Dodaj do ulubionych

czy franciszkanki w Studzienicznej już pozamiatały

10.11.09, 19:46
wszystkie swoje brudy pod dywanik?coś cicho się zrobiło wokół
miłosiernych sióstr.
Obserwuj wątek
    • ultramontanist1 Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 11.11.09, 08:05
      Te studzieniczne siostry milosierne strasznie, jak widac, podpadly lokalnej
      msciwej "Venusicy"; bo ta drazy i drazy dziure pod nimi by pewnie tam w owa
      dziure zaaplikowac jakis straszliwy ladunek wybuchowy.
      Niewykluczone, ze doprowadzi tym do rozwalki instytucji zajmujacej sie dziecmi
      najbiedniejszymi bo oddanymi przez rodziny na zawsze a ktora, pomimo usterek,
      jest jednak na tyle bogata w doswiadczenia, iz pewnie jest ciagle jeszcze
      najlepszym rozwiazaniem z mozliwych.
      Kolejny przyklad na nieprzystawanie imion nickow do profilu uzytkownika tego forum.
      Msciwa Bialostoczanka ukryta za nickiem Venus, rzymskiej bogini milosci
      (blizniego) i pieknosci, co rusz to wbija szpile wszystkiemu co chocby z daleka
      kojarzyloby sie z milosiernymi siostrami.
      I gdybyz ta "Venus" dala sie tu poznac, ze walczy o prawosc.
      O dziwo, ta (wrodzona?), msciwosc raptem blednie i blaknie w obliczu nawalu
      ogromnych przekretow politykow o czym jedynie maja smialosc informowac jedynie
      niektorzy reporterzy. W kraju, gdzie dziesiec lat po zabiciu na oczach tylu
      ludzi generala policji, ciagle jeszcze slychac jedynie gluche dudnienie spod
      ziemi zamiast chocby jednego faktu. W kraju, do ktorego prawodawcy amerykanscy
      ciagle boja sie wyslac podejrzanego Amerykanina bo tu co rusz swiadkowie "sie
      wieszaja".
      Epidemia "wieszatielska" w Polsce?
      A ta tu sie sierdzi na siostry milosierdzia...
      Ot, takie lokalne priorytety.
      • venus99 Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 11.11.09, 08:59
        czyli zamiatamy?
        • rychukalisz Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 11.11.09, 15:22
          nic podobnego! majatek siostr powinien zostac przejety przez panstwo a
          uposledzone dzieci powinny byc oddane pod opieke TVN, niestety nawet gejowie nie
          chca ich adoptowac...

ta nikczemna siostre ktora uderzyla bezbrone uposledzone dziecko nalezy wyslac
          na kurs przysposobienia do zycia w spoleczenstwie tolerancyjnym.

pozostaje jeszcze problem z dziecmi uposledzonymi. Jako socialdemokrata
          proponuje wprowadzic nowy podatek na ich utrzymanie
          • fiat_lux Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 11.11.09, 16:31
            rychukalisz napisał:

> nic podobnego! majatek siostr powinien zostac przejety przez panstwo a
            > uposledzone dzieci powinny byc oddane pod opieke TVN, niestety nawet gejowie ni
            > e
            > chca ich adoptowac...

odpowiedz zgryzliwa ale troche w tym prawdy. na stronie tvn jest fragment tego
            programu gdzie zachowanie zakonnic jest prezentowanie na laptopie rodzicom tych
            dzieci (ktorzy to jak widac oboje zyja i maja sie dobrze). po pytaniu "co
            panstwo na to" odpowiedz jest "to co mam teraz zrobic? do domu nie wezme bo to
            nie mozliwe". zaloze sie zeby tej kamery nie bylo, zachowanie tych zakonnic
            byloby akceptowalne dla rodzicow poniewaz rodzice wiedza z czym te zakonnice
            dzien w dzien maja do czynienia

uwaga.onet.pl/szukaj.html?q=Studzienicznej&sb=Szukaj&qt=0&c=uwaga_all
            • ultramontanist1 Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 11.11.09, 19:39
              Przyznaje, ciut kwasny komentarz na tytul watku wprowadzonego przez "Venus", to w moim przypadku takze proba odreagowania na niedawne "spotkanie 3-go stopnia".
              Miejsce; jezioro otoczone gorami pomalowanymi na roznobarwne kolory jesieni rozswietlone sloncem.
              Istna konflagracja piekna.
              Na rozleglej polanie o wycietej trawie, przygotowanej dla wycieczkowiczow, tysiace ludzi. Niedaleko rozklada swoje manatki inna rodzina z malymi dziecmi, wyraznie pod skrzydlami tamtej Mamy, mlodej pani o niezwykle pieknych rysach. Szybko dalo sie zauwazyc, iz posrod czworki slicznych dzieci jedno jest zupelnie odrebne - mocno uposledzone.
              To odrebne dziecko, nienajmlodsze posrod czworki, mialo zwyczaj lapac co popadnie i walic tym po glowkach reszty rodzenstwa. Podczas calodziennego pikniku nic sie nie stalo zadnemu z tych dzieci bo ich mama okazala sie byc prawdziwa tygrysica, ktora zawsze w ostatniej chwili doskakiwala do tego jednego, wyrywala mu z raczki a to kamien a to patyk i dawala klapsa po raczkach.
              Owe klapsy po raczkach nigdy nie byly wymierzane w zlosci, to bylo cos w rodzaju cwiczen by temu dziecku wszczepic odruchy Pawlowa: kamien+reka=klaps. Dla tej umeczonej mamy, ktora wyraznie poswiecila sie wszystkim swoim dzieciom, wymierzanie jakiejs tam kary temu jednemu, mialo sluzyc jako proba resocjalizacji.
              Oczywiscie moje obserwacje to wynik "zerkania katem oka", zdawkowych "sasiedzkich" duserow. Jedno, co bardzo bylo widoczne u tej mamy, wyraznej dominatrix tamtej rodziny, to milosc do tego "innego" dziecka, ktore ta mama za wszelka cene chciala utrzymac w otwartej spolecznosci.
              A w Studzienicznej, owe Siostry Milosierdzia opiekuja sie tymi biedakami, ktorych rodziny oddaly na zawsze...
              Komu?
              Dlatego tez zanim bym podniosl kamyk by rzucic w ich strone zastanowil-bym sie dwa razy.
              • rychukalisz Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 11.11.09, 21:38
                nagrales ta scene? jesli tak to przeslij to TVN, bedzie glosno a
                mamie odbiora dzieci.
    • the-only-lenar Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 12.11.09, 20:58
      Byłem tam latem tego roku i zauważyłem że drewniany wychodek z jamą
      kloaczną stoi dwa metry od studni głębinowej. Tfu , albo smacznego
      zależy kto co lubi.
      • ultramontanist1 Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 13.11.09, 05:57

To jest oczywiscie okropne.
        To takze jest swiadectwem na to jak bardzo tamtejsze Siostry Franciszkanki sa niedoinwestowane i skoro maja dodatkowo tylu podopiecznych (gleboko uposledzonych), to tym szybciej lokalni administratorzy Gminy winni pomoc w znalezieniu specjalistow od kanalizacji lub utylizacji sciekow.
    • venus99 Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 16.11.09, 19:57
      czyli jak widać zamiatamy.siostry otrzymały rozgrzeszenie,jest
      dobrze.jak widac katolicka obłuda ma się dobrze.
      • ultramontanist1 Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 16.11.09, 20:42
        Jakie poklady hucpy trzeba miec miec w sobie, ile czelnosci a ile zadufania by jakas tam babina z jakiegos Zadupia Wielkiego mogla formulowac zarzuty "obludy" w odniesieniu nawet do jakiejkolwiek grupy spolecznej juz nie mowiac o wyznaniu bedacym podstawa Cywilizacji Zachodu.
        A jazda do Talibow!
        Skoro chrzescijanska religia tak drazni owa wojujaca "Venusice" to moze wlasnie Talibowie zechca znizyc sie do poziomu tej "nieczystej kobiety" (wedle ich interpretacji Koranu "nieczyste kobiety" nie zasluguja nawet na podstawowa nauke), i pozwola na opasanie sie srodkami wybuchowymi by sie rozerwac wsrod wszelkiej masci swiatowych obludnikow.

S' gwardyjnom pazdravlienjem.
        Majacy sie na bacznosci przed Talibkami - Obludnik.
        • venus99 Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 16.11.09, 21:02
          ulżyłeś już sobie?
          cywilizacja Zachodu była oparta na chrześciaństwie a nie na polskim
          katolicyźmie.to niby drobna różnica ale jednak zasadnicza.stąd
          wynika różnica pomiędzy cywilizacją europejską a ciemnotą polską.
          • ultramontanist1 Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 16.11.09, 21:57
            A jednak.
            Delikatny pstryczek w czubek noska (nawet jesi pieknego), robi swoje...
            Zniknela z linii miotania plwocinami "katolicka obluda" a zato "Venus" wystawila nowa prozna banke do glosnego lomotania kijem z napisem "Ciemnota polska".
            Akurat teraz mam ciut malo czasu by sie zajmowac roznicami pomiedzy "ciemnota polska" a ciemnota np. poludnia Wloch albo na ten przyklad Gaskonii francuskiej.
            Wstepnie tylko powiem, ze Polacy, pomimo "venusowej" zlej checi, wcale tak zle nie wypadaja w krajobrazie cywilizacyjnym Europy.
            • venus99 Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 17.11.09, 14:26
              niestety obłuda katolicka nie zanika.wystarczy rozejrzeć się
              wokół.ciemnota polska też miewa się dobrze.znacznie lepiej niż w
              innych krajach bo u nas spotyka się z troskliwą opieka i wsparciem.
              ciemnota jest ciemnotą.wszędzie.
          • azp11 Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 18.11.09, 15:33
            Zajmij się najpierw ciemnotą własnego narodu.
      • rychukalisz Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 16.11.09, 23:58
        venus99 napisał:

> czyli jak widać zamiatamy.siostry otrzymały rozgrzeszenie,jest
        > dobrze.jak widac katolicka obłuda ma się dobrze.

Niestety ma sie bardzo dobrze. Dzis w radiu Bialystok byl reportaz o
        tym co stalo sie w Studzieniczej. To straszne, ze ta bita,
        niepelnosprawna dziewczyna teskni za siostra, ktora ja uderzyla. Nie
        da sobie obciac paznokci nikomu innemu tylko tej brutalnej siostrze.
        Tak bardzo jej wyprano mozg w tym osrodku. O swoich rodzicach nic
        nie wspomina, oni zreszta tez nie.
        Moim zdaniem i zdaniem socjaldemokraty jak venus99, nalezaloby
        zamknac ten osrodek. Nie mozna pozwolic by katolickie siostry
        opiekowaly sie dziecmi uposledzonymi. To skandal! Z drugiej jednak
        strony gdyby te dzieci nie byly uposledzone wtedy znalezliby sie
        chetni do opieki nad nimi. Na przyklad pary gejowskie.
        Venus99 czy jestes gotow do adopcji? Trzeba skonczyc z ta obluda i
        zaczac dzialac.
        • stachkonwa Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 17.11.09, 09:25
          Jeśli ta dziewczynka jest dzieckiem autystycznym, to nie ma nic
          dziwnego w tym, że chce, by opiekowała się nią tylko ta konkretna
          siostra. Nie miałeś do czynienia z ludźmi autystycznymi, więc tego
          zwyczajnie nie rozumiesz. Wygląda na to, że jeśli naprawdę komuś na
          tym dziecku zależy, to siostra powinna jak najszybciej do niej
          wrócić.
        • venus99 Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 17.11.09, 15:01
          1.nie tylko obłuda ma się dobrze ale i głupota.najlepszym dowodem na
          to jest powoływanie sie na słowa uposledzonego dziecka które nie
          wiadomo czy posiada mozliwość kojarzenia faktów i przekazywania
          swoich odczuć.
          rodzice pewnie w każdą niedzielę chodzą do koscioła a więc zasługują
          na miano porządnych ludzi.
          2.katolickim siostrom można oczywiście powierzać opiekę nad dziećmi
          tym bardziej,że biorą za to niezłą forsę i pewnie tę opiekę mają
          zapisaną w regule zakonu.
          3.wątek gejowski jest oczywiście związany z tradycyjnie katolicką
          głupotą ponieważ powszechnie w tym środowiku wiadomo,że każdy gej to
          pedofil.taka polska ułomność.
          4.do adopcji nie jestem gotowy i nie mam tego w planach.niech się
          tym zajmą ci co walczą z oświatą seksualną,antykoncepcją,badaniami
          prenatalnymi i aborcją.Polska krajem katolickim-chetnych do adopcji
          pewnie miliony.
          a ja powtórzę jeszcze raz:znęcanie się nad uposledzonymi dziećmi
          to dowód wyjatkowej podłości.a przypadku zakonnicy to wyjątkowej
          podłości.
          • rychukalisz Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 17.11.09, 19:23
            venus99 napisał:

> 1.nie tylko obłuda ma się dobrze ale i głupota.najlepszym dowodem
            > na to jest powoływanie sie na słowa uposledzonego dziecka

Jak mozesz tak mowic, a to ze uposledzone to juz nic nie czuje i nie
            moze poweidziec z kim woli przebywac a z kim nie...
            venus99 rozczarowales/las mnie.

> 3.wątek gejowski jest oczywiście związany z tradycyjnie katolicką
            > głupotą ponieważ powszechnie w tym środowiku wiadomo,że każdy gej
            > to pedofil.

powszechnie wiadomo, ze w swiecie brak tolerancjidla zwiazkow
            homoseksualnych. Trzeba edukowac spoleczenstwo, zeby wkrotce mogli
            adoptowac dzieci.

> 4.do adopcji nie jestem gotowy

a tego to juz nie rozumiem, venus to kobieta czyli "gotowa" a ty
            piszesz, ze nie jestes gotowy...?

> a ja powtórzę jeszcze raz:[b]znęcanie się nad uposledzonymi
            > dziećmi to dowód wyjatkowej podłości

dlatego trzeba zamknac ten zakon a opieke nad dziecmi przekazac TVN.
            Oni maja mozliwosci i szczere checi pomocy dzieciom.

• venus99 Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 17.11.09, 20:39
              1.w tym przypadku głupota przeważa nad obłudą.ale idzie w parze ze
              złą wolą.
              3.brak tolerancji dotyczy świata katolickiego i to w dodatku
              polskiego.zacznij się sam edukować.
              4.wielu rzeczy nie rozumiesz.ale to już twoja sprawa.jak widać
              dewocja łączy się ze znacznym ograniczeniem umysłowym.i tak na
              marginesie-te biedne,prześladowane zakonnice zostały zmuszone do
              opieki nad dziećmi?i nikt im za to nie płaci?
              to się właśnie nazywa katolicką obłudą.ale mogę cię pocieszyć-dzieci
              w Irlandii miały znacznie gorzej.mam nadzieję,że podobnie jak w
              Irlandii też zostanie kościołowi wystawiony rachunek.słony
              rachunek,
              może w ten sposób odzyskamy chociaż część wyłudzonych
              pieniędzy.
            • ultramontanist1 Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 17.11.09, 20:42
              A, ze ja sie nie zorientowalem wczesniej co do orientacji sexualnej tego bialostockiego "venusa w onucach".
              Ja, niczym dziecko we mgle, od razu po nazwie "venus" bralem za dobra monete nazwe historycznie zwiazana z rzymska boginia milosci i kudy mi bylo by odgadnac, ze za tym stoi nasz stary znajomy "Tawariszcz venus".
              Ten "Rychu-kalisz" to poprostu bystrzak, ktory z daleka wyczul ciut nieswiezy zapach onuc Tawariszcza venusa. Jego "venus" pochodzi raczej od slowa ciut "vaniajuszczewo" Tawariszcza.
              I odrazu wszystko staje sie jasne. Jak na prawdziwego Tawariszcza przystalo, wszystko co nie jest zwiazane z wiara w dawny "moskowskoj Kamunizm", to spalic, zetrzec z ziemi, opluc.
              A jakie toto madre, lotne, oczytane, akurat jak na prymusa dawnego Uniwersytetu Marxizmu-Leninizmu przy bialostockim PZPR - przystalo.
              Od razu toto potrafi ocenic "ciemnote narodu", wyzszosc jednej religii nad druga, po ch.j mu badania?
              Szkoda tylko, ze toto przyczepilo sie do biednego i wyraznie niedoinwestowanego osrodka dzieci odrzuconych przez rodziny.
              Wlasnie tam gdzie trzeba ludzi z czyms tak niezwykle cennym i rzadkim jakim jest milosc do drugiego czlowieka, ten zglupialy Tawariszcz venus, leje jadem nienawisci.
              • venus99 Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 18.11.09, 08:51
                zakonnica może lać niesprawne dziecko po głowie ja mogę jadem
                zakonnice.za znęcanie się nad ziećmi,za obłudę i za krętackie próby
                zakłamania prawdy.
                co do reszty to mnie nic nie ziębi.jak powszechnie wiadomo głupota w
                tym kraju jest wielka i bezkarna.
          • fiat_lux Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 17.11.09, 23:13

venus - ja bym dal sobie spokoj z tym. wlasni rodzice (ktorzy zyja i maja sie
            dobrze) nie widza w tym problemu, nie powinnismy i my, poza upomnieniem tych
            zakonnic. oni wiedza lepiej z czym te zakonnice na codzien maja doczynienia

druga sprawa to taka ze podobaja mi sie idea zakonnic ktore niosa jakas posluge
            ludziom (czasem niedoskonala ja w tym przypadku). lepsze to niz zeby sie
            zamykaly w klasztorze i klepaly zdrowaski od rana do nocy
            • niewzruszonyporuszyciel Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 18.11.09, 08:25
              Nie nic sie nie stało.Stara baba napierdziela chore dziecko po głowie,ale to nic.Pracuje wg niektorych za darmo,jest zakonnica,wiec jej mozna.Myslicie troche?Ultraziutek sugeruje jeszcze o dofinansowanie tego pzrytułku :).Moze dofinansowac trzeba kursy jak nie krzywidzić dziecka,albo co zrobic gdy sie traci panowanie nad soba?Chyba,ze tłuczenie malucha to wytrenowany od wiekow sposob na wychowanie dziecka?
              • fiat_lux Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 18.11.09, 20:41
                niewzruszonyporuszyciel napisał:

> Nie nic sie nie stało.Stara baba napierdziela chore dziecko po głowie,ale to ni
                > c.Pracuje wg niektorych za darmo,jest zakonnica,wiec jej mozna.Myslicie troche?
                > Ultraziutek sugeruje jeszcze o dofinansowanie tego pzrytułku :).Moze dofinansow
                > ac trzeba kursy jak nie krzywidzić dziecka,albo co zrobic gdy sie traci panowan
                > ie nad soba?Chyba,ze tłuczenie malucha to wytrenowany od wiekow sposob na wycho
                > wanie dziecka?

co konkretnie proponujesz? wez te dzieci do siebie do domu i sam sprobuj.
                rodzeni rodzice tych dzieci uwazaja ze nadal maja najlepsza mozliwa opieke nawet
                po tym co zostalo ujawniane.

oprocz spuszczenia manta zakonnicom jaka konkretna pomoc mozesz zaoferowac tym
                dzieciom.
            • venus99 Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 18.11.09, 08:54
              nie dam.podłość zakonnic,ich kłamstwa i ucieczka od
              odpowiedzialności a także krętactwa starosty augustowskiego i
              białostockich urzędników zasługują na trwałą pamięć.
              • rychukalisz Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 18.11.09, 12:48
                venus99 napisał:

> nie dam.podłość zakonnic,ich kłamstwa i ucieczka od
                > odpowiedzialności a także krętactwa starosty augustowskiego i
                > białostockich urzędników zasługują na trwałą pamięć.

Dlatego jako czlowiek lewicy, ktoremu bliskie sa idealy tolerancji
                goraco apeluje aby zamknac ten osrodek prowadzony przez siostry
                zakonne, a je same wyslac na kurs terapii "tolerancja w praktyce".

Trzeba zabrac nekane przez podle zakonnice dzieci i oddac je pod
                opieke TVN, ktorej popudek nie trzeba tlumaczyc.

Do kretactw bialostockich urzednikow nalezy dodac kretactwo
                zaprezentowane w Polskim Radiu Bialystok. Reportaz nadany w
                poniedzialek byl tendencyjny, gdyz nie pokazywal zakonnic takimi
                jakie je widzi venus99 czyli bezwzglednymi, podlymi sadystkami...
                • venus99 Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 18.11.09, 19:05
                  jako człowiek prawicy jestem odmiennego zdania.jak się bierze forsę
                  to trzeba godnie na nią zapracować.zamykanie ośrodka to bolszewicka
                  łatwizna.ja płacę i ja wymagam.
                  od czasu jak wysłuchałem i obejrzałem siostry zakonne i kretactwa
                  augustowskiego starosty oraz jego pracownika moje zaufanie do
                  znacznej części podlaskich obywateli spadło do zera.
                  ps.
                  to nie tylko ja widziałem zakonnicę w akcji.widziała cała Polska.
                  • ultramontanist1 Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 18.11.09, 19:59
                    Tawariszczu Venus,
                    Piszecie: "...to nie tylko ja widziałem zakonnicę w akcji.widziała cała Polska".
                    Zgoda.
                    Cala Polska widzac potrafi tez wyciagac wnioski, a juz szczegolnie z jednostkowych zachowan indywiduow, umieszczajac to w calosciowym kontekscie zachowan grupy.
                    Wy zas, jak widze, wzorem waszych "niezabutych" nauczycieli folgujecie zasadzie: "smotrisz w knigu - widzisz figu".
                    • venus99 Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 18.11.09, 20:15
                      ja w przeciwieństwie do ciebie skończyłem polska szkołe więc jak
                      chcesz rozmawiać to pisz po polsku.cała Polska rzeczywiscie
                      widziała.ale znalazło sie kilku dewocyjnych fundamentalistów którzy
                      w dalszym ciagu wierzą w płaskość ziemi.taka skaza mentalna.
                  • rychukalisz Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 18.11.09, 22:43
                    venus99 napisał:

> jako człowiek prawicy jestem odmiennego zdania.jak się bierze
                    > forsę to trzeba godnie na nią zapracować.zamykanie ośrodka to
                    > bolszewicka łatwizna.ja płacę i ja wymagam.

w takim razie jak nie chcesz go zamknac i nie chesz aby zakonnice
                    zajmowaly sie uposledzonymi dziecmi to co radzisz. Oddac je pod
                    opieke TVN?

A tak swoja droga jesli z ciebie taki czlowiek prawicy jak mezczyzna
                    (o niku venus) to ...

> od czasu jak wysłuchałem i obejrzałem siostry zakonne i kretactwa
                    > augustowskiego starosty oraz jego pracownika moje zaufanie do
                    > znacznej części podlaskich obywateli spadło do zera.

a tendencyjny reportaz w Radiu Bialystok tez slyszales? wtedy
                    stracilbys zaufanie do radio, zdecydowanie ponizej zera.

> to nie tylko ja widziałem zakonnicę w akcji.widziała cała Polska.

na szczescie cala Polska to nie zidiociala prawica ktorej
                    czlowiekiem JESTES.
              • fiat_lux Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 18.11.09, 20:39
                venus99 napisał:

> nie dam.podłość zakonnic,

dla nas moze tak. ale rodzicom to widocznie nie przeszkadza wystarczajaco zeby
                zmienic los dziecka. a rodzice w wiekszosci wypadkow powinni wiedziec co
                najlepsze dla ich dzieci

> ich kłamstwa,

zgoda

> i ucieczka od odpowiedzialności

wlasni rodzice nie chca tej odpowiedzialnosci. czyz nie?

> a także krętactwa starosty augustowskiego i
                > białostockich urzędników

zgoda

> zasługują na trwałą pamięć.

jak proponujesz zmienic syutacje tych dzieci. czy masz lepsza alternatywe? jesli
                tak to czy ta lepsza alternatywa na pewno jest lepsza?
                • venus99 Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 18.11.09, 20:53
                  1.teoretycznie rodzice powinni wiedzieć co jest najlepsze dla ich
                  dziecka ale mamy niestety tysiące rodzin,którym bicie ich dzieci w
                  niczym nie przeszkadza.mamy tysiace takich które chetnie swoich
                  dzieci się pozbywają.są ludzie którzy dorosli do produkowania dzieci
                  a nie dorośli do ich wychowywania.nie należy obok takich sytuacji
                  przechodzić obojetnie.
                  2.ponieważ rodzice uciekają od odpowiedzialności tę odpowiedzialność
                  powinny przejąć organa państwa.
                  3.uważam,że sytuacja w Studzienicznej musi ulec zmianie.zakonnica
                  bijąca dziecko winna ponieść odpowiedzialność.pomijam kwestie
                  sumienia i przyzwoitości ale jest to po prostu problem
                  przestrzegania prawa.dom powinien podlegać okresowym kontrolom i
                  chyba nie przez dotychczasowych augustowskich urzędników.jeżeli
                  powołaniem sióstr jest opieka nad dziećmi niech to robią ale
                  rzetelnie.

rozwiązanie jest więc proste:alternatywną dla złej opieki jest
                  DOBra opieka.
                  opinia publiczna ma prawo interesować się takimi
                  przypadkami,komentować je i interweniować.klerykalno-dewocyjne
                  pyskówki fundamentalistów nie wynikają z troski o dzieci ale z
                  fałszywego poczucia obowiązku tuszowania wszelkich nagannych
                  poczynań kleru.udział w tych zabiegach urzędników samorządowych i
                  państwowych jest świadectwem ich upadku moralnego.
                  • fiat_lux Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 18.11.09, 22:32
                    venus99 napisał:

> rozwiązanie jest więc proste:alternatywną dla złej opieki jest
                    > DOBra opieka.
                    opinia publiczna ma prawo interesować się takimi
                    > przypadkami,komentować je i interweniować.

moze zadzwon do tych rodzicow z tego programow tvn i powiedz im tak: mam dla
                    panstwa rozwiazanie na zla opieke ktora otrzymuja panstwa dzieci od zakonnic.
                    tym rozwiazaniem jest dobra opieka.

z pewnoscia nie wpadli na to i sie uciesza z tego telefonu
                    • niewzruszonyporuszyciel Bicie u siostr to juz chyba standard... 19.11.09, 08:58
                      wiadomosci.onet.pl/2080815,11,warszawa_wyjatkowy_sadyzm_siostr_zakonnych,item.html
                      Fragment:
                      Warszawa: wyjątkowy sadyzm sióstr zakonnych
                      - Wychowanie przez siostrę zakonną polegało na tym, że dzieci się biło. Dzień w dzień bito nas pasem po rękach. Czekaliśmy tylko na swoją kolej – mówi była wychowanka domu dziecka prowadzonego przez Zgromadzenie Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi w Warszawie. Do tego samego Zgromadzenia należy zakonnica, która znęcała się nad swoją upośledzoną podopieczną w Studzienicznej.
                    • venus99 Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 19.11.09, 09:42
                      podejrzewam,że rodzice nie znają słowa alternatywa podobnie jak ty
                      słowa logika.
                      • fiat_lux Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 19.11.09, 16:40
                        venus99 napisał:

> podejrzewam,że rodzice nie znają słowa alternatywa podobnie jak ty
                        > słowa logika.
                        >

zawiodles mnie. starasz sie prezentowac tu na racjonaliste, ale jak ktos ci
                        wskarze luke w wywodzie to zachowujesz jak zenek
                        • venus99 Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 19.11.09, 21:42
                          jak ktoś mi wskaŻe lukę to się będę nad tym zastanawiał.jak dotąd
                          luki nie wskazano.jedynie udowodniono,że powaznym mankamentem
                          polskiej szkoły jest również brak skutecznej nauki ortografii.
                          • ultramontanist1 Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 19.11.09, 21:58

Zas od "...braku skutecznej nauki ortografii" jeszcze gorsza przywara jest upierdliwosc monotematyczna.
                            Nie wazny kontekst, nie wazna historia, nie wazne argumenty innych; u upierdliwca wazne jest by "jego" bylo na wierzchu, nawet kosztem blazenskiego powtarzania tych samych zwrotow: "Strzyzone - golone, strzyzone - golone,. strzy...".
                            Ot, i cala madrosc tego "venusa".
                            • venus99 Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 19.11.09, 23:11
                              jeżeli ci przeszkadza upierdliwość to przestań upierdliwie
                              rozgrzeszać zakonnice za ewidentne naruszanie prawa.o stronie
                              etycznej ich postepowania nie wspominam.
                          • fiat_lux Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 19.11.09, 22:04
                            tak - jedno co mi mozesz wytknac to blad ortograficzny

twoj blad jest taki ze sugerujesz zamiane zlej opieki na "dobra" opieke ktora
                            dla tych dzieci dostapna nie jest. a ja mowie ze niestety to jest najlepsza
                            opieka na jaka te dzieci moga sobie pozwolic. ich rodzice rowniez tak sadza
                            • venus99 Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 19.11.09, 23:11
                              dobra opieka dostepna nie jest bo zakonnice biły,biją i będą biły?
                              • fiat_lux Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 19.11.09, 23:41
                                venus99 napisał:

> dobra opieka dostepna nie jest bo zakonnice biły,biją i będą biły?

mysle ze przedstawilem juz swoja opinie i argumentacje wystarczajaco wyraznie.
                                nie chce mi sie dalej dyskutowac bo sprowadzasz ta rozmowe na psy
                                • venus99 Re: czy franciszkanki w Studzienicznej już pozami 20.11.09, 08:02
                                  przy twojej "argumentacji"......
    • venus99 polecam lekturę: 19.11.09, 21:49

wiadomosci.onet.pl/2080815,11,warszawa_wyjatkowy_sadyzm_siostr_zakonn
      ych,item.html
      • fiat_lux Re: polecam lekturę: 19.11.09, 22:10
        venus99 napisał:

>
        > wiadomosci.onet.pl/2080815,11,warszawa_wyjatkowy_sadyzm_siostr_zakonn
        > ych,item.html

"- Tego nie można usprawiedliwić, bo wszyscy się zgodzą, że bicie jest
        niewłaściwe. Ale trzeba podkreślić, że ta praca jest bardzo trudna – stwierdził
        ksiądz Dariusz Oko, doktor filozofii i teologii."

bedziesz kiedys 75letnim staruszkiem o lasce i wejdziesz do autobusu a tam
        zastaniesz lezacego na 3 siedzeniach nastolatka ktory bedzie mial cie w dupie.
        wtedy w kosciach i na wlasnej skorze poczujesz ze srodek wychowawczy taki jak
        klaps w dupe dla zdyscyplinowania dziecka jednak moze nie jest niewlasciwy
        • venus99 Re: polecam lekturę: 19.11.09, 23:13
          najbardziej własciwy jest "klaps" w głowę upośledzonego dziecka.ale
          doceniam zmianę argumentacji.
          • rychukalisz Re: polecam lekturę: 19.11.09, 23:30
            venus99 napisał:

> najbardziej własciwy jest "klaps" w głowę upośledzonego dziecka.

Dlatego trzeba zamknac ten osrodek czym predzej, a opieke nad
            uposledzonymi dziecmi dac TVN i venus99.
            O ile TVN jest w stanie zajac sie dziecmi to venus99 z racji na
            blizej nieokreslona swiadomosc seksulalna (kobiecy nick) moze budzic
            podejzenia. Co prawda nie da klapsa w glowe ale moze zrobic co
            innego...
            • venus99 Re: polecam lekturę: 20.11.09, 08:01
              czasami klaps ma skutki zbawienne.w młodym wieku może wpłynąć na
              skuteczną naukę ortografii.w tym przypadku klapsy chyba jednak nie
              wzbudzaja podejRZeń.
              problem logiki pozostaje bez zmian.jak ktoś łamie prawo,znęca się
              nad dziećmi i bierze za to panstwową forsę to wystarczy zmienić
              ośrodek opiekuńczy i wszystko bedzie w porządku.parafializm i
              prostota umysłu ciągle żywe.
              • niewzruszonyporuszyciel Re: polecam lekturę: 20.11.09, 08:18
                Wczoraj TVN pokazał reportaz z wychowankami w roli glownej.Najbardziej uderzajace nie byly zwierzenia kiedys bitych,a teraz juz doroslych osob,tylko opis tego,ze zakonnice zdaja sobie sprawe z tego,ze robia zle. Same przyznaja(w nagranej prywatnej rozmowie),ze nie mial kto ich nauczyc prawidlowego sprawowania opieki na dziecmi,a bicie to od lat sprawdzony sposob na szybki efekt.Lzy w oczach tych kobiet nie usprawiedliwiaja takiego postepowania ani waszej obrony takich zachowań.Lux ciagle ripostuje propozycja aby samemu zabrac sie za wychowanie tych dzieci.Wole zlecic to ministerstwu,samorzadowi,fundacji itp.Oni przynajmniej mogliby ponosic konsekwencje takich czynow,w przeciwienstwie do zakonnicy.
                • fiat_lux Re: polecam lekturę: 20.11.09, 16:56
                  niewzruszonyporuszyciel napisał:

> Wczoraj TVN pokazał reportaz z wychowankami w roli glownej.Najbardziej uderzaja
                  > ce nie byly zwierzenia kiedys bitych,a teraz juz doroslych osob,tylko opis tego
                  > ,ze zakonnice zdaja sobie sprawe z tego,ze robia zle. Same przyznaja(w nagranej
                  > prywatnej rozmowie),ze nie mial kto ich nauczyc prawidlowego sprawowania opiek
                  > i na dziecmi,a bicie to od lat sprawdzony sposob na szybki efekt.Lzy w oczach t
                  > ych kobiet nie usprawiedliwiaja takiego postepowania ani waszej obrony takich z
                  > achowań.Lux ciagle ripostuje propozycja aby samemu zabrac sie za wychowanie tyc
                  > h dzieci.Wole zlecic to ministerstwu,samorzadowi,fundacji itp.Oni przynajmniej
                  > mogliby ponosic konsekwencje takich czynow,w przeciwienstwie do zakonnicy.

czy twoja propozycja jest realna? ja uwazam ze rodzice tych dzieci poprzez
                  pozostawienie ich w tym osrodku po obejrzeniu programu uwazaja ze nie. uwazaja
                  ze mimo wszystko obecna sytuacja jest dla tych dzieci optymalna. ja osobiscie
                  nie wiem, ale jesli taki rodzic poswiecil nascie lat zycia na pomoc wlasnym
                  uposledzonym dzieciom, to chyba mozna powiedziec ze orientuja sie w sytuacji

nie neguje ze zakonnice lamia prawo, ale mysle ze dobro dzieci stoi w tym
                  unikalnym przypadku wyzej i niestety opieka w osrodku z nerwowymi zakonnicami to
                  najlepsze co moga w tej sytuacji miec
                  • venus99 Re: polecam lekturę: 20.11.09, 21:04
                    naklepsze to chyba opieka w ośrodku bez nerwowych zakonnic.
                    a co pracujacy rodzice mają robić z dziećmi wymagajacymi całodobowej
                    opieki.
                    i nie zapominaj,że zakonnice brały i biorą dużą forsę za realizację
                    swojego powołania.
                    • niewzruszonyporuszyciel Re: polecam lekturę: 20.11.09, 21:13
                      Caly czas stwarza sie wrazenie,ze one robia to za darmo.Nic bardziej mylnego.Nawet jesli robilyby to za przyslowiowa zlotowke,dzieci tluc nie moga!
                      • venus99 Re: polecam lekturę: 20.11.09, 21:50
                        za darmo to cię nawet nie pochowaja.
                        • ultramontanist1 Re: polecam lekturę: 20.11.09, 22:13

I badz tu czleku madry...
                          Nigdy nie zrozumiem logiki roznych takich "venusow"; najpierw wychodza ze skory
                          by kazdym czynem swoim dopieprzyc instytucji kosciola, by za chwile kwilic gdzie
                          indziej, by ta sama instytucja zechciala go pozniej, po ludzku pochowac i dotego
                          za darmo!
                          • venus99 Re: polecam lekturę: 20.11.09, 22:48
                            w tej kwestii dam sobie radę bez pomocy sukienkowych.
                          • niewzruszonyporuszyciel Re: polecam lekturę: 21.11.09, 00:11
                            Oj ultraziutek.Takis niby oswiecony,a z drugiej strony klapki na oczach to ci juz pozarastaly brwiami.Tez w czerep na religii wylapales katechizmem?Bo masz tendencje do postrzegania swiata z pozycji kleczacego ministranta.Czyzby przed sukienka?
                          • azp11 Re: polecam lekturę: 21.11.09, 00:37
                            Ona nie martwi się o siebie, ona cierpi za miliony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka