deleine 09.02.09, 22:00 takie pytanie- czy przed każdym malowaniem gruntować ścianę? w sklepie powiedziano mi, że jeśli ściany były już malowane, to gruntować nie trzeba zgłupiałam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cromwell1 Re: gruntowanie 10.02.09, 09:48 :) grunt ma za zadanie ograniczyc chlonnosc sciany i zwiazac powierzchnie jezeli stara farba nie odlazi masz gotowe podloze przed malowaniem umyj sciane zeby pozbyc sie kurzu inaczej powstana smugi najlepiej maluj farba o podobnym skladzie chemicznym odradzam farby "wymagajace starannego przygotowania podloza" czytaj specjalnych gruntow itd dulux jest wiodaca farba jesli chodzi o malarskie niespodzianki producent powinien ja reklamowac jako idealny srodek do usuwania starych powlok malarskich;) pzdr. Odpowiedz Link
5_monika Re: gruntowanie 10.02.09, 12:12 sama malowałam pokój i łazienkę, wcześniej malowane było emulsją, gruntowałam tylko miejsca naprawiane.Nie wiemjak z otłuszczonymi ścianami w kuchni, wypadałoby je zmyć mydłem malarskim, co po tym nie wiem. Gruntuje się nowe ściany, płyty karton-gips Odpowiedz Link
woda.lekko.gazowana Re: gruntowanie 10.02.09, 13:23 > dulux jest wiodaca farba jesli chodzi o malarskie niespodzianki > producent powinien ja reklamowac jako idealny srodek do usuwania > starych powlok malarskich;) podpisuję się pod tą opinią, i dodam jeszcze, że dulux jest również wiodącym producentem farb, których kolor rzeczywisty znacznie odbiega od tego, co w próbniku czy na puszce ;) (powiedziała ta, co pomalowała duluxem pół domu ;)) Odpowiedz Link
cromwell1 Re: gruntowanie 10.02.09, 16:23 dodam jeszcze ze dulux jest idealnym wykrywaczem przewodow elektrycznych z nieznanego powodu farba jasnieje w poblizu kabli pzdr. Odpowiedz Link
deleine Re: gruntowanie 10.02.09, 18:56 zrobiłam jak pisałyście, a farbę beckersa kupiłam dziękuję za rady :) Odpowiedz Link