Dodaj do ulubionych

Chcę budować

11.04.07, 14:01
Mam działkę, ale jest nieuzbrojona i figuruje jako nieużytek. Chciałam się
was zapytać jakie muszę podjąć kolejne kroki aby zacząć budowę. Pozdrowienia.
Renata
Obserwuj wątek
    • sineira Re: Chcę budować 16.04.07, 21:15
      Na początek wybierz się do urzędu gminy (miasta) i dowiedz się, czy dla tego
      terenu obowiązuje miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. Jeżeli takowy
      istnieje, złóż wniosek o wydanie wypisu i wyrysu z planu. Na jego podstawie
      określisz, czy działka jest przeznaczona pod zabudowę mieszkaniową oraz jakie
      warunki musi spełniać projektowany budynek. Architekt robi projekt, z projektem
      i wypisem z planu zwracasz się do starostwa o wydanie pozwolenia na budowę.
      Jeżeli planu nie ma, pierwszym krokiem będzie złożenie w urzędzie gminy wniosku
      o wydanie decyzji o warunkach zabudowy. Decyzja ta zastępuje plan miejscowy i
      na jej podstawie sporządza się projet budowlany i występuje o pozwolenie na
      budowę.
      Wydanie decyzji o warunkach może potrwać od miesiąca do... hmm, to zależy od
      wielu czynników, niestety. Podobnie jest z decyzją o pozwoleniu na budowę.
      • sineira Re: Chcę budować 16.04.07, 21:17
        Aha, skoro działka jest nieuzbrojona to będziesz jeszcze potrzebować stosownych
        dokumentów (nazywa się to bodajże warunki techniczne) od dysponentów sieci,
        tzn. od firm zajmujących się wod. - kan., gazem, prądem itd.
        • agaa100 Re: Chcę budować 16.04.07, 22:44
          NIEWAżNE CZY DZIAłKA JEST UZBROJONA CZY NIE - WARUNKI PRZYłąCZY MEDIóW (LUB
          ZAPEWNIENIA) MUSZą BYC ZAWSZE !!!! I WIELE INNYCH DOKUMENTóW !!!!! SPRAWDź
          NAJLEPIEJ NA STRONIE SWOJEGO STAROSTWA CZEGO BęDą OD CIEBIE WYMAGAć !!!!
    • sikorka68 Re: Chcę budować 02.05.07, 01:34
      To chyba najpierw trzeba się postarać o przekwalifikowanie działki. Słyszałam,
      jak ktoś coś takiego robił, potem zezwolenia, ale to już chyba trzeba o
      szczegóły pytać się kogoś, kto się zna na prawie budowlanym...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka