rencle 11.04.07, 14:01 Mam działkę, ale jest nieuzbrojona i figuruje jako nieużytek. Chciałam się was zapytać jakie muszę podjąć kolejne kroki aby zacząć budowę. Pozdrowienia. Renata Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sineira Re: Chcę budować 16.04.07, 21:15 Na początek wybierz się do urzędu gminy (miasta) i dowiedz się, czy dla tego terenu obowiązuje miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. Jeżeli takowy istnieje, złóż wniosek o wydanie wypisu i wyrysu z planu. Na jego podstawie określisz, czy działka jest przeznaczona pod zabudowę mieszkaniową oraz jakie warunki musi spełniać projektowany budynek. Architekt robi projekt, z projektem i wypisem z planu zwracasz się do starostwa o wydanie pozwolenia na budowę. Jeżeli planu nie ma, pierwszym krokiem będzie złożenie w urzędzie gminy wniosku o wydanie decyzji o warunkach zabudowy. Decyzja ta zastępuje plan miejscowy i na jej podstawie sporządza się projet budowlany i występuje o pozwolenie na budowę. Wydanie decyzji o warunkach może potrwać od miesiąca do... hmm, to zależy od wielu czynników, niestety. Podobnie jest z decyzją o pozwoleniu na budowę. Odpowiedz Link
sineira Re: Chcę budować 16.04.07, 21:17 Aha, skoro działka jest nieuzbrojona to będziesz jeszcze potrzebować stosownych dokumentów (nazywa się to bodajże warunki techniczne) od dysponentów sieci, tzn. od firm zajmujących się wod. - kan., gazem, prądem itd. Odpowiedz Link
agaa100 Re: Chcę budować 16.04.07, 22:44 NIEWAżNE CZY DZIAłKA JEST UZBROJONA CZY NIE - WARUNKI PRZYłąCZY MEDIóW (LUB ZAPEWNIENIA) MUSZą BYC ZAWSZE !!!! I WIELE INNYCH DOKUMENTóW !!!!! SPRAWDź NAJLEPIEJ NA STRONIE SWOJEGO STAROSTWA CZEGO BęDą OD CIEBIE WYMAGAć !!!! Odpowiedz Link
sikorka68 Re: Chcę budować 02.05.07, 01:34 To chyba najpierw trzeba się postarać o przekwalifikowanie działki. Słyszałam, jak ktoś coś takiego robił, potem zezwolenia, ale to już chyba trzeba o szczegóły pytać się kogoś, kto się zna na prawie budowlanym... Odpowiedz Link