Forum   celiakię

celiakię

(37 wyników)
  • Witajcie :) Biorę euthyrox trochę mniej niż 62,5. Leczę się od jakiś 3 lat. Mam hashimoto. Mam problem ze zwiększeniem dawki, jak zwiększam to puls mi się podnosi. Lekarz stwierdził żebym brała na wieczór ten kawałek co zostaje z 62,5. FT4 63.83% [wynik 19.3, norma (10.3 - 24.4)] FT3 79.25% [wynik 5.47, norma (2.3 - 6.3)] tsh 5,21 norma 0,4-4 Leczę anemie od 2 lat u hematologa. Brałam falvit przez parę miesięcy i spadło mi żelazo z 69 na 59 (norma 50-160) mimo tego hematolog kazał mi nad...
  • Czy są tu osoby chorujące? Jakie macie objawy? U mnie lekarz podejrzewa tą chorobę :(
  • Witam, niedawno dowiedziałam się, że w pakiecie z hashimoto mam celiakię. Niestety po odstawieniu glutenu zaczęłam chudnąć ( a jestem już b. szczupła z niedowagą), więc w celu uzupełnienia diety kupiłam sobie nutridrinki. Dzisiaj jednak zobaczyłam, że w swoim składzie mają jod w ilości 25 ug. Czy mogę to pić, mimo,że w swoim składzie mają jod? Nie wiem jak dużo to jest 25 ug ? Jeśli macie jakieś doświadczenie w tym temacie lub swoje uwagi proszę podzielcie się...
  • Kto z was ma tez celiakie? I ile z was nie wie, ze ja ma.... Ja mam totez ciekawa jestem jak to sie faktycznie sie ma do tego co napisali na stronie celiakii. A mianowicie: "Udowodniono, że niektóre schorzenia, pozornie nie związane z celiakią, bardzo ściśle z nią współistnieją., np. schorzenia autoimmunologiczne. Ich wystąpienie może mieć związek z nierozpoznaną postacią celiakii niemej (ubogoobjawowej) - mogą być one (np. przewlekłe aftowe zapalenia jamy ustnej) jedynym jej objawem. Po...
  • "Celiak" na zakupach to najgorsza z tych rzeczy związanych z Celiakią. Nie znoszę kupować tych produktów bezglutenowych. Dobrze chociaż, że Stowarzyszenie Osób z Celiakią robi coś dla polepszenia stytuacji! Na ich stronie jest cała lista produktów bezglutenowych dostępnchych w normalny sklepach. Wybór jest jako taki od wafli ryżowych po pasztety Profi itp. Także chociaż tyle, że można coś kupić w normalnym markecie!
  • Witajcie, Odzywam sie po dlugim czasie. Od prawie 3 lat ciesze sie eutyroza a to wszystko dzieki doskonalemu towarzystwu = forum + novothyral:-) Przytrafilo mi sie jednak ostatnio takie doswiadczenie, ktore mnie zachecilo do otwarcia watku o temacie jw. Czy ktos z forum cierpi na oba schorzenia? Ja sie dlugo borykalam z klopotami jelitowo-zoladkowymi. Lekarze twierdzili, ze to alergia, wrzody, nadkwasota, refluks. Ja nawet myslalam, ze to moja taka "fanaberia". Od paru lat p...
  • Witajcie, czy jakiś dobry człowiek może mi doradzić jakie badanie pozwoli zdiagnozować nietolerancję glutenu i laktozy? Będę bardzo wdzięczna :-) Pozdrawiam
  • Drogie niewiasty, które chorujecie na celiakię; proszę o podpowiedź. Lekarz nie chce mi dać skierowania na badania przesiewowe w kierunku celiakii twierdząc, że nie ma do nich podstaw. Moje dolegliwości może faktycznie nie mają nic wspólnego z cekiakią ale wy macie doświadczenie więc może coś podpowiecie. Od czasu pierwszego porodu- prawie trzy lata mam problemy z zaparciami, stolec jasny, nienaturalny (próby wątrobowe w normie), na jesieni dopada mnie zgaga, bóle nadbrzusza. W m...
  • A czy ktos z Was ma moze namiary na naprawde dobrego fachowca (gastrologa) zajmujacego sie celiakia, ale takze u osob doroslych, przyjmujacego w Warszawie? Jestem 21letnim celiakiem - na diecie wieksza czesc zycia, tj. od 2 roku zycia, z prowokacjami w wieku 4-6 lat i pozniej cos kolo 12 r.z. Wiem, ze wiedza na ten temat znacznie poszla do przodu, od kiedy ja bylam diagnozowana - chcialabym sie skonsultowac - tak dla pewnosci, ze moje smakolykowe ograniczenia nie sa bezpodstaw...
  • Witam! Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu specjalisty, który potwiedziłby lub wykluczył podejrzenie celaikii u 10 m-c Dzieciątka. Sprawa pilna Dzięki Emma
  • Witam! Podejrzewam u siebie celiakię. W dzieciństwie chorowałem na tę chorobę. Byłem na diecie bezglutenowej przez pewien czas jak byłem berbeciem. I teraz poczytałem... i możliwe ze objawy jakie teraz mam są połączone z celiakią . Dlatego proszę osoby chore na celiakię o danie znać i wpisy . PLEASE! CZEKAM!
  • Może ktos wie czy mozliwe jest wyleczenie dziecka z tej choroby przy pomocy homeopati klasycznej.
  • Jestem chory na celiakie, stosuję dietę bezglutenową od 5 miesiecy. Miałem dużo powikłań ale żaden lekarz różnej specialności nie odkrył tego wczęsniej. Z tego co wiem choroba trwała zbyt długo i rozwinął się zespół sjogrena-wtórny zespół sjogrena. Po 3 miesiącach diety na odziale reumatolgi (czekałem 6 miesiećy) został zdjanozowany owy zespoł sjogrena. Dostałem jakis rzut tej choroby ponieważ 2 miesiące temu to ja jeszcze nie wiedziałem co to suchośc w ustach. Do tego ból stawów. Jeśli...
  • Choruje od dawna, a od 5 lat szukam co mi dolega. Przez te 5 lat widzialam ponad 10 lekarzy!!! Mieszkam w Belgii i mowi sie, ze tutaj medycyna jest na wysokim poziomie. Istna bzdura, bo na wysokim poziomie sa badania techniczne, ale lekarze nie sluchaja co pacjent do nich mowi. Moje zdrowie pogorszylo sie podczas drugiej ciazy tzn. juz 12 lat temu. Zaczelo sie od problemow skornych, potem klopoty z trawieniem - wzdecia, odbijania,gazy,potem migreny i coraz gorsze zmeczenie bez pow...
  • dzieki uprzejmosci Annyklay podaje watek o zwiazku migreny z celiakia: www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12650798&dopt=Abstract pisze tam ze ( tu wielki moj skrot) Celiakia jest zwiazana z roznymi neurologicznymi zaburzeniami, m.inn jest zwiazek pomiedzy migrena a celiakia. badano 1 czestotliwosc wystepowania celiakii wsrod pacjentow chorych na migrene, 2 czy sa jakies roznice w anomaliach przeplywu krwi w mozgu pomiedzy migrenikami z...
  • Witam serdecznie. Jestem tu całkiem nowa, a o chorobie Hashimoto u mnie dowiedziałam się dopiero tydzień temu. Znam osobiście djpa stąd i to ona wiedząc o moim częstym odczuciu zmęczenia namawiała mnie na wizytę u endo. Wybrałam się tam w końcu, tym bardziej, że moja internistka też to zalecała, gdy narzekałam na zmęczenie i kłopoty z pamięcią. Moja historia jest o tyle nietypowa, że choroba została wykryta dość wcześnie. Lekarz już na pierwszej wizycie wypisał mi sporo badań - TSH, FT4, glu...
  • Witam serdecznie, nazywam się Agnieszka Topczewska- Cabanek, jestem lekarzem, pracuję w Klinice Gastroenterologii i Żywienia Dzieci w Warszawie. Prowadzę badania na temat częstości występowania utajonej celiakii u kobiet z nawykowymi poronieniami (2 i więcej), które do tej pory nie mają dzieci oraz u par z niewyjaśnioną przyczyną niepłodności, starających się o ciążę od co najmniej roku. Jest to badanie wieloośrodkowe, współpracuję z Klinikami w Warszawie, Katowicach, Bydgoszczy...
  • Witajcie, dostalam dzisiaj wyniki badan i lekko mnie zatkalo. W grudniu 2009 mialam TSH na poziomie 2,7 ale lekarka olala wynik i stwierdzila ze jestem zdrowa jak ryba (dwa lata wczesniej bylo prawie 4), w czerwcu 2010 rozpoznano Hashimoto, pod koniec lipca wpadlam w nadczynnosc, ale juz na poczatku sierpnia TSH skoczylo do 5,6 a fT4 bylo na poziomie -14%. Dostalam Eythyrox 50, zrobilam dzis badania po miesiacu przyjmowania go. TSH: 10,55 (0,55 - 4,78) fT4: 1,1 (0,89 - 1,76) 24% fT3:...
  • Mam do Was takie pytanie, czy jeżeli jako dziecko nie byłam uczulona na gluten to mogę być teraz mając 30 lat? Lekarz zasugerował mi dietę bezglutenową ponieważ cierpię na biegunki. Jakie Wy macie objawy?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się