Gość: Polak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 00:04 Już kiedyś był projekt zalesienie Podlasia...., ludze mieli być delikatnie mówiąc wysiedleni z tego rejonu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: podróżny Re: Podlaskie obwodnice IP: *.N4U.krakow.pl / *.n4u.krakow.pl 28.01.06, 09:15 Czy przypadkiem nie pod protektoratem niejakiego wybitnego socjalisty Adolfa H. te wysiedlenia.Warto spytać obiektywnych historyków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podróżny Re: Podlaskie obwodnice IP: *.N4U.krakow.pl / *.n4u.krakow.pl 28.01.06, 09:18 Zieloni to też przeważnie wybitni socjaliści,najlepiej wiedzący co jest ludziom najlepsze,jak to socjaliści ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: Podlaskie obwodnice IP: *.pools.arcor-ip.net 28.01.06, 10:07 Z oświadczenia: W podsumowaniu wyrażają pogląd, że "nawet jeżeli budowa obwodnicy Augustowa i innych miejscowości wiązałaby się z ewentualnymi kosztami [zniszczeniem przyrody - red.], trzeba je ponieść, bo życie ludzkie nie ma ceny". Demagogia i nadużywanie górnolotnych terminów. Lenistwo i indolencja - budują metodą faktów dokonanych zamiast zamówić ekspertyzy u kompetentnych rzeczoznawców. Ale ja to rozumiem - tempo prac wymuszone kadencją radnych - bo przecież nie będą chwalić się przed nowymi wyborami gotowym opracowaniem zgodnym z przepisami unijnymi ale uratowanym życiem. I taki los spotyka większość długoterminowych inwestycji w Polsce; po wyborach przychodzą nowi i niezależnie od postępu procedury zaczynają apiać od nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IAN PRECZ Z ZIELONYMI!!!! IP: *.piasta.pl 02.02.06, 20:51 A ja chcę dobrej drogi na Litwę i do Warszawy, a Zieloni niech jadą do Białowieży lub do Kongo! Odpowiedz Link Zgłoś
olecky Re: Podlaskie obwodnice 28.01.06, 10:09 skoro "życie ludzkie nie ma ceny", jak twierdzą marszałek województwa Janusz Krzyżewski i przewodniczący sejmiku Zbigniew Krzywicki, to może należałoby po prostu zamknąć drogi dla ruchu samochodowego (za wyjątkiem karetek)? Uratowałoby to z pewnością znacznie więcej istnień ludzkich niż kolejne apele o przyzwolenie na inwestycje niezgodne z prawem. pozdrawiam, olek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Re: Podlaskie obwodnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 11:01 Dziwne,że pan P.CH. nie zauważył, ze TIr-y jak jeździły, tak i będą jeździć drogą nr 8, dopoki nie postawi się tam znaków zakazu. Skoro jeżdżą to może niech chocież po szerszej i bezpieczniejszej drodze, a nie po drodze, która nie spełnia żadnych norm !!! Chcąc chronić Puszczę Knyszyńską i okolice Biebrzy np. koło Sztabina, należałoby zamknąć tę drogę dla TIRów, ale przeciw temu jakoś żaden z ekologów nie protestuje. Może niech wyjaśni to ktoś z ekologów na tych łamach... Przypominam, że na tej drodze ZGINĘŁO wielu ludzi, a roślinki mają się dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiszpan Re: Podlaskie obwodnice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.06, 11:10 rozumiem, że jest możliwość, zgodnie z wytycznymi Natury 2000, wytyczenia innego przebiegu drogi S8 na odcinku Augustów - Białystok, tak aby nie niszczyć przyrody. drodzy ekolodzy, czy macie pomysł na wytyczenie innego przebiegu drogi S19, która biegnie od przejścia granicznego w Budzisku przez Suwałki, Augustów, Białystok, Lublin, Rzeszów i dalej na południe Europy? odcinek Augustów - Białystok jakoś dziwnie pokrywa się z drogą S8. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Podlaskie obwodnice 30.01.06, 11:45 S19 wiedzie od przejścia w Kuźnicy do Białegostoku, następnie do Lublina, Rzeszowa i przejścia w Medyce. Pokrywa się częściowo z S8 Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Podlaskie obwodnice 30.01.06, 11:55 Ano tak, sorry ;) Pomyliły mi się drogi. Więc obie się nie pokrywają :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Podlaskie obwodnice 30.01.06, 12:08 nekroskop88 napisał: > Dziękuję! > > Nekro,byłeś w galerii? Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Podlaskie obwodnice 30.01.06, 12:17 nekroskop88 napisał: > Tak ;-) > > fajnie,dziękuję!Powiedziałam Vanowi, że jutro może będzie dostawa nowyh fotek, bo jadę na kilka godzin do B-stoku:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Podlaskie obwodnice 30.01.06, 12:21 Ok, czekam niecierpliwie. Oprocz ratusza, moze porobisz zdjęcia kamienic przy Lipowej i Rynku Kościuszki? ;-) Może jeszcze klasztor? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Podlaskie obwodnice 30.01.06, 12:22 jaki klasztor???podaj ulicę! Lipowa,Rynek ok!:) jeśli coś jeszcze Ci przyjdzie do głowy,pisz:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Podlaskie obwodnice 30.01.06, 12:24 Klasztor Sióstr Szarytek, przy Rynku Kościuszki, na przeciwko Koszałka, Archiwum Państwowego, Kina Ton. Taki biały budynek. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Podlaskie obwodnice 30.01.06, 12:26 nekroskop88 napisał: > Klasztor Sióstr Szarytek, przy Rynku Kościuszki, na przeciwko Koszałka, > Archiwum Państwowego, Kina Ton. Taki biały budynek. > > aaaaaaaaa,ok!kojarzę,jeszcze może ul.Kilińskiego i Planty???O ile czas mi na to pozwoli...? Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Podlaskie obwodnice 30.01.06, 12:28 nekroskop88 napisał: > To już sama zdecyduj ;) > > wiem,wiem!;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezpartyjny ekolog Re: Podlaskie obwodnice IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 31.01.06, 22:43 Jak zwykle zieloni przesadzaja. Po pierwsze jak na razie Komisja europejska nie zatwierdzila polskich obszrow Natura 2000, wiec nie mozna stosowac do nich takich przepisow jakby oni chcieli. Po drugie jak narazie nie ma ogolnopolskiego opracowania o drogach ktore by wyjasnilo, czy rzeczywiście kierowcy z krajow nadbaltyckich chca jechac z budziska do W-wy. Wcale nie, oni chca jechac w 70% do Niemeic , wiec po co ich wprowadzac do centrum kraju. Lepiej z Suwalk wybudowac droge przez tereny slabo zamieszkale, czesciowo z ugorami az do dawnej berlinki i tam puscic caly tranzyt TIRami. Wtedy bylby spokoj z zielonymi. A tak a propos drogi przez Biebrze kolo Sztabina. Gdyby nie byloby tego nasypu w poprzek drogi to dolina na wschod od sztabina dawno by wsychla, a dzikei temu woda jest przytrzymywana w dolinie i ma sie dobrze. Wiec niech zieloni najpierw sie naucza hydrologii i gleboznawstwa a pozniej zaczna patrzyc na ptaki. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podlaskie obwodnice 31.01.06, 22:53 To skoro KE nie wpisała polskich obszarów Natura 2000, to nie grożą nam ewentualne kary, o ktorych tak krzyczą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krab Re: Podlaskie obwodnice IP: 80.240.171.* 31.01.06, 23:20 Łomży też jest potrzebna obwodnica, samochody powyżej 8 ton przeniesiono na drogę nr 8, ale dostawcze i osobowe dalej jadą przez Łomżę i wcale nie jest ich mniej niż TIRów na ósemce. Dzisiejszy wypadek www.4lomza.pl/index.php?wiad=6650 Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podlaskie obwodnice 31.01.06, 23:34 Czy ja gdzieś napisałem, ze nie są potrzebne? Wszystkie miasta i wsie powinny być omijane przez drogi krajowe, tak jak to jest w innych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krab Re: Podlaskie obwodnice IP: 80.240.171.* 01.02.06, 00:21 A czy ja twierdzę, że napisałeś ??? Tyle się ostatnio pisze w prasie, że ludzie giną na ósemce, chciałem tylko pokazać , że nie tylko na niej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krab Re: Podlaskie obwodnice IP: 80.240.171.* 01.02.06, 10:22 I jeszcze coś do tego koszyka, jak juz jesteśmy przy temacie. www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060201/REGION05/60131005 Może ktoś wie co dzieje się z Topczewskim ??? Ostatnio nie słychać jego wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
siskom.waw.pl Re: Podlaskie obwodnice 02.02.06, 03:12 Gość portalu: bezpartyjny ekolog napisał(a): > Jak zwykle zieloni przesadzaja. > Po pierwsze jak na razie Komisja europejska nie zatwierdzila polskich obszrow > Natura 2000, wiec nie mozna stosowac do nich takich przepisow jakby oni chcieli > . Przepraszam bardzo. Nie jestem ekologiem, ale w tym momencie muszę stanowczo zaprotestować przedciw takiej dezinformacji. Prawo mówi wyraźnie, że nawet obszary zgłoszone do sieci Natura 2000 traktuje się jak obszary naturowe do zatwierdzenia lub odrzucenia przez KE. > Po drugie jak narazie nie ma ogolnopolskiego opracowania o drogach ktore by > wyjasnilo, czy rzeczywiście kierowcy z krajow nadbaltyckich chca jechac z > budziska do W-wy. Wcale nie, oni chca jechac w 70% do Niemeic , wiec po co ich > wprowadzac do centrum kraju. Lepiej z Suwalk wybudowac droge przez tereny slabo > > zamieszkale, czesciowo z ugorami az do dawnej berlinki i tam puscic caly > tranzyt TIRami. Wtedy bylby spokoj z zielonymi. No i ekologom właśnie o to chodzi i tego się domagają. Z racjonalnej analizy wyjść moze (a raczej na pewno tak wyjdzie), że budowa S19 nie ma żadnego uzasadnienia ekonomicznego i ruchowego z powodu minimalnego natężenia ruchu. www.siskom.waw.pl/mapy/potoki_2015.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krab Re: Podlaskie obwodnice IP: 80.240.171.* 02.02.06, 09:58 Jak się tak dalej będzie grzebać z projektowaniem to obwodnice na podlasiu prawie nie będą potrzebne. Pojadą se wszystkie przez Olsztyn do Augustowa i do Suwałków. siskom.waw.pl/mapy/siec-drog-w-polsce.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Podlaskie obwodnice 02.02.06, 09:59 Gość portalu: Krab napisał(a): > Jak się tak dalej będzie grzebać z projektowaniem to obwodnice na podlasiu praw > ie nie będą potrzebne. Pojadą se wszystkie przez Olsztyn do Augustowa i do Suwa > łków. do Suwałk! Odpowiedz Link Zgłoś
kris_bialystok Re: Podlaskie obwodnice 02.02.06, 10:32 Dzisiaj znowu blokada dróg na 8. Wychodzi na to, ze małe miasteczka odwalą czarna robote dla Białegostoku, który tym bardziej powinien włączyć się w tą akcję. Jak bym był uradowany widząc naszego prezydenta leżącego na 8 i mówiącego : "po moim trupie" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kris_bialystok Re: Podlaskie obwodnice 02.02.06, 10:35 Ups, blokada będzie w poniedziałek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krab Re: Podlaskie obwodnice IP: 80.240.171.* 02.02.06, 10:44 > Ups, blokada będzie w poniedziałek. Jaja sobie robisz ??? Teraz muszę iść powiedzieć prezydentowi żeby wstał, gotów jeszcze leżeć do poniedziałku :( Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Podlaskie obwodnice 02.02.06, 11:08 > Jak bym był uradowany widząc naszego prezydenta leżącego na 8 i mówiącego : "p > o moim trupie" ;) Ciekawe ilu białostoczan by po nim przejechało? Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Podlaskie obwodnice 02.02.06, 11:12 > Ciekawe ilu białostoczan by po nim przejechało? > jA BYM NIE MIAŁA SUMIENIA TAK RYŚKA ROZJEŻDŻAĆ Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: i z kopa go i z kopa!!! 02.02.06, 11:34 koczisss napisał: > a masz odpowiednio wyprofilowane buty;)? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: i z kopa go i z kopa!!! 02.02.06, 11:40 Mam z takimi blaszanymi czubkami:) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: i z kopa go i z kopa!!! 02.02.06, 11:42 koczisss napisał: > Mam z takimi blaszanymi czubkami:) ooo,fajne! Ja zawsze chciałam nosić glany,eh! Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: i z kopa go i z kopa!!! 02.02.06, 11:48 koczisss napisał: > :) ale jak zobaczyłam że dzieciaczki w wieku 12-13 lat chodzą w glanach,stwierdziłam,ze to przesada...:) Żebym musiała się ubierać,jak większość społeczeństwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krab Re: Podlaskie obwodnice IP: 80.240.171.* 02.02.06, 13:07 Ja na pewno nie. Był moim promotorem, równy gość :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krab Re: Podlaskie obwodnice IP: 80.240.171.* 02.02.06, 13:09 To miało być duuuużo wyżej :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krab Re: Podlaskie obwodnice IP: 80.240.171.* 02.02.06, 13:15 koczisss napisał: > Kto był Twoim promotorem? Ryszard Tur, minęło parę lat ale to chyba ten sam :) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Podlaskie obwodnice 02.02.06, 14:35 Może i promotorem był dobrym, ale jako prezydent, to jest do dupy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krab Re: Podlaskie obwodnice IP: 80.240.171.* 02.02.06, 16:07 koczisss napisał: > Może i promotorem był dobrym, ale jako prezydent, to jest do dupy Nigdy bym się nie spodziewał, że zostanie prezydentem. Ot normalny, spokojny, uczciwy facet. W swojej dziedzinie był dobry. Taki do polityki się nie nadaje. Może siedzi jak Marcinkiewicz w rządzie i ma swoją szarą eminencję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krab Re: Podlaskie obwodnice IP: 80.240.171.* 02.02.06, 10:37 > do Suwałk! I pewnie jeszcze powiesz, że mówi się kośćielny, a nie kościołowy ??? pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Podlaskie obwodnice 02.02.06, 10:40 Gość portalu: Krab napisał(a): > > do Suwałk! > I pewnie jeszcze powiesz, że mówi się kośćielny, a nie kościołowy ??? > pozdrawiam :) nie, tego nie powiem;P pozdrówka! Odpowiedz Link Zgłoś