego pachołka :)

Zostało mi trochę desek po budowie, zaimpregnowanych i pomalowanych, chciałam z
                nich zrobić duuużą prostokątną donicę na taras. Zamiast niej zrobię dwie
                mniejsze i ustawie symetrycznie przy drzwiach, a do nich na zawiasach zmocuję
                bramkę :)

No to muszę zaciągnąć chłopa w weekend do Castoramy, żeby poszperać w
                łącznikach :))) Uwielbiam ten sklep, ileż w nim inspiracji znalazłam w czasie
                budowy :)))
            • ajk10 są bramki rozporowe - nie musisz dziurawić ściany! 28.10.06, 17:22
              alanta1 napisała:

>
              > Z bramką na zewnątrz tarasu już kombinowałam, ale mam wąskie ościeża z tamtej
              > strony, musiałabym ją mocować do zewnętrznej płaszczyzny ściany. I podziurawić
              > tynk silikatowy, a tego nie chcę, bo go nie dam rady naprawić… Drzwi na t
              > aras
              > mamy ciągle otwarte, wszyscy stale tam łażą… Muszę przemyśleć ten pomysł
              > z
              > łamaną bramką
              >
              przeciez nie musisz dziurawić tynku, wystarczy bramka mocowana rozporowo! Ja mam bramkę na zewnątrz drzwi balkonowych. Zresztą, gdybyś nawet miała szerokie ościeżnice, to wiercenie w drewnie (o ile drzwi masz drewniane) też nie jest dobrym pomysłem, bo na pewno zmniejsza żywotność okna (wilgoć)
              ja mam taka bramkę:
              sklep.petit.pl/go/_info/?id=1062
              • alanta1 Re: są bramki rozporowe - nie musisz dziurawić śc 28.10.06, 17:42
                Ajk, ale ja mam wąskie ościeża, a nie ościeżnice :) Ościeże to ta część ściany,
                do której przylega ościeżnica okna

images2.fotosik.pl/222/5a82719b96aae533med.jpg
                tu sie bramki rozeprzeć nie da :(
                • ajk10 Re: są bramki rozporowe - nie musisz dziurawić śc 28.10.06, 21:40
                  alanta1 napisała:

> Ajk, ale ja mam wąskie ościeża, a nie ościeżnice :) Ościeże to ta część ściany,
                  >
                  > do której przylega ościeżnica okna
                  >
                  Aaaaaaaa.....

to ja tylko napiszę, że zalinkowana bramka w najszerszym miejscu ma 4 cm (średnica tych "krążków" rozpierających). Nie da rady?
                  • alanta1 Re: są bramki rozporowe - nie musisz dziurawić śc 29.10.06, 07:41
                    Mamy tam 5cm, z tego jakieś 1-1,5cm to tynk. Obawiam sie, że narożnik mógłby
                    polecieć :( A tynku "za hiny" ;) nie naprawię, bo nie ma już firmy, która go
                    produkowała...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka