Dodaj do ulubionych

widzialem ulana

IP: *.euro-net.pl 27.05.04, 20:24
Jechalem dzis przed godzina 19 ul 27 Lipca do Grabowki. Za szklarniami
poboczem maszerowal staruszek. W mundurze, rogatywce, butach z cholewami i co
najwazniejsze z polaznych rozmiarow szabla.
Ktos wie kto to, skad i dlaczego?
Obserwuj wątek
    • Gość: |andy| Re: widzialem ulana IP: 81.15.254.* 27.05.04, 22:29
      Uświadomiłeś dziadka, że wojna już się skończyła? ;)

Pozdrawiam
      Andrzej

PS. A może to drogówka dostała nowe pojazdy i umundurowanie?
      • oszo1om.z.radia.marjya Re: widzialem ulana 27.05.04, 22:59
        Gość portalu: |andy| napisał(a):

> Uświadomiłeś dziadka, że wojna już się skończyła? ;)
        >
        > Pozdrawiam
        > Andrzej pedał

Wojna jak wojna, ale emerytura mu się skończyła i nie ma nawet na chleb.
        • Gość: |andy| Re: widzialem ulana IP: 81.15.254.* 27.05.04, 23:20
          oszo1om.z.radia.marjya napisał:
          >
          > (...) nie ma nawet na chleb.

Suchy dla konia?
          • Gość: oszolomzradiajard Re: widzialem ulana IP: *.elpos.net 27.05.04, 23:25
            a ciekawy jestem czy szable mozna nosic bez zezwolenia? na kij bejzbolowy
            potrzebne jest zezwolenie.a szable mozna bez problemu kupic na gieldzie
            staroci.
            • Gość: jarek-NY Re: widzialem ulana IP: *.phil.east.verizon.net 28.05.04, 01:38
              A ja ulana serdecznie pozdrawiam.

Moze to zabrzmi troche patetycznie, ale oni walczyli, gineli za nas. Tylko
              troche zal ze w dobie pogoni za kasa, za kariera nikogo to nie obchodzi.
              • Gość: 123 Re: widzialem ulana IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.04, 13:07
                zapomiałeś dodać, że dla podkreślenia swoich słów wyjechałeś do stanów.
    • Gość: miarol Re: widzialem ulana IP: *.visp.energis.pl 28.05.04, 14:48
      Niecały tydzień temu widziałem jadących poboczem przy Silikatach 4 konnych, też
      w mundurach ułańskich, z szablami i (chyba) atrapami karabinków na plecach. I
      to wcale nie staruszków. Może jest gdzieś tu, lub powstał, jakiś klub czy kółko
      sympatyków? pozdrawiam
      • Gość: chinagirl Re: widzialem ulana IP: 195.136.45.* 28.05.04, 23:53
        W Bialymstoku dzialaja dwa szwadrony kawaleri, liczace po ok.10 osob, majace
        wlasne konie i mundury. Oba kontynuuja tradycje IX Pulku Ulanow Litewskich,
        ktory stacjonowal przed wojna w Bialymstoku, dziala tez kolko rodzin bylych
        kawalerzystow. Kawiarnia Castel i jej wlasciciel rowniez podtrzymuja ulanskie
        tradycje w Bialymstoku. Bardzo dobrze, ze nadal tradycje ulanskie nie gina w
        narodzie. Sama bym zostala ulanem, gdybym byla facetem! No i te przyspiewki:"
        Hej, dziewczyny w gore kiecki, jedzie ulan krechowiecki!"
        • Gość: jarek-NY Re: widzialem ulana IP: *.phil.east.verizon.net 29.05.04, 02:56
          Przepraszam za ta gorycz i zlosliwosc, ale dzisiaj mam taki dzien.

Mam jednak wrazenie, ze dziadkowie i rodzice tych "jenteligentow" witali w
          Bialymstoku calkiem inna armie z kwiatami i choragwiami.

Dla ulatwienia powiem, ze to bylo okolo 1939 roku.
        • Gość: miarol Re: widzialem ulana IP: *.visp.energis.pl 29.05.04, 09:40
          Dzięki. To rzeczywiście ciekawe. Szkoda tylko, że tak mało o nich słychać, a
          jeszcze mniej widać. Może warto byłoby coś zorganizować (np. jakieś pokazy) i
          bardziej wyjść do ludzi właśnie po to, by podtrzymać tę tradycję. pozdrawiam
          • Gość: jarek-NY Re: widzialem ulana IP: *.phil.east.verizon.net 30.05.04, 04:03
            Ja tez serdecznie pozdrawiam ulanow, chinagirl i ciebie.
          • Gość: Tomasz DZIEŃ KONIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.04, 15:07
            Zapraszamy na drugi DZIEŃ KONIA NA PODLASIU, który odbędzie się 20.06.2004 r. w
            Turośni Kościelnej

PROGRAM „DNIA KONIA”:

10.00 – prezentacja koni zimnokrwistych i gorącokrwistych
            13.00 – pokaz szwadronu kawalerii
            13.30 – pokaz pojazdów zaprzęgowych
            14.00 – próba uciągu dla koni zimnokrwistych
            16.00 – wręczenie nagród, wyróżnień i dyplomów
            16.30 – wybór championa publiczności
            16.45 – wręczenie nagrody publiczności
            17.00 – zakończenie imprezy

podczas imprezy swoje umiejętności będą prezentować kowale i rymarze
            oraz twórcy ludowi

Organizatorem imprezy jest Szwadron Kawalerii im. Dywizji Kawalerii „Zaza”
            oraz gmina Turośń Kościelna

www.szwadronzaza.prv.pl
        • ralston Re: widzialem ulana 30.05.04, 10:34
          Gość portalu: chinagirl napisał(a):

> W Bialymstoku dzialaja dwa szwadrony kawaleri, liczace po ok.10 osob, majace
          > wlasne konie i mundury. Oba kontynuuja tradycje IX Pulku Ulanow Litewskich,
          > ktory stacjonowal przed wojna w Bialymstoku, dziala tez kolko rodzin bylych
          > kawalerzystow. Kawiarnia Castel i jej wlasciciel rowniez podtrzymuja ulanskie
          > tradycje w Bialymstoku. Bardzo dobrze, ze nadal tradycje ulanskie nie gina w
          > narodzie. Sama bym zostala ulanem, gdybym byla facetem! No i te przyspiewki:"
          > Hej, dziewczyny w gore kiecki, jedzie ulan krechowiecki!"

China - małe sprostowanie: Pułk Ułanów Litewskich był X, nie IX. Walczył w nim
          mój dziadek.
    • Gość: obywatel x Re: widzialem ulana IP: *.elpos.net 30.05.04, 10:17
      wczoraj ulani byli na festynie na dziesiecinach
      • Gość: chinagirl Re: widzialem ulana IP: 195.136.45.* 30.05.04, 19:22
        Faktycznie, dopiero po wyslaniu postu zobaczylam, ze stoi jak byk: IX, a nie X.
        Nie wiem natomiast, jak pulk stacjonowal w Suwalkach, wiem, ze Krechowiacy,
        natknelam sie na to czytajac wspomnienia ksiecia Eustachego Sapiehy, ktory tam
        sluzyl. Czy pan z New Yorku moglby wyjasnic, kogo witali ulani w 1939 roku? Nie
        podejrzewam, ze Sowietow! Sympatycy tej opcji nie sluzyli w kawalerii.
        • ralston Re: widzialem ulana 30.05.04, 22:13
          Gość portalu: chinagirl napisał(a):

> Faktycznie, dopiero po wyslaniu postu zobaczylam, ze stoi jak byk: IX, a nie
          X.
          >
          > Nie wiem natomiast, jak pulk stacjonowal w Suwalkach, wiem, ze Krechowiacy,
          > natknelam sie na to czytajac wspomnienia ksiecia Eustachego Sapiehy, ktory
          tam
          > sluzyl. Czy pan z New Yorku moglby wyjasnic, kogo witali ulani w 1939 roku?
          Nie
          >
          > podejrzewam, ze Sowietow! Sympatycy tej opcji nie sluzyli w kawalerii.

Tu też zdaje się jest nieścisłość. Krechowiacy (1 Pułk Ułanów Krechowieckich)
          stacjonowali nie w Suwałkach a w Augustowie. Suwałki były bazą 2 Pułku Ułanów
          Grochowskich i 3 Pułku Szwoleżerów Mazowieckich. W 2 Pułku mój dziadek służył
          przed wojną. We wrześniu dostał kartę mobilizacyjną do 10 Pułku Ułanów
          Litewskich.
          Pozdrawiam.
          • azja.tuchajbejowicz Re: widzialem ulana 30.05.04, 22:57
            I co sie stalo z dziadkiem. Jak potoczyla sie kampania wrzesniowa? Pamietam, ze
            w kosciele Sw Stanislawa B.M na Kawaleryjskiej byla masza za pulk ulanow
            Litewskich (nie wiem ktory). Bodajze w maju. Pamietam, ze przychodzili
            dziadkowie i mieli dla siebie ustawione krzesla po prawej stronie oltarza. To
            bylo tak dawno, wiekszosc z nich juz chyba nie zyje.
            • ralston Re: widzialem ulana 30.05.04, 23:18
              Mój dziadek też już nie żyje. Choć zmarł już grubo po wojnie. Szczegółowych
              jego wojennych losów niestety nie znam. Kiedy żył byłem za mały, żeby go o to
              wypytać, a potem już było za późno. Z tego co wie rodzina to walczył przeciwko
              sowietom. Jego szwadron został rozproszony w jakiejś potyczce. Przedzierał się
              we dwójkę z kolegą na zachód. Kiedy dotarli do Narwii ludzie ich zatrzymali,
              mówiąc, że po tamtej stronie już Niemcy...
              • Gość: jarek-NY Re: widzialem ulana IP: *.phil.east.verizon.net 31.05.04, 04:07
                Oczywiscie nie chodzilo mi o ulanow, ale o tych, co niezbyt przychylnie
                wypowiadali sie na ich temat.
                • Gość: chinagirl Re: widzialem ulana IP: 195.136.45.* 01.06.04, 23:15
                  Dziekuje Ralstonie za wszystkie poprawki, ciekawa jestem czy mozna kupic
                  ksiazki o historii poszczegolnych pulkow, bo na temat kawalerii sa tylko
                  wzmianki w gazetach z okazji roznych imprez. Czy plk Stanislaw Rozwadowski to
                  Zaza?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka