karynk 28.02.08, 13:35 Parterowy www.z500.pl/projekt/z17.html?lustro=1 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
awok zindoktrynowana przez Mifffa ;-) 28.02.08, 14:59 oczywiście Mifff wywarł olbrzymi wpływ na moje widzenie świata... Ale ponieważ sama myślę o czymś "podobnym" spróbuję napisać, co mi się podoba, a co nie lub mniej... 1. jestem zwolenniczką dużych, przestronnych pokoi takich jak w tym projekcie, 2. nie jestem przekonana odnośnie zaproponowanego układu dużego pokoju - nie da się uwzględnić przy zagospodarowaniu tego swoistego "korytarza" przed kuchnią, 3. chyba byłabym za kominkiem, nie widzę go... 4. lubię garderoby w stylu amerykańskim, czyli pomieszczenia z drzwiami zamiast szaf wnękowych - tu przewidziano raczej szafy, 5.nie wiem czy kosztem lekkiego zmienjszenia dużego pokoju nie zaplanowałabym garderoby pomiędzy dużym pokojem a holem (po tej stronie gdzie jest toaleta), 6. czy w kuchni nie warto pomyśleć o miejscu na mały stolik "śniadaniowy", czy wszystkie posiłki będą jedzone przy "oficjalnym" stole 7. osobiście potrzebowałbym garderobę w sieni (albo kosztem spiżarni, albo ze strony garażu), 8. zgodnie z tzw. sztuką ciąg kuchenny powinien mieć kolejność: lodówka, blat, zlewozmywak, blat, kuchenka... ale nie musi ;-) 9. nie wiem jak wygląda w tym domu i w ogóle temat pomieszczeń typu kotłownia etc. Ile, gdzie i jak? Też jestem ciekawa opinii innych, w tym oczywiście naszych Ekspertów :-) Odpowiedz Link
cromwell1 Re: co myślicie o tym projekcie? 29.02.08, 19:48 na szybko;) projekt nowy /plazma w salonie;)/ wkurzja mnie drzwi kibelka muszla klozetowa mw w lini prostej do wiatrolapu powinny byc "twarza" do sypialni;) nie widze przekroju chyba jest strych wiec gdzie schody? szczegolnie razi mnie okno w sypialni na taras trzeba oddzielic strefe wypoczynkowa od imprezowej dzieciaki zaczna grillowac nauczycie sie kilku nowych slow o trendach w muzyce nie wspomne;) daszek ma letkie przegiecie a postaci kogutka tzn podwyzszonej kalenicy cos z tym trzeba koniecznie zrobic normalnie masakra ogolnie wg mnie spoko moglo byc gorzej;) zarzucam linkiem co znaczy zwarta bryla i szykowny daszek www.igies.pl/pl/realizacje/index.html niestety musisz szukac w galerii bialej chatynki krytej stzrecha prosta bryla bez zakamarkow za wycudowana wiezbe i tak zaplacisz nie wspominajac o koszach i dodatkowych obrobkach lepiej zrobic zwykly czterospad i wylozyc kase na atrakcyjniejsza dachowke;) pzdr. Odpowiedz Link
doral2 Re: co myślicie o tym projekcie? 03.03.08, 08:50 za mało łazienek....przynajmniej o jedną... Odpowiedz Link
jezzmam Re: co myślicie o tym projekcie? 03.03.08, 18:49 W/g mnie ten domek jest bardzo przyzwoity. Zmienilabym pare szczególików takich jak: przeniesienie drzwi w lazience dolnej 4,1m2 WC,na stronę "od sypialni" i troszkę bym to WC powiększyla w strone wejścia,wywalilabym okno w sypialni od tarasu,ścianę spiżarki zrównalabym z drzwiami wejściowymi w z drzwiami do holu,dodalabym kominek w salonie,zerzygnowalabym z drzwi na zewnątrz z pom.gospodarczego, ZMIERZYLABYM DOKLADNIE KOTLOWNIE żeby nie bylo niespodzianki (tak jak u mnie i musze miec kociol na zamówienie bo "o tradycyjnych wymiarach" mi do kotlowni nie wlezie!! ale to moja wina-moglam pomyśleć jak zaczely się piąc ściany-). Tyle znalazlam. Bardzo fajny projekt i już zazdroszcze parteróweczki. Odpowiedz Link
karynk Re: co myślicie o tym projekcie? 03.03.08, 22:29 A gdyby tak garaż zmniejszyć do jednostanowiskowego i wydłużyć go do przodu, by był w jednej linii z kuchnią (wtedy wejście do domu we wnęce), to też by miał ładny zewnętrzy kształt i „szykowny daszek”? Czy już nie? Poddasze nieużytkowe. Kominek jest obok plazmy w salonie. Wejście od wc chcę zrobić od strony sypialni 13,5 m2. Robić okienko w spiżarni? Odpowiedz Link
awok Re: co myślicie o tym projekcie? 04.03.08, 14:52 zastanawiam się o ile wyższy jest koszt garażu dwustanowiskowego od jednostanowiskowego - zawsze sytuacja "samochodowa" może się zmienić - sama też mam ten problem dlaczego poddasze nieużytkowe? zgodnie z projektem jest tam poddasze, zawsze można trzymać jakieś graty... Osobiście uważam, że w spiżarni można sobie darować okienko. Zastanwiam się też nad łączeniem pomieszczenia gospodarczego z garażem. Ja traktowałabym to pomieszczenie jako magazynek na narzędzia ogrodowe. Połączenie z garażem wymaga dobrych solidnych drzwi. Czy widziałaś może realizacje tego projektu Odpowiedz Link
cromwell1 Re: co myślicie o tym projekcie? 04.03.08, 17:22 spojrz na elewacje boczna i tylna nad zasadnicza bryla dominuje daszek dostawki sypialniano sanitarnej mnie to razi podam bardziej drastyczny przyklad wyglada to mw tak: www.joemonster.org/pokaz.php?op=showfile&fid=4637&album&pageID=2 garazu nie zmniejszaj masz racje wydluz go zyskasz wieksze pomieszczenie na klamoty zeby daszek "byl szykowny" podobna operacje zrob po drugiej stronie kuchni unikniesz zadaszenia wykuszu kuchennego fibzdrykiem kalenica przesunie sie w osi i podniesie sie nie zmieniajac katow zaoszczedzisz kasy 1mb krycia gosiorem robena to mw 100 zl dochodza spinki laty tasma dochodza gosiory poczatkowe po 150 zeta za sztuke dochodzi gasior trojdrogowy tysiak za sztuke letko liczac koszt 2 oknien polaciowych jak sie zastanowisz to wyrownanie garazu i zlikwidowanie wneki po drugiej stronie nic cie nie kosztuje wejdzie tyle samo materialu dodatkowo zaoszczedzisz na robociznie i drucie zbrojeniowym pewnie ze dojda koszty wykonczenia dodatkowej powierzchni ale zastanow sie ile zyskujesz ze tylko wspomne o lepszym naslonecznieniu chatynki;) pzdr. Odpowiedz Link
cromwell1 Re: co myślicie o tym projekcie? 04.03.08, 18:00 ups zaenterowalem wczesniej:) zapytaj domokrazcy handlujacego projektami jak sobie wyobraza wentylacje chatynki nie widze kanalow wentylacyjnych 2 kominy odprowadzaja spaliny z kominka i kotlowni nie czytalem czesci opisowej moze chodzi mu o wentylacje mechaniczna jestes za wentylacja mechaniczna? pzdr. Odpowiedz Link
karynk Re: co myślicie o tym projekcie? 04.03.08, 21:59 Linkowany dach to istna poezja... Poddasze nieużytkowe wg projektu. Tylko sprytnie to napisali mw tak: PODDASZE NIE UŻYTKOWE. Ale ja zrobię na poddaszu pomieszczenie garderobiano-rupieciane, pokoik plus łazienka i kino domowe(?) Tak, zamierzamy wentylować się mechanicznie. Garaż zmiejszamy do jednego auta z racji powiększenia się tym samym działki. Odpowiedz Link
awok Re: co myślicie o tym projekcie? 04.03.08, 22:09 trochę Ci kibicuję, bo projekt generalnie w miarę mi się podoba :-) i nawet skłonna bym się nad nim zastanowić, kto wie... 1. czyli schodki na górę będą spuszczane? 2. jakieś okienka tam przewidujesz? 3. co to ta wentylacja mechaniczna? dlaczego gorsza jak sugeruje Cromwell (szacunek za cierpliwość do naszych dylematów)? 4. zamierzasz jakość "prostować" temat przekombinowanego nieco dachu? Jast to już gdzieś zrealizowane? Kurcze, autorzy projektu powinni być zaineresowani żeby pokazywać żywe realizacje... Jak daleko jesteś, kiedy zaczynacie? Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link
mifff Re: co myślicie o tym projekcie? 05.03.08, 00:54 > 1. czyli schodki na górę będą spuszczane? Już widzę, jak śmigasz kilka razy na dzień do garderoby.... Miesiąc, dwa.... trzy.... A potem ... Dulska w papilotach :) > Jast to już gdzieś zrealizowane? Kurcze, autorzy projektu powinni > być zaineresowani żeby pokazywać żywe realizacje... Oni są zainteresowani sprzedażą projektu, a nie szukaniem naiwnych realizatorów. Jak się robi pierdoły, to wątpliwych spotkań raczej się unika. Odpowiedz Link
awok pierdoły - jakaś definicja 05.03.08, 08:32 Mifff, wiem że jesteś radykałem, ale jeśli widzisz to może wskaż "babie budowniczej" kilka błędów kardynalnych i podstawowych popełnionych przy tym projekcie. Jej może to pozwoli któregoś uniknąć, reszcie otworzy oczy. Btw. wczoraj byłam u swoich potencjalnych sąsiadów, oni mieli projekt indywidualny, renomowana pracownia w Gdańsku, to co opowiadali to włos się jeżył tu i ówdzie ;-) Dobrze, że Pan domu jest inżynierem, pracuje w AutoCadzie i ma jakieś pojęcie... Dzisiaj stwierdzają, że budowaliby projekt gotowy, który został zrealizowany przez wielu inwestorów. I mam Ci ja babo (Chłopie raczej) placek... Odpowiedz Link
mifff Re: pierdoły - jakaś definicja 12.04.08, 00:14 Gdzieś mi zawieruszył się ten wątek :( > wskaż "babie budowniczej" kilka błędów kardynalnych i podstawowych > popełnionych przy tym projekcie. > Jej może to pozwoli któregoś uniknąć, reszcie otworzy oczy. Wystarczy poczytać moje wcześniejsze wpisy, tu i F B-R. > projekt indywidualny, renomowana pracownia w Gdańsku, to co > opowiadali to włos się jeżył tu i ówdzie ;-) Bo renomowana, czyli taka, jak fabryka gotowców. Drobiazgiem, jakim jest dom jednorodzinny nik się nie przejmuje. Oni są do wyższych celów. <https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=53597413&a=53601733> mała pracownia 1 / 2 osobowa. Oni są ambitni i jeszcze nie zepsuci przez renomę :) Odpowiedz Link
karynk Re: co myślicie o tym projekcie? 05.03.08, 08:22 Nie po to robie parterowy, by co dzień gnać na górę :) ALe skoro jest przestrzeń, to czemu jej nie wykorzystać. Garderoba/stryszek czy jak go zwał będzie raczej do wynoszenia za małych ciuchów dzieciowych, sezonowych zimą – letnich, latem zimowych, i tego wszystkiego co to przyda się na potem. Schodki – mam pomysł na kręcone koło wc, przesunę ściankę w salonie ku kuchni. Bliżej kuchni zrobię przejście bezdrzwiowe. W kąciku salonowym kominek, obok TV. Wentylację mechaniczną niech ci wytłumaczą google, albo inne mądre pany. Jestem na etapie projektu. Już jeden miałam. Indywidualny. Już prawie kopane fundamenty i nagle napatoczył się ten. Gotowiec. Miłość od pierwszego wejrzenia ;) Odpowiedz Link
awok Cromwell, doradź jak można "wyprostować" dach... 08.04.08, 14:04 jeśli o mnie idzie to wnętrze jest w miarę do zaakceptowania... dach rzeczywiście przekombinowany... Czy uważasz, że da się go "unormalnić" nie przewracając do góry nogami całego projektu? Dzięki za reflekcje i fachową myśl :-) Odpowiedz Link
cromwell1 Re: Cromwell, doradź jak można "wyprostować" dach 08.04.08, 18:26 przeciez pisalem:) zeby daszek "byl szykowny" podobna operacje zrob po drugiej stronie kuchni unikniesz zadaszenia wykuszu kuchennego fibzdrykiem kalenica przesunie sie w osi i podniesie sie nie zmieniajac katow zaoszczedzisz kasy 1mb krycia gosiorem robena to mw 100 zl dochodza spinki laty tasma dochodza gosiory poczatkowe po 150 zeta za sztuke dochodzi gasior trojdrogowy tysiak za sztuke letko liczac koszt 2 oknien polaciowych jak sie zastanowisz to wyrownanie garazu i zlikwidowanie wneki po drugiej stronie nic cie nie kosztuje wejdzie tyle samo materialu dodatkowo zaoszczedzisz na robociznie i drucie zbrojeniowym przepraszam za gosiory:) pzdr. Odpowiedz Link