ferrr 12.09.07, 15:56 Macie namiary na architekta w Krakowie lub okolicach, który zrobi adaptację plus drobne modyfikacje projektu gotowego? Za przyzwoitą cenę? Muszę też zlecić projekt rozbiórki starej rudery, która stoi na mojej działce. Wrrrr... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mifff Re: Kraków - architekci... 12.09.07, 22:57 > Macie namiary na architekta w Krakowie lub okolicach Średnica Krakowa, to 20- parę kilometrów, a Kraków z okolicami to 100km :( Z której strony? możesz odpowiedzieć mailem :) Odpowiedz Link
ratatouille Re: Kraków - architekci... 13.09.07, 00:22 witam Niektóre roboty rozbiórkowe można wykonywać na podstawie zgłoszenia a nie pozwolenia na rozbiórkę. I nie wymaga to projektu. Proponuję poczytać ustawę Prawo Budowlane. Zajmie to ze dwie godziny, a może zaoszczędzić mnóstwo czasu i pieniędzy. pozdrowienia Odpowiedz Link
ferrr Re: Kraków - architekci... 13.09.07, 11:27 Pani kierownik stosownego działu w starostwie uznała projekt za niezbędny. ALe prawo budowlane czytać trzeba, prawda. Architekt najlepiej Kraków, północne obrzeża, promień do Słomnik mniej więcej (dokładnie gmina Iwanowice). Odpowiedz Link
mala.meg Re: Kraków - architekci... 13.09.07, 13:17 Ja jestem co prawda z drugiej strony Krakowa (Wieliczka), i mam architekta, tzn robi mi już kolejny projekt, chociaż się zarzekałam że nigdy w życiu. Sam nie wiem czy polecac bo ma dość specyficzne podejście do upływajacego czasu... więc jeśli takim dysponujesz oraz dużą dozą cierpiliwości, to podam namiary. Pracownię ma na Kazimierza Wielkiego, ale samochodem jeździ. Nie jest bardzo drogi (za dobudowę do starego domu: przebudowa, nadbudowa, zmiana sposobu użytkowania etc zapłaciliśmy 15.000), ale trwało rok od podpisania z nim umowy do uzyskania pozwolenia na budowę. Odpowiedz Link
cromwell1 Re: Kraków - architekci... 13.09.07, 18:16 jesli chodzi o pozwolenie na rozbiorke to chyba sie pozmienialo nie wnikam w szczegoly przepis o 8 m to juz przezytek wlasnie czekam az klient uzyska pozwolenie na budowe starej rudery nadajacej sie na szopke bozonarodzeniowa ferr radze dobrze przemyslec rozbiorke po pierwsze masz magazyn i pomieszczenie socjalne dla ekipy po drugie budowa nowej chatynki wiaze sie z zachowaniem odleglosci od sasiednich dzialek plus zachowanie linii zabudowy jezeli nie spelnisz kryteriow kaplica a wystarczy zostawic 2 scianki rudery dobudowac reszte traktujac przedsiewziecie jako rozbudowe pozniej zburzyc scianki i gra muzyka;) pzdr. Odpowiedz Link
ferrr Re: Kraków - architekci... 13.09.07, 20:11 cromwell, dzieki za rady, ale ta ruderka zostala zbudowana w XIX wieku (widniala w rejestrze obiektow objętych częściową ochroną konserwatorską, pisałam o tym gdzieś na tym forum), została zbudowana z kruchego wapienia posklejanego gliną, a przykryta, oczywiście nie w XIX wieku, eternitem. Eternit już odszedł w niebyt, reszta daje się rozebrać gołymi rękami, dosłownie sypie się po dotknięciu. Więc nic na tym nie da się budować. Pewnie zostanie zarys scian na pamiątkę, a kamień pójdzie do ogrodu. Pierwotnie powiedziano nam, że można rozebrać, gdy grozi zawaleniem - a grozi. Teraz jednak okazało się ze i tak potrzebny jest projekt rozbiórki, a konkretnie zrobienie pomiarów, opisów, czegoś tam - nie znam się. I do tego oczywiście potzrebny jest uprawniony architekt... No i potrzebny mi on też do adaptacji projektu. Odpowiedz Link
ferrr Re: Kraków - architekci... 13.09.07, 20:12 Aha, a działka jest spora, więc z odległościami od istniejącej zabudowy nie trzeba się będzie specjalnie gimnastykować. Odpowiedz Link
ferrr Re: Kraków - architekci... 13.09.07, 21:53 W prawie budowlanym znalazłam następujący zapis: "4. Do wniosku o pozwolenie na rozbiórkę należy dołączyć: [...] 6) w zależności od potrzeb, projekt rozbiórki obiektu." Czyli chyba decyzja urzędnika? Czy jakieś przepisy szczegółowe? A pozwolenie muszę mieć, bo ruderka jest wpisana do rejestru :( Odpowiedz Link
neilos Re: Kraków - architekci... 14.09.07, 07:18 To w takim przypadku potrzebujesz tzw. białą kartę czyli inwentaryzację do archiwum dla Konserwatora Zabytków. Napisz na priv, mam przyjaciółkę w Krakowie..a ona innych znajomych Odpowiedz Link