Dodaj do ulubionych

powstanie w białostockim gettcie

IP: 193.0.64.* 08.02.06, 14:28
Czy w Białymstoku jest ulica imienia Mordechaja Tenenbauma lub Daniela
Moszkowicza? Dowodzili oni powstaniem w białostockim gettcie, więc sądzę, że
miasto, którego byli mieszkańcami, winno uczcić ich pamięć nadając ulicy,
placowi, skwerowi ich imię. Ocalmy od zapomnienia ich imiona!
Obserwuj wątek
    • Gość: Stanisław Re: powstanie w białostockim gettcie IP: *.pools.arcor-ip.net 08.02.06, 14:31
      Popieram!
      Może tylko to drugie bo łatwiej wymówić.
      • Gość: Mycka Re: powstanie w białostockim gettcie IP: *.dynamic.dial.as9105.com 08.02.06, 14:35
        Bialystok nie ma opinii miasta tchnacego
        filosemityzmem. Nawet Juwtuszenko to zauwazyl,
        wspomnial miasto w swym slynnym poemacie Babi Jar.
        Lepiej czartow nie draznic.
    • koczisss Re: powstanie w białostockim gettcie 08.02.06, 14:52
      A po co?
      • alex.4 Re: powstanie w białostockim gettcie 08.02.06, 18:55
        koczisss napisał:

> A po co?

a: może dlatego, aby pamiętać o historii Białegostoku....:)
        • nekroskop88 Re: powstanie w białostockim gettcie 08.02.06, 18:57
          Tak. I jak ktoś zobaczy ulicę Mordechaja Tenenbauma, powie: "Ach tak! To ten
          Żyd, który dowodził powstaniem w gettcie białostockim" :-)
          • alex.4 Re: powstanie w białostockim gettcie 08.02.06, 19:12
            Raczej zwróci uwagę że nazwisko jest dosyć dziwne. Może to spowoduje, że
            sięgnie po historię Białegostoku, albo sprawdzi w encyklopedii kim ten człowiek
            był
          • koczisss Re: powstanie w białostockim gettcie 08.02.06, 20:39
            Na pewno. Przecież nikt nie wie kto to taki:)
    • bernard46 Re: Popieram inicjatywe! 08.02.06, 15:45
    • nekroskop88 Re: powstanie w białostockim gettcie 08.02.06, 15:51
      Można to zrobić, nazywając jakąś nową ulicę (np. na Bacieczkach TBS).
    • alex.4 Popieram inicjatywę 08.02.06, 18:55
      Dobry pomysł
      • Gość: kotwicz Re: IP: *.teradyne.com 08.02.06, 19:08
        duzo lepszy i nie pomijajacy nikogo z uczestnikow tamtych wydarzen
        bylby: "Bohaterom Getta"....
        • nekroskop88 Re: 08.02.06, 19:10
          już taka jest ;-)
          • Gość: kotwicz Re: IP: *.teradyne.com 08.02.06, 19:11
            dzieki, wiem ze byla ale nie wiedzialem ze jest nadal....;).
            • alex.4 Re: 08.02.06, 19:13
              Lepsi dowódzcy powstania getta niż np. Bohun:)
              • Gość: kotwicz Re: IP: *.teradyne.com 08.02.06, 19:22
                jedno nie wyklucza drugiego.....
                • alex.4 Re: 09.02.06, 13:13
                  Podobnie jak chce się zachować kotwicz zachowywali się komuniści gdy place
                  nazywano bohaterów walczącej Warszawy, a nie powstańców warszawskich....
                  • Gość: kotwicz Re: IP: *.teradyne.com 09.02.06, 14:33
                    ale ciebie robie, to dwa nazwiska = powstancow warszawskich...?
                    kto ciebie wychowal, no chyba nie Tadek, Wlodek i Bronek....
                    Adas tez chyba nie, za bardzo chamski i nieokrzesany jestes......
                    on potrafi to samo, ale znacznie subtelniej....
                    • robertsuski Re: 09.02.06, 15:00
                      gdybys umiał trochę myśleć to zwróciłbyś uwagę, że podałęm przykład z Warszawy
                      jak komuniści chcieli aby zapomniano o powstaniu. Ty chcesz użyć podobnych
                      sztuczek:)
                      • Gość: kotwicz Re: IP: *.teradyne.com 09.02.06, 15:33
                        czyzby, nie sadze.....
                        uwazam, ze kazdy pojedynczy Zyd-uczestnik Powstania jest tak samo wazny aby go
                        upamietnic ( i jest upamietniony ul.Bohaterom Getta) jak jego przywodzcy.....
                        tak wiedz nadal bladzisz i szukasz dziury w calym panie Suski.....
                        • alex.4 Re: 09.02.06, 16:16
                          palnełeś głupotę i nie wiesz nazisto jak z niej wyjść z honorem:)
                          • Gość: kotwicz Re: IP: *.teradyne.com 09.02.06, 16:19
                            jedynym idiota, ktory prowadzi konwersacje jestes ty......
                            czekam na zrodla, dowody o palnietej glupocie i moim nazizmie "demokrato" z
                            Bozej laski.....
                            • alex.4 Re: 10.02.06, 17:09
                              tradycyjnie brak ci argumentów:)
                              • Gość: kotwicz Re: IP: *.teradyne.com 10.02.06, 18:54
                                odpowiedz godna adwersarza.....
    • bijou87 Re: powstanie w białostockim gettcie 09.02.06, 14:54
      Gość portalu: tom p napisał(a):

> Czy w Białymstoku jest ulica imienia Mordechaja Tenenbauma lub Daniela
      > Moszkowicza? Dowodzili oni powstaniem w białostockim gettcie, więc sądzę, że
      > miasto, którego byli mieszkańcami, winno uczcić ich pamięć nadając ulicy,
      > placowi, skwerowi ich imię. Ocalmy od zapomnienia ich imiona!

Zgadzam się z Tobą w 100% Nie powinno się "omijać" ich nazwisk, ponieważ są częścią historii naszego miasta. Czasami wydaje mi się, że posiadamy więcej wiadomości dotyczących innych regionów, a nie własnego, a to jest błąd!
      Można zmienić nazwę jakiejś ulicy np. 22 lipca (o którego 22 lipca dokładnie chodzi, czy roku 1952? ), albo chociażby umieścić jakąś pamiątkową tablicę w centrum miasta..
      • Gość: kotwicz Re: powstanie w białostockim gettcie IP: *.teradyne.com 09.02.06, 14:59
        nie, chodzi o 1944 i PKWN.......
      • Gość: Z.P. Re: powstanie w białostockim gettcie IP: *.elpos.net / *.elpos.net 09.02.06, 19:41
        A jest w Białymstoku ulica 22lipca?
    • Gość: Marcin Inni kandydaci? IP: *.stnet.pl 09.02.06, 16:00
      Na tej stronie www.zchor.org/bialystok/bialystok.htm jest dużo innych kandydatów.Ciekawa strona jak wyglądał Białystok przed wojną.Nie mam nic przeciwko ulicom nazwanych od żydowskich mieszkańców Białegostoku.Zaraz ktoś powie żyd,nie po prostu lubię historię,i Żydzi też są historią Białegostoku.Warto zajrzeć na tę stronę,polecam miłośnikom przedwojennego Białegostoku!
      • alex.4 Re: Inni kandydaci? 09.02.06, 16:02
        dokładnie. Amputowanie pamięci o żydowskim Białymstoku to utrata o przeszłości
        tego miasta
        • Gość: kotwicz Re: Inni kandydaci? IP: *.teradyne.com 09.02.06, 16:06
          wiec na co czekasz, ksztalc i ucz, aby pamiec o nich nie zaginela.....
      • Gość: kotwicz Re: Inni kandydaci? IP: *.teradyne.com 09.02.06, 16:12
        a mozesz mi wytlumaczyc, dlaczego z niewiadomych przyczyn w dziale historia
        jest luka pomiedzy 22.09.39 a 27.06.41....?
        • alex.4 Re: Inni kandydaci? 09.02.06, 16:16
          (nazi) kotwicz zacznij czytać parce poświecone temu co się działo w tych
          latach - a dowiesz się, że wszystkie grupy ludnościowe na kresach zachowywały
          sie tak samo wobec sowieckiego okupanta.:)
          • Gość: kotwicz Re: Inni kandydaci? IP: *.teradyne.com 09.02.06, 16:22
            odpowiadasz na nie zadane pytania....?
            pytalem jedynie, z jakiego powodu okres pomiedzy 22.09.39 a 27.06.41 jest
            pominiety....?
            taaak, ja wiem ze Wierzbicki, Strzembosz, Chodakiewicz........
            smieszny jestes.......
            • Gość: tom p Re: Inni kandydaci? IP: *.csk.pl 10.02.06, 00:19
              czytajac wasza polemike troche zaluje, ze rozpoczalem ten spor, calkiem jalowy.
              mialem nadzieje, ze zamiast trwozyc sie tym, ze ktos zareaguje na widok nazwy
              ulicy slowami: 'to ten zyd!', podchwyci pomysl i podpowie jak go skutecznie
              zrealizowac. to, ze wskazani przeze mnie ludzie, przywodcy powstania, zasluguja
              na to, by jakas ulica nosila ich imie - nie ulega, jak mysle, dyskusji. byli
              zydami - wielkie mi halo! kosciuszko nie mowil (chyba) po angielsku, co nie
              przeszkadza amerykanom nazywac jego imieniem miast, australijczykom godzic sie
              na piekielnie trudna w wymowie nazwe najwyzszej swej gory. w swiatowym,
              narodowym, a tym bardziej bialostockim, panteonie jest miejsce dla wielu
              • fiat_lux Re: Inni kandydaci? 10.02.06, 00:40
                Gość portalu: tom p napisał(a):

> czytajac wasza polemike troche zaluje, ze rozpoczalem ten spor, calkiem jalowy.
                >
                > mialem nadzieje, ze zamiast trwozyc sie tym, ze ktos zareaguje na widok nazwy
                > ulicy slowami: 'to ten zyd!', podchwyci pomysl i podpowie jak go skutecznie
                > zrealizowac. to, ze wskazani przeze mnie ludzie, przywodcy powstania, zasluguja
                >
                > na to, by jakas ulica nosila ich imie - nie ulega, jak mysle, dyskusji. byli
                > zydami - wielkie mi halo! kosciuszko nie mowil (chyba) po angielsku, co nie
                > przeszkadza amerykanom nazywac jego imieniem miast, australijczykom godzic sie
                > na piekielnie trudna w wymowie nazwe najwyzszej swej gory. w swiatowym,
                > narodowym, a tym bardziej bialostockim, panteonie jest miejsce dla wielu

nietrafione porownanie. ojczyzna i domem tych zydow byla polska. mamy juz ulice
                jak malmeda czy zamenhofa i nie ma z tego powodu zadnych problemow

skad wiesz ze kosciuszko nie mowil po angielsku?
              • Gość: Stanisław Re: Inni kandydaci? IP: *.pools.arcor-ip.net 10.02.06, 00:53
                Drogi Tomie P, nie ma(no prawie) takiego wątku gdzie by nie wystąpiła polemika
                Alexa z Kotwiczem. Dlaczego? To proste.
                Alex4 potrafi wypowiadać się w prawie wszystkich wątkach a jeszcze do tego lata
                z przyklejonym i nabazgranym koślawymi literami transparentem na Kotwicza.
                Zaś Kotwicz za punkt honoru stawia sobie odpowiadać gdy go ktoś z ławy wywoła.
                Ot i cała filozofia.
                • alex.4 Re: Inni kandydaci? 10.02.06, 17:13
                  kotwicz podobnie do filoaraba stanisłąwa jest antysemita. I cały problem:)
                  • Gość: kotwicz Re: Inni kandydaci? IP: *.teradyne.com 10.02.06, 18:55
                    i to jest "jedyna" i "wlasciwa" odpowiedz doktora Suskiego na zadane
                    pytanie.......
            • alex.4 Re: Inni kandydaci? 10.02.06, 17:12
              kotwicz jest antysemitą i poraz kolejny to pokazał. W przeciwnym wypadku nie
              podejmował by sprawy problemu domniemanej wspólpracy Zydów z sowietami, bo to
              nie jest temat tego wątku. A takze dlatego, że Żydzi wspólpracowali tak samo
              jhka Polacy z sowietami, co zreszta pokazuje ksiązka Wierzbickiego której
              kotwicz zna tylko z internetu (zapewne w internecie czytał też o komuniście
              batucie) a nie z swojej wąłsnej lektury
              • Gość: kotwicz Re: Inni kandydaci? IP: *.teradyne.com 10.02.06, 18:59
                a mozesz jeszcze wskazac PDolska falszywko, w ktorym miejscu mowie o wspolpracy
                Zydow z sowietami....??????
                co do Wierzbickiego, to bzdura za bzdura i bzdura pogania.....
                co do Batuty, to wyglada to na podobna falszywke, ktorej dokonujesz prawie
                codziennie.....
                • alex.4 Re: Inni kandydaci? 10.02.06, 19:06
                  1 Wierzbickiego nie czytałeś i jest to ewidentne:)
                  2 Kotwicz myslisz, że inni są głupi i nie widzą antysemito jak próbujesz za
                  każdym razem wątek tak przekształcić, aby pisać o domniemanej współpracy Zydów
                  (którzy nie wspólpracowali bardziej niż rodowici Polacy....)
                  • Gość: kotwicz Re: Inni kandydaci? IP: *.teradyne.com 10.02.06, 19:23
                    -ewidentne to najwyzej jest twoje "wyczulenie" na wszystko co zydowskie.......
                    -wszedzie widzisz antysemitow, nazistow, etc.....
                    -poprosze o liczby, moga byc cytaty z Wierzbickiego, ktore potwierdza twoje
                    stwierdzenie, o wiekszej badz mniejszej skali wspopracy......
                    -przestaje miec jakiekolwiek watpliwosci co do twojej glupoty....
                    • alex.4 Re: Inni kandydaci? 10.02.06, 19:38
                      kotwiczu to jest oczywiste. Jesli w kazdym watku poświęconym Zydom zaczynasz
                      wracać ddo domniemanej wspólpracy Zydów z Sowietami, mimo, że te wątki tego nie
                      dotyczą to o czymś to świadczy:)
                      Wierzbicki miał rzeczywiście dowagę chyba jako pierwsze wprost powiedziec, że
                      Polacy na kresach generalnie zachowywali się tak samo jak inne grupy ludności i
                      jakoś trudno posadzić ich o brak wspólpracy z sowietami. Poza nielicznymi
                      jednostkami...
                      • Gość: kotwicz Re: Inni kandydaci? IP: *.teradyne.com 10.02.06, 19:42
                        no to jeszcze raz poprosze o cytat (bo nie przypominam), w ktorym "wracam"
                        do "domniemanej" wspolpracy......
                        co do reszty twego postu, lanie wody, brak cytatow, zrodel, etc.
        • fiat_lux Re: Inni kandydaci? 10.02.06, 00:37
          Gość portalu: kotwicz napisał(a):

> a mozesz mi wytlumaczyc, dlaczego z niewiadomych przyczyn w dziale historia
          > jest luka pomiedzy 22.09.39 a 27.06.41....?

moze nas oswiec?
          • Gość: kotwicz Re: Inni kandydaci? IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 10.02.06, 05:31
            nie moge, bo sam zadaje sobie te pytanie.....;).
            myslalem, ze moze alex cos wie, ale on juz od pewnego czasu stosuje metode
            strusia (patrz watek dotyczacy Koniuch)....
            • fatso60347 W kwestii formalnej 10.02.06, 15:37
              czy bylo w ogole jakies powstanie w bialostockim gettcie?
              Nic o czym takim nie obilo mi sie o uszy,dlatego chetnie
              sie dowiem, kto i do kogo tam strzelal, ilu Niemcow zabito,
              jesli w ogole byly takie wypadki.

Bo mnie sie cos wydaje ze Starsi Bracia nasi nie byli naowczas
              marsowym narodem. Bat'ko moj, tuz przed wojna prokurator w Bialymstoku,
              spienil sie kiedys wrzaskami i gewaltowaniem w mieszkaniu nizej. Zlapal
              za pistolet i wywalil magazynek w podloge. Przyszli powstancy bialostoccy
              spie..li ponoc drzwiami i oknami, nastala blogoslawiona cisza.
              • nekroskop88 Re: W kwestii formalnej 10.02.06, 15:45
                Powstanie w getcie białostockim było drugim co do wielkości - po powstaniu w
                getcie warszawskim - zrywem ludności żydowskiej przeciw hitlerowcom. Wybuchło w
                nocy z 15 na 16 sierpnia 1943 roku. Walczący mieli zaledwie jeden karabin
                maszynowy, kilkadziesiat pistoletów, butelki wypełnione benzyną i kwasem.
                Przeciw sobie - niemieckie czołgi i samoloty. Samo powstanie trwało krótko.
                Przywódca powstania - Mordechaj Tanenbaum - i jego zastepca Daniel Moszkowicz
                popełnili samobójstwo. Większość Żydów - około 10 tys. - Niemcy zgromadzili na
                dworcu fabrycznym i wywieźli do Treblinki i Majdanka. Po selekcji sprawni
                trafili do obozów pracy, a chorzy i niedołężni - do Auschwitz. 1200 dzieci z
                getta wywieziono do obozów w Terezinie a później do Auschwitz. Kilkudziesięciu
                powstańcom udało sie przedostać do lasu, gdzie doczekali wyzwolenia. Getto,
                walki i obozy przeżyło zaledwie kilkuset spośród 60 tys. białostockich Żydów.

www.bialystok.uw.gov.pl
                • Gość: Kagan Chazarewicz Re: W kwestii formalnej IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 10.02.06, 18:51
                  Ach ten Masada kompleks. Popelnic samobojstwo to oni umieli.
                  Co do walki zas- to powiadasz ze Niemcy czolgow i samolotow
                  pko nim uzyli? Haaretz czy Gazeta Wyborcza tak pisze bo ja,
                  jako zywo, nigdy o czyms takim nie czytalem?
                  • alex.4 Re: W kwestii formalnej 10.02.06, 19:04
                    Bo Kaganmie może nie masz zbyt rozległych lektur:)
                  • nekroskop88 Re: W kwestii formalnej 10.02.06, 19:05
                    Napisałem źródło. To ze stronki Urzędu Wojewódzkiego.
                    • Gość: Kagan Chazarewicz Re: W kwestii formalnej IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 10.02.06, 20:18
                      Same dziwy! Urzad Wojewodzki napisal, ze pko
                      Zydom bialostockim Niemcy uzyli czolgow i samolotow
                      a ty owym zawodowym oszustom wierzysz? Moze ci nie byc
                      wiadomym, ze Niemcy w owym czasie toczyli ciezkie walki
                      w ramach Planu Barbarossa, kazdy czolg i samolot na froncie
                      sie liczyl. Ale tak wez na logike przyjacielu: sam piszesz
                      ze owi waleczni Zydzi mieli jeden karabin maszynowy, kilkadziesiat
                      pistoletow i jakies butelki z kwasem. Na takie wojsko szesci SS manow
                      ze szmajserami chyba wystarczylo, no nie?

Zaprawde, od czasu gdy zaczalem sluchac Radio Maryja widze, ze racje ma ten
                      Rydzyk: za duzo jest w Polsce klamstwa.
              • alex.4 Re: W kwestii formalnej 10.02.06, 19:04
                fatso czy oficeró zamordowanych w Katyniu tez nazwiesz baranami które szły pod
                nóz????
                • Gość: Krzysiek Skąd się bierze antysemityzm niektórych? IP: *.stnet.pl 10.02.06, 19:25
                  Kiedyś sam mówiłem bez zastanowienia,że Hitler dobrze zrobił rozwiązując problem żydowski.Ten bym tego nie powiedział.Nie znałem żadnego żyda,nic mi złego nie zrobili,jak i dobrego,to dlaczego mam ich nienawidzić.Mieszkam od urodzenia w Białymstoku,dopiero dwa lata temu byłem pierwszy raz na cmentarzu żydowskim na Wschodniej,nie licząc jak byłem mały,ale to nie to samo.Chodzisz patrzysz czytasz,np.Mordechaj Turon,tak mi wpadło przypadkiem w oko.Zapamiętałem,sprawdziłem na liście zabitych żydów z Białegostoku,był jego syn i rodzina,którzy zginęli prawdopodobnie w Treblince.Inaczej podchodzi się do takich anonimowych żydów,a inaczej jak na internecie znajdujesz historię rodzin,adresy,gdzie mieszkali itp.Nie można tego wymazać z pamięci.W Polsce nie ma żadnego muzeum związanego z Zydami,w Czechach w ielu innych europejskich krajach są.W Warszawie ma powstać za dwa lata!Zaznaczam,nie mam żadnych korzeni żydowskich.Pozdrawiam!
                  • Gość: kotwicz Re: a gdzie widzisz ten antysemityzm...? IP: *.teradyne.com 10.02.06, 19:28
                    • Gość: Krzysiek Re: a gdzie widzisz ten antysemityzm...? IP: *.stnet.pl 10.02.06, 19:32
                      Np. w twoich postach,chyba,że sie przekomarzasz z Alexem!
                      • Gość: kotwicz Re: a gdzie widzisz ten antysemityzm...? IP: *.teradyne.com 10.02.06, 19:33
                        a mozesz zacytowac przyklady antysemizmu z moich postow.....
                        dobrze by rowniez bylo, jesli podzielibys sie definicja, co
                        jest "antysemityzmem"......
                        • gq_1966 Jałowa dyskusja. 10.02.06, 21:53
                          Nie ma sensu w ten sposób rozmawiac. To do niczego nie prowadzi.
                          Do Tom P: Słuchaj nie ma takiej ulicy. Myśle że nie ma przeszkód żeby była. Trzeba to zgłosic tam gdzie trzeba. ul.Mordechaja Tonenbauma - to nie jest az takie trudne w wymowie. Myśle że mu sie to należy.
                          A nie sadzę żeby nasze władze miały cos pezeciwko, no chyba że Jurgiel Rydzyka będzie znowu wiózł (osobiście), to moga postanowić inaczej.
                • Gość: fatso Re: W kwestii formalnej IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 21.02.06, 22:46
                  A gdzie ja nazwalem Zydow idacych pod noz "baranami"?
            • fiat_lux Re: Inni kandydaci? 11.02.06, 01:11
              Gość portalu: kotwicz napisał(a):

> nie moge, bo sam zadaje sobie te pytanie.....;).
              > myslalem, ze moze alex cos wie, ale on juz od pewnego czasu stosuje metode
              > strusia (patrz watek dotyczacy Koniuch)....

a co mnie alex???? jesli piszesz tu tylko dla alexa to proponuje (po raz nty)
              zebyscie sobie pisali na priva
              swoja droga zawiodles mnie. wyglada na to ze te wszystkie cytaty ze strzembosza
              jakie tu wypisujesz sa ctrl-c ctrl-v z forum prawy.net. szczytales kiedys jego
              ksiazke od deski do deski? jesli tak to jaka?
              • Gość: kotwicz Re: Inni kandydaci? IP: *.teradyne.com 11.02.06, 13:20
                fiacie, widze ze masz jakis kompleks w stisunku do prawy.net.....
                musze cie znow rozczarowac, nigdy nie czytalem, oraz nie uzywalem czegokolwiek
                z podanej przez ciebie strony....
                co do Strzembosza, to po co mi prawy.net, przeciez profesor publikowal w Rzepie:
                arch.rzeczpospolita.pl/a/rz/2001/01/20010127/200101270098.html
                kotwicz
                • alex.4 Re: Inni kandydaci? 11.02.06, 13:23
                  czyli kotwicz potwierdza, że nie czytał prac Strzeborza:)
                  • Gość: kotwicz Re: Inni kandydaci? IP: *.teradyne.com 11.02.06, 13:27
                    w ktorym miejscu...?
                    • alex.4 Re: Inni kandydaci? 11.02.06, 13:29
                      nie widać jest abyś posługiwał cię jakimkolwiek tekstem który nie znajduje się
                      w necie. Zupełny brak znajomosci KSIĄŻĘK NAUKOWYCH
                      • Gość: kotwicz Re: Inni kandydaci? IP: *.teradyne.com 11.02.06, 13:33
                        doktorku, podwazasz teksty profesora T.Strzembosza?
                • Gość: kotwicz Re: Inni kandydaci? IP: *.teradyne.com 11.02.06, 13:23
                  ponizej, jeszcze raz profesor T.Strzembosz, ponownie z lam Rzepy:
                  www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_010512/publicystyka/publicystyka_a_2.html
                  • Gość: kotwicz Re: Inni kandydaci? IP: *.teradyne.com 11.02.06, 13:27
                    pare slow o profesorze:
                    Tomasz Strzembosz - ur. 1930. Historyk, profesor Katolickiego Uniwersytetu
                    Lubelskiego i Instytutu Studiów Politycznych PAN. Autor książek: "Akcje zbrojne
                    podziemnej Warszawy 1939-1945", "Oddziały szturmowe konspiracyjnej Warszawy
                    1939-1945", "Odbijanie i uwalnianie więźniów w Warszawie 1939-
                    1944", "Rzeczpospolita podziemna". Zajmuje się też historią polskiej
                    konspiracji na ziemiach północno-wschodnich Rzeczypospolitej pod okupacją
                    sowiecką w latach 1939-1941. Mieszka w Warszawie.

• alex.4 Re: Inni kandydaci? 11.02.06, 13:33
                      Przeczytaj sobie Wokół Jedwabnego, pod red. Pawła Machcewicza i Krzysztofa
                      Persaka, t.1 Studia, s. 525, t. 2 Dokumenty, s. 1034, Warszawa 2002 - wiele tez
                      Grossa potwierdziło się
                      • Gość: kotwicz Re: Inni kandydaci? IP: *.teradyne.com 11.02.06, 13:34
                        no chyba nie mowisz o tym tekscie profesora Strzembosza:
                        www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_010331/publicystyka/publicystyka_a_2.html
                        • alex.4 Re: Inni kandydaci? 11.02.06, 13:44
                          umiesz czytać? ja mówię o tektsach naukowych... zresztą cały czas podajesz
                          tylko tekst który znalazłeś w necie...:) nieuku
                  • alex.4 Re: Inni kandydaci? 11.02.06, 13:34
                    kotwicz temat watku jest uhonorowanie w Białymstoku nazwami ulic bohaterskich
                    przywódców powstania w gettcie w Białymstoku - jesli ty próbujesz zmieniać
                    temat na jakikolwiek inny - to pokazujesz swoje antysemicką wizję i tyle:)
                    • Gość: kotwicz Re: Inni kandydaci? IP: *.teradyne.com 11.02.06, 13:38
                      misiu, pozwol ze zacytuje pewnego "znawce" problemu, ktory nie probuje zmieniac
                      tematu:
                      "....Przeczytaj sobie Wokół Jedwabnego, pod red. Pawła Machcewicza i Krzysztofa
                      Persaka, t.1 Studia, s. 525, t. 2 Dokumenty, s. 1034, Warszawa 2002 - wiele tez
                      Grossa potwierdziło się....".
                      wiesz juz o kim mowie....?

• alex.4 Re: Inni kandydaci? 11.02.06, 13:46
                        cytowałeś tekst Strzemborza który sprawą nigdy się nie zajmował i jego polemika
                        nie opiera się na zbyt pewnym podstawach, więc podałem gdzie znajdziesz
                        bardziej wywazone stanowisko:). Tekst Żbikowskiego jest w podanej przez ze mnie
                        pracy bardzo dobry i rzetelny
                        • Gość: kotwicz Re: Inni kandydaci? IP: *.teradyne.com 11.02.06, 13:58
                          alez oczywiscie doktorku, oczywiscie.....
                          zacytujmy wiec prof.Grossa:
                          "... prof. Jan Tomasz Gross w książce "W czterdziestym nas Matko na Sybir
                          zesłali. Polska - Rosja 1939-42": Wkraczająca Armia Czerwona przyjmowana była
                          przez Żydów z radością (Yad Vashem/YV/63/1791; 03/2782; 033/666). W każdej
                          nieomal miejscowości zajmowanej przez wojsko sowieckie znalazły się grupy
                          Żydów, czasem liczebnie spore, publicznie dające temu wyraz. Przeważnie była to
                          młodzież i biedota, ale ponieważ i jednych, i drugich było wśród Żydów co
                          niemiara - nędza i wielodzietność z reguły idą w parze - to i entuzjastów nowej
                          władzy pokazało się wielu, wystarczająco wielu w każdym razie, aby pozostawić
                          trwałe wspomnienie w pamięci nie tylko Polaków i Ukraińców, których relacje
                          można by podejrzewać o brak obiektywizmu. Sami Żydzi, dostrzegając swą zresztą
                          z perspektywy czasu naiwną głupotę, piszą, że w pierwszym okresie okupacji ich
                          stosunki z przybyszami ze wschodu układały się jak najlepiej [...] (s. 29)....".
                          Ten tez nie zajmowal sie tym tematem.....?
                          • alex.4 Re: Inni kandydaci? 11.02.06, 14:02
                            Czytałeś ta książkę? czy tak jak wszystkie inne pozostałe znasz coś co o niej
                            napisano w interenecie, lub ewentualnie zamieszczone w necie jakies fragmenty
                            stronniczo dobrane. odpowiedz szczerze bo nie wiem czy jesteś osobą tak mało
                            spostrzegawczą czy też po prostu po raz kolejny pracy nie znasz...:)
                            • Gość: kotwicz Re: Inni kandydaci? IP: *.teradyne.com 11.02.06, 14:31
                              zaprzeczysz, ze napisal to profesor Gross.....?
                              wiem, teks jest stronniczy i wybiorczy....;), ech....
                              tak samo wygladala sytuacja z Wierzbickim, ja wiem....
                              polecam IPN "Prawo i Sprawiedliwosc" nr1(3) 2003 z odpowiedzial Wierzbickiego w
                              sprawie recenzji dotyczacej pracy jego autorstwa....
                              • alex.4 Re: Inni kandydaci? 11.02.06, 14:39
                                Kotwiczu dawno juz udowodniłęs że historii nie rozumiesz w ząb. Nie masz
                                pojęcia co to jest. Pracy Wierzbickiego nie czytałęś co jest ewidentne - bo
                                inaczej zwróciłbys uwagę co Wierzbicki pisze o polskim udziale w witaniu
                                sowietów:) - w tym o udziale włądz róznych samorządów czy też nauczycieli i
                                osadników wojskowych. Co do pracy Grossa czy ty wiesz co to jest za praca????
                                Po twoich postach widać, że nie masz najmniejszego pojęcia. To nie jest
                                monografia, tylko edycja różnych relacji - w każdym przypadku oczywiscie
                                pozostaje pytanie o wartość historyczną każdej relacji:)
                                Najzabawniejszy jest ton pisaniny grafomańskiej kotwicza. Jesli ktoś nie zgadza
                                się np. z kogos wnioskami (albo tak twierdzi kitwicz któy prac nie czyta tylko
                                wybrane kawałki w interenecie) to wyskakujesz zaprzeczasz coi ktoś napisał
                                zarzucasz kłąmstwo... to najlepiej pokazuje, ze kotwicz nijak nie rozumie roli
                                historyków, którzy badając źródłą dochodzą do pewnych wniosków. Z tymi
                                wnioskami inni badacze na podstawie żreódeł mogą się zgadzać albo nie. Z tej
                                dyskusji wypływa historia. Kotwicz tego zupełnie nie rozumie. Dla niego
                                wszytsko jest proste i oczywiste. istnieje raz z góry ustalano włąsciwa wersja
                                historii. Taki obraz jest dziecinny i niestety nie da sie tego pwoiedzieć
                                inaczej głupiutki. Badanie historii to dyskutowanie o źródłach. Wszelkie opinie
                                są wazne dla wyważenia dlaczego tak a nie inaczej źródłą przedstawiają
                                wydarzenia... ale kotwicz tego nie rozumie:)
                                Tak więc kotwicz ani nie rozumie ani nie ma pojęcia o historii. Nie czyta też
                                prac historycznych - zna je z niewielkich fragmentów zamieszczanych w necie lub
                                omówień, które czasami są dosyć stronnicze i dziwne. Kotwicz oczywiscie nie
                                sięga do źródeł. Nie ma pojęcia o warsztacie historycznym który pozwala te
                                źródła badać.
                                • Gość: kotwicz Re: Inni kandydaci? IP: *.teradyne.com 11.02.06, 15:31
                                  juz cie raz prosilem, ale zrobie to jeszcze raz:
                                  zrodla i cytaty poprosze.......
                                  • alex.4 Re: Inni kandydaci? 11.02.06, 15:34
                                    Widzę że do ciebie nie dociera to co napisałem. Jesli zrozumiesz i będziesz
                                    miał cos konstruktywnego do dodania to napisz:)
                                    • Gość: kotwicz Re: Inni kandydaci? IP: *.teradyne.com 11.02.06, 15:35
                                      poczekam na cytaty z Wierzbickiego lejwodo.......
                                      • alex.4 Re: Inni kandydaci? 22.02.06, 16:37
                                        kotwicz zapraszam do lektury:) zacznij czytaj książki a nie bazuj na
                                        niewielkich i małowiarygodnych fragmentach wybranych przez osoby z netu:)
                                        • Gość: kotwicz Re: Inni kandydaci? IP: *.teradyne.com 22.02.06, 16:41
                                          chodzi ci o red.Cichego i GW....?
                                          • alex.4 Re: Inni kandydaci? 22.02.06, 16:43
                                            Np. przeczytaj książke Marka Wierzbickiego, a szczególnie gfragment w którym
                                            jest mowa o witaniu przez Polakó Sowietów z kwiatamni i czerwonymi sztandarami -
                                            w tym także polskich władz samorządowych na kresach:)
                                            • Gość: kotwicz Re: Inni kandydaci? IP: *.teradyne.com 22.02.06, 16:45
                                              podaj strone lejwodo.....
                                              dziwne, ze jeszcze nie nadmieniles o witaniu Niemcow chlebem i sola......
                                              a moze przypomnisz co pisal Wierzbicki o mniejszosciach....?
                                              czy moze mam znowu zacytowac...?
                                              • alex.4 Re: Inni kandydaci? 22.02.06, 16:48
                                                przeczytasz to się dowiedz. Nieuku powinien zacząć w końcu czytać ksiązki:)
                                                • Gość: kotwicz Re: Inni kandydaci? IP: *.teradyne.com 22.02.06, 16:59
                                                  Grossa i innych "wybranych"......?
                                                  a moze redaktora Cichego, Michnika i innej plejady "historykow" GW...?
    • Gość: polonistka Re: powstanie w białostockim getcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 22:03
      Właściwa pisownia:getto-getcie.
    • Gość: eagle Re: powstanie w białostockim gettcie IP: *.hsd1.il.comcast.net 22.02.06, 03:50
      Kogo to obchodzi?Nie pchajcie sie na sile, gdzie was nie prosza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka