Dodaj do ulubionych

Demonstracja głupoty

05.05.06, 15:58
www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060505/BIALYSTOK/60504020
Obserwuj wątek
    • Gość: fhjkdghk Re: Demonstracja głupoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 18:21
      A czemu?
      • Gość: kotwicz Re: Demonstracja głupoty IP: *.teradyne.com 05.05.06, 18:40
        poniewaz ci romowie to tez polacy.....
        • Gość: idzikczortu Re: Demonstracja głupoty IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 06.05.06, 00:24
          Ktos tu pyta - "...A czemu...", jest to demonstracja glupoty?
          Moze komus pospiesznie zajadajacemu kanapki, przed pojsciem do kina, odruch
          niesmaku na widok takich plakatow, jak ten z "Kuriera" wyciety, wyda sie przesada.
          Tak sie sklada, ze ja osobiscie zetknalem sie z czyms takim i wiem, ze koniec
          koncow taka ksenofobia (nienawisc do wszystkich "nieswoich"), uderzy wlasnie w
          samych "swoich".
          Dawno temu pracowalem w jednym z krajow afrykanskich, w instytucji ktora
          zatrudniala Europejczykow. Owa grupa Europejczykow oczywiscie stanowila jedynie
          mala tycie w morzu rodowitych Afrykanow. Pewnego dnia, wychodzac po zakupy
          zobaczylem setki plakatow dookola z napisami "Africa for Africans!", co latwo
          mozna przetlumaczyc na - "Afryka nalezy tylko do Afrykanow". Gorzej bylo w
          sklepie bo tam te plakaty, mnie i moim kolegom, podtykano pod nos i niestety
          skonczylo sie na przepychance.
          Glupota tej akcji polegala na tym, ze akurat ja, jak mi sie wydawalo, nie tylko
          bylem przyjazny ludziom ale takze nigdy nie mialem najmniejszego zamiaru
          anektowac sobie, nawet kawalatka tego kontynentu. Z kolei, ta grupa
          Europejczykow, w swojej calosci, miala dosc rzadkie kwalifikacje bardzo
          potrzebne i wykorzystywane do cna, na miejscu.
          Rysunek plakatu ze zdjecia w Bialymstoku, o dziwo, bardzo mi przypomina w
          charakterze tamte afrykanskie plakaty - duzo czerwieni, czarne, nerwowo
          zalamujace sie grube kreski i duze haslo z wykrzyknikami - ktore juz z daleka
          emanuje nieprzyjaznia.
    • nekroskop88 Re: Demonstracja głupoty 06.05.06, 12:08
      www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060506/BIALYSTOK/60505043
      • stefan.bialystok Re: Demonstracja głupoty 06.05.06, 18:30
        Zgodnie z prawem takie plakaty propagują nienawiść, ale czy ktoś się zajął w 2005 r. hasłem wyborczym Adama Słomki z tym samym stwierdzeniem z tych plakatów?
        • Gość: Z.P. Re: deklaracja ideowa IP: *.elpos.net / *.elpos.net 06.05.06, 22:53
          www.los-polski.org.pl/idea.php?PHPSESSID=565cc976defd88c77738095925b92ae4
          Sądząc po treści deklaracji ideowej - zwyczajna organizacja o charakterze
          narodowym. Ja (chociaż jak twierdzi Tkac, jestem z dziada, pradziada
          Białorusinem), nie czuję sie dotknięty tymi słowami.
          A tak na marginesie, cieszę się, że służby miejskie są w stanie do takiej
          mobilizacji.
          • Gość: Z.P. Re: deklaracja ideowa IP: *.elpos.net / *.elpos.net 06.05.06, 23:00
            Miało być: ...są zdolne do takiej mobilizacji.
            • alex.4 Re: deklaracja ideowa 07.05.06, 20:58
              organizacja propaguje ksenofobie - a to jest złem
              • Gość: Z.P. Re: deklaracja ideowa IP: *.elpos.net / *.elpos.net 07.05.06, 21:18
                Poglądy odmienne od Twoich są złem?
                • alex.4 Re: deklaracja ideowa 07.05.06, 21:33
                  propagaowanie nienawiści jest złem. I tak twierdzą praktycznie wszyscy, nie
                  tylko moja skromna osoba:)
                  • Gość: Z.P. Re: deklaracja ideowa IP: *.elpos.net / *.elpos.net 07.05.06, 21:37
                    Więc jej nie propaguj. I szanuj poglądy inne niż Twoje.
                    • alex.4 Re: deklaracja ideowa 07.05.06, 21:41
                      ????
                      Proapgowanie ksenofobii nalezy zwalczać:)
                      • Gość: Z.P. Re: deklaracja ideowa IP: *.elpos.net / *.elpos.net 07.05.06, 21:53
                        Konkretnie, co chcesz zwalczać? Co w tej deklaracji kwalifikuje się do
                        zwalczania?
                        • alex.4 Re: deklaracja ideowa 07.05.06, 21:57
                          ksenofobia jest głupia. Dziś ksenofobowie nawołuja na papierze do wyrzucania
                          innych (przy czym sami definiuja kto jest innym), jutro jeśli nie bedzie na to
                          reakcji zaczną wprowadzać to w życie
                          • Gość: Z.P. Re: deklaracja ideowa IP: *.elpos.net / *.elpos.net 07.05.06, 22:09
                            W tej deklaracji nikt nie nawołuje nikogo do wyrzucania skądkolwiek. Napisz
                            Alex4 konkretnie, co w tej deklaracji kwalifikuje się do zwalczania.
                            • alex.4 Re: deklaracja ideowa 07.05.06, 22:14
                              Poslka dla Polsaków jest hasłem które dzieli obywateli naszego kraju, który
                              zawsze czerpał zyski gdy był otwarty na świat
                              • Gość: Z.P. Re: deklaracja ideowa IP: *.elpos.net / *.elpos.net 07.05.06, 23:07
                                Pytałem o deklarację ideową. Zakładam, kierując się dobrą wolą, że jest ona
                                rozwinięciem (wyjaśnieniem) hasła o którym piszesz.
                                • alex.4 Re: deklaracja ideowa 07.05.06, 23:12
                                  hasło jest jednoznaczne i budzi oczywiste skojarzenia. Z patriotyzmem nie ma
                                  ona nic wspólnego:)
                                  • Gość: Z.P. Re: deklaracja ideowa IP: *.elpos.net / *.elpos.net 07.05.06, 23:18
                                    Skojarzenia może budzić, dlatego też sprawdziłem deklaracje ideową. Hasło to
                                    widziane przez pryzmat tej deklaracji, nie powinno nikogo szokować.
                                    • alex.4 Re: deklaracja ideowa 07.05.06, 23:36
                                      są hasła które zawsze bedą podejrzane i bedą budziły zle skojarzenia
                                      • Gość: Z.P. Re: deklaracja ideowa IP: *.elpos.net / *.elpos.net 07.05.06, 23:47
                                        Samo hasło oderwne od kotekstu wspomnianej deklaracji, rzeczywiście może
                                        kojarzyć się również źle.
                                        • Gość: idzikczortu Re: deklaracja ideowa IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 08.05.06, 22:18
                                          Wlaczajac sie do tego watku powyzej moim zamierzeniem bylo wyrazne
                                          rozgraniczenie pomiedzy malostkowym nacjonalizmem, zywiacym sie nienawiscia do
                                          innych, od - patriotyzmu.
                                          A tak przy okazji, to jest miara dojrzalej demokracji, ze takie rzeczy mozna
                                          dyskutowac zamiast robic z tego swietosc, ktora sie bije innych po glowie.
                                          • alex.4 Re: deklaracja ideowa 08.05.06, 23:04
                                            hasło Polska dla Polaków to nie jest patriotyzm tylko jak zauwazył idźdoczortu
                                            małostkowy nacjonalizm (ładny termin). W dojrzałych demokracjach jest olbrzymi
                                            poziom nietolerancji wobec ksenofobii, rasizmu. To pokazują JEDNOZNACZNIE
                                            BADANIA STATYSTYCZNE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka