plm73 19.05.05, 14:07 Na dalekiej Syberii, niedaleko Tomska, do dziś istnieje maleńkie miasteczko o nazwie Biełastok - Białystok. Załozyli go w połowie XIX wieku osadnicy z Podlasia www.szukamypolski.com/rzeznia.php?id=16 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nekroskop88 Re: Syberyjski Biełastok 19.05.05, 15:02 mozna by tam wyslac Tura i cala reszte Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Syberyjski Biełastok IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.05.05, 15:07 Po co skoro udało mu się, taką samą wiochę zrobić w polskim Białymstoku ?? Ale co tu się dziwić, że ten dziad stawia tylko świątynie skoro on jest 44 rocznik, więc chyba myśli już o odejściu z tego świata. I jeżeli myśli, że swoje grzechy u Boga naprawi stówą kościołów w mieście to jest w dużym błędzie... Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Syberyjski Biełastok 19.05.05, 15:15 juz jak tam kocha te koscioly, to moglby pozwalac na budowe swiatyn roznych wyznan, a nie tylko katolikow :/ Odpowiedz Link Zgłoś
zywie.bielarus Re: Syberyjski Biełastok 19.05.05, 16:00 nekroskop88 napisał: > juz jak tam kocha te koscioly, to moglby pozwalac na budowe swiatyn roznych > wyznan, a nie tylko katolikow :/ > Powinno byc wiecej cerkwi prawoslawnych. Czesc pieniedzy powinna byc przeznaczona z budzetu miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Syberyjski Biełastok 19.05.05, 20:19 Żadnych pieniędzy na kościoły, cerkwie i synagogi i meczety i co tam jeszcze z budzetu miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
natt Re: Syberyjski Biełastok 19.05.05, 15:20 nekroskop88 napisał: > mozna by tam wyslac Tura i cala reszte > To bez sensu. Tam dziewicza przyroda a oni by wszytko wycięli i zabetonowali. Poza tym maja tam już kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
max39 Re: Syberyjski Biełastok 19.05.05, 22:56 Dobrze wiedziec ze jest inne miasto o tej samej nazwie .Pomysl z wyslaniem tam naszego prezydenta bardzo mi sie podoba , a ze stazem na zachodzie (czyli w Polsce) przyjma go z otwartymi rekami:) Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: Syberyjski Biełastok 20.05.05, 03:28 Slyszalem o jednym chorym psychicznie Amerykaninie, ktory poprosil o azyl w ZSRR, ale zeby mieszkancy Podlasia? Rosjanie zas zamiast postawic im pomnik, ze dobrowolnie pojechali na Sybir, jeszcze ich przesladowali. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Syberyjski Biełastok 20.05.05, 10:08 Jest jeszcze Białystok na pd od Hrubieszowa. Chciałem sobie zrobić zdjęcie z tablicą wjazdową do wsi, ale nawet tablicy tam nie mają... Odpowiedz Link Zgłoś
ewamaja Re: Syberyjski Biełastok 20.05.05, 23:22 a co Cię tam zaniosło? Pochodzę z Hrubieszowa Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Syberyjski Biełastok 21.05.05, 10:28 ewamaja napisała: > a co Cię tam zaniosło? > Pochodzę z Hrubieszowa A nie ukrywam, że sam Białystok :) Lubię eksplorować wschodnie pogranicze na rowerze. W ubiegłym roku jeździłem nad Bugiem na południe od Hrubieszowa. W tym przypadku PGR Białystok nie był wprawdzie po drodze, ale nie mogłem go nie odwiedzić, będąc tak blisko. :) Odpowiedz Link Zgłoś
max39 Re: Syberyjski Biełastok 21.05.05, 10:04 Wiedzialem ze w USA jest kilka Warszaw ale ze jest kilka miast o nazwie Bialystok to sie nie spodziewalem. Odpowiedz Link Zgłoś