Gość: czas IP: *.stnet.pl 17.01.03, 18:26 Jadłem wspaniałą potrawę arabską , która nazywa się SIORBA.Ni to zupa , ni to gulasz- bardzo pikantna , dużo mięsa i cebuli.Czy ktoś zna przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: petel Re: Przepis na siorbę IP: *.bsk.vectranet.pl / 10.1.5.* 18.01.03, 02:36 Przepis na siorbę pewnikiem zna Wojtek Koronkiewicz, a jeśli nie to na pewno wie, gdzie w okolicach Białegostoku taką potrawę podają. Kiedyś, o mały włos, wspólnie jej nie konsumowaliśmy - niestety akurat w lokalu zabrakło, więc musiałem raczyć się jedynie opowieścią Wojtka o tym, skąd i za czyją sprawą siorba przywędrowała na Podlasie. Wywołuj Koronkę na Forum, a jak go znam, nie odmówi pomocy. Pozdrawiam. Petel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mniam,mniam Re: Przepis na siorbę IP: 212.244.27.* 18.01.03, 11:34 Gość portalu: czas napisał(a): > Jadłem wspaniałą potrawę arabską , która nazywa się SIORBA.Ni to zupa , ni to > gulasz- bardzo pikantna , dużo mięsa i cebuli.Czy ktoś zna przepis? Uwielbiam siorbać moją gulyasleves.Niechaj Arabowie nie uczą nas "siorb(ać)". Sami też umiemy. Oto Przepis gabi kamiński. Składniki: 40 dag wołowiny i wieprzowiny od szynki(pa pałam).6 średnich ziemniaków,1 cebula,2-3 łyżki oleju,1 marchewka, 1 pietruszka,1 łyżka słodkiej, czerwonej paryki w proszku,1 ząbek czosnku, pół łyżeczki kminku lub 1 czuszka,pomidor,zielona papryka (chyba, że nie masz pom. to koncentrat - podobnie z papr.) I teraz:cebulę drobno pokrój,i mięso w kostkę,rozgrzej olej w garku,podduś cebulę aż się zazłoci. Garnek zdejmij z ognia,posyp cebulę słodką papryką i wymieszaj.Zwiększ płomień,wrzuć mięso, mieszając -obsmaż:posól, popieprz,zmniejsz płomień i...duś mięso pod przykryciem we własnym sosie,podlewając wodą, gdyby zabrakło sosu. Gdy mięso jest prawie miękkie,dolej tyle wody,ile chcesz mieć siorby i : dorzuć ziemniaki pokrojone w kostkę,marchewkę pokrojoną w plasterki,pietruszkę w całości,kminej i czosnek. Można też dodać wspomnianą zieloną paprykę i pomidora wówczas zupa będzie miała delikatnieszy, inny nieco smak.Gdy jarzyny będą miękkie wyjąć pietruszkę,pomidora, paprykę i... proszę do stołu. (dobrze, że mi o niej przypomniałeś. Sam zrobię dzisiaj sobie niespodziankę) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czas Re: Przepis na siorbę IP: *.stnet.pl 18.01.03, 20:23 Bardzo dziękuję.Też spróbuję ją wykonać , chociaż te ziemniaki mnie trochę dezorientują.W "mojej" siorbie ich nie było.Był natomiast, napewno, makaron bardzo drobny.Ale pewnie przepisów i wariacji na temat jest mnóstwo.Jeszcze raz dzięki i smacznego .czas Odpowiedz Link Zgłoś